Πριν από 35 χρόνια, στις 13 Απριλίου 1985, η Danuta Danielsson έδωσε κάποια ρεστα σε έναν νεοναζί, εξ ονόματος της μητέρας της που ήταν κρατούμενη στο Άουσβιτς

Η εικόνα της Danuta Danielsson που χτυπά με την τσάντα της έναν ναζί γίνεται viral στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά λίγοι γνωρίζουν την ιστορία πίσω από αυτή.

Όλα ξεκινούν στην ήσυχη σουηδική πόλη Växjö στις 13 Απριλίου 1985. Η Danuta είναι γυναίκα Πολωνικής καταγωγής τριάντα οκτώ ετών και βρίσκεται στη μέση ενός μικρού πλήθους παρακολουθώντας μια ολιγομελή πορεία νεοναζί που ανήκουν στο Κόμμα του Σκανδιναβικού Ράιχ. Η Danuta είναι μια εύθραυστη γυναίκα, στο παρελθόν υπέφερε από άγχος και κατάθλιψη, αλλά όταν παντρεύτηκε και μετακόμισε στη Σουηδία αισθάνθηκε καλύτερα.

Η Danuta, ωστόσο, είναι πρωτίστως κόρη μιας πρώην κρατούμενης στο Άουσβιτς. Η μητέρα της, μια από τους ελάχιστους επιζώντες του μεγαλύτερου ναζιστικού στρατοπέδου θανάτου, της είχε πει για τις φρίκες, τη βία, τις σφαγές, τους θαλάμους αερίων και τους φούρνους. Ίσως, λόγω του σαρωτικού αντισημιτισμού που είχε αφήσει την Πολωνία, ίσως ήταν πεπεισμένη ότι στη Σουηδία δεν θα είχε δει ποτέ κάτι τέτοιο.

Και έτσι, όταν είδε αυτά τα ξυρισμένα κεφάλια να παρελαύνουν με ναζιστικά συνθήματα, βγήκε από το πλήθος και χτύπησε τον Seppo Seluska. Προφανώς, η χειρονομία της είναι ένα παράδειγμα επειδή αυγά και προσβολές ρίχτηκαν από το πλήθος. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η μικρή ομάδα νεοναζί έπρεπε να υποχωρήσει.

Ο Hans Runesson, ένας φωτογράφος που βρισκόταν στο δρόμο, τραβά τη φωτογραφία που θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία και βάζοντας την ιστορία της Danuta στο προσκήνιο.

Τόσο μεγάλη δημοσιότητα είναι πάρα πολύ για μια εύθραυστη γυναίκα σαν την ίδια, που δεν θέλει να μιλήσει για τον εαυτό της και τη μητέρα της, η οποία πήγε στη Σουηδία για να ηρεμήσει.

Όμως οι δημοσιογραφικές πιέσεις είναι πολύ έντονες. Δεν το αντέχει και μετά από μια μακρά περίοδο θεραπείας, αυτοκτονεί ρίχνοντας τον εαυτό της από έναν πύργο το 1988.

Έχουμε ήδη πει, η Danuta είναι μια εύθραυστη γυναίκα, και παρόλα αυτά, όταν έδωσε τα ρέστα στον Seppo Seluska μας έδειξε το μέλλον. Στην πραγματικότητα, λίγο μετά από αυτήν την διαδήλωση, οι νεοναζί θα βασανίσουν και θα σκοτώσουν έναν ομοφυλόφιλο Εβραίο.

Πρόσφατα, πολλοί άνθρωποι πρότειναν να δημιουργήσουν ένα άγαλμα προς τιμήν της Danuta και, κυκλοφορώντας γύρω από το Växjö, πολλές φορές κρεμάστηκαν τσάντες στη μνήμη αυτής της μικρής, μεγάλης, εύθραυστης γυναίκας.