Ανακοίνωση κατηλειμμένης πρυτανείας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ενημέρωση από Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Αλεξανδρούπολης – GYRA NEGRA.

Σήμερα Παρασκευή 13/1/23, προχωρήσαμε σε Κατάληψη της Πρυτανείας του Δ.Π.Θ. με κεντρικό αίτημα την επαναφορά των Δωρεάν Μετακινήσεων προς τα Πανεπιστήμια, σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη. Να σημειωθεί οτι σημερα υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ στην Πρυτανεία η οποία και ακυρώθηκε λόγω της κατάληψης. Η αντίδραση των Πρυτανικών Αρχών που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο ήταν η αναμενόμενη. Ο νέος πρύτανης Φώτιος Μάρης κατηγόρησε τους φοιτητές οτι αυτοί θα είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι της μη ανανέωσης της συμβασης με το Αστικό ΚΤΕΛ μιας και ο πρωθυπουργός θα μιλούσε μαζί του τάχα για το ζήτημα αυτό. Λες και η συνάντηση δε μπορούσε να γίνει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος πέραν του γραφείου του Μάρη (Τελικά πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο). Προφανως, δεν τρεφουμε αυταπατες οτι μια τέτοια συνάντηση θα αφορούσε την αναβάθμιση των φοιτητικών παροχών, μιας και η κυβέρνηση επιτίθεται επανειλημμένα στους φοιτητές, τους συλλόγους, τα κεκτημένα και τις παροχές τους. Επιπλέον, κατά την έξοδο του από το κτήριο ο νέος πρύτανης εξέφρασε προκλητικά την απειλητική του διάθεση απέναντι στο Αναγνωστήριο της Αλεξανδρούπολης, τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο των φοιτητών και φοιτητριών, όπου λαμβάνουν χώρα πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Το νέο έτος μας βρήκε αντιμέτωπους και αντιμέτωπες με την κατάργηση των δωρεάν φοιτητικών δρομολογίων από και προς τις σχολές σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, ενώ στην Κομοτηνή αυτό συμβαίνει από την αρχή του εξαμήνου. Αναγκαζόμαστε λοιπόν να πληρώνουμε καθημερινά ενα σημαντικό ποσό, μόνο και μόνο για να παρεβρεθούμε στα μαθήματα μας, σε μία περίοδο που η ακρίβεια πλήττει πολλούς από εμάς, τις οικογένειές μας αλλα και το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Μάλιστα, τις πρώτες μέρες του έτους στην Αλεξανδρούπολη, φοιτητές που δεν πλήρωσαν για να μπούνε στο λεωφορείο για τη σχολή απειλήθηκαν με συλλήψεις, αφού οι ελεγκτές κάλεσαν την αστυνομία και σταμάτησαν το λεωφορείο. Άξιο αναφοράς ειναι το ότι και στις 3 πόλεις τα campus είναι εκτός αστικού ιστού επομένως η χρήση της συγκοινωνίας είναι ανάγκη για την μετάβαση στις σχολές.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής επίθεσης στη Δημόσια Παιδεία με αποκορύφωμα την ψήφιση των Νόμων Κεραμέως. Κομμάτι της Δημόσιας Παιδείας αποτελεί η φοιτητική μέριμνα (σίτιση – στέγαση – μεταφορές) η οποία λειτουργεί πλέον μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μέσω των ΣΔΙΤ υποβαθμίζονται οι παροχές αφού οι ιδώτες λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών μας αναγκών. Την δεδομένη στιγμή το πανεπιστήμιο και οι ιδιωτες λογω των αντικρουομενων οικονομικών συμφεροντων τους εχουν φτασει πλεον σε ενα τελμα, το όποιο ουσιαστικα πεφτει πανω στις πλατες των φοιτητων. Πέρα από τις μετακινήσεις που καταργήθηκαν, κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα για όλο το Δ.Π.Θ. είναι η κάκιστη ποιότητα φαγητού στις λέσχες, οι ετοιμόρροπες και ελάχιστες ως ανύπαρκτες εστίες στην Αλεξανδρούπολη.

Απέναντι στην συνολική υποβάθμιση των όρων σπουδών και στην μετακύλιση του κόστους φοίτισης στις πλάτες μας, επιδιώκουμε αυτή η Κατάληψη να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την έπανεκκίνηση ενός αγώνα διεκδίκησης και διαφύλαξης των κεκτημένων του φοιτητικού κινήματος, μέσα από συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις

ΔΩΡΕΑΝ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑ (ΣΙΤΙΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ) ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ

ΕΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να στηρίξει τις δράσεις της κατάληψης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/1:
19:00 Συλλογικό Καφενείο

21:00 JAM & DJ SET – ΜΠΑΡ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/1
8:00 Στήριξη της Κατάληψης

11:00 Συλλογικό Καφενείο

14:00 Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας

ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Δ.Π.Θ.

Ανακοίνωση κατηλειμμένης πρυτανείας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Ανακοίνωση κατηλειμμένης πρυτανείας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ