Το YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) αρνείται οποιαδήποτε σύνδεση με τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Προβοκάτσια του Ερντογάν εν όψει εκλογών, για να επιτεθεί στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα.

Την Κυριακή 13/11/2022, στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, στην οδό Ιστικλάλ, σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 61 ως αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης. Τούρκοι αξιωματούχοι έσπευσαν να κατηγορήσουν το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα για αυτήν τη φονική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι η δράστης προερχόταν από τη βόρεια Συρία. Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 46 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση σε σχέση με την επίθεση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθη επίσης η Αχλάμ Αλ Μπασίρ, η οποία φέρεται να άφησε τη βόμβα στον τόπο του εγκλήματος και να διέφυγε στη συνέχεια.

Η Διοίκηση του Αρχηγείου του Κέντρου Λαϊκής Άμυνας (HSM) αρνήθηκε την εμπλοκή της στο περιστατικό, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αντίθετη με επιθέσεις που στρέφονται κατά αμάχων.

Ο γενικός διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Αμπντί ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι: “Οι δυνάμεις μας δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και αρνούνται τους ισχυρισμούς που κατηγορούν τις δυνάμεις μας”.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) διέψευσαν επίσης τους ισχυρισμούς του τουρκικού κράτους, δηλώνοντας πως: “Μετά τη φονική έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε αμάχους, η συγκυβέρνηση των AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) – MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) ισχυρίστηκε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τις δυνάμεις μας, ξεκινώντας ένα φανταστικό σενάριο που χτίζεται μακριά από την πραγματικότητα”.

Η ανακοίνωση του YPG ανέφερε, επίσης, τα εξής: “Απορρίπτουμε σθεναρά αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς. Δεν έχουμε καμία σχέση με την τρομοκράτη Αχλάμ Αλ Μπασίρ που πραγματοποίησε την επίθεση. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η αρχή των δυνάμεών μας βασίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Καταδικάζουμε κάθε μορφή επίθεσης που στρέφεται κατά αμάχων. Οι δυνάμεις μας αγωνίζονται στο πλαίσιο της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της δικτατορίας”.

Το Αφρίν βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή ήδη από το 2018

Στην ανακοίνωση των τουρκικών αρχών υποστηρίζεται ότι η δράστης, Αχλάμ Αλ Μπασίρ, προέρχεται από την πόλη Αφρίν, η οποία έχει καταληφθεί από το 2018 και έκτοτε παραμένει πλήρως υπό την επιρροή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και της Hayat Tahrir al-Sham (Αλ Κάιντα). Η πόλη χρησιμοποιήθηκε, επίσης, για την εξαπόλυση επιθέσεων στο τουρκικό έδαφος.

Το YPG δήλωσε αναλυτικότερα τα εξής: “Η κρίση που βιώνει η κυβέρνηση του Ερντογάν και οι εκλογές που πλησιάζουν τον επόμενο χρόνο αποδεικνύουν ότι το περιστατικό είναι ένα παιχνίδι που δημιούργησε η κυβέρνηση Ερντογάν και το AKP. Πριν από την αναχώρησή του για την Ινδονησία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των G20, ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να εξαπολύσει επίθεση στη Ροζάβα και τη βορειοανατολική Συρία. Επιχειρεί δηλαδή να βρει μια δικαιολογία, προκειμένου να λάβει διεθνή έγκριση. Οι γυναίκες στις δυνάμεις μας συνεχίζουν να πετυχαίνουν ηρωικές κατακτήσεις και νίκες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του ISIS. Σαφώς επηρεάζουν τη γυναικεία επανάσταση στο Ιράν, στο Αφγανιστάν και σε όλο τον κόσμο με το σύνθημα Jin, Jiyan, Azadî (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία). Όλα αυτά ανησυχούν την κυβέρνηση Ερντογάν και το ΑΚΡ, που προσπαθούν τώρα να διατηρήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα μέσω συκοφαντιών, ψεμάτων και δολοπλοκιών εις βάρος της ελευθερίας και της σταθερότητας των λαών στη Μέση Ανατολή. Εμείς διαβεβαιώνουμε, όμως, τον λαό μας και τον κόσμο ότι είμαστε προσηλωμένοι στις αξίες του λαού μας και της επανάστασής μας και θα αγωνιζόμαστε πάντα κατά των δικτατοριών και της τρομοκρατίας”.

Πηγή: ANF News


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ