Ημερολόγια καραντίνας #3 από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

από | 21 Απρ, 2020

Ημερολόγια καραντίνας #3

Δευτέρα 20/4

Δε θα μπορούσαμε παρά να παραδεχθούμε ότι η εβδομάδα αυτή ήταν διαφωτιστικότατη για το ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός όλων των μέτρων “προστασίας” που λαμβάνει η κυβέρνηση, με τα μέτρα αυτά να σχετίζονται ύποπτα πολύ με την προστασία των πορτοφολιών των αφεντικών μας και εξαιρετικά λίγο με την προστασία της δικής μας υγείας.

Ας τα δούμε ένα – ένα για να εκτιμήσουμε, τον μεγάλο αγώνα που δίνει για “εμάς”, η φιλεύσπλαχνή μας κυβέρνηση:

  • Η κυβέρνηση δίνει το περίφημο επίδομα των 400 € στους “μακροχρόνια άνεργους” με τα παπαγαλάκια της να το διαφημίζουν ως τρομερή πολιτική ενίσχυσης των φτωχών (!). Την ίδια στιγμή, όμως, δηλώνει ότι το επίδομα θα πάρουν μόνο 155.000 άνεργοι (όσοι κατέστην μακροχρόνια άνεργοι τον τελευταίο χρόνο αποκλειστικά, δηλαδή όσοι συμπλήρωσαν 12μηνο στα μητρώα του ΟΑΕΔ από την 1η Απριλίου 2019 και μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020), με το συνολικό αριθμό των μακροχρόνια ανέργων να είναι, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, 470.000! Ο λόγος; Σύμφωνα με την λογική (;) της κυβέρνησης… όποιος είναι άνεργος πάνω από 24 μήνες δε χρειάζεται ενίσχυση, γιατί για να έχει επιβιώσει τόσο πολύ και να μην έχει πεθάνει από την πείνα, σημαίνει ότι δεν είναι άνεργος αλλά φοροδιαφεύγει (!). Και επειδή κι εμείς στη θέση σας δε θα μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι αυτή η γελοιότητα όντως διατυπώθηκε από μέλος της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, παραθέτουμε αυτούσια τα λόγια του αδιανόητου τύπου που ακούει στο όνομα Άδωνης Γεωργιάδης: “Λέω ότι αν κάποιος είναι μακροχρόνια άνεργος, 30 μήνες, 40 μήνες, 50 μήνες και δεν παίρνει κανένα επίδομα από το κράτος, αλλά είναι μακροχρόνια άνεργος, με κάποιο τρόπο άλλο επιβιώνει, φαντάζομαι το καταλαβαίνεται αυτό”, ενώ στις ενστάσεις του δημοσιογράφου που τόλμησε να του πει ότι “είναι λίγο υπερβατική η σκέψη σας” απάντησε ειρωνικά “εκτός αν ακούτε πρώτη φορά την μαύρη εργασία”. Άρα για να συνοψίζουμε: για την κυβέρνηση αν είσαι άνεργος πάνω από 24 μήνες θα έπρεπε να έχεις πεθάνει. Αν δεν έχεις πεθάνει, είσαι ένας απατεώνας που δηλώνεις άνεργος ενώ σίγουρα (το ξέρουν αυτοί!) έχεις κρυμμένα εισοδήματα… Λότζικ μέιντ ιν γκρίς!
  • Κατά τα άλλα, ενώ ευχαριστούμε εκ βάθος καρδίας την κυβέρνηση που έχει τη σιλουέτα μας ως πρώτο της μέλημα (έχετε δίκιο κύριοι! “τι να τα κάνουμε τα λεφτά; 300 κιλά θα γίνουμε;”), η 5η έρευνα COVID CONTROL, την οποία υλοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview από τις 6 ως τις 10/4 έδειξε ότι το 24% των πολιτών απαντούν πως τα «χρήματα έχουν τελειώσει» και το 44% δηλώνει ότι τα χρήματα που έχει φτάνουν μόνο για δυο με τρεις βδομάδες ακόμα (και αυτό πριν 10 με 14 μέρες, ε .
  • Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς για να ανακουφίσει τους πιο ευάλωτους…. Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε να κόψει, εν μέσω πανδημίας την οικονομική ενίσχυση σε βαριά ανάπηρους (!), μέτρο που μάλιστα περιλαμβάνεται στο ίδιο έγγραφο που ανακοινώνει τα υποτιθέμενα “μέτρα στήριξης των πληττόμενων και των αδύναμων από τον κορωνοϊό”!!!
  • Μετά τους ανάπηρους η κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι λογικό εν μέσω πανδημίας να μειώσει επίσης και την αποζημίωση των εφημεριών των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Ναι, αφού η Μαρέβα μας ζήτησε να χειροκροτήσουμε τους “ήρωες” γιατρούς μας, τώρα ο Κούλης ως επιβράβευση τους μειώνει την αμοιβή στις εφημερίες (!), με το του Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δίνει εντολή για την εν λόγω μείωση στην αμοιβή των εφημεριών των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στην Εντατική, στα Έκτακτα και αλλού, μη εντάσσοντας τους επικουρικούς γιατρούς ούτε στους ειδικευόμενους ούτε ειδικευμένους, καθιστώντας τους μια αόρατη κατηγορία που δεν έχει ούτε μισθολογικά ούτε εργασιακά δικαιώματα.
  • Παράλληλα και οι απολύσεις στην πρώτη γραμμή… συνεχίζουν κανονικά! Στόχος αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι καθαριότητας των νοσοκομείων, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων να απολύει 25 συμβασιούχους (ναι… εν καιρώ πανδημίας!). Το ίδιο συμβαίνει και στο Νοσοκομείο Σάμου, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Σάμου και το ΚΕΦΙΑΠ. Παράλληλα 200 εργαζόμενοι καθαριότητας σε όλη την Ελλάδα που είχαν προσληφθεί με βάση την προκήρυξη 3Κ του ΑΣΕΠ και είχαν ξεκινήσει να εργάζονται τον Ιούνιο του 2019 επίσης απολύονται.
  • Αλλά αντίθετα με τους γιατρούς, ο ρόλος των οποίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας μάλλον φαντάζει λιγότερο σπουδαίος για το κράτος από το ρόλο των μπάτσων, οι μπάτσοι πιθανότατα θα λάβουν “επίδομα επιβράβευσης” για το “θεάρεστο έργο” που προσέφεραν αυτό τον καιρό, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
  • Βοήθεια όμως, πέρα από τους καλανάρχες, τους μεγαλο-εργολάβους διοδίων, τα μεγάλα ιδιωτικά διαγωνιστικά κέντρα και λοιπά λαμόγια που βάζουν καπέλο 500% κέρδος ανά εξέταση, τις αεροπορικές εταιρίες, τώρα θα πάρουν… και οι εφοπλιστές (!), με τον υπ. Οικονομικών να μας ενημερώνει ότι θα υπάρξει στοχευμένη βοήθεια προς την ναυσιπλοΐα… για να μην πληρώσει την κρίση η φτωχή πλην τίμια τάξη των εφοπλιστών!
  • Και για να μην υπάρχει κάποιος που συνεχίζει να αυταπατάται ότι τα νέα ΦΕΚ και ΠνΔ, που περνάνε “νύχτα”, αφορούν με οπουδήποτε τρόπο τον Cov-19 ή ότι ίσως αφορούν μία περιορισμένη χρονικά περίοδο, στις 18/04 ενημερωθήκαμε ότι μαζί με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων από τον Μάιο (όσων δηλαδή επαναλειτουργήσουν, καθώς αναμένεται ότι 1 στις 7 επιχειρήσεις -περίπου 100.000- να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων), θα καθιερωθεί ταυτόχρονα και ενιαίος (υποκατώτατος) μισθός 533 € για όσους εργαζόμενους επανέλθουν σε αυτές! Το σχέδιο της κυβέρνησης επίσης προβλέπει τη δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή σύμβασης και μετά τον Μάιο!
  • Τα ως τώρα μέτρα πετσοκόμματος των εργασιακών δικαιωμάτων έχουν “ αξιοποιήσει” ήδη δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των πιο βαριά πληττόμενων… όπως είναι τα κανάλια!!!! Αφού τα λαμόγια τσέπωσαν το πρώτο δωράκι ύψους 11 εκατομμύριων € από την κυβέρνηση, αφού τσέπωσαν το δεύτερο ύψους 3,5 εκατομμύρια € ανά κανάλι (21 εκατομμύρια € συνολικά από τη μη καταβολή του ποσού για τις άδειες των καναλιών), τώρα ήρθε η ώρα και για το τρίτο δωράκι!!! Η κυβέρνηση ενέταξε τα κανάλια στα ΚΑΔ που πλήττονται από την κρίση λόγω του Cov-19 ώστε να μπορούν ενώ έχουν έσοδα εκατομμυρίων να δώσουν …. το μισό δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους τους! Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύτηκαν ήδη ALPHA και STAR (ιδιοκτησία Βαρδινογιάννη), που έχουν ανακοινώσει ήδη στους εργαζόμενους τους ότι… δεν βγαίνουν για να τους δώσουν ολόκληρο το δώρο Πάσχα. Φυσικά όλοι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Βαρδινογιάννη και στο δράμα που περνά…
  • Θυμίζουμε ότι ήταν ο ίδιος όμιλος (Alpha) που στις 16/04 απαγόρευσε την είσοδο στις εγκαταστάσεις του καναλιού σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στην τετράωρη στάση εργασίας (10.00 – 14.00), εμποδίζοντάς τους έτσι να συνεχίσουν την εργασία τους μετά το πέρας της στάσης όπως προβλέπει ο νόμος. Η ΠΟΣΠΕΡΤ κατήγγειλε ότι η διοίκηση απειλούσε με “συνέπειες” τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τα σωματεία και την ομοσπονδία στην οποία ανήκουν. Και είναι και ο ίδιος όμιλος ο οποίος απαιτεί από τους τεχνικούς να υπάρχουν… μονομελή συνεργεία (!), για να γλυτώσει κανά € ακόμα.
  • Την χυδαιότητα του Βαρδινογιάννη αυτή ζήλεψε και ο σταθμός OPEN, που, με τη σειρά του, αποφάσισε ότι δεν θα δώσει ούτε αυτός ολόκληρο το δώρο του Πάσχα.
  • Την ίδια στιγμή, κανονικά συνεχίζονται οι μπίζνες του Κούλη με φίλους και γνωστούς. Διοικητής Υγειονομικής περιφέρειας κάνει απευθείας ανάθεση (χωρίς διαδικασίες φυσικά, “λόγω επειγόντως”). Τι φταίει ο άνθρωπος που εντελώς “τυχαία” η επιχείρηση που παίρνει την απευθείας ανάθεση είναι του αδερφού συγγενικού του προσώπου; Τι φταίει επίσης που η τιμή που δίνει η επιχείρηση αυτή είναι 20 € ανά μάσκα (ναι, παιδιά, 20 € !!! Τέτοια τιμή δεν έχει καταγραφεί πουθενά μα πουθενά στην Ελλάδα!). Για σύνολο 75.000 μασκών ο αδερφός του κολλητού του μπατζανάκη κτλ κτλ του Κούλη, τσέπωσε 1,5 εκατομμύριο €. Με γεια μας οι μάσκες.
  • Κανονικά συνεχίζονται οι μπίζνες και με την Aegean Airlines, η οποία επίσης πήρε ένα διόλου ευκαταφρόνητο “δωράκι” από την κυβέρνηση, και μάλιστα αυτή τη  φορά απευθείας από την τσέπη των πελατών! Στις 17/04  μάθαμε ότι η κυβέρνηση επιτρέπει στην  εταιρία Aegean Αirlines να παρακρατήσει τα λεφτά των χιλιάδων πελατών της οι οποίοι εξέδωσαν εισητήρια με την εταιρία αλλά δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν λόγω ακύρωσης της πτήσης! Η εταιρία μπορεί, λοιπόν, σε παράβαση όλων των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αρνηθεί να επιστρέψει το αντίτιμο των εισιτηρίων των πελατών της και τους εξαναγκάζει έτσι, απολύτως παράτυπα (και παράλογα θα προσθέσουμε) είτε να “αλλάξουν” την πτήση τους και να ταξιδέψουν όταν αυτό είναι εφικτό (με το ζόρι) είτε να πάρουν “κουπόνι” το οποίο θα εξαργυρώσουν φυσικά αναγκαστικά στην ίδια την εταιρία εντός 18 μηνών! Η εταιρία αποφάσισε (;!) ότι μόνο αν περάσουν 18 μήνες χωρίς ο πελάτης να έχει “χρησιμοποιήσει” το κουπόνι, μπορεί τελικά να ζητήσει τα χρήματα του πίσω.  Και όλή αυτή η χυδαιότητα συντελείται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η εταιρία είχε πανηγυρικά ανακοινώσει ότι διαθέτει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση!  Και για να μην  ξεχνιόμαστε πίσω (και) από την Aegean Αirlines είναι οι φουκαριάρες οι οικογένειες Λασκαρίδη (πλοιοκτήτες και μεγαλοξενοδόχοι), Δαυίδ (Coca Cola), Κωνσταντακόπουλου (πλοιοκτήτες και μεγαλοξενοδόχοι) και Βασιλάκη (αντιπροσωπείες αυτοκινήτων κ.λπ.). Ακόμα ένα  πρωτοφανές σκάνδαλο σε παράβαση όλων των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συντελείται υπό το πρόσχημα του κορονοϊού , περνάει “στα ψιλά”…
  • Και πάμε τώρα στην πιο μεγάλη μπίζνα (και μακράν την πιο γελοία) των τελευταίων ετών: την κα-τα-ρτι-ση! Ας τα πάρουμε από την αρχή:
  • Αρχικά η κυβέρνηση έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της δεκάδες κλάδους επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, τους οποίους δε συμπεριέλαβε στους κλάδους εκείνους που δικαιούνται το επίδομα των 800 € ενόψει του Cov-19. Να πούμε ότι και μεγάλο μέρος των “ελεύθερων επαγγελματιών” είναι φυσικά κεκαλυμμένα μισθωτοί, αφού εργάζονται σε έναν ή περισσότερους εργοδότες αλλά εργάζονται με “μπλοκάκι” ώστε να μην έχουν εργασιακά δικαιώματα. Στη συνέχεια, και μετά από έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους “δώσει κάνα ψίχουλο” όχι όμως με μορφή επιδόματος, αλλά με “επιταγές κατάρτισης” (ύψους 600 € και όχι 800 € όπως στους υπόλοιπους εργαζόμενους). Και εδώ ξεκινάει… το γλέντι!
  • Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 180.342 δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, οικονομολόγοι/λογιστές, εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, ιατροί όλων των ειδικοτήτων, ερευνητές διαφόρων ερευνητικών κλάδων. Αν οι άνθρωποι αυτοί λάμβαναν στο ακέραιο 800 € το συνολικό ποσό που θα έβγαινε από τα κρατικά ταμεία θα ήταν 144 εκατομμύρια €, ενώ για αυτή την άνευ προηγουμένη απάτη το ποσό θα είναι …. 193 εκατομμύρια € !!! Γιατί; Γιατί 84 εκατομμύρια € δε θα παν στους “καταρτιζόμενους (!)”, αλλά στους διάφορους ιδιωτικούς κηφήνες μεσάζοντες.
  • Συγκεκριμένα από τα 84 εκατομμύρια €, τα 54 θα πάνε στα ΚΕΚ, ενώ τα υπόλοιπα 30 θα μοιραστούν οι πλατφόρμες και οι φορείς πιστοποίησης! Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εταιρείες που έχουν ταυτόχρονα πλατφόρμα τηλεκατάρτισης, ΚΕΚ και φορέα πιστοποίησης, νομιμότατα! Αφού λοιπόν έγινε η “επιλογή” των ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν την “κατάρτιση”, 180.342 ειδικευμένοι επιστήμονες εξαναγκάστηκαν, προκειμένου να πάρουν τα 600 €, να παρακολουθήσουν 100 (εκατό!) ώρες υποτιθέμενης κατάρτισης, τόσο γελοίας που δεν δύναται να συνοψιστεί σε λίγες γραμμές: οι γνώσεις που παρείχαν τα προγράμματα αυτά ήταν του επιπέδου “για να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί On/ off” ή η εξαιρετικά χρήσιμη πληροφορία ότι αν ένα χαρτί δε χωράει σε ένα φάκελο… πρέπει να το διπλώσεις ή ότι αν δεν βρίσκεις κλασέρ… πρέπει να ψάξεις στο γραφείο του προϊσταμένου σου! (Και όχι, δυστυχώς δεν κάνουμε πλάκα.)
  • Διαφάνειες με επιστημονικό περιεχόμενο που είτε ακόμα και η ύλη του Λυκείου το έχει ξεπεράσει είτε είναι απλώς εντελώς λάθος και επικίνδυνο (οι γιατροί μαθαίνουν, ας πούμε, ότι το AIDS εμφανίστηκε το 2003 ενώ είχε ξεσπάσει ταυτόχρονα χολέρα, πανώλη), διαφάνειες προφανέστατα αποτέλεσμα μετάφρασης από το google translate που δε βγάζουν κανένα νόημα, διαφάνειες που το ένα κείμενο στην ουσία επικαλύπτει το άλλο κάνοντας και τα δύο μη-αναγνώσιμα… και όλα αυτά είναι μόνο όσα ήταν εφικτό να διαβαστούν σε κάποια από τις γνωστές στον άνθρωπο γλώσσες! Άπειρα ήταν επίσης τα “Σκοιλ Ελικικου Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν” (!;!;!) ως ερωτήσεις ή τα “όλα τα παιδιά” ως απαντήσεις, κάτι που σε άλλη περίπτωση θα ήταν αστείο, όμως σε αυτήν δεν είναι, γιατί ΕΜΕΙΣ έχουμε πληρώσει 193 εκατομμύρια € από την τσέπη ΜΑΣ γι’ αυτά!!! Για να το πούμε απλά: θα μπορούσαν να έχουν δώσει 144 εκατομμύρια € για να στηρίξουν με 800 € τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά έδωσαν 193 εκατομμύρια € για να μάθουν σε κάποιον που έχει ήδη διεκπεραιώσει την αίτηση του η-λε-κτρο-νι-κα πως ανοίγει ο υπολογιστής (!) και ως επιβράβευση που του το έμαθαν να πάρουν…600 €!
    Και κάπως έτσι οι φίλοι του Κούλη εισέπραξαν δωράκι μαμούθ 84 εκατομμυρίων €.
  • Αλλά η κυβέρνηση δε φάνηκε να “πτοείται” καθώς στο κύμα αντιδράσεων για τον εξευτελισμό που αναγκάζονται να περνάν εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες για να λάβουν τα 600 €, αλλά και των εύλογων ερωτήσεων σχετικά με το πώς στο διάολο αξιολογήθηκαν ως επαρκείς αυτές οι γελοιότητες και από ποιον αξιολογήθηκαν τα αντίστοιχα ΚΕΚ, το Υπουργείο Εργασίας… αρκέστηκε να απαντήσει απλώς σε μία ανάρτηση του Τσίπρα για το θέμα, λέγοντας του ότι «δεν περίμενε κανείς να κατανοήσει (σ.σ. ο Τσίπρας) την οικονομία, την αγορά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό». Πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας οργίζει περισσότερο εδώ: η αμίμητα γελοία απάντηση του Υπ. Εργασίας ή ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τόσο την αυτονόητη και δικαιολογημένη κοινωνική αγανάκτηση, ταυτίζοντάς την με το πρόσωπο του ανεκδιήγητου αυτού τύπου (σ.σ.  Τσίπρας);
  • Κάπως έτσι βλέπουμε τι σημαίνει πραγματικά η περίφημη “αριστεία” των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, κολλεγίων της σειράς, ΚΕΚ και λοιπών ιδιωτικών “εναλλακτικών” στη δημόσια εκπαίδευση. Άλλωστε η κρίση ήταν η καλύτερη ευκαιρία να μπουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που παρέχουν εκπαίδευση επιπέδου… “Σκοιλ Ελικικου” μια και καλή στη ζωή μας. Στις 16/04, εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία και ΑΕΙ/ΤΕΙ, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε προς ψήφιση νομοσχέδιο για την εκπαίδευση που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην Γ΄βάθμια, επαναφέρει την τράπεζα θεμάτων και επιδιώκει την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, προκαλώντας θύελλά αντιδράσεων από τους εκπαιδευτικούς.
  • Αλλά η κυβέρνηση ξέρει πως να απαντά στις αντιδράσεις: Στις 16/4 Εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται έξω από το Υπουργείο παιδείας. Παρότι τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας, επιβάλλεται πρόστιμο όχι μόνο στους συνδικαλιστές αλλά και σε δημοσιογράφους κινηματικών ιστοσελίδων!
  • Πέρα από την καταστολή της παρέμβαση των εκπαιδευτικών, το λοιπό “θεάρεστο έργο” των “οργάνων της τάξης” αυτή τη βδομάδα επίσης περιελάμβανε (ακόμα) μία έφοδο όπως στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας, κοντά στις εστίες του ΕΚΠΑ για να διώξουν (=κυνηγήσουν) όσους και όσες έκαναν την σωματική τους άσκηση ή το καθημερινό τους περπάτημα, στις 14/4 (να πούμε εδώ ότι πρόκειται για φοιτητές οι οποίοι ζουν στις εστίες και για τους οποίους τα γηπεδάκια πίσω από την ΦΕΠΑ αποτελεί κυριολεκτικά το σπίτι τους!), αλλά και τα πρόστιμα και τις μηνύσεις που έλαβαν στις 15/4, εννιά άτομα για παρέμβαση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που έκαναν τέσσερις μέρες πριν (!) σε super market της περιοχής.
  • Και φυσικά η ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας με προσωπικό και εξοπλισμό την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ δεν έχει ουσιαστικά ενισχυθεί με κανένα τρόπο, συνεχίζουν:
    – 264 νέα οχήματα παρέλαβε η ΕΛ.ΑΣ., στις 14/04
    – 54 νέα σκάφη θα αγοραστούν και θα αυξηθεί η οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος κατά 1.500 θέσεις.
    Η λογική είναι σαφής εδώ: προσλήψεις μόνιμων γιατρών ζητάτε; Ε, εμείς κάνουμε 4μηνη παράταση των συμβάσεων στους γιατρούς αλλλλααααα προσλαμβάνουμε μόνιμους μπάτσους, μόνιμους λιμενικούς, νέας περιπολικά, νέα σκάφη. Μάλιστα.
  • Κατά τα άλλα, σχετικά με τα μέτρα που έχουν όντως κάποια σχέση με τον ιό… Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με την προηγούμενη εβδομάδα, με 0 (μηδέν) στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, 0 (μηδέν) φυλακές να έχουν αποσυμφορηθεί, 0 (μηδέν) νέες δομές για αστέγους και 0 (μηδέν) μέτρα να έχουν ληφθεί εντός των καταυλισμών Ρομά. Μέσα σε όλο αυτό ρεσιτάλ χυδαιότητας, ειδική μνεία αξίζει στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.
  • Μέχρι σήμερα και παρά τις πολλές διαμαρτυρίες σε διάφορες φυλακές τις χώρας, καμία απολύμανση δεν έχει γίνει, μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια) δεν έχουν μοιραστεί, ενώ οι  μεταγωγές συνεχίζονται κανονικά. Στις φυλακές Κορυδαλλού διαμαρτυρία ξέσπασε από τους κρατούμενους οι οποίοι αποφάσισαν να απέχουν από την εργασία στα μαγειρεία και στα συνεργεία, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωση του Cov-19. Την ίδια νύχτα, ΕΚΑΜ εισέβαλαν στις φυλακές Κορυδαλλού με δυνάμεις των ΜΑΤ και πήραν με τη γνωστή μέθοδο της απαγωγής το Βασίλη Δημάκη προκειμένου να τον μεταγάγουν αιφνιδιαστικά σε άλλο κατάστημα κράτησης. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Απριλίου ο Βασίλης Δημάκης είχε δημοσιεύσει κείμενο στο οποίο κατηγορούσε ευθέως τον αρχιανθρωποφύλακα του Κορυδαλλού, Σουκο, για εμπαιγμό των αγωνιζόμενων κρατουμένων. Ο εν λόγω αρχιανθρωποφύλακας, αποφάσισε να μην μοιραστεί καθόλου φαγητό (!) στους κρατουμένους το βράδυ της 14ης Απρίλης, μετά την αποχή συσσιτίου που εκείνοι πραγματοποίησαν το μεσημέρι της ίδιας μέρας διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή υγειονομικά μέτρα, ενώ το μεσημέρι της επόμενης (15/4), η τιμωρία συνεχίστηκε, με το μεσημεριανό γεύμα να αποτελείτε από… γιαούρτι με ψωμί!
  • Εξωφρενικά είναι όμως και όσα συνέβησαν στις φυλακές Λάρισας, όπου οι 800 μάσκες που ράφτηκαν από την κατάληψη Ντουγρού και το αθλητικό σωματείο “Μαρίνος Αντύπας” και δόθηκαν στις φυλακές Λάρισας προκειμένου να δοθούν στους κρατουμένους… δε δόθηκαν ποτέ σε αυτούς (!), με το επιχείρημα ότι οι κρατούμενοι θα τις χρησιμοποιήσουν για να…. καλύψουν τα πρόσωπά τους σε περίπτωση εξέγερσης! Να σημειωθεί ότι οι συντρόφισσες και σύντροφοι έραψαν συνολικά 2.500 μάσκες, οι οποίες μοιράστηκαν στο γηροκομείο Λάρισας (130 μάσκες), στους Ρομά στη Νέα Σμύρνη (300 μάσκες) και στις φυλακές Λάρισας (800 μάσκες).
  • Για την κατάσταση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν ειπωθεί πολλά. Όσα συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στη Χίο ήταν απολύτως αναμενόμενα, με μία κυβέρνηση που σταθερά δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού σε αυτά, μαντρώνοντας απλώς τους μετανάστες στο εσωτερικό τους μέχρι (αναπόφευκτα) να υπάρξει το πρώτο κρούσμα και να τα θέσει σε Καραντίνα.  Μία 47χρονη Ιρακινή, κάτοικος του συγκεκριμένου στρατοπέδου μεταφέρεται στις 25/4 στο νοσοκομείου Χίου, εμπύρετη. Από εκεί μεταφέρεται πίσω στη ΒΙΑΛ (!) όπου και χάνει τη ζωή της. Φήμες εξαπλώνονται ότι αιτία θανάτου είναι ο ιός Cov-19 (φήμες που τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν). Εξέγερση ξεσπάει στο ΚΥΤ. Οι μπάτσοι ρίχνουν δακρυγόνα και οι εξεγερμένοι αντιδρούν και προσπαθούν να αμυνθούν με πέτρες και πυρπολώντας το περίπτερο της αστυνομίας και 2 περιπολικά. Μετά την εξέγερση και την καταστολή της αστυνομίας η κατάσταση στο ΚΥΤ είναι τραγική: εγκαταστάσεις, σκηνές και “Rub Halls”  έχουν καεί. Έχουν γίνει 3 συλλήψεις αιτούντων άσυλο και αδιευκρίνιστος αριθμός προσαγωγών, με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιμένει ότι όσοι «συμμετείχαν στα επεισόδια» πρέπει να ταυτοποιηθούν.  Εκατοντάδες μετανάστες έχουν μείνει χωρίς καν σκηνή ή στρώμα, ενώ αρκετοί μετανάστες έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις.
  • Παράλληλα, σήμερα το πρωί, από τα 470 τεστ που πραγματοποιήθηκαν στη Δομή Φιλοξενίας που λειτουργεί εντός Ξενοδοχειακής Μονάδας στο Κρανίδι Αργολίδας, τα 159 βγήκαν θετικά, θέτοντας το σύνολο της δομής σε καραντίνα, ενώ σε καραντίνα παραμένουν ακόμα 3 Δομές “φιλοξενίας” μεταναστών.
  • Κλείνοντας το Ημερολόγιο Καραντίνας έχει έρθει η ώρα να απονείμουμε και το βραβείο του “γλίνα της εβδομάδας” το οποίο δικαιούται περίτρανα ο όμιλος “Βιοιατρική”. Ναι, πρόκειται για την ίδια Βιοιατρική που θησαυρίζει αυτή τη στιγμή (και) από τα -δεκάδες ανά μέρα- τεστ για τον ιό Cov-19. Ο όμιλος, λοιπόν, έθεσε σε αναστολή λειτουργίας 19 καταστήματα, που απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζομένους. Την ίδια ώρα να πούμε ότι και άλλα διαγνωστικά κέντρα που αυτό τον καιρό θησαυρίζουν (“Βιότυπος”, “Ιατρόπολις”, “Διάγνωση”, “Affidea”, “Ιπποκράτης”) βρήκαν την ευκαιρία να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, χωρίς φυσικά να δουν καμία μείωση στο τζίρο τους.
  • Ας κλείσουμε με μία θετική νότα: Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ο γίγαντας Κούλης -ναι ο ίδιος που μοιράζει λεφτά σε καναλάρχες, κλινικάρχες και εργολάβους φίλους του- δήλωσε: “Όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε γίνεται αληθινή Πολιτεία”
  • Ας κλείσουμε, λοιπόν, με  τη διαπίστωση ότι… είναι πλέον δεδομένο. Οι τύποι, μας θεωρούν εντελώς ηλίθιους και… ακίνδυνους.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

τεύχος3

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σχόλιο για τις εξελίξεις με τη Β. Μακεδονία

Σχόλιο για τις εξελίξεις με τη Β. Μακεδονία Στα διακόσια χρόνια νεοελληνικής ιστορίας έχει πλέον αποδειχθεί πως όταν η βερμπαλιστική εθνικιστική ρητορική διαμορφώνεται σε πολιτική του ελληνικού κράτους, οδηγεί σε ήττες του. Γι’ αυτό και η ιστορία της ελληνικής...

Διήμερο Υπεράσπισης των Αγράφων | 18 & 19 Μάη 2024

Στις 20/07/2023 εγκρίθηκε η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για την εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών στο βουνό Καζάρμα στη λίμνη Πλαστήρα. Πρόκειται για ένα γεγονός που...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση για την Παλαιστίνη

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση για την Παλαιστίνη Ρουβίκωνας: Παρέμβαση για την Παλαιστίνη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα. Η DEFEA (Defence Exhibiton Athens) είναι μια διεθνής έκθεση σχετική με τη βιομηχανία «άμυνας και ασφάλειας», δηλαδή χωρίς...

ΕΚΤΑΚΤΟ|Συνέλευση σήμερα στην ΑΣΟΕΕ στις 19:00 για τον απεργό πείνας σύντροφο Νίκο Μαζιώτη

ΕΚΤΑΚΤΟ|Συνέλευση σήμερα στην ΑΣΟΕΕ στις 19:00 για τον απεργό πείνας σύντροφο Νίκο Μαζιώτη Σήμερα στις 19:00 στην ΑΣΟΕΕ καλούμε ως Συνέλευση Αλληλεγγύης στα καταδικασμένα συντρόφια του Επαναστατικού Αγώνα, έκτακτη διαδικασία με αφορμή την απεργία πείνας που από σήμερα...

Έγινε κατάληψη στη Νομική Αθήνας ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα [Βίντεο]

Έγινε κατάληψη στη Νομική Αθήνας ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα [Βίντεο] Σε κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας φοιτήτριες και φοιτητές ενάντια στη γενοκτονία που συντελείται από το Ισραήλ στη Γάζα κατά των Παλαιστινίων. Διαβάστε...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ρουβίκωνα. Κάθε χρόνο βλέπουμε κάθε δημόσια υπηρεσία να ρημάζεται ολοένα και περισσότερο και η πυρόσβεση δεν αποτελεί εξαίρεση. Η...

Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της

Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της Το έργο του μετρό στην πλ. Εξαρχείων δεν μπορεί να περιμένει… εκτός κι αν το ζητά ο ΟΠΑΠ. Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της. Η επέκταση του εργοταξίου δεν...

Φεστιβάλ – Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος

Φεστιβάλ - Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος Τα Γεράνεια για άλλη μια φορά βάλλονται για τα επιχειρηματικά σχέδια της μετατροπής της Ελλάδας σε "μπαταρία" της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η υπερυψηλή τάση που έρχεται να αντικαταστήσει την υψηλή,...

Θεσσαλονίκη | Αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια σε δήθεν “σωματείο”

Θεσσαλονίκη | Αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια σε δήθεν "εργατικό σωματείο" Αντιφασιστική συγκέντρωση καλείται στην Θεσσαλονίκη αύριο, Τρίτη 7/5, στις 11:00 στην συμβολή των οδών Τσιμισκή με Γούναρη (Ναυαρίνου). Η συγκέντρωση καλείται επ' αφορμής της ίδρυσης...

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών Τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/5/24 η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπογράμμιζε την ανάγκη επικράτηση της τάξης. Πώς φτάσαμε σε αυτό...