Ανακοίνωση της Επιτροπής Εργαζόμενων στη Γενική Ταχυδρομική. Οι μπίζνες της γενικής ταχυδρομικής με τα franchise δε θα περάσουν από πάνω μας.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Εργαζόμενων στη Γενική Ταχυδρομική

από | 26 Νοέ, 2022

Ανακοίνωση της Επιτροπής Εργαζόμενων στη Γενική Ταχυδρομική

Οι μπίζνες της γενικής ταχυδρομικής με τα franchise δε θα περάσουν από πάνω μας

Η γενική ταχυδρομική αφού ολοκλήρωσε έναν μεγάλο κύκλο 150 περίπου απολύσεων, τον όποιο ονόμασε αναδιάρθρωση της εταιρίας, συνεχίζει με ένα νέο σχέδιο στο πλαίσιο των οραμάτων που έχει κατά καιρούς ο ιδιοκτήτης της, να μεταβιβάσει τα καταστήματα της σε δήθεν επιχειρηματίες – επενδυτές. Αυτοί οι δήθεν επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν τα καταστήματα, δεν είναι κάτι διαφορετικό από τους γνωστούς προηγουμένους πράκτορες που πέρασαν από τη γενική ταχυδρομική, οι περισσότεροι από τους οποίους κινδυνεύουν ακόμα και με φυλακή. Αφού πρώτα χρέωσαν εργαζομένους, ΕΦΚΑ και δημόσιο, στο τέλος ήρθε και η χαριστική βολή από την ίδια τη γενική ταχυδρομική, η οποία πηρέ πίσω τα καταστήματα από τους πράκτορες και σε κάθε κατάστημα έστειλε κι από ένα μέιλ κατηγορώντας τους για υπεξαίρεση χρημάτων. Τόσο γνωστή τακτική που έχει γίνει συνηθεία μες στην εταιρία. από τη μητρική σε franchise, πίσω στη μητρική και φτου κι απ’ την αρχή…

Η πρακτική των αγοραπωλησιών της γενικής ταχυδρομικής με πράκτορες franchise δεν είναι καθόλου καινούρια. Ήδη από το 2009 γίνονται συνεχείς μεταβιβάσεις καταστημάτων από τη μητρική σε πράκτορες και αντίστροφα, ενώ μάλλον και η ίδια η ύπαρξη της εταιρίας είναι αποτέλεσμα αγοραπωλησιών που αφορούσαν πρακτορεία της ACS από το μακρινό 2003. Όλες αυτές οι μεταβιβάσεις γίνονται στα πλαίσια του επιχειρείν και δεν έχουν άλλο σκοπό, πάρα να αποφέρουν κέρδη στη μητρική και τους πράκτορες. Οι συμφωνίες που κάνουν οι επιχειρηματίες μεταξύ τους δεν είναι συμφωνίες μεταξύ φιλών, αλλά τακτικές κινήσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, όπου ο μεγάλος τρώει τον μικρό κι ο μικρός προσπαθεί να γίνει μεγάλος στη θέση του μεγάλου.

Μαντέψτε ποιος την πληρώνει..!“σωστός” επιχειρηματίας ή μπροστινός της μητρικής, ίδιο είναι το αποτέλεσμα

Όλες αυτές οι αλλαγές είναι είτε πραγματικές, είτε πλασματικές. Στην πρώτη περίπτωση ένας επιχειρηματίας αγοράζει ένα κατάστημα από τη μητρική παίρνοντας μαζί και τους εργαζομένους ή κάποιους από αυτούς. Κάθε επιχειρηματίας προφανώς δεν επενδύει για την ψυχή της μάνας του αλλά για να αυγατίσει το κεφάλαιο του. Δεδομένου ότι πρέπει να πληρώνει προμήθεια στη μητρική για τη χρήση της επωνυμίας, αναπόφευκτα προσπαθεί να βγάλει λεφτά από τη δουλειά και τις απόλαβες των εργατών. Έτσι, δεν παίρνει μαζί παλιούς και ακριβούς συνάδελφους, αλλά προσλαμβάνει νέους με πολύ χειρότερους όρους. Γι’ αυτό σε κάθε μεταβίβαση καταστήματος αυξάνεται η ένταση της δουλείας μας και μειώνονται οι απόλαβες μας. Υστέρα μπορεί “ξαφνικά” η μητρική να ζητάει μεγαλύτερη προμήθεια από τον πράκτορα και “ξαφνικά” να τον βάζει μέσα, με αποτέλεσμα στο τέλος να του πάρει πίσω το κατάστημα…

Στην περίπτωση που η αλλαγή ιδιοκτήτη είναι πλασματική, δηλαδή που ο αγοραστής είναι μπροστινός της μητρικής εταιρείας τα πράγματα είναι ακόμα χειροτέρα. Η γενική ταχυδρομική κάνει ένα ανακάτεμα της τράπουλας ξεσκαρτάροντας τους εργαζομένους που την ενοχλούν: δηλαδή παλιούς και ακριβούς συνάδελφους ή συνάδελφους που συνδικαλίζονται και διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας. Υστέρα ο δήθεν πράκτορας βαράει κανόνι και εμφανίζεται πάλι η μητρική εταιρία ως σωτήρας που σώζει την κατάσταση. Έτσι οι εργαζόμενοι προκειμένου να μη χάσουν μισθούς, άδειες, αποζημιώσεις και τελικά ακόμα και τη δουλειά τους, εξαναγκάζονται να υπογράψουν εκ νέου στη μητρική εταιρία με δυσμενέστερους όρους και πρέπει να είναι κι ευχαριστημένοι.

Να μην αφήσουμε τ’ αφεντικά να παίζουν μονόπολυ στις πλάτες μας

Τα παραδείγματα με τις παραπάνω πρακτικές των αφεντικών είναι ατελείωτα. Τα καταστήματα της Παιανίας, των Γλυκών Νερών, του Χαλανδρίου είναι από τα πιο πρόσφατα. Ούτε 2 χρόνια δεν πέρασαν από τότε που η μητρική τα πηρέ πάνω της και ήδη τα ξαναπούλησε μετά από το απαραίτητο “φρεσκάρισμα”. Δηλαδή αφού ξεφορτώθηκε όσο μπόρεσε τους συνδικαλιστές και τους ακριβούς εργαζομένους, αφού κατάφερε να μειώσει μισθούς και να επιβάλει χειρότερους όρους εργασίας.

Παλιότερα παραδείγματα είναι του Ζωγράφου, της Άγιου Μελέτιου, της Άγιας Παρασκευής, του Αμαρούσιου, του Πειραιά.

Επειδή τις τελευταίες βδομάδες ακούγεται ότι θα μεταβιβαστεί και το κατάστημα της Μεσογείων μαζί με την Αγία Παρασκευή, το λεγόμενο ΓΚ που είναι δηλαδή ουσιαστικά το παλιό κατάστημα Ζωγράφου, ας θυμηθούμε τι συνέβη σε αυτό το κατάστημα και σε ακόμα 2 παράλληλα (Πειραιάς και Άγιου Μελετίου) τον Μάη του 2013.

ένα “κανόνι” βγαλμένο μέσα απ’ τη ζωή

Το Ζωγράφου κι ο Πειραιάς ανήκαν στον “επιχειρηματία” Μπαφούνη, ενώ η Άγιου Μελέτιου στον Βέρρα. Στα καταστήματα του Μπαφούνη ένα ωραίο πρωί του Μάη του 2013, οι εργαζόμενοι πήγαν να πιάσουν δουλειά και βρήκαν κλειστό το κατάστημα κι ενημερωθήκαν ότι τα παίρνει πίσω τα καταστήματα η μητρική λόγω υπεξαίρεσης χρημάτων από τον Μπαφούνη. Οι εργαζόμενοι ενώ ήταν 5 μήνες απλήρωτοι, πείστηκαν από άτυπους εκπρόσωπους της μητρικής εταιρίας να πάνε να πιάσουν δουλειά στα κεντρικά στου Ρέντη και να μοιράζουν τα ίδια δρομολόγια της περιοχής τους. Με την υπόσχεση βεβαία να αναλάβει τις οφειλές του πράκτορα η γενική ταχυδρομική. Αυτό όχι μονό δε συνέβη, αλλά οι εργαζόμενοι δούλευαν για 15 μέρες ανασφάλιστοι κι αδήλωτοι σε αποθήκες στον Κηφισό στις παλιές εγκαταστάσεις της εταιρίας και στο τέλος βρεθήκαν να παρακαλάνε για 50 ευρώ για να μπορέσουν να αγοράσουν τα απαραίτητα για το σπίτι. Σαν να μην έφτανε αυτό, έναν μήνα αργότερα έμαθαν ότι ο Μπαφούνης είχε δώσει ένα υπέρογκο ποσό της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και αγόρασε το κατάστημα της acs Μενιδίου.

Δηλαδή από τη μια δεν είχε χρήματα για τα χρέη προς τους εργαζομένους, αλλά από την άλλη είχε αυτό το ποσό για να συνεχίσει με νέο κατάστημα στον κλάδο.όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Είτε είναι προσυνεννοημένα είτε όχι, τα “κανονιά” που βαράνε από μόνοι τους οι πράκτορες ή που τους εξαναγκάζει να βαρέσουν η μητρική, πάντα έχουν θύμα εμάς που βγάζουμε όλη τη δουλειά, που ζούμε από το μισθό μας και που βλέπουμε τις ζωές μας να χειροτερεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς κανείς να μας ρωτάει για όλα αυτά. Την ίδια στιγμή που δρομολογούνται πωλήσεως καταστημάτων σε πράκτορες στην Αττική, στην επαρχία γίνεται το ανάποδο: η μητρική εταιρία παίρνει πάνω της τα καταστήματα που δήθεν τυχαία βαρόνε κανόνι σωρηδόν: από το Αγρίνιο ως την Κόρινθο κι από τη Χαλκίδα ως τη Ζάκυνθο. Μονό και μόνο για το απαραίτητο φρεσκάρισμα και σε λίγο πώληση πάλι σε πράκτορα και ούτω καθ’ εξής. Σε δουλειά να βρισκόμαστε, καλά να είμαστε να ξεζουμίζουμε τους εργαζομένους…

μπίζνες για τ’ αφεντικά, τρομοκρατία για τους εργάτες

Σε όλες αυτές τις μεταβιβάσεις οι απειλές στους εργαζομένους είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Απειλές είτε άμεσες είτε έμμεσες, είτε ακόμα και απειλές που γίνονται πραγματικότητα, ειδικά όταν πρόκειται για συνδικαλιστές. Κάποιοι απειλούνται απλώς με απόλυση και υπογράφουν την καινούρια σύμβαση. Κάποιοι απειλούνται με δυσμενείς μεταθέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές από την κατοικία τους. Κάποιοι εκβιάζονται να παραιτηθούν από την προϋπηρεσία τους.

Κάποιοι εξαναγκάζονται σε μείωση μισθού. Άλλοι σε αύξηση ωραρίου με ίδιες απόλαβες. Όλα αυτά έκτος από κοροϊδία είναι και εξοργιστικά, ειδικά για τους παλιότερους. Συγκεκριμένα στο κατάστημα της Μεσογείων άτυποι εκπρόσωποι της εταιρίας έχουν αναλάβει το ρόλο του μεσάζοντα με τακτικές εκφοβισμού, τρομοκράτησης και απειλών, ώστε να γίνει “ομαλά” η μεταβίβαση στον νέο πράκτορα. Συγκεκριμένο στέλεχος της γενικής ταχυδρομικής πιάνει μεμονωμένα εργαζομένους και τους ενημερώνει ότι αν δε δεχτούν την νέα κατάσταση θα μετατεθούν σε περιφερειακά καταστήματα στα όρια της Αττικής (Κηφισιά, Πειραιάς, Ελευσίνα, Γλυφάδα). Οι “προτάσεις” του συγκεκριμένου στελέχους είναι ξεκάθαρα επιλεκτικές με βάση τις φιλικές προσωπικές του σχέσεις. Αποκλείονται συνδικαλιζόμενοι εργαζόμενοι που ανήκουν σε σωματεία, χωρίς καν να τους γίνεται πρόταση για μετάβαση στον νέο πράκτορα κι έτσι στοχοποιείται η συνδικαλιστική δράση.

Με ενότητα κι αγώνα να ακυρώσουμε τα σχέδια της Γενικής Ταχυδρομικής και των πρακτόρων για franchise

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, αν δεν αντισταθούμε σήμερα στα σχέδια τους, αύριο θα βλέπουμε πάλι τις ζωές μας να γίνονται μπαλάκι στα χέρια των αφεντικών. Πέρα από διαχωρισμούς εργαζομένων σε μητρική και franchise να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Όλοι κι όλες μαζί να μην επιτρέψουμε να πλουτίζουν εις βάρος μας ενώ εμείς απολυόμαστε, ενώ χαμηλώνουν οι μισθοί μας, ενώ αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε δεύτερη δουλειά για να βγάλουμε το μήνα, ενώ μας μεταθέτουν στην άλλη άκρη του λεκανοπεδίου, ενώ μας αλλάζουν τα ωράρια, ενώ απαιτούν να δουλεύουμε όλο και πιο έντονα για όλο και λιγότερα χρήματα.

-καμιά συζήτηση για franchise

-όλοι οι εργαζόμενοι να παραμείνουν υπάλληλοι της μητρικής εταιρίας –

-να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να επιστρέψουν στις δουλείες τους οι απολυμένοι

-άμεση επαναπρόσληψη του Β.Β. από τη Δάφνη και του Π.Γ. από την Κηφισιά

-να ακυρωθεί η πώληση του καταστήματος της Μεσογείων

Επιτροπή εργαζομένων στη γενική ταχυδρομική 23/11/2022

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

«Οι Πειρασμοί της Αγροτικής Δημαγωγίας»

«Οι Πειρασμοί της Αγροτικής Δημαγωγίας» Ⅰ Πριν από πολλά χρόνια και, πιο συγκεκριμένα, το 1931 είχε κυκλοφορήσει η πρωτοποριακή, για την εποχή της, μελέτη του Κ(ωνσταντίνου) (Δημητρίου). Καραβίδα με τίτλο «Αγροτικά» και υπότιτλο «Μελέτη Συγκριτική». Το «επίμετρον Δ΄»...

Ενημέρωση από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης για τα 49 συλληφθέντα άτομα (+ βίντεο/φωτορεπορτάζ)

Ενημέρωση από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης για τα 49 συλληφθέντα άτομα (+ βίντεο/φωτορεπορτάζ) Αναβλήθηκε η αυτόφωρη δίκη των 49 ατόμων για τις 29 Μαρτίου. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης σε ένδειξη αλληλεγγύης στις...

Ενημέρωση από τα 49 συλληφθέντα άτομα της 16ης Μαρτίου

Ενημέρωση από τα 49 συλληφθέντα άτομα της 16ης Μαρτίου Ενημέρωση από τα 49 συλληφθέντα για την σημερινή πρόταση της εισαγγελίας και την παράταση της κράτησης τους. "Μετά από πρόταση της εισαγγελίας, η κράτησή μας παρατάθηκε και τη σημερινή μέρα, καθώς μάλιστα μας...

Καταστροφές από την αστυνομία στη ΣΘΕ ΑΠΘ – Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Καταστροφές από την αστυνομία στη ΣΘΕ ΑΠΘ - Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης Οι συντονιστικές επιτροπές των φοιτητικών συλλόγων Φυσικού και Γεωλογικού καταγγέλλουν πως μετά την επιχείρηση εκκένωσης της φοιτητικής κατάληψης του κτιρίου, οι...

[Βίντεο] Εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και 3 συλλήψεις (ΦΕΠΑ) | Αθήνα, 16-3-24

[Βίντεο] Εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) | Αθήνα, 16-3-24 https://youtu.be/bPcPsKvRs8M Το Σάββατο ήταν μια καλή μέρα για την καταπολέμηση του εγκλήματος στη νοικοκυρεμένη Ελλάδα 2.0. Πέρα από την εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στη Σχολή...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΒΕΟΔ EFOOD – Συλλογική σύμβαση εργασίας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΒΕΟΔ EFOOD – Συλλογική σύμβαση εργασίας Γιατί η efood με κέρδη 55,1 εκ. ευρώ δίνει τον κατώτατο βασικό μισθό στους διανομείς και δεν υπογράφει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Διεκδικούμε: Αυξήσεις στους μισθούς Επίδομα επικινδυνότητας / γάμου / πολυετίας Η...

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία λένε τα 49 συλληφθέντα άτομα από τη ΣΘΕ ΑΠΘ

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία λένε τα 49 συλληφθέντα άτομα από τη ΣΘΕ ΑΠΘ Ανακοίνωση εξέδωσαν μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΘ τα 49 συλληφθέντα άτομα από την κατασταλτική επιχείρηση και την εισβολή της αστυνομίας στη Σχολή Θετικών...

Κατασταλτική επιχείρηση με 49 συλλήψεις στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ

Κατασταλτική επιχείρηση με 49 συλλήψεις στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Με διμοιρίες ΜΑΤ και τη συνδρομή ΕΚΑΜ πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) στο ΑΠΘ. 49 άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται στη ΓΑΔΘ. Για μια ακόμα...

Συγκέντρωση – Πορεία ενάντια στην εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο

Συγκέντρωση - Πορεία ενάντια στην εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο Σήμερα στις 16/3, στα πλαίσια ημέρας επανοικειοποίησης του Πλατάνου που πραγματοποιούνταν από τον σύλλογο φυσικού ,στο βιολογικό του ΑΠΘ και ενώ το τμήμα φυσικού, όπως και άλλα τμήματα της ΣΘΕ τελούσε...

Συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο για τους 11 αγωνιστές από την Τουρκία

Συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο για τους 11 αγωνιστές από την Τουρκία Το ελληνικό κράτος θέλει να ξανά καταδικάσει τους 11 αγωνιστές από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον ιμπεριαλισμό ΗΠΑ-ΕΕ και το τούρκικο κράτος. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ: ΤΡΙΤΗ 19...