Ανοιξε τις πύλες της τεράστια φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ. Απίστευτες εικόνες από την μεταφορά των κρατουμένων. Αναδημοσίευση από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων.

Τους πρώτους 2.000 κρατούμενους – μέλη συμμοριών – υποδέχθηκε μια υψίστης ασφαλείας φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ που μόλις άνοιξε τις πύλες της.

Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να στεγάσει 40.000 ύποπτους γκάνγκστερ με τον υπουργό ασφαλείας της χώρας να προειδοποιεί τους κρατούμενους πως «δεν θα βγουν ποτέ από εδώ».

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε: «τα ξημερώματα, με μια ενιαία επιχείρηση, μεταφέραμε τα πρώτα 2.000 μέλη στο Κέντρο για τον περιορισμό της τρομοκρατίας», το οποίο όπως ισχυρίζεται, είναι η μεγαλύτερη φυλακή στην αμερικανική ήπειρο.

Τους πρώτους 2.000 κρατούμενους – μέλη συμμοριών – υποδέχθηκε μια υψίστης ασφαλείας φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ που μόλις άνοιξε τις πύλες της.

Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να στεγάσει 40.000 ύποπτους γκάνγκστερ με τον υπουργό ασφαλείας της χώρας να προειδοποιεί τους κρατούμενους πως «δεν θα βγουν ποτέ από εδώ».

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ πρόσθεσε: «Αυτό θα είναι το νέο τους σπίτι, όπου θα ζουν για δεκαετίες, ανίκανοι να κάνουν περαιτέρω κακό στον πληθυσμό».

Σοκαριστικό βίντεο από την μεταφορά των κρατουμένων

Μάλιστα, ο πρόεδρος δημοσίευσε και ένα βίντεο που δείχνει τρομαγμένους, ξυπόλητους, γεμάτους τατουάζ άνδρες που φορούσαν μόνο λευκά μποξεράκια, σκυμμένους και με τα χέρια τους πίσω από τα ξυρισμένα κεφάλια τους να περνούν τις πύλες της φυλακής.

Ήταν στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον, με τους ένοπλους φρουρούς με μπαλακλάβες να τους παρακολουθούν.

Οι κρατούμενοι, στη συνέχεια οδηγούνται στα κελιά τους, όπου τους αφήνουν να κάθονται στο πάτωμα μπροστά σε μεταλλικά κρεβάτια χωρίς όμως στρώματα. «Εξαλείφουμε αυτό τον καρκίνο από την κοινωνία» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γκουστάβο Βιλατόρο. «Να ξέρετε ότι δε θα βγείτε ποτέ από εδώ, θα πληρώσετε γι’ αυτό που είστε… δειλοί τρομοκράτες» πρόσθεσε.

Σε κάθε κελί θα μπαίνουν 100 κρατούμενοι- Υπάρχουν 80 κρεβάτια, 2 νιπτήρες και 2 τουαλέτες.

Η συγκεκριμένη φυλακή, 74 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, χτίστηκε με εντολή του Μπουκέλε, αφότου κήρυξη «πόλεμο» κατά των συμμοριών τον περασμένο Μάρτιο, και αποτελείται από 8 κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα. Καθένα από αυτά τα κτίρια έχει 32 κελιά, σχεδιασμένα να φιλοξενούν «περισσότερους από 100 κρατούμενους», σύμφωνα με τον υπουργό Δημοσίων Έργων Ρομέο Ροντρίγκεζ. Κάθε κελί διαθέτει μόνο δύο νιπτήρες και δύο τουαλέτες.

Υπάρχουν μόνο 80 μεταλλικές κουκέτες για κάθε 100 κρατούμενους με ομάδες δικαιωμάτων και παρατηρητές να επικρίνουν το έργο ως παραβίαση των προτύπων φυλάκισης. «Δε θα υπάρχουν στρώματα στα κελιά» δήλωσε ο διευθυντής της φυλακής – ο οποίος φορούσε μάσκα του σκι για να προστατεύσει την ταυτότητά του – στους δημοσιογράφους όταν παρουσιάστηκε το έργο.

Κι ενώ η φυλακή είναι εξοπλισμένη με τραπεζαρίες, αίθουσες γυμναστικής και τραπέζια πινγκ πονγκ, αυτά είναι αποκλειστικά για χρήση μόνο από τους φύλακες.

Ανοιξε τις πύλες της τεράστια φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ