Συγχαρητήρια στους απαισιόδοξους, του Δήμου Βοσινάκη

από | 14 Απρ, 2020

Βλέποντας τα νούμερα των στοιχείων που αφορούν τα κρούσματα και τους θανάτους από τον κοροναϊό στην Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά της Ευρώπης, παρατηρούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις χώρες που βρίσκονται στο κέντρο και στα δυτικά της Γηραιάς Ηπείρου. Μέχρι στιγμής, εννοείται.

Η Ελλάδα, με 10,4 εκ πληθυσμό, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Δευτέρα 13/4/2020 και ώρα 15:32), έχει 98 νεκρούς. Η Σερβία, με 8,7 εκ πληθυσμό, έχει 80 νεκρούς, η Ρουμανία, με 19,2 εκ πληθυσμό, έχει 318 νεκρούς και η Αλβανία, με 2,8 εκ πληθυσμό, έχει 23 νεκρούς. Το Βέλγιο, με 11,5 εκ πληθυσμό, έχει 3.903 νεκρούς και η Πορτογαλία, με 10,3 εκ πληθυσμό, έχει 535 νεκρούς.

Η Ελλάδα, ευτυχώς για όλους μας, τα πάει καλά στην αντιμετώπιση του ιού. Το κόμπλεξ είναι άσχημο πράγμα και στοιχείο μιας τοξικής προσωπικότητας. Τι εννοώ; Όπως άνθρωποι σαν και μένα σχολιάζουν καθημερινά τα αρνητικά γεγονότα και την προβληματική νοοτροπία της χώρας, έτσι πρέπει να τονίζουμε και τα θετικά και να επιβραβεύουμε τους ανθρώπους που αξίζουν στον τομέα τους. Χωρίς να εξετάζουμε καθόλου τις πολιτικές/σεξουαλικές/ποδοσφαιρικές/στιλιστικές/μουσικές προτιμήσεις της καθεμιάς και του καθενός. Κατά την άποψή μου, τα χαμηλά νούμερα θανάτων στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα Βαλκάνια οφείλονται σε κάποιους συγκεκριμένους λόγους:

1) Χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλβανία, η Σερβία και η Ρουμανία γνωρίζουν ότι το εθνικό σύστημα Υγείας τους έχει χαμηλό ταβάνι και δεν μπορεί να αντέξει την ταυτόχρονη νοσηλεία εκατοντάδων/χιλιάδων ασθενών. Επομένως, στράφηκαν από νωρίς σε αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και σε κλείσιμο σχολείων, μαγαζιών, σινεμά και γηπέδων για να αποτρέψουν τη ραγδαία εξάπλωση του ιού. Φυσικά, είδαμε και εξωφρενικές υπερβολές που δεν έχουν καμία σχέση με επιστημονική αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά σχετίζονται με τα πλάνα καταστολής απέναντι σε όσους αντιδράσουν στην ερχόμενη οικονομική κρίση που θα σαρώσει τα πάντα και όχι με τον ιό.

2) Οι πολίτες των παραπάνω χωρών δεν έχουν ψευδαισθήσεις για το που ζούνε. Το ένστικτο της επιβίωσης είναι ισχυρό και ο στόχος της αυτοσυντήρησης αναπτύσσεται από μικρές ηλικίες. Ο Αλβανός, ο Σέρβος, ο Ρουμάνος και τα τελευταία χρόνια και ο Έλληνας ξέρουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν κάποια σωτήρια παροχή Υγείας από το κράτος τους. Οι άνθρωποι που δουλεύουν για 2-3-4 ευρώ την ώρα είναι πιο σκληραγωγημένοι και τα ροζ συννεφάκια έχουν εξατμιστεί από την παιδική ηλικία. Αν δεν βρεις εσύ τον τρόπο να κάνεις κάτι, νόμιμο ή παράνομο δεν έχει σημασία, για να επιβιώσεις οικονομικά, κανένας άλλος δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Το ίδιο συμβαίνει και αν αρρωστήσεις.

3) Η Ανατολική Ευρώπη είναι ένα αρκετά «κλειστό» μέρος. Κοινωνίες που αποτελούνται από ντόπιους και άλλες 2-3 εθνικότητες το πολύ. Τι θέλω να πω; Αν είσαι Έλληνας και μένεις στην Ελλάδα κατά 80% θα κάνεις παρέα μόνο με Έλληνες, θα πηγαίνεις σε μαγαζιά που συχνάζουν Έλληνες, θα ψωνίζεις από σούπερ μάρκετ στα οποία απασχολούνται Έλληνες και πάει λέγοντας. Στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Γερμανία, την Γαλλία και το Βέλγιο οι κοινωνίες είναι πολύ-πολιτισμικές εδώ και δεκαετίες. Θα δουλεύεις μαζί με Τούρκους και Μολδαβούς, στη μπυραρία της γειτονιάς ο μπάρμαν θα είναι Τζαμαϊκανός , η γκόμενά σου θα είναι Πολωνέζα, στον κάτω όροφο της πολυκατοικίας σου θα μένουν Ινδοί και Άραβες και θα είσαι απόλυτα εξοικειωμένος με αυτό.

4) Στα Βαλκάνια δεν υπάρχουν μεγάλα αεροδρόμια που να συνδέονται με πολλές χώρες του υπόλοιπου κόσμου και να μεταφέρουν μαζικά επιβάτες. Ακόμα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το αεροδρόμιο της Αθήνας, μιας πραγματικά ευρωπαϊκής μεγαλούπολης που συγκεντρώνει τουρισμό 365 μέρες το χρόνο, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τεράστιο όγκο επιβατών και τις συνδέσεις που διαθέτουν τα αεροδρόμια του Παρισιού, της Κωνσταντινούπολης, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, της Φρανκφούρτης, του Άμστερνταμ, της Μαδρίτης, του Μιλάνο και των Βρυξελλών.

5) Η δραματική κατάσταση της Ιταλίας βοήθησε τις χώρες των Βαλκανίων να «μαζευτούν». Μπορεί να ακούγεται, και να είναι, κυνικό αλλά είναι αλήθεια. Οι χιλιάδες νεκροί στα βόρεια της γειτονικής χώρας ήταν ένα ισχυρό σοκ που δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητο από κανέναν. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, δηλαδή γιατροί, νοσοκόμοι και νοσηλευτές προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα και επέδειξαν τρομερή αυταπάρνηση μέχρι σήμερα και το ίδιο θα κάνουν για όσο χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή όμως που βλέπουμε μια θετική αντιμετώπιση του ιού, βλέπουμε και το οικονομικό τσουνάμι που έρχεται. Έρχεται πάνω μας με υπερβολική ταχύτητα. Ακόμα και αν επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις, το μέλλον φαντάζει κατάμαυρο. Η παγίδα έχει στηθεί ήδη και πολύς λαός θα πιαστεί απροετοίμαστος. Η οικονομική κρίση θα συνδυαστεί με αυθαίρετα και αυστηρά κυβερνητικά μέτρα που θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά τον ιό σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν το διάχυτο φόβο που έχει εισχωρήσει μαεστρικά σε κάθε κύτταρο της κοινωνίας. Προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης το ομολογούν κυνικά «Τα ΜΜΕ υπερβάλλουν και καλά κάνουν». Η επόμενη μέρα, όποτε και αν ξημερώσει αυτή, δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους και προ τετελεσμένων γεγονότων.

Οι από πάνω δεν κρύβουν τις προθέσεις τους και κανένας δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε. Ενδέχεται η πρώτη μέρα μετά τον κοροναϊό να είναι ισοπεδωτική για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Γιατί; Στο τελευταίο Eurogroup, το ιερατείο της Ευρώπης αποφάσισε να στηρίξει τις ρημαγμένες οικονομίες με όρους, εξαιρούνται τα ποσά που θα διατεθούν για την υγεία, και αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Μνημόνιο. Υπάρχει κανείς που δεν καταλαβαίνει τι πάει να πει μνημόνιο; Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι ΗΠΑ μετράνε ήδη δέκα (10) εκατομμύρια ανέργους σε λίγες εβδομάδες. Τα νούμερα αυξάνονται καθημερινά και η ύφεση θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.

Σε άρθρο της στη σελίδα 8 στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» που κυκλοφόρησε στις 9/4/2020, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου και συγγραφέας Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη μας προειδοποιεί «Σε ποιον βαθμό ο ευάλωτος από μία πιθανή μόλυνση ενός φονικού ιού διαθέτει τη δυνατότητα να επιμείνει στην υποστήριξη θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως τα δημοκρατικά; Είναι πιθανό ο φυσικός φόβος να εξελίσσεται σταδιακά σε φόβο της εξουσίας…» Υπερβολές; Μάλλον όχι. Στην Ιταλία λαμβάνουν από τώρα έκτακτα μέτρα για τον κίνδυνο εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεων ως συνέπεια της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Μέτρα που θα ενισχύσουν τη δημόσια τάξη, έτσι όπως εννοούν την τάξη οι κυβερνώντες.

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αυτά που ανήκουν στους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, ήδη προετοιμάζουν το έδαφος. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Καμία εικόνα, καμία ατάκα, καμία υπερβολή δεν είναι αθώα. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί από τους Έλληνες που τιμήσανε ευλαβικά το «Μένουμε Σπίτι», τους επόμενους μήνες θα κινδυνέψουν να βρεθούν χωρίς σπίτι. Η δυναμική αντίδραση στο δρόμο και η ακράδαντη πίστη σε ένα διαφορετικό κόσμο που οφείλουμε να φτιάξουμε είναι η αφετηρία του δρόμου μας. Και έχουμε πολλά μέτρα να διανύσουμε..

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών Τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/5/24 η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπογράμμιζε την ανάγκη επικράτηση της τάξης. Πώς φτάσαμε σε αυτό...

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους;

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους; - “Μπορείτε να νικήσετε μόνοι σας;”, έκανα την κρίσιμη ερώτηση χωρίς περιστροφές. Ο Ντουρούτι δεν απάντησε. Χάιδεψε το πηγούνι του. Τα μάτια του γυάλιζαν. - “Ακόμα κι αν νικήσετε το μόνο που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι ένας...

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι απεργία και όχι αργία! Όσο κι αν θέλει το Κράτος να την καταστήσει ακίνδυνη μεταφερόμενη εορτή, η συγκεκριμένη ημέρα θα τιμά πάντα τους ταξικούς αγώνες και των...

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. (Έχουν...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, έχει πάψει να μας...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς, 11:00, Προπύλαια. “8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ξεκούραση. 8 ώρες για ό,τι θέλουμε.” Αυτό ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε την απεργιακή...

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη Παράξενη πρωτομαγιά Μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια (Νίκος Γκάτσος) Is everybody in? Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. (James Douglas Morrison) Την άνοιξη γιορτάζει η Φύση, η...

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...