Βίντεο από τις σφοδρές συγκρούσεις στη Θεσσαλονίκη για τον πυροβολισμό 16χρονου στο κεφάλι από αστυνομικό.

Θεσσαλονίκη, 5/12, 01:00 περίπου. 16χρονος Ρομά, οδηγός φορτηγού, φαίνεται να έφυγε από βενζινάδικο της οδού Μοναστηρίου χωρίς να πληρώσει τα 20€ καυσίμων που έβαλε. Κλήθηκε η Άμεση Δράση και ξεκίνησε καταδίωξη. Η “ιστορία” των μπάτσων αναφέρει πως ο νεαρός “προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό και τις μηχανές ΔΙΑΣ 4 φορές”. Ήταν -πιθανότατα, καθώς μέχρι στιγμής ούτε η ΕΛΑΣ δεν έχει αναφέρει το αντίθετο- άοπλος. Απάντηση; 2 σφαιρες. Η μία στο κεφάλι του 16χρονου, ο οποίος μεταφέρθηκε από την περιοχή μετά τις φυλακές Διαβατών -όπου και βρισκόταν όταν δέχθηκε την σφαίρα- στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση, του αφαιρέθηκε η σφαίρα από το κεφάλι αλλά η κατάσταση του είναι ακόμη εξαιρετικά κρίσιμη. Το όνομά του είναι Κώστας Φραγκούλη, διαμένει στον οικισμό Αγία Σοφία στα Διαβατά ενώ είναι πατέρας ενός βρέφους 9 μηνών.

Τα αντανακλαστικά του κινήματος της Θεσσαλονίκης ήταν άμεσα. Αναρχικές,αντιεξουσιαστικές κι αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες κάλεσαν απογευματινή πορεία από την Καμάρα ενώ πολλοί/ές αλληλέγγυοι/ες βρέθηκαν στο Ιπποκράτειο για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του θύματος. Στο Ιπποκράτειο από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς και φίλοι του Κώστα Φραγκούλη που καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας κι ειδικά το απόγευμα προέβαιναν σε αντεγκλήσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, διώχνοντας από το σημείο διμοιρίες των ΜΑΤ κι ασφαλίτες.

Στην Καμάρα ήδη από τις 19:00 είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα για πορεία στο κέντρο της πόλης. Στις 20:00 ξεκίνησε η πορεία και αμέσως ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και ΜΑΤ οι οποίες συνεχίστηκαν σχεδόν σε όλη τη διάρκειά της. Μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από τη μία, δακρυγόνα και χειροβομβίδες μέσα στο σώμα της πορείας από την άλλη έπεφταν συνεχώς από την Καμάρα, στην Εγνατία, την Αγ. Σοφίας και την Τσιμισκή μέχρι την Αριστοτέλους όπου τελικά το μεγαλύτερο κομμάτι της πορείας έσπασε. Τα μπλοκ που με τεράστια επιμονή συνέχισαν, απαίτησαν δυναμικά να σταματήσουν οι επιθέσεις της αστυνομίας στο σώμα της πορείας η οποία συνεχίστηκε μέχρι την πλατεία Αγ. Σοφίας όπου και διαλύθηκε. Μετά το τέλος της πορείας σημειώθηκαν 6 προσαγωγές άσχετου με την πορεία κόσμου, σην Καμάρα.

Στις 8:30 το πρωί ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη περνάει εισαγγελέα κι ανακριτή. Για αυτόν τον λόγο αναρχικές-αντιεξουσιαστικές οργανώσεις και συλλογικότητες έχουν βγάλει εκ νέου καλέσματα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να αποτελέσουν φραγμό σε μια ενδεχόμενη ελαστική μεταχείριση στον πιστολέρο-αστυνομικό, όπως άλλωστε είναι η πάγια τακτική κι είναι κάτι που συνέβη και πέρσι με τους δολοφόνους του Νίκου Σαμπάνη. Πορεία για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και την εξέγερση που ακολούθησε υπάρχουν για τις 18:00 στην Καμάρα, μια επέτειος που σαφώς είναι χρωματισμένη πλέον από την δολοφονική επίθεση ενάντια στον Κώστα Φραγκούλη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ