Παλαιστίνη: Εισβολή και κλοιός θανάτου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

από | 17 Νοέ, 2023

Παλαιστίνη: Εισβολή και κλοιός θανάτου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Γράφουν οι Μαύρες Πέτρες

Το ισραηλινό κράτος, αφού στέρησε το νερό, το φαγητό και το ηλεκτρικό ρεύμα από τους Παλαιστίνιους, τώρα στερεί και το οξυγόνο από τα παιδιά τους.

Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε νεκροταφεία στην Παλαιστίνη. Εισβολή και κλοιός θανάτου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα (al-Shifa) της Γάζας το πρωί της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου, αφού πολιορκούσαν επί μέρες τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση της Λωρίδας. Χιλιάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι μέσα, με αποσυντεθειμένα πτώματα θαμμένα σε ομαδικό τάφο στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου και οι γιατροί αναγκάζονται να χειρουργούν έστω και με κεταμίνη. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε έναν “κύκλο θανάτου”.

Ο τέταρτος όροφος του κυρίως κτιρίου χτυπήθηκε από ισραηλινό πύραυλο, ενώ δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο κτίριο του τμήματος επειγόντων περιστατικών και τανκς περικύκλωσαν το ιατρικό συγκρότημα. Ο φρικαλέος κυνισμός τους έφτασε στο σημείο να “προειδοποιήσουν” Παλαιστίνιους ασθενείς και εκτοπισμένους να μείνουν μακριά από τα παράθυρα, τις πόρτες και τις πύλες του νοσοκομείου. Είπαν επίσης ότι πρόκειται να στοχεύσουν κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του νοσοκομείου προκειμένου να καταστρέψουν υποτιθέμενα στρατιωτικά κέντρα διοίκησης της Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο.

Αμέσως μετά την έφοδό τους άρχισαν να ανακρίνουν γιατρούς και ιατρικό προσωπικό που δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τραυματίες και ασθενείς και εγκατέστησαν σε όλες τις εισόδους των κτιρίων ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και αναγνώρισης.

Τι είπε γιατρός του Αλ Σίφα στις ισραηλινές δυνάμεις πριν από την επιδρομή

Ο ισραηλινός στρατός τηλεφώνησε στους γιατρούς που εργάζονται μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας. Ένας γιατρός κατέγραψε τη συνομιλία τους. “Η παρουσία σας μέσα στο νοσοκομείο θα δημιουργήσει μια κατάσταση φόβου και υστερίας μεταξύ των ασθενών εδώ. … Οι διάδρομοι είναι γεμάτοι κόσμο, όλοι οι όροφοι είναι γεμάτοι κόσμο“, είπε ο Δρ Μουνίρ Αλ Μπαρς (Munir al Barsh) σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη σε κλήση που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών λένε ότι οι υπηρεσίες στη Γάζα θα σταματήσουν μέσα σε λίγες ώρες λόγω έλλειψης καυσίμων.

Η Χαμάς αρνείται κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα ως κέντρα διοίκησης, όπως το Αλ Σίφα, κατηγορώντας το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις βάναυσες σφαγές.

Τους 12.000 πλησιάζουν οι δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, τους 30.000 οι τραυματίες, ενώ 6.000 είναι τα δολοφονημένα παιδιά, ενώ πάνω από 1.500 βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια. Εάν αληθεύει το γεγονός ότι έχουν σκοτωθεί 31 παιδιά Ισραηλινών από την έναρξη των επιθέσεων, η μακάβρια αναλογία αποτυπώνει ότι για κάθε ένα παιδί Ισραηλινών, το ισραηλινό κράτος δολοφονεί περίπου 200 παιδιά Παλαιστινίων. Πρόκεται για το μεγαλύτερο αριθμό σκοτωμένων παιδιών μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τι συμβαίνει στο νοσοκομείο Αλ Σίφα;

Ο Δρ Άχμαντ Μοκχαλαλάτι (Ahmad Mokhallalati), χειρουργός που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι ακούγονται πυροβολισμοί από όλες τις κατευθύνσεις στην ιατρική εγκατάσταση. Είπε επίσης ότι 650 ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο, από τους οποίους περίπου 100 σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης, υπάρχουν 5.000 έως 7.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που αναζητούν καταφύγιο στο κτίριο και τον περίβολό του, ενώ 700 είναι τα άτομα από το ιατρικό προσωπικό.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται επίσης 36 πρόωρα μωρά που δεν είναι πλέον σε θερμοκοιτίδες, επειδή ο σταθμός που τα τροφοδοτούσε με οξυγόνο καταστράφηκε σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς πριν από τρεις ημέρες. Τρία μωρά έχουν ήδη πεθάνει και άλλοι επτά τραυματίες ενήλικες. Τα υπόλοιπα νεογέννητα και τα πρόωρα μωρά αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο, αφού έχουν παραμείνει στη Γάζα λόγω της πολυπλοκότητας της μεταφοράς τους σε θερμοκοιτίδες.

Όσοι απομακρύνθηκαν από το εσωτερικό του Αλ Σίφα αναγκάστηκαν να καθίσουν στην εξωτερική αυλή του νοσοκομείου. Υποχρεώνονται να βγάλουν τα ρούχα τους και ανακρίνονται σε εξωτερικούς χώρους μέσα στη βροχή και το κρύο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προσπαθήσει να σκοτώσουν όποιον κινείται μέσα… Κανείς δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν έχουμε κανενός είδους αντίσταση μέσα στο νοσοκομείο”, δήλωσε ο δημοσιογράφος Τζιχάντ Αμπού Σανάμπ (Jihad Abu Shanab), ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ιατρικό συγκρότημα.

Οι βομβαρδισμοί ήταν πραγματικά πολύ επιθετικοί τις τελευταίες εννέα ώρες με συνεχείς πυροβολισμούς σε όλη την περιοχή“, δήλωσε ο δρ Μοκχαλαλάτι. Είπε επίσης ότι ακούγονται ισραηλινά τανκς να πλησιάζουν το νοσοκομείο. Ο διευθυντής του νοσοκομείου λέει ότι 179 πτώματα θάφτηκαν μαζί στο προαύλιο, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν την εγκατάσταση.

Πού βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Σίφα;

Το Αλ Σίφα βρίσκεται στην πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα, 500 μέτρα από την ακτή της Μεσογείου.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτιρίων και αυλών μερικές εκατοντάδες μέτρα από το μικρό αλιευτικό λιμάνι της πόλης της Γάζας.

Βρίσκεται ανάμεσα στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι και τη συνοικία Ριμάλ της πόλης, η οποία καταστράφηκε τις πρώτες ημέρες των ισραηλινών.

Υπάρχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του Ισραήλ;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς από την ένοπλη οργάνωση Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε τώρα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την παρουσία αιχμαλώτων μέσα στο νοσοκομείο αλλά το σφυροκόπημα συνεχίζεται, μετέδωσε η δημοσιογράφος Σάρα Χαϊράτ από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και πρόσθεσε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη δήλωση του Ισραήλ, όταν έλεγε ότι ήξερε ακριβώς τι επρόκειτο να κάνει.

Το αντικείμενο της επίθεσης είναι βέβαια πολιτικό. Μετά το πολιτικό και κοινωνικό απαρτχάιντ τώρα επιβάλλεται και ιατρικό απαρτχάιντ.

Ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής Ισραήλ και Παλαιστίνης στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι “η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την αφαίρεση της ειδικής προστασίας των νοσοκομείων βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου“.

Τι έχει πει η Χαμάς;

Η Χαμάς κατηγόρησε την Τετάρτη τις ΗΠΑ ότι έδωσαν στο Ισραήλ το “πράσινο φως” για την επιδρομή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας. Η παλαιστινιακή ομάδα δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι “απολύτως υπεύθυνος” για την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο. Η κατηγορία ήρθε μία ημέρα αφότου ο Λευκός Οίκος ισχυρίστηκε ότι πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσαν τις δηλώσεις του Ισραήλ ότι η Χαμάς έχει θάψει ένα επιχειρησιακό κέντρο κάτω από το νοσοκομείο.

Η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις από οποιοδήποτε νοσοκομείο στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τι έχει πει το Ισραήλ;

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ δήλωσε ότι το νοσοκομείο και ο περίβολός του ήταν για τη Χαμάς “ένας κεντρικός κόμβος των επιχειρήσεών της”. Συμπλήρωσε ότι την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου το πρωί οι δυνάμεις του παρείχαν θερμοκοιτίδες και βρεφικές τροφές στο Αλ Σίφα, πράγμα απόλυτα ψευδές. Οι γιατροί έχουν επισημάνει ότι το νοσοκομείο χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια, την οποία έκοψε το Ισραήλ, όχι θερμοκοιτίδες.

Οι εξωτερικοί χώροι του νοσοκομείου δέχονται συνεχή πυρά από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η διοίκηση του νοσοκομείου απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στείλει διεθνείς αντιπροσωπείες για να ελέγξουν την κατάσταση επί τόπου, προκειμένου να εγγυηθούν ότι δεν υπήρξαν στρατιωτικές ενέργειες μέσα στο νοσοκομείο, όπως ισχυρίζονται οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Η Χαμάς είχε επαναλάβει την Τρίτη την πρόσκλησή της προς τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν ανεξάρτητους ερευνητές στα νοσοκομεία της Γάζας για να επαληθεύσουν τα “ψεύδη” του Ισραήλ.

Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ή να κρύψουμε“, ανέφερε νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας .

Ο Παλαιστίνιος αναλυτής Τχαμπέτ Αλ Αμούρ (Thabet Al-Amour), σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του ισραηλινού στρατού ότι το Αλ Σίφα είναι “κέντρο διοίκησης” της Χαμάς, είπε: “Νόμιζαν ότι οι ηγέτες της Χαμάς και οι ηγέτες της αντίστασης θα τους περίμεναν στον κεντρικό προθάλαμο του νοσοκομείου με τους αιχμαλώτους δίπλα τους;”

Το Ισραήλ έχει μια “μακρά ιστορία” σκόπιμης στοχοποίησης ιατρικών εγκαταστάσεων στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα. Τις ίδιες φρικαλεότητες είχε διεξάγει, πάντοτε μέσα στο σκοτάδι, το 2009, το 2012 και το 2014, προκειμένου να καταστρέψει κάθε δομής υγείας.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αυξάνουν “αθόρυβα” τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ. Το Πεντάγωνο έχει αποστείλει από τις βορειοαμερικανικές ή/και τις ευρωπαϊκές αποθήκες όπλων περισσότερους πυραύλους καθοδηγούμενους με λέιζερ για τον στόλο των πολεμικών αεροσκαφών Apache, βλήματα των 155 χιλιοστών, νέα στρατιωτικά οχήματα, καθώς και συσκευές νυχτερινής όρασης και πυρομαχικά που καταστρέφουν καταφύγια.

Οι παγκόσμιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, με εξαίρεση τις παλαιστινιακές, την ίδια στιγμή που απευθύνουν “εκκλήσεις” για την κατάπαυση του πυρός, δεν οργανώνουν καμία απολύτως επιχείρηση επί τόπου. Περιμένουν να ολοκληρωθεί η σφαγή, για να μεταμφιεστούν από ποντίκια σε όρνεα και να κατακλύσουν τα διεθνή κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, με πακτωλό χρημάτων και υπερσύγχρονους ιατρικούς εξοπλισμούς.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...