Αναρχικοί και κομμουνιστές στη μάχη της δασοπυρόσβεσης

Αναρχικοί και κομμουνιστές στη μάχη της δασοπυρόσβεσης

by | 18 Jul, 2023

Αναρχικοί και κομμουνιστές στη μάχη της δασοπυρόσβεσης.

Μέσα στη γενικότερη κρατική ανοργανωσιά, αναρχικοί και κομμουνιστές προσπαθούν με κάθε τρόπο να συνδράμουν τις εθελοντικές προσπάθειες δασοπυρόσβεσης. Σε Σαρωνίδα, Λουτράκι, Λαγονήσι, Δερβενοχώρια το κράτος είναι παρόν με πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις αλλά με ελάχιστους πυροσβέστες υπενθυμίζοντας για ακόμη μια φορά τον κύριο ρόλο που επιτελεί. Για ακόμη μια χρονιά το επιχειρησιακό σχέδιο για τις πυρκαγιές εξαντλείται στα μηνύματα του 112 για εκκένωση περιοχών. Για ακόμη μια χρονιά η προστασία των δασών έχει αφεθεί στην τύχη.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις του Ρουβίκωνα που με όπλο το πυροσβεστικό όχημα που έχει κατασκευάσει και την Ομάδα Εθελοντών Πυροσβεστών που έχει οργανώσει συμμετέχει στις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης καθώς και του Διαρκούς Αγώνα που μαζί με μέλη της εργατικής ομάδας Τ34 βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων και των εθελοντών.

Ενημέρωση για την Ομάδα Εθελοντών Πυροσβεστών του Ρουβίκωνα και το πυροσβεστικό όχημα της οργάνωσης από το μέτωπο της φωτιάς στην Καλλιθέα Λουτρακίου και την ευρύτερη περιοχή

Από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας, Δευτέρα 17 Ιούλη, η Ομάδα Εθελοντών Πυροσβεστών του Ρουβίκωνα μαζί με το πυροσβεστικό όχημα της οργάνωσης βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε στην Καλλιθέα Λουτρακίου και την ευρύτερη περιοχή.

Οι σύντροφοι έσπευσαν στο σημείο και επιχείρησαν σε επικοινωνία και συνεργασία με άλλους εθελοντές.

Όπως και στις φωτιές που ξεκίνησαν χθες στον Κουβαρά και τα Δερβενοχώρια, έτσι και στο Λουτράκι γινόμαστε μάρτυρες του μαγικού ελληνικού φαινομένου. Σε μια περίοδο και μια χώρα, που ξέρουμε όλοι πολύ καλά και θεωρούμε σαν δεδομένο ότι την καλοκαιρινή περίοδο θα ξεσπάσουν πυρκαγιές μεγάλης έκτασης, το ελληνικό κράτος κάθε φορά επιβεβαιώνει την ανικανότητα, αλλά κυρίως τη συνειδητή αδιαφορία του για την υποστήριξη ενός σοβαρού σχεδίου πρόληψης πυρκαγιών, καθώς και ενίσχυσης των δομών πυρόσβεσης. Τόσο με την αγορά εξοπλισμού και οχημάτων, αλλά και με περισσότερες προσλήψεις πυροσβεστών, που κάθε χρόνο παλεύουν με λειψά μέσα, σε μια μάχη που τις περισσότερες φορές είναι προφανώς άνιση. Ναι μεν πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί πολύ εύκολα να πάρει ανεξέλεγκτες και καταστροφικές διαστάσεις, ωστόσο η συνειδητή υποβάθμιση και παραμέληση της πυροπροστασίας από πλευράς κράτους, και παράλληλα η επίθεση στα φυσικά τοπία από το κεφάλαιο, εκ του αποτελέσματος γίνονται ακόμη πιο καταστροφικές.

Θα υπήρχαν χρήματα προς ενίσχυση της πυροπροστασίας, αν δεν δίνονταν διαρκώς για περισσότερες προσλήψεις αστυνομικών, για πολεμικούς εξοπλισμούς, και αν δεν έμπαιναν στις τσέπες του αστικού πολιτικού προσωπικού, και των καπιταλιστών συνεργατών τους.

Γιαυτό, δεν μένουμε άπραγοι. Οργανωνόμαστε και απαντάμε με δικές μας δομές και με τις δικές μας προσπάθειες και τα μέσα, από τη βάση για τη βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, της κονωνικής και ταξικής αλληλεγγύης βρέθηκαν οι σύντροφοί μας χθες στο μέτωπο της περιοχής του Λουτρακίου, προκείμενου να βοηθήσουν όπως και όσο μπορούν. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, το πλήρωμά μας κατάφερε να σώσει και 2 σπίτια, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του ρέματος του Αγίου Χαράλαμπου. Κάποια στιγμή, όμως, η φωτιά περικύκλωσε τόσο το δικό μας όχημα, όσο και τα οχήματα άλλων εθελοντών, αποχωρώντας όλοι γρήγορα από το σημείο, προκειμένου να μην εγκλωβιστούν, με αποτέλεσμα να αφήσουν πίσω δύο μάνικες, τις οποίες θα χρειαστούμε άμεσα. Οι μάνικες που χρειάζονται είναι των 25 μέτρων, της μίας ίντσας, με τα κονέ τους.

Για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί σε επίπεδο εξοπλισμού, θα υπάρξει ανακοίνωση εν ευθέτω χρόνω. Προφανώς, οποιαδήποτε αλληλέγγυα προσφορά είναι καλοδεχούμενη. Αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε προς το παρόν πάντως, είναι πως βρισκόμαστε σε διαδικασίες ανεύρεσης και δεύτερου αγροτικού οχήματος, που θα εξοπλιστεί ως πυροσβεστικό. Οι εθελοντές υπάρχουν, όπως και η θέληση.

Το εγχείρημά μας βρίσκεται στην αρχή του, και έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά.

Φαίνεται, όμως, πως δουλεύει, και οι εθελοντές μας παραμένουν διαρκώς σε επιφυλακή. Με συμμετοχή, οργάνωση και καλή θέληση, όλα γίνονται.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ

Ρουβίκωνας

Αναρχικοί και κομμουνιστές στη μάχη της δασοπυρόσβεσης

Αναρχικοί και κομμουνιστές στη μάχη της δασοπυρόσβεσης

Αναρχικοί και κομμουνιστές στη μάχη της δασοπυρόσβεσης


Εκτός ελέγχου παραμένουν οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει και εξαπλωθεί σε Σαρωνίδα, Λουτράκι, Λαγονήσι, Δερβενοχώρια με μεγάλες δασικές και γεωργικές εκτάσεις να έχουν καταστραφεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η φωτιά επεκτάθηκε σε σπίτια αλλά και σε καταφύγια ζώων.

Οργανωμένες δυνάμεις του κινήματος, ανάμεσά τους μέλη της συλλογικότητάς μας μαζί με συντρόφους από την εργατική ομάδα T-34 βρίσκονται από νωρίς στις περιοχές επιχειρώντας μαζί με τους ελάχιστους πυροσβέστες και προσπαθώντας να βοηθήσουν στην κατάσβεση των εστιών φωτιάς, προστατεύοντας με όποιο μέσο έχουν τη διάθεσή τους το φυσικό περιβάλλον και τα σπίτια των κατοίκων της περιοχής.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ώρες δεν έχει καμία διαφορά από όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Ελάχιστοι πυροσβέστες με πενιχρά μέσα δίπλα σε ορδές μπάτσων που δεν έχουν να προσφέρουν πραγματικά τίποτα, έλλειψη εναέριων μέσων πυρόσβεσης, κάτοικοι να προσπαθούν με κλαδιά να σβήσουν τις φωτιές για να προστατεύσουν τα σπίτια τους…

Και μέσα στις εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης και ανοργανωσιάς, εκ μέρους ενός κρατικού μηχανισμού που επενδύει μανιωδώς στην αστυνομία και σε πολεμικές δαπάνες, αφήνοντας τα δάση (όπως ακριβώς κάνει και με την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια) βορά στις ορέξεις των επενδυτών και του κεφαλαίου, οι εκατοντάδες εθελοντές που συρρέουν στις περιοχές που εκκενώνονται, μαζί με τους κατοίκους που αρνούνται να εγκαταλείψουν τους τόπους τους, ξαναβγάζουν στο προσκήνιο τις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαϊκού παράγοντα.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ότι σε κάθε πυρκαγιά και εν μέσω κλιματικής κρίσης, οι φυσικοί αυτουργοί κινούνται κατ’ εντολή του ενός ή του άλλου επιχειρηματία που θέλει να υψώσει εξοχικά, καζίνο ή ανεμογεννήτριες πάνω στα αποκαΐδια.

Έχουμε όμως νωπές τις μνήμες του τι συνέβη στην Εύβοια το 2021 αλλά και το 2007 στην Πάρνηθα, αντικρίζουμε διαρκώς όλο και πιο υποβαθμισμένες και υποχρηματοδοτούμενες τις υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης, ζούμε από πρώτο χέρι το ποιες είναι οι προτεραιότητες των αστικών και μνημονιακών κυβερνήσεων και το ποια θέση καταλαμβάνει σε αυτές η προστασία των δασών, των ζώων, της λαϊκής περιουσίας αλλά και των ίδιων των ανθρώπων.

Οι δασοκτόνοι νόμοι, ο απαχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων πριν ή μετά από πυρκαγιές για να παραδοθούν στα επιχειρηματικά συμβέροντα, το διαλυμένο πυροσβεστικό σώμα είναι αρκετά για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το ποιοι και γιατί κερδίζουν από τις πυρκαγιές αλλά και από την πλημμελή τους αντιμετώπιση.

Και σε αυτή την περίπτωση αλλά και στα πιθανά μέτωπα φωτιάς των επόμενων εβδομάδων, υπεύθυνη είναι η αστική εξουσία και οι κυβερνήσεις της που υπάρχουν μόνο για να προστατεύουν την καπιταλιστική κερδοφορία.

Και σε αυτή την περίπτωση, είναι η ταξική και λαϊκή αλληλεγγύη, τα αντανακλαστικά των οργανωμένων ταξικών δυνάμεων, της νεολαίας και του ίδιου του λαού που μπορούν αφενός να αποβούν καθοριστικά για να σωθούν ζώα, γεωργικές και δασικές εκτάσεις, σπίτια και ανθρώπινες ζωές.

Από την πρώτη γραμμή της μάχης με τις φωτιές και την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες και στις πληγείσες, μέχρι την οργάνωση της ταξικής και πολιτικής πάλης για άμεσες αποζημιώσεις, για προστασία του χαρακτήρα των πυρόπληκτων περιοχών, δασικών και γεωργικών εκτάσεων, για ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης αλλά και συνολικά για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική κερδοφορία και στο μέλλον που επιφυλάσσει τόσο στους ανθρώπους όσο και στο περιβάλλον:

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!
ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση

Αναρχικοί και κομμουνιστές στη μάχη της δασοπυρόσβεσης

Αναρχικοί και κομμουνιστές στη μάχη της δασοπυρόσβεσης

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας. «Τα δάση που ονειρεύεσαι καίγονται τα χαράματα /φεύγουν οι φίλοι ένας-ένας, τους παίρνει το ασανσέρ / η χλόη γίνεται άχυρο κι η νιότη μνήμη χλόης / τα δάση που ονειρεύεσαι καίγονται τα χαράματα / μπουζούκι και μπετόν αρμέ – κάτω απ’ αυτή...

Οι αναρχικοί στο Σαχέλ

Οι αναρχικοί στο Σαχέλ. “Όπως η πάλη των τάξεων έτσι και ο διεθνισμός μπορεί κάθε φορά να εμφανίζεται με διαφορετική μορφή. Ένας 'διεθνισμός' που θα αγνοούσε αυτή την πολυμορφία θα αποδεικνυόταν αφελής ή επικίνδυνος”. Ντομένικο Λοσούρντο, Η Πάλη των Τάξεων Η ιστορική...

Έναρξη απεργίας πείνας κρατουμένων στο Κ.Κ. Δομοκού

Έναρξη απεργίας πείνας κρατουμένων στο Κ.Κ. Δομοκού. Κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού, με επιστολή τους την οποία γνωστοποιούν σε κυβέρνηση και δικαστικό σώμα, ανακοίνωσαν ότι από Σήμερα Δευτέρα 18/9/2023 ξεκινούν απεργία πείνας ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που...

Η 18η Μπρυμαίρ του Στέφανου Κασσελάκη

Η 18η Μπρυμαίρ του Στέφανου Κασσελάκη «20 χρόνια έλεγχα το κόμμα για να μου το πάρει, σε ένα απόγευμα, ο Τσουκάτος» Άκης Τσοχατζόπουλος (1996) Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κύριο Τσίπρα, πρέπει να είναι...

Ρουβίκωνας: Επίθεση στην Attica Group (μητρική της Blue Star Ferries)+video

Ρουβίκωνας: Επίθεση στην Attica Group (μητρική της Blue Star Ferries). Θέλοντας να μιλήσουμε για τον Αντώνη Καρυώτη, τον 36χρονο που δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων ανθρώπων στο λιμάνι του Πειραιά θα ξεκινήσουμε με μια ερώτηση. Αν στην θέση του Αντώνη ήταν...

Εκδήλωση – Συζήτηση | Αδιαμεσολάβητη Πληροφόρηση, Ακηδεμόνευτη Ενημέρωση!

Εκδήλωση - Συζήτηση | Αδιαμεσολάβητη Πληροφόρηση, Ακηδεμόνευτη Ενημέρωση! Εκδήλωση - Συζήτηση | Αδιαμεσολάβητη Πληροφόρηση, Ακηδεμόνευτη Ενημέρωση! Εκδήλωση - Συζήτηση | Αδιαμεσολάβητη Πληροφόρηση, Ακηδεμόνευτη Ενημέρωση! Εκδήλωση - Συζήτηση | Αδιαμεσολάβητη...

Θεσσαλονίκη | Αντικρατικές – Αντικαπιταλιστικές πορείες 16/9 (φωτορεπορτάζ)

Θεσσαλονίκη | Αντικρατικές - Αντικαπιταλιστικές -Αντικυβερνητικές πορείες 16/9 (φωτορεπορτάζ) Χιλιάδες κόσμου, άνθρωποι κάθε ηλικίας πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης της Θεσσαλονίκης, εχθές Σάββατο 16/9, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ,...

Συγκέντρωση υπεράσπισης του ΕΚΧ Σχολείο στο Σχολείο

Συγκέντρωση υπεράσπισης του ΕΚΧ Σχολείο στο Σχολείο Παρασκευή 15/09 17:30 Το ρεύμα είναι κοινό αγαθό – Κάτω τα χέρια από τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, εργολαβικό συνεργείο της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, πραγματοποιώντας ηλεκτρολογικές εργασίες...

Θέλουν να πάρουν τη ΒΙΟΜΕ! Δεν θα τους αφήσουμε!

Θέλουν να πάρουν τη ΒΙΟΜΕ! Δεν θα τους αφήσουμε! Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ΒΙΟΜΕ Κράτος και αφεντικά στέλνουν τελεσίγραφο στη ΒΙΟΜΕ, να παραδώσουμε το χώρο μέχρι την Παρασκευή. Την Πέμπτη 14/9, ξεκίνησαν εργασίες στο κομμάτι του οικοπέδου της ΦΙΛΚΕΡΑΜ...

Kάλεσμα στην Ξάνθη για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Kάλεσμα στην Ξάνθη για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Ανακοίνωση από το Πέλοτο. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ – ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ – ΔΙΑΧΥΤΟΣ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ Δέκα χρόνια πριν, στις 18 Σεπτέμβρη 2013 ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας δολοφονείται από τον...