Αθώωση Κ. Δημαλέξη & Καμπάνια Αλληλεγγύης των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας

από | 3 Δεκ, 2023

Αθώωση Κ. Δημαλέξη & Καμπάνια Αλληλεγγύης των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας /

Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης: https://www.firefund.net/internationalsolidarityforprosfygika?fbclid=IwAR2LE6E562Gs6yKzt5d74wXwaWjbXuOvHga6GbFaBDGjELwS_BZP8NwPxKc

Τη Δευτέρα 20/11, ο Κώστας Δημαλέξης, μέλος της κοινότητας των κατειλημμένων προσφυγικών, κρίθηκε αθώος στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο από το κατασκευασμένο κατηγορητήριο που του είχαν φορτώσει με την υπόθεση του Real FM. Όπως αναφέρει και η Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών, ο πραγματικός στόχος της υπόθεσης “ήταν τα Προσφυγικά. Η υπόθεση της Real, μέσω της προχειρότητας με την οποία στήθηκε, καταδεικνύει ότι δεν επρόκειτο για τον κεντρικό στόχο. Τους ήταν αρκετό να βγει μια υπόθεση στον αέρα, να πληρωθούν χάρες εντός του πολιτικού και μιντιακού συστήματος, να χτυπηθεί μια κοινότητα αγώνα και να αδρανοποιηθεί ένας αγωνιστής.” Υπενθυμίζουμε πως ο Κ. Δημαλέξης έμεινε προφυλακισμένος για ένα έτος -μετά τη θεαματική εισβολή των μπάτσων στα Προσφυγικά στις 22 Νοεμβρίου του ’22-. Εδώ ρεπορτάζ από συστημικό.

Τα κατειλημμένα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτελούν ένα διαχρονικό αγκάθι στην πλάτη της κυριαρχίας. Συγκροτώντας μια ολοζώντανη κοινότητα αγώνα και τη μεγαλύτερη κατάληψη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, λειτουργώντας στις βάσεις της αυτοοργάνωσης, της αντίστασης, της αυτονομίας, της οριζοντιότητας και της συλλογικής λήψης αποφάσεων, η ίδια η κοινότητα συντελεί μια διαρκή αναίρεση του δόγματος¨πως “Δεν Υπάρχει Εναλλακτική” στον καπιταλισμό, που μας πλασάρεται διαρκώς εκ δεξιών και αριστερών. Η Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών έχει κατορθώσει μέσα σε μια μητρόπολη 5 εκατομμυρίων ανθρώπων με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, απόλυτο διαχωρισμό και σκληρή καταστολή, να αποτελεί ένα αντιπαράδειγμα στο υπάρχον και μια νησίδα ‘εμμενούς κομμουνισμού’: της πρακτικής δηλαδή δυνατότητας που ενυπάρχει ήδη στο υπάρχον για κοινή ζωή σε αντιεξουσιαστική και σοσιαλιστική βάση.

Η Κοινότητα απευθύνει κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης, καθώς οι καθημερινές αλλά και οι έκτακτες ανάγκες που επιφέρουν οι επιθέσεις του κράτους στους ανθρώπους που ζουν και αγωνίζονται εκεί είναι μεγάλες. Όπως αναφέρει η ίδια η Κοινότητα στο κάλεσμά της: “Η Κοινότητα των κατειλημμένων Προσφυγικών αποτελεί σπίτι για περισσότερα από 500 άτομα. Το εγχείρημα έχει ως αποτέλεσμα μια πολιτικά ενοποιημένη γειτονιά, πολυάριθμα κατειλημμένα διαμερίσματα, αυτόνομες κοινοτικές δομές που καλύπτουν τις ανάγκες δεκάδων ανθρώπων, μια συνεχή συμμετοχή σε τοπικούς και διεθνείς αγώνες (Αγώνας ενάντια στον εξευγενισμό, Υπεράσπιση των καταλήψεων, Αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους, Αγώνας ενάντια στις πολιτικές των συνόρων και των επαναπροωθήσεων, Rise Up for Rojava) και μια ολιστική επαναστατική προοπτική.”

Συγκεκριμένα, πρέπει να καλυφθούν:

“Βασικές ανάγκες της κοινότητας: Η Κοινότητα αποτελείται από ένα μωσαϊκό ανθρώπων των “απο τα κάτω”, από διάφορα πολιτικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά και εθνικά υπόβαθρα από όλο τον κόσμο. Οικογένειες, πρόσφυγες, πολιτικοί αγωνιστές ζουν και αγωνίζονται μαζί. Τα μέλη της κοινότητας χρειάζονται χρήματα για να φτιάξουν τα χαρτιά τους (για διαδικασίες ασύλου, άδειες εργασίας…), για υγειονομική περίθαλψη, δικαστικά έξοδα ή για κάθε είδους επερχόμενη έκτακτη ανάγκη.

Βασικές ανάγκες δομών και υποδομών: Η κοινοτική ζωή οργανώνεται μέσω δομών και υποδομών για να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των ανθρώπων. Η οικονομική και πρακτική υποστήριξη τις βοηθά να αναπτυχθούν και να διατηρήσουν μια βιώσιμη βάση.

Δομή υγείας: Η υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένη. Αυτό αλλά και η απουσία ασφάλισης υγείας καθιστά πολύ δύσκολη, για τους πρόσφυγες, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, παράλληλα είναι πραγματικά ακριβή για όλους τους άλλους. Η ιδέα της Δομής Υγείας (η οποία ήδη στηρίζει τους ανθρώπους με ραντεβού, πληρωμές και συνοδεία) είναι να ανακαινίσει και να ανοίξει σπίτια για τη φιλοξενία των μελών των οικογενειών των ασθενών του αντικαρκινικού νοσοκομείου που βρίσκεται κοντά. Επιπλέον, πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα για ειδικές θεραπείες των μελών της κοινότητας, τα οποία έχουν σοβαρές ασθένειες.

Γυναικεία Δομή: Η γυναικεία δομή ανακαινίζει και ανοίγει ένα σπίτι- έναν κοινό χώρο για τις γυναίκες της γειτονιάς που θα μπορούν να συνδέονται και να οργανώνονται, καθώς και να παράγουν προϊόντα, για να δημιουργούν ένα οικονομικό εισόδημα που θα ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των θηλυκοτήτων της κοινότητας. Το σπίτι περιλαμβάνει χώρο για ύπνο για γυναίκες που βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εκεί, χρειάζεται οικονομική-τεχνική υποστήριξη για την εγκατάσταση νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, ηλεκτρικών συσκευών και επίπλων.

Η δομή Παιδικού Στεκιού και Αυτομόρφωσης λειτουργεί στη βάση της αυτομόρφωσης, με σκοπό να επιτύχει μια κοινοτιστική εκπαίδευση που συγκρούεται με την ατομικιστική καπιταλιστική πραγματικότητα και την αντικαθιστά με την κοινή μας κουλτούρα και τις κοινές μας αξίες. Για πολλά χρόνια τώρα, παιδιά από την κοινότητα και την γειτονιά, 2-12 χρονών, έρχονται στην Παιδική Δομή, όπου συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, κάνουν τα μαθήματα του σχολείου, μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, συναντιούνται, κάνουν τις δικές τους συνελεύσεις και γενικά έχουν τον δικό τους χώρο. Επίσης, μαζί με τους γονείς και τους υπόλοιπους ανθρώπους της κοινότητας, η Παιδική Δομή υποστηρίζει σε ζητήματα ιατρικά, υγείας και σχολικά που έχουν τα παιδιά και παρεμβαίνει όταν τα παιδιά ή οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν αποκλεισμούς.

Πρόσφατα, ένας αυτοοργανωμένος παιδικός σταθμός άρχισε να λειτουργεί κάθε μέρα για παιδιά 2-4 χρονών που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην κρατική εκπαίδευση. Ο σκοπός είναι να υπάρχει ένα ασφαλές και δημιουργικό μέρος για τα μικρά, για να εξερευνούν το περιβάλλον τους και να πετύχουν την αυτονομία τους.

Οι οικονομικές ανάγκες τις δομής είναι πάντα υψηλές. Χρειαζόμαστε λεφτά για να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό σχολείο με ελευθεριακό εκπαιδευτικό περιβάλλον (έπιπλα, παιχνίδια, υφάσματα, μαξιλάρια, χαλιά, φυτά, βιβλία, δημιουργικό υλικό). Επίσης, χρειάζεται να καλύψουμε τα λεφτά για δραστηριότητες εκτός της γειτονιάς, όπως και να καλύψουμε τα έξοδα για τις αναγκαίες εργασίες στον χώρο, είδη υγιεινής (πάνες, βρεφικές τροφές, χαρτιά υγείας) και σχολικό υλικό.

Βασικές ανάγκες αυτοάμυνας και αντεπίθεσης: Η κοινότητα, έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές επιθέσεις/εισβολές από δυνάμεις καταστολής, καταστρέφοντας τα κτίρια, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τη γειτονιά και ποινικοποιώντας τους υπερασπιστές. Στη βάση της πολιτικής επιλογής της κοινότητας να αντισταθεί και να υπερασπιστεί τις αξίες μας και το έδαφος του αγώνα μας, χρειάζονται υλικά, εργαλεία και γνώσεις για να ενισχύσουμε τις πόρτες, τα παράθυρα και τις στέγες μας.

Τα κόστη της καταστολής: Με τη συμμετοχή σε διεθνείς και τοπικούς αγώνες, τα μέλη της κοινότητας έρχονται αντιμέτωπα με δικαστικές υποθέσεις. Δύο τέτοιες, ακολούθησαν την επίθεση της αστυνομίας στηγειτονιά που έγινε στις 22/11/2022: ο σύντροφος Κώστας Δημαλέξης συνελήφθη βίαια και κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες, ενώ αργότερα συνελήφθησαν 79 μέλη της κοινότητας (συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου και 4 ανηλίκων) και αλληλέγγυα άτομα που υπερασπίστηκαν τη γειτονιά. Άλλες δικαστικές υποθέσεις είναι για παράδειγμα οι εξής: Μέλη της γυναικείας δομής της κοινότητας έχουν συλληφθεί για παρέμβαση που έκαναν ενάντια στο σχέδιο εξευγενισμού, δικαστικές υποθέσεις για τη συμμετοχή μας σα πορεία αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους και αρκετές άλλες οι οποίες είναι ακόμα ανοιχτές.”

Το κάλεσμα κλείνει ως εξής:

“Εμείς, η Γειτονιά, η Κοινότητα των Καταληψιών Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, είμαστε μια κοινότητα αγώνα εδώ και 13 χρόνια της συλλογικής μας δράσης. Δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε σπιθαμή γης από το απελευθερωμένο έδαφος και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη διαφορετικότητα μας, την ιστορική μας μνήμη, τις αξίες και την ηθική μας.

Οργανώστε διεθνιστική αλληλεγγύη με τα Προσφυγικά, μέσω οικονομικής υποστήριξης, στηρίξτε την αντίσταση μέσω δικτύου & οχυρώσεων και διαδώστε το κάλεσμα!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.”

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους;

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους; - “Μπορείτε να νικήσετε μόνοι σας;”, έκανα την κρίσιμη ερώτηση χωρίς περιστροφές. Ο Ντουρούτι δεν απάντησε. Χάιδεψε το πηγούνι του. Τα μάτια του γυάλιζαν. - “Ακόμα κι αν νικήσετε το μόνο που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι ένας...

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι απεργία και όχι αργία! Όσο κι αν θέλει το Κράτος να την καταστήσει ακίνδυνη μεταφερόμενη εορτή, η συγκεκριμένη ημέρα θα τιμά πάντα τους ταξικούς αγώνες και των...

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. (Έχουν...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, έχει πάψει να μας...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς, 11:00, Προπύλαια. “8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ξεκούραση. 8 ώρες για ό,τι θέλουμε.” Αυτό ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε την απεργιακή...

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη Παράξενη πρωτομαγιά Μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια (Νίκος Γκάτσος) Is everybody in? Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. (James Douglas Morrison) Την άνοιξη γιορτάζει η Φύση, η...

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...