Βαγγέλης

Ενημέρωση απο το Δικαστήριο των προφυλακισμένων συντρόφων Φ.Δ., Ι.Ρ., Λ.Β. και Π.Β

Ενημέρωση απο το Δικαστήριο των προφυλακισμένων συντρόφων Φ.Δ., Ι.Ρ., Λ.Β. και Π.Β

Σε μια δίκη παρωδία μετέτρεψε η έδρα την σημερινή διαδικασία για τους 4 προφυλακισμένους συντρόφους. Η έδρα εμφανίστηκε με καθυστέρηση τρεισήμιση ωρών  εμφάνίζοντας  ως πρόφαση την εκδίκαση άλλων υποθέσεων την ίδια μέρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι συνήγοροι υπεράσπισης έφυγαν στις 12 και ζήτησαν την διακοπή της δίκης για την επόμενη μέρα. Μετά απο λίγο η έδρα έμφανίζεται και ζητάει απο τους κατηγορούμενους να επιστρεψουν για να ξεκινήσει η δίκη.  Οι ίδιοι, μη γνωρίζοντας τι έχει συμβει καθώς δεν τους αφήνουν από το πρωί να έχουν την παραμικρή επικοινωνία, στηρίζουν την απόφαση των δικηγόρων και ζητούν εκ νέου διακοπή.  Το αίτημα για διακοπή δεν γίνεται δεκτό απο την έδρα όπου και ζητάει τον διορισμό νέων δικηγόρων οι οποίοι και εμφανίστηκαν σε πολυ μικρό χρονικό διάστημα δεχόμενοι να αναλάβουν την υπόθεση. Όπως είναι φυσιολογικό οι σύντροφοι δεν δέχτηκαν τον διορισμό των δικηγόρων απο το δικαστήριο.

Το δικαστήριο τελικά θα πραγματοποιηθεί αυριο ημέρα Τρίτη 9/05 στο Δικαστήριο των Γυναικείων Φυλακών του Κορυδαλλού όπου και υπάρχει κάλεμσα για τις 11:30 π.μ.

Ακολουθεί ανακοίνωση του Ταμείου αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών για τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη των συντρόφων και την κατασκεύη του κατηγορητηρίου:

Στις 14 Νοεμβρίου 2021, η τροχαία Πειραιά δέχεται επίθεση με βόμβες μολότοφ. Κάποια ώρα αργότερα και σε αρκετή απόσταση από το σημείο της επίθεσης, οι σύντροφοι Φώτης Δ. και Ιάσονας Ρ. αρνούνται να σταματήσουν σε μπλόκο της αστυνομίας.

Η επιλογή αυτή οδηγεί σε μια σειρά από γεγονότα ακραίας αστυνομικής καταστολής. Αρχικά, μπατσικό διεμβολίζει την μηχανή στην οποία επέβαιναν τα συντρόφια, χωρίς ευτυχώς να οδηγήσει σε κάποιον σοβαρό τραυματισμό τους. Οι σύντροφοι οδηγούνται στην ΓΑΔΑ, όπου και διατάσσεται υποχρεωτική λήψη DNA, καθώς εκείνοι αρνήθηκαν την δακτυλοσκόπηση. Μπάτσοι εισβάλλουν στα σπίτια τους, συλλέγοντας πλήθος αδιάφορων αντικειμένων ως πειστήρια της ενοχής τους: άδειους αναπτήρες, άδεια μπουκάλια, εργαλεία για ζογκλερικά, μάσκα αντίκα του ’40 και 2 Η/Υ. Τα ΜΜΕ επιτέλεσαν άψογα τον ρόλο τους για ακόμη μια φορά, δηλαδή την διασπορά ψευδων ειδήσεων, την «κατασκευή» ενόχων και την δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας για περαιτέρω συλλήψεις. Ετσι, ανακριτής και εισαγγελέας αποφασίζουν την προφυλάκιση των συντρόφων στις φυλακές Κορυδαλλού (Φώτης Δ.) και ανηλίκων Αυλωνας αντίστοιχα (Ιάσονας Ρ.). Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες : απόπειρα ανθρωποκτονίας, εμπρησμό κατά συναυτουργία, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.

Η δικογραφία της υπόθεσης θα παραμείνει όλο αυτό το διάστημα ανοικτή, ύστερα από εντολή της ανακρίτριας. Έτσι, στις 20 Σεπτέμβρη του 2022, μπατσοι με συνοδεία εισαγγελέα εισβάλλουν στο σπίτι των συντρόφων Παναγιώτη Β. και Λάμπρου Β, με σκοπό να τους συσχετίσουν με την υπόθεση της επίθεσης στην Τροχαία Πειραιά. Συλλέγουν πληθώρα αδιάφορων αντικειμένων ( βιβλία, καθημερινά ρούχα) ακολουθώντας πίστα την συνταγή των προηγούμενων συλλήψεων. Οι σύντροφοι συλλαμβάνονται και κρατούνται στη ΓΑΔΑ. Την επόμενη μέρα θα περάσουν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο στην Ευελπίδων για παραβίαση του νόμου περί όπλων και θα αφεθούν ελεύθεροι. Τις επόμενες μέρες, οι σύντροφοι καλούνται στα δικαστήρια Πειραιά για ανάκριση, με την ανακρίτρια να κάνει σαφείς τις διαθέσεις της με απειλές, ειρωνίες και παρατυπίες καθόλη την διάρκεια της ανάκρισης. Τελικώς, στις 6 Οκτώβρη, θα προφυλακιστούν και οι δύο στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά από πολύωρη ανάκριση παρότι και σε αυτήν την περίπτωση, τα μόνα στοιχεία είναι οι φιλικές και συντροφικές τους σχέσεις με τον Φώτη Δ. και Ιάσονα Ρ.

Απέναντι σε άλλη μία κατασκευασμένη υπόθεση, είναι ανάγκη να σταθούμε δίπλα στα συντρόφια μας, και να αγωνιστούμε για την αποφυλάκιση τους. Κόντρα στον αυταρχισμό του κράτους προτάσσουμε την αλληλεγγύη και την συλλογική δράση. Καλούμε λοιπόν, στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προφυλακισμένους συντρόφους Φ.Δ., Ι.Ρ., Λ.Β. και Π.Β. την Δευτέρα 8/5 στις 8:30πμ στα δικαστήρια των γυναικείων φυλακών κορυδαλλού.

ΚΑΝΕΝΑΣ – ΚΑΜΙΑ ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των συνηγόρων υπεράσπισης των τεσσάρων συντρόφων:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΝΗΚΟΥΣΤΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΔ ΠΕΙΡΑΙΑ:

Αυτό που συνέβη σήμερα στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού είναι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά και δεν έχει ακουστεί ποτέ στις δεκάδες ετών δικηγορίας των παρισταμένων συνηγόρων :

Σήμερα, 08.05.2023 και ώρα 09:00 π.μ. είχαν κληθεί οι εντολείς μας, τέσσερις κατηγορούμενοι για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις στις 14.11.2021 στο Τμήμα Τροχαίας Πειραιά ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά, το οποίο μετά από ειδική αίτηση της Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιά αποφασίστηκε να συνεδριάσει στον χώρο των φυλακών Κορυδαλλού λόγω προβλημάτων που, κατά την αίτηση της Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιώς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα δημιουργούσε η μαζική προσέλευση και δημοσιότητα της δίκης.

Οι συνήγοροι όλοι εμφανιστήκαμε στις 09:00 π.μ., καθώς και μάρτυρες, αλλά συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων και ακροατές και δημοσιογράφοι. Και ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από τις 09:00 π.μ., ούτε οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν, αλλά ούτε οι δικαστές της σύνθεσης του δικαστηρίου, καθώς και οι ένορκοι που επρόκειτο να κληρωθούν για να συγκροτηθεί νόμιμα το δικαστήριο εμφανίστηκαν. Μέχρι τις 11:45 π.μ. εξακολουθούσε να υφίσταται η κατάσταση αυτή χωρίς και να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση για τις αιτίες της καθυστέρησης και την προοπτική της.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, οι παριστάμενοι συνήγοροι αφού ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους συγγενείς των κατηγορουμένων αποχωρήσαμε από την αίθουσα αφήνοντας μία γραπτή δήλωση στην έδρα του δικαστηρίου για να παραληφθεί από τον Πρόεδρο και να καταχωρηθεί στα πρακτικά αναφέροντας ότι αποχωρούμε από τη σημερινή δικάσιμο σε ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για την βαθύτατη και επιδεικτική περιφρόνηση προς όλους τους προαναφερόμενους, από την σύνθεση του δικαστηρίου αλλά και όσους ευθύνονται για την οργάνωση της δίκης και την επιλογή της αίθουσας των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού για την διεξαγωγή της. Ίσως δεν είναι τυχαίο για όλα αυτά ότι οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα άλλωστε με το ίδιο το παραπεμπτικό βούλευμα, δικάζονται και με βασική ένδειξη την ένταξη τους στο αναρχικό χώρο.

Τελικά οι δικαστές της έδρας εμφανίστηκαν περί τις 12.50΄, αφού την ίδια ώρα μετήχθησαν και οι κατηγορούμενοι, κανείς δεν ζήτησε συγνώμη από κανέναν για την ταλαιπωρία, αλλά αντίθετα ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τους κατηγορουμένους να μας τηλεφωνήσουν να επιστρέψουμε με την απειλή ότι αλλιώς θα τους διορίσει συνηγόρους νομικής βοήθειας. Παρά την κατηγορηματική απάντηση των κατηγορουμένων ότι οι υπογράφοντες συνήγοροι θα εμφανισθούμε στην επόμενη δικάσιμο που θα ορισθεί και ότι οι κατηγορούμενοι δεν δέχονται διορισμό συνηγόρων άλλων από εκείνους στους οποίους οι ίδιοι έχουν αναθέσει την υπεράσπισή τους, το δικαστήριο ύστερα από επανειλημμένες διακοπές και διασκέψεις διόρισε δύο δικηγόρους Πειραιώς, οι οποίες σε χρόνο μηδέν εμφανίστηκαν και αποδέχθηκαν τον διορισμό τους και αμέσως μετά το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα 18.00΄ (κατά παράβαση και του ωραρίου) προκειμένου σε δύο ώρες να μελετήσουν τη δικογραφία που αγνοούν (χιλιάδες σελίδες χαρτιού και ψηφιακό υλικό διάρκειας για 4 κακουργήματα και 4 πλημμελήματα) και να ξεκινήσει η δίκη !

Θα εμφανισθούμε και θα υπερασπίσουμε και τους εντολείς μας και τη δικονομική τάξη !

Καταγγέλλουμε τα παραπάνω και απαιτούμε από τις αρμόδιες πειθαρχικές αρχές και την άμεση και αυτεπάγγελτη κατά νόμο διερεύνηση και απόδοση των δεουσών πειθαρχικών ευθυνών σε κάθε ευθυνόμενο, λαμβάνοντας υπ όψη ότι όλα τα παραπάνω γίνονται σε μία δίκη κατά την οποία δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους συμπληρώνουν δεκαοχτάμηνο προσωρινής κράτησης στις 14.05.2023. Και μόνο αυτό όφειλε να είχε συνετίσει όσους ευθύνονται για το σημερινό χάλι, προκειμένου η δίκη αυτή να διεξαχθεί έγκαιρα και να μη χαθεί οποιαδήποτε ώρα συνεδρίασης. Οι ευθύνες για την ως τώρα και την περαιτέρω εξέλιξη της δίκης αυτής βαρύνουν τους ίδιους και μόνο.

Καλούμε τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς, να προασπίσουν την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος, επισημαίνοντας ότι αν τέτοιου είδους συμπεριφορές γίνουν ανεκτές, τόσο τα υπερασπιστικά δικαιώματα των πολιτών, όσο και το δικηγορικό λειτούργημα, θα περιέλθουν σε πλήρη ανυποληψία απέναντι στον δικαστικό αυταρχισμό.

Αθήνα, 8/5/2023

ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Γιώργος Κακαρνιάς

Κώστας Παπαδάκης

Κάτια Τάτση

Μανώλης Πετρακάκης

 

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...