Σ' εσάς που μας ακούτε

Σ’ εσάς που μας ακούτε: Ο αγώνας συνεχίζεται

από | 11 Ιαν, 2023

Σ’ εσάς που μας ακούτε: Ο αγώνας συνεχίζεται/Πλαίσιο κατάληψης

Η κατειλημμένη «Ανωτάτη» Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου αυτοοργανώνεται από τους σπουδαστές της.

Καθημερινά βλέπουμε την Κρατική Δικαιοσύνη να αθωώνει ταξικά προνομιούχους και κρατικά ευνοημένους βιαστές και δολοφόνους, κυβερνητικά σκάνδαλα υποκλοπών να συγκαλύπτονται, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρέει, πρόσφυγες να πνίγονται στο Αιγαίο με κρατική ευθύνη και τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία να στρέφεται προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Την ίδια εποχή, λοιπόν, που διαπράττονται κρατικές ρατσιστικές δολοφονίες και η οικονομική εξαθλίωση και η φτωχοποίηση των πολιτών εντείνεται ραγδαία, οι σπουδές μας πλήττονται για μια ακόμα φορά μέσω της πλήρους υποβάθμισης τους. Υποβάθμιση που αν και υπήρχε από το 2003 και μετά, επισφραγίστηκε με ένα Προεδρικό Διάταγμα που υπογραφηκε λίγο πριν τις γιορτές και μας εξίσωσε με ανειδίκευτους αποφοίτους λυκείου.

Όσο η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις τριετείς και εντατικές σπουδές μας, ανωτατοποιεί την Σχολή Αστυφυλάκων, η οποία αποτελεί σχολή τριετούς φοίτησης. Και μάλιστα, σε ένα κλίμα έξαρσης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη η ανωτατοποίηση συνέβη με σαφές κυβερνητικό πλάνο αλλά ταυτόχρονα το Μαξίμου μένει σε ασαφεις προεκλογικές εξαγγελίες αναφορικά με τις καλλιτεχνικές σπουδές. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε τον Νόμο 4777 που εισήγαγε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία με στόχο την επιβολή και την καταστολή στους χώρους ελευθερίας και αγώνα που αποτελούν τα Πανεπιστήμια.

Είναι σαφείς οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: από τη μια τα επικοινωνιακά παιχνίδια σχετικά με τον δανεισμό (και οχι την επιστροφή!) των γλυπτών του Παρθενώνα και από την άλλη η προσήλωση στα ελληνοτουρκικά μέσω των συνεχών δαπανών για πολεμικούς εξοπλισμούς και αερομαχικά. Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ικανή στο να χαράξει μια σαφή επικοινωνιακή και οικονομική πολιτική σε άλλα ζητήματα, παρουσιάζεται εντελώς ανίκανη να δώσει οποιαδήποτε λύση στο μείζον πρόβλημα που αφορά τις σπουδές, τις ζωές και το μέλλον μας.

Δεν αμφιβάλλουμε ότι τόσο αυτή η κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, δεν γνωρίζουν καθόλου και δεν τους αφορά ποια είναι η πραγματικότητα στις Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, και ειδικότερα στις υποστελεχωμένες, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, δημόσιες δραματικές σχολές, σαν τη δική μας. Ως σπουδάστριες/σπουδαστές/σπουδαστά αν και έχουμε μια υπερεντατικοποιημένη, υποχρεωτική σπουδή (που αγγίζει τα 10ωρα καθημερινά) και βρισκόμαστε υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΑ, στερούμαστε όλα τα δικαιώματα που έχουν οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. όπως η σίτιση, η στέγαση, οι κρατικές υποτροφίες, τα δωρεάν συγγράμματα και η έκπτωση στα ΜΜΜ. Αυτός ο αποκλεισμός από τις φοιτητικές παροχές των δημοσίων σχολών καθιστά τις σπουδές μας αδύνατες για όσα άτομα δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους.

Ειδικά εξαιτίας της εντατικότητας των σπουδών μας, δεν καθίσταται δυνατή η εργασία μετά το πέρας των μαθημάτων, δημιουργώντας την ανάγκη για άμεση λύση στο ζήτημα της σίτισης και της στέγασης. Αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα που το ΥΠΠΟΑ και οι κυβερνήσεις επιλέγουν να αγνοούν πλήρως καθιστώντας τους ταξικούς αποκλεισμούς αναπόσπαστο κομμάτι των καλλιτεχνικών σπουδών.

Η σχολή μας πρόσφατα δέχτηκε μέχρι και πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των σπουδών, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον μεν, άκρως απαιτητικό δε, πρόγραμμα σπουδών, στο οποίο οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες ανταποκρίθηκαν, καλούμενοι την ίδια στιγμή να υπερκεράσουν τα ζητήματα επιβίωσης τους. Πώς γίνεται από την μια να πρέπει να ακολουθήσουμε επιπλέον ώρες μαθημάτων στο πλαίσιο προγράμματος αναβάθμισης της σχολής και την ίδια ώρα να εγκρίνεται και να κοινοποιείται ένα τέτοιο Προεδρικό Διάταγμα; Θέλουμε να τονίσουμε το οξύμωρο της υπόθεσης αυτής, όπου ενώ πραγματοποιούνται συστηματικά σεμινάρια και προγράμματα μέσα στη σχολή μας που αναβαθμίζουν το περιεχόμενο των σπουδών μας, αυτό δεν απαντάται πουθενά στα διπλώματα μας.

Αυτή, λοιπόν, η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται ως το κερασάκι στην τούρτα στην πλήρη υποτίμηση του κλάδου των σύγχρονων παραστατικών τεχνών. Η κατάργηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οι δίχως αμοιβή πρόβες, καθώς και η υπάρχουσα εργασιακή εκμετάλλευση, επισφραγίζονται θεσμικά, και είναι μόνο μερικές εκφάνσεις αυτής της υποτίμησης.

Η διαβάθμιση των σπουδών μας σε Τ.Ε. δεν υφίσταται από το 2003. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα όμως είναι να επισφραγίζει την εξίσωση μας με αποφοίτους λυκείου, και μάλιστα όταν τα Σωματεία του Κλάδου μας αιτούνται εδώ και χρόνια την Ίδρυση Ανώτατης Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών. Εμείς σε αυτό το διάταγμα, αντιδρούμε μαχητικά και ζητάμε την επιστροφή του καθεστώτος ειδίκευσης μας όπως και πριν το 2003 με την ταυτόχρονη ίδρυση νέων δημοσίων και ανωτάτων σχολών παραστατικών τεχνών σε όλη τη χώρα με σκοπό την μέγιστη δυνατή παροχή δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους φοιτητές τεχνών.

Το non paper που βγήκε από την κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου την Δευτέρα 9/1 προσπαθεί να απορροφήσει τους κραδασμούς που οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών, των σπουδαστριών και των επαγγελματικών σωματείων προκάλεσαν, δίνοντας έωλες υποσχέσεις για διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών. Σε αυτή την κίνηση, ο Σύλλογος Σπουδαστών και Σπουδαστριών της «Ανώτατης» Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου απαντά με τη συνέχεια της κατάληψης. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας γιατί επιζητούμε άμεση λύση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο αγώνας που άρχισε ήδη πριν από τις γιορτές βορά στις προεκλογικές εξαγγελίες.

Συνεχίζουμε την κατάληψη της Σχολής μας ως ένα από τα ανώτατα (!) μέσα διεκδίκησης μας επιθυμώντας να συνδεθούμε με το υπόλοιπο καλλιτεχνικό και σπουδαστικό κίνημα ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, διακόπτοντας τα μαθήματα μας και την κανονικότητα τους, και ζητάμε από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου και όλους τους θεσμούς που ασχολούνται με το θέατρο και τις τέχνες, να στηρίξουν έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα μας.

Εμείς, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες επιθυμούμε να αποτελέσουμε ενεργό κομμάτι του μαχητικού φοιτητικού κινήματος. Χαιρετίζουμε την κατάληψη της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την κατάληψη της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ και εν συνεχεία, καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλων των ΑΕΙ της Ελλάδας να συνταχθούν στον αγώνα μας, όπως επίσης και ολόκληρη την κοινωνία να μας στηρίξει σε αυτόν. Έτσι και εμείς, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει και συνεχίζουμε να εκφράζουμε την στήριξη μας στα φοιτητικά κινήματα των ΑΕΙ ενάντια στην κρατική καταστολή και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όπως επίσης και την εναντίωση μας σε κάθε πρακτική ρατσισμού, σεξισμού, φασισμού, κακοποιητικής συμπεριφοράς, ομοφοβίας, τρανσφοβίας, μισαναπηρισμού- φαινόμενα που μαστίζουν ολόκληρη την κοινωνία και ολους τους κλάδους.

Στηρίζοντας την πρόταση του Συλλόγου της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, προτείνουμε την απεργία όλων των ενεργών καλλιτεχνών και την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυα και συντασσόμαστε μαζί με τα αντίστοιχα αιτήματα και των υπολοίπων σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Απαιτούμε:

-Την ΆΜΕΣΗ απόσυρση του ΠΔ 85/2022.

-Την ΆΜΕΣΗ επίλυση στο ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων μας: Εξομοίωση των πτυχίων μας λόγω αντικειμενικής ιδιαιτερότητας με ΤΕ καθολικά για θέσεις στο δημόσιο. Κλάδος ΤΕ για ΟΛΟΥΣ τους αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών και ωδείων (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003).

Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά.

-Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών.

-Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.

-Άμεση ίδρυση Δημόσιας Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

-Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών μετά από κατατακτήριες και ένα έτος φοίτησης σε ΑΕΙ Παραστατικών Τεχνών.

Συντονιστική Συνέλευση Κατάληψης Της Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Μπάνια και παγωτά

Μπάνια και παγωτά Όσες και όσοι μετράνε πάνω από 30-35 χρόνια ζωής στην ελληνική επικράτεια αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη του πλανήτη Γη γνωρίζουν ότι στην παιδική ηλικία οι μονάδες μέτρησης ενός επιτυχημένου καλοκαιριού ήταν δύο και μόνο δύο: Μπάνια και παγωτά. Οι...

Εκκένωση του στεκιού Primavera στο ΑΠΘ

Εκκένωση του στεκιού Primavera στο ΑΠΘ Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere για την εκκένωση του κατειλημμένου ελευθεριακού στεκιού Primavera σήμερα το πρωί: ( Σήμερα, Δευτέρα 3/6 τα ξημερώματα έγινε επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια με σκοπό να...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group Α.Ε. στις Αχαρνές. Κράτος, παρακράτος, κεφάλαιο και μαφία. Τέσσερις πυλώνες που για δεκαετίες ανήκαν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας για μεγάλο...

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη στη Θεσσαλονίκη Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη από την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας καλούν αναρχικές συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη ενόψει της αυριανής (Τρίτη 28/5) δίκης. Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης...

Η μαζικότερη και πιο «βρώμικη ανάκληση» ιατρικών μηχανημάτων που δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα. 16.027 επικίνδυνες αναπνευστικές συσκευές 9.532 μη-ανιχνεύσιμες ζωες

" Αυτά τα ζητήματα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να απειλήσει ζωές" "Ένα από τα δύο ή τρία χειρότερα πράγματα που έχω δει ποτέ…", Δρ. Sidney Wolfe Στις 21 Ιουνίου 2021, εν μέσω πανδημίας η “ολλανδική” πολυεθνική Philips Respironics ανακοίνωσε...

Απεργία πείνας για την Παλαιστίνη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα

Ονομάζομαι Léa Courtois Dakpa και είμαι 1 από τους 9 διεθνείς Ευρωπαίους κρατούμενους/ες που βρισκόμαστε σήμερα υπό απέλαση στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας, μετά την παράνομη απαγωγή μας από την ελληνική αστυνομία κατά τη διάρκεια πολιτικής δράσης για την Παλαιστίνη....

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων 28/5 κτήριο 2

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων 28/5 κτήριο 2 ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΗ, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (10:00, κτήριο 2) Συνέχεια της δίκης του συντρόφου και μέλους μας Γιώργου Καλαϊτζίδη, που συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική και διώκεται με τον 187Α για...

Ναυάγιο Πύλου: Δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης για την επιβολή κράτησης των 9 επιζόντων που αθωώθηκαν

    Παρά την αθώωσή τους από το Τριμελές Εφετείο της Καλαμάτας στις 21 Μαρτίου, οι 9 επιζόντες συνεχίζουν να διώκονται από το ελληνικό κράτος και την αντιμεταναστευτική πολιτική του.  Το Εφετείο συγκεκριμένα, έκρινε αθώους τους επιζόντες για το αδίκημα της...

Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας

Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας από την αντιτρομοκρατική για ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Στο παρελθόν ο Ρουβίκωνας και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις έχουμε μιλήσει για χούντα χαμηλής...