Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην εξεγερμένη εργατική τάξη της Γαλλίας | Τρίτη 28/3, 18:00, Γαλλικό Προξενείο [Θεσσαλονίκη]

από | 28 Μαρ, 2023

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην εξεγερμένη εργατική τάξη της Γαλλίας | Τρίτη 28/3, 18:00, Γαλλικό Προξενείο [Θεσσαλονίκη]

Στα πλαίσια της ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Γαλλίας που αγωνίζεται και εξεγείρεται επ’ αφορμής της αντεργατικής μεταρρύθμισης που επιβάλλει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, συλλογικότητες και οργανώσεις του αναρχικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση στο Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκης (επί της οδού Λεωφόρου Στρατού), την Τρίτη 28/3 στις 18:00. Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, σήμερα έχει κηρυχθεί η 10η κατά σειρά γενική απεργία, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για το συνταξιοδοτικό, ενώ η γαλλική οικονομία έχει παραλύσει από το απεργιακό κύμα, τα σαμποτάζ και τα μπλόκα των απεργών και των διαδηλωτών. Χιλιάδες εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, συνταξιούχοι/ες, φοιτητές/φοιτήτριες, μαθητές /μαθήτριες, ντόπιοι και μετανάστες/μετανάστριες κατακλύζουν τους δρόμους των μεγάλων γαλλικών πόλεων, αλλά και της επαρχίας, και συγκρούονται επί μέρες με τις δυνάμεις κατασταλτικές δυνάμεις του γαλλικού κράτους. Η τρέχουσα κοινωνική και ταξική εξέγερση στη Γαλλία έχει θορυβήσει την άρχουσα τάξη της Γαλλίας και το πολιτικό της προσωπικό, αλλά και τις υπόλοιπες πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Ευρώπης, και όχι μόνο, παρέχοντας ταυτόχρονα μια αναθάρρυνση στους απανταχού καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα της εργατικής τάξης της Γαλλίας είναι απαραίτητη, είναι καίριας σημασίας ζήτημα για την κλιμάκωση, τη νικηφόρα έκβασή του, αλλά και για να λάβουμε τα απαραίτητα διδάγματα για την ανασυγκρότηση και των όξυνση των ταξικών αγώνων στη γεωγραφική επικράτεια όπου ζούμε και εργαζόμαστε.

Παρακάτω ακολουθούν τα πολιτικά καλέσματα για τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Γαλλίας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28/3, 18:00 στο Γαλλικό Προξενείο Θεσσαλονίκης (επί της οδού Λεωφόρου Στρατού):


Ο κόσμος είναι δικός μας , αλληλεγγύη στους εξεγερμένους/ες στην Γαλλία

Le monde est à nous, solidarité avec les révoltées en France

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας που έχει ξεσπάσει κύμα διαμαρτυριών και απεργιών σε ολόκληρη τη χώρα της Γαλλίας. Η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει μια νέα νομοθεσία για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, κάτι το οποίο συμβάλλει στις όλο και πιο ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης και έχει προκαλέσει τεράστια κοινωνική οργή. Στις 16 Μαρτίου 2023 η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το άρθρο 49.3 (που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία ) για να επιβάλει την αντικοινωνική μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Διαδηλώσεις, τις οποίες καλούσαν κυρίως τα συνδικάτα αλλά και σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητες, ξέσπασαν σε όλη τη Γαλλία από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το νέο νομοσχέδιο. Κινητοποιήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο μαζικές τουλάχιστον των τελευταίων 40 χρόνων και παρά την αυξημένη αστυνομική καταστολή συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι. Τα συνδικάτα συνεχίζουν να καλούν τους εργαζόμενους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις. Όσο περνάνε οι μέρες, οι κινητοποιήσεις δυναμώνουν με τα εργατικά σωματεία και τις οργανώσεις να δείχνουν πως υπάρχει διάθεση να κλιμακώσουν τη δράση τους, γενικεύοντας τις απεργίες, παραλύοντας τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το βράδυ της Πέμπτης 23/3 πυρπολήθηκε το δημαρχείο του Μπορντό ενώ στο Παρίσι η αστυνομία ζήτησε ενισχύσεις από άλλες πόλεις και συγκλήθηκε εκτάκτως διυπουργικό συμβούλιο για να αξιολογηθεί και να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Μέσα σε έναν κόσμο βαθιάς συστηματικής κρίσης, όπου κράτος και κεφάλαιο έχουν εξαπολύσει μια άνευ ορίων επίθεση στους από τα κάτω, ο γαλλικός λαός αντιστέκεται και εκφράζει την εναντίωσή του στην πολιτική που εφαρμόζει η κρατική εξουσια .

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι σημαντικό να στηρίξουμε όσους και όσες αντιστέκονται και μάχονται ενάντια στην εξαθλίωση και τον θάνατο που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα. Διεκδικούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και αγωνίζονται με όραμα την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας, δίχως εκμετάλλευση και ανισότητα. Δίπλα στον εξεγερμένο λαό της Γαλλίας βρίσκονται χιλιάδες ακόμη αγωνιζόμενοι, και μαχόμενοι ενάντια στην κατασταλτική βία, τον ρατσισμό, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση. Στεκόμαστε λοιπόν δίπλα σε όσες και όσους αγωνίζονται και φωτίζουν τους δρόμους της αντίστασης για να σπάσουν τα δεσμά της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης σε κάθε γωνιά του κόσμου, με όραμα τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

Από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία η αλληλεγγύη το όπλο μας!

Κανένας άλλος κόσμος δεν είναι εφικτός, όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον εξεγερμένους/ες τις Γαλλίας

Τρίτη 28/3 στις 18.00 απέναντι από το Γαλλικό Ινστιτούτο (απέναντι από την ετ3)

Αναρχική πολιτική οργάνωση-Ο.Σ. | Τοπικός συντονισμός Θεσσαλονίκης


Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού της Γαλλίας

Να απλώσουμε τη διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη πολεμώντας τη δική μας αστική τάξη και το παγκόσμιο καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό σύστημα

Συγκέντρωση: Τρίτη 28/3, 18:00, Γαλλικό Προξενείο (Θεσσαλονίκη)

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση


Αλληλεγγύη στην εξεγερμένη εργατική τάξη της Γαλλίας:

Συγκέντρωση: Τρίτη 28/3, 18:00, Γαλλικό Προξενείο (Λεωφόρος Στρατού 2Α)

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη εργατική τάξη και τη νεολαία της Γαλλίας

Τρίτη 28/3, 18.30, Γαλλικό Προξενείο (Λεωφ. Στρατού 2Α)

Αριστερές Οργανώσεις-Συλλογικότητες


Η νίκη του κινήματος στη Γαλλία θα είναι

ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης: Τρίτη 28/3, 6:30μμ, Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2)

Εδώ και 2 μήνες, μια μεγάλη ταξική μάχη διεξάγεται στη Γαλλία, που η έκβασή της αφορά τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Εργαζόμενοι και νεολαία, με επιμονή και αυτοθυσία, παλεύουν για να μην περάσει η αντι-ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Μακρόν, που προβλέπει μια νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Έχουν γίνει 8 γενικές απεργίες και πολλές μεγάλες διαδηλώσεις σε εθνική κλίμακα, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων κόσμου. Η συμμετοχή είναι μεγάλη σε κλάδους και επιχειρήσεις. Η νεολαία έχει μπει μαζικά στον αγώνα – ειδικά τα νεότερα στρώματα, που από πολύ νωρίς βιώνουν την υπερεκμετάλλευση σε μια «απελευθερωμένη» αγορά εργασίας που θυμίζει ζούγκλα.

Η κυβέρνηση του Μακρόν, με πρωθυπουργό τη Μπορν, είναι αδυνατισμένη και απομονωμένη. Αυτό είναι αποτέλεσμα των σκληρών, ακραία ταξικών πολιτικών της όλα τα προηγούμενα χρόνια – και κυρίως της διαρκούς αντίστασης που συναντούσε από τις κινητοποιήσεις εργαζόμενων και νέων, της φθοράς που της προκάλεσαν. Έχοντας ήδη μια ισχνή πλειοψηφία στη βουλή, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει τα μέτρα. Προσπάθησε να διαιρέσει τους εργαζόμενους με διακοσμητικές παραχωρήσεις σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, ώστε να αποπροσανατολίσει το κίνημα. Όταν δεν τα κατάφερε, κατέφυγε για πολλοστή φορά σε ένα ειδικό άρθρο του συντάγματος, που επιτρέπει την χρήση προεδρικών υπερεξουσιών, για να περάσει τα μέτρα. Και ταυτόχρονα, χωρίς να έχει άλλα ερείσματα, προσπαθεί να κάμψει τις κινητοποιήσεις με την καταστολή.

Αυτός ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης έχει γίνει καθεστώς για τον Μακρόν. Αυτός ο «πρόεδρος των πλουσίων», όπως τον αποκαλούν οι γάλλοι εργαζόμενοι και νέοι, κυβερνά όπως και ο «δικός μας» Μητσοτάκης: δήθεν χωρίς να λογαριάζει το «πολιτικό κόστος», δηλαδή με απανωτά πολιτικά και κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, τσαλαπατώντας διαρκώς τη βούληση του λαού, κρυμμένος πίσω από ορδές πραιτωριανών-ΜΑΤ. Και την ίδια στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει τα λαϊκά στρώματα και τα κέρδη των καπιταλιστών και της πλούσιας ελίτ εκτινάσσονται, αυτός περηφανεύεται για τη «βοήθεια» της γαλλικής εξοπλιστικής βιομηχανίας προς το καθεστώς Ζελένσκι, στον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η εξέγερση στη Γαλλία είναι η κορυφή ενός κύματος αγώνων και απεργιών σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης (Βρετανία, Γερμανία κ.ά.). Οι εργαζόμενοι απαιτούν το σταμάτημα των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων», αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες αντί για ιδιωτικοποιήσεις. Το κίνημα στη Γαλλία δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή, διάρκεια, επιμονή: πρέπει να μας παραδειγματίσει, για να βρούμε διέξοδο στις κινητοποιήσεις χωρίς σχέδιο και κλιμάκωση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Η δύναμη του κινήματος δεν βγαίνει από τις αυταπάτες ρεφορμιστών και «προοδευτικών» μέσα στη γαλλική βουλή (και των «αντιπροσώπων» τους σε άλλες χώρες) – αλλά από τον δρόμο, την απεργία, τη διαδήλωση, την κατάληψη, τη σύγκρουση με τους μηχανισμούς καταστολής.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να νικήσουν. Αυτή θα είναι νίκη όλων μας. Για να ξηλώσουμε τα μνημόνια, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ακρίβεια. Για να ρίξουμε τους «μονάρχες Λουδοβίκους» όπως Μακρόν και Μητσοτάκης και τις αυλές τους, να φράξουμε τον δρόμο σε κάθε επίδοξο διάδοχό τους. Για να μπει μπροστά η διάλυση της αντιδραστικής ΕΕ, αυτού του «στρατηγείου» νεοφιλελεύθερων αντεργατικών και αντιδημοκρατικών πολιτικών. Με την αποφασιστική ανάπτυξη όλων των αγώνων μας, την οικοδόμηση μιας μαχητικής ενότητας στον δρόμο, την ενίσχυση μιας Αριστεράς Επαναστατικής, μπορούμε να νικήσουμε – όπως έδειξε και η μαζική έκρηξη εργαζομενων και νέων μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στον δρόμο που δείχνει η Γαλλία ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Νίκη στους Γάλλους εργαζόμενους – Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη

Κάτω η ΕΕ του νεοφιλελευθερισμού, του κεφαλαίου, της καταστολής, του πολέμου

Μόνη διέξοδος η Ευρώπη των Εργαζομένων

ΟΚΔΕ

 

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Ρουβίκωνας: Παρεμβάσεις σε σπίτια προέδρου & εκτελεστικών μελών της Hellenic Nickel

Ρουβίκωνας: Παρεμβάσεις σε σπίτια προέδρου & εκτελεστικών μελών της Hellenic Nickel. Ρουβίκωνας: Παρεμβάσεις σε σπίτια προέδρου & εκτελεστικών μελών της Hellenic Nickel, εταιρείας της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD HOLDINGS που πρόσφατα εξαγόρασε τη ΛΑΡΚΟ....

Αναρχική Επαναστατική Γεωπολιτική 2024- Peter Gelderloos

Αναρχική Επαναστατική Γεωπολιτική 2024- Peter Gelderloos. Παρακαλώ να έχετε υπόψη σας ότι οι γεωπολιτικές αναλύσεις απαιτούν ανάλυση των ενεργειών των μεγάλων κρατών και των καπιταλιστών από την οπτική γωνία των δικών τους συμφερόντων, κάτι που αποτελεί  αρκετά...

Παρουσίαση του έργου “Γλωσσικό Αντάρτικο” στη Rosa Nera – Εισήγηση

Παρουσίαση του έργου "Γλωσσικό Αντάρτικο" στη Rosa Nera - Εισήγηση. Το παρακάτω κείμενο είναι η απομαγνητοφωνημένη εισήγησή μου, με μια μικρή επιμέλεια, στη βιβλιοπαρουσίαση του έργου μου ‘Γλωσσικό Αντάρτικο’ που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιφασιστικής...

Για τον πόλεμο “Χαμάς-Ισραήλ” | Σκέψεις του antirinfo με αφορμή εκδήλωση του Shades mag

Για τον πόλεμο "Χαμάς-Ισραήλ" | Σκέψεις του antirinfo με αφορμή εκδήλωση του Shades mag. Κείμενο της ομάδας του Antirinfo που παρήχθη με αφορμή τη συζήτηση με διοργανωτές το shades mag για το πόλεμο "Χαμάς-Ισραήλ" και ευκαιρίας να καταγράψουμε λίγες σκέψεις για ένα...

David Graeber / Η Ανθρωπολογία Των Ανθρώπινων Δυνατοτήτων- της δρ. Ayça Çubukçu (LSE)

David Graeber / Η Ανθρωπολογία Των Ανθρώπινων Δυνατοτήτων- της δρ. Ayça Çubukçu (LSE). Αναδημοσίευση από το Κενό Δίκτυο. Συνάντησα για πρώτη φορά τον David Graeber ένα ζεστό καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη την γεμάτη γεγονότα χρονιά του 2001 στις συναντήσεις του Δικτύου...

Σχετικά με τις εξελίξεις για τους απολυμένους εργαζόμενους στο πρώην πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ. & την απαράδεκτη κατάσταση στα camps

Σχετικά με τις εξελίξεις για τους απολυμένους εργαζόμενους στο πρώην πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ. & την απαράδεκτη κατάσταση στα camps. Δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ. 08 Ιουλίου 2024  Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και πρωτίστως το Υπουργείο...

Ανθούπολη Περιστερίου: Η εξέγερση του κάρβουνου…

Ανθούπολη Περιστερίου: Η εξέγερση του κάρβουνου… Από τη σελίδα "Περιστέρι συνείδηση και αληταρία”. Χρέος μας να θυμόμαστε αυτά που στιγμάτισαν την γειτονιά μας , αυτά που δημιούργησαν την κουλτούρα μας , αυτά που ανήκουν στο κομματι του πολιτισμού μας που πολλοί δεν...

Η μεταπολιτική είναι η ουσία της πολιτικής

Η μεταπολιτική είναι η ουσία της πολιτικής. Η σαρωτική επικράτηση ενός νεαρού youtuber στις πρόσφατες κυπριακές εκλογές, επανέφερε εντόνως τη συζήτηση περί του όρου «μεταπολιτική» που εισήγαγε στην εγχώρια δημόσια συζήτηση η αναπάντεχη (για κάποιους) εκλογή Κασσελάκη...

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε απεργία διαρκείας στην Samsung Electronics στη Νότια Κορέα

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε απεργία διαρκείας στην Samsung Electronics στη Νότια Κορέα. Της Σοφίας Σπυριδωνίδου από το Infolibre. Το συνδικάτο εργαζόμενων στη Samsung Electronics κήρυξαν απεργία διαρκείας την Τετάρτη, πιέζοντας τη μεγαλύτερη εταιρεία της Νότιας...

«Για σένα, Λούη». Ο Ζήσης Παπανικόλας γράφει για τον Λούη Τίκα

«Για σένα, Λούη». Ο Ζήσης Παπανικόλας γράφει για τον Λούη Τίκα. Yiorgos Anagnostou (Γιώργος Αναγνώστου)*. Αναδημοσίευση από το Ούτε Θεός - Ούτε Αφέντης. «Για σένα, Λούη», γράφει η αφιέρωση στο βιβλίο του Zeese Papanikolas «Buried Unsung: Louis Tikas and the Ludlow...