Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις διαδηλώσεις οργής για τα Τέμπη στη Θεσσαλονίκη [VIDEO + φωτορεπορτάζ).

Πάνω από 30-35 χιλιάδες άτομα το πρωί και 20-25 χιλιάδες το απόγευμα διαδήλωσαν για το κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα των Τεμπών. Από τις 10:30 το πρωί άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος στην Καμάρα ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΒΙΟΜΕ, του Σωματείου βάσης εργαζομένων στην ψυχική υγεία και κοινωνική πρόνοια αλλά και αναρχικών συλλογικοτήτων. Περίπου στις 12 βγήκε στον δρόμο η ιδιαίτερα μαζική πορεία που είχε ως στόχο να ενωθεί με τη μεγάλη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου. Από εκεί ξεκίνησε η μεγαλύτερη απεργιακή πορεία (και γενικά κινητοποίηση) των τελευταίων – πολλών- χρόνων! Ενδεικτικά, την στιγμή που η κεφαλή της πορείας έφτασε στον Σταθμο του ΟΣΕ, δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη τα τελευταία μπλοκ από το Άγαλμα του Βενιζέλου!

Το απόγευμα υπήρχαν πάλι 2 καλέσματα, για Καμάρα και για το άγαλμα Βενιζέλου. Κατα την προσυγκέντρωση στην Καμάρα, νέοι και νέες από την Ομάδα Ορχήστρας του Σχολείου τραγούδησαν και έπαιξαν μουσική με το περιεχόμενο της 8ης Μάρτη. Ακόμη , δεκάδες οδηγοί δικύκλων, ντελιβεράδες και κούριερ πέρασαν με μηχανοκίνητη πορεία κορνάροντας και καταχειροκροτήθηκαν από τους συγκεντρωμένους. Η πορεία ξεκίνησε με τον διπλάσιο περίπου κόσμο από το πρωί και κατευθύνθηκε πάλι προς το άγαλμα Βενιζέλου. Αυτό που συνέβη στην πόλη, πιθανώς δεν έχει προηγούμενο. Δύο τεράστιες κινητοποιήσεις, που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ συμμετοχής, με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους! Όπως και το πρωί, πάνω από 20-25 χιλιάδες βρέθηκαν στον δρόμο! Οι δύο συγκεντρώσεις (Καμάρα και Άγαλμα Βενιζέλου) έχουν ενωθεί επάνω στην Εγνατία, σχηματίζοντας ένα τεράστιο, πολύχρωμο και αποφασισμένο ποτάμι.

Εργατ(ρι)ες με τα σωματεία τους και φοιτητ(ρι)ες με τους συλλόγους τους, μαθητ(ρι)ες και νεολαίοι, γυναίκες και θηλυκότητες σε φεμινιστικά μπλοκ, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του Αναρχικού χώρου, όλοι μαζί ενάντια σε καταπίεση και εκμετάλλευση, στον Καπιταλισμό και το κράτος – δολοφόνο, την πατριαρχία και φυσικά την ακροδεξιά – νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που απαντάει με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζει: Την ωμή καταστολή!

Το τελευταίο κομμάτι της πορείας όπου υπήρχαν φοιτητές, φεμινιστικά και ελευθεριακά μπλοκ κατέληξε στο Άγαλμα του Βενιζέλου, όπου και ξεκίνησαν συγκρούσεις μερίδας των διαδηλωτών με τα ΜΑΤ. Έγινε για άλλη μια φορά εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης πάνω στο σώμα των διαδηλωτών χωρίς διάκριση και ο κόσμος “έσπασε” προς την Αγίου Δημητρίου και την Φιλίππου.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως καθολη την διάρκεια της πορείας οι χακί διμοιρίες ήταν ιδιαίτερα προκλητικές και έβριζαν με αισχρό τρόπο τα τελευταία μπλοκ και ιδιαίτερα τις γυναίκες, οταν ακούγονταν φεμινιστικά συνθήματα. Έφτασαν δε μέχρι και στο σημείο να προσβάλουν με αισχρό τρόπο σύνθημα για τους νεκρούς των Τεμπών!

Για άλλη μια μέρα, το κίνημα της πόλης έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι το κλίμα έχει αλλάξει και ο φόβος μετατράπηκε σε οργή! Οργή ταξική, ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.
Το στοίχημα τώρα είναι να μην γυρίσουμε στα σπίτια μας, αλλα να μετατρέψουμε την οργή σε οργάνωση κι εκ νέου σε αγώνα. Να μην αφήσουμε κανέναν “σωτήρα” να αναλάβει την ηγεσία αυτό του πολύμορφου κινήματος. Να προωθήσουμε την οριζόντια, από τα κάτω, ταξική οργάνωση για την ανατροπή του συστήματος που μας δολοφονεί!

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ