Τεμπονέρα

Πάτρα | Συγκέντρωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Τεμπονέρα

από | 7 Ιαν, 2024

Πάτρα | Συγκέντρωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Τεμπονέρα

Συγκέντρωση μνήμης και αγώνα 33 χρόνια μετά τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από παρακρατικούς της ΟΝΝΕΔ θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα αυτή την Τρίτη 9 Γενάρη, στις στις 18:00, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε, στο Σχολικό Συγκρότημα που σήμερα φέρει το όνομά του, στην περιοχή Ψηλά Αλώνια. Στην συγκέντρωση καλούν οργανώσεις και συλλογικότητες του αναρχικού/ελευθεριακού χώρου και της αριστεράς. Μετά την συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση – συζήτηση με προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ από τα γεγονότα του ‘91 στην Κατάληψη Παραρτήματος.

Δείτε τα καλέσματα:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ,9/1,18:00, Μνημειο Τεμπονερα

33 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΈΡΑ

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΤΡΙΤΗ 9 ΓΕΝΑΡΗ, 18.00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ μνήμης και αγώνα στο σημείο της δολοφονίας του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε 33 χρόνια πριν, από τραμπούκους της ΟΝΝΕΔ Πάτρας

αναρχική ομάδα “Δυσήνιος Ίππος”

Τεμπονέρα


Πάτρα – 33 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Ν. Τεμπονέρα – Συγκέντρωση & Προβολή

33 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από παρακρατικούς της ΟΝΝΕΔ Πάτρας

Όλες οι αιτίες είναι ακόμη εδώ, όλοι οι ένοχοι πατάνε ακόμη πάνω στη ζωή μας.

Να συναντηθούμε ξανά, όπως και τότε, στους δρόμους της φωτιάς, της οργής, της αξιοπρέπειας

Ενάντια στην κρατική – καπιταλιστική βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της φτώχειας, του φασισμού

Οι νεκροί αγωνιστές/τριες μένουν ζωντανοί/ές από την άσβεστη φλόγα της πάλης για λευτεριά

Τρίτη 9 Γενάρη 18:00, συγκέντρωση αγώνα & μνήμης στο σημείο της δολοφονίας
20:00, στην κατάληψη Παραρτήματος, Εκδήλωση – συζήτηση με προβολή ιστορικού ντοκυμαντέρ από τα γεγονότα του ‘91

Προλέτ Accion: Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών και την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς / proletaccion@espiv.net

Τεμπονέρα


Ο Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα! Συγκέντρωση – Διαδήλωση Πάτρα 9/1, 18:00, σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝ’ΕΡΑ»

ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Ενάντια σε Φτώχεια, Καταστολή, Πόλεμο, Ιδιωτικοποιήσεις
Συγκέντρωση – Διαδήλωση Τρίτη 9 Ιανουαρίου

ΠΑΤΡΑ: 18:00 Στο σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ» (ΒΟΥΔ – ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ)
Στις 8 Ιανουάριου συμπληρώνονται 33 χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από την δολοφονική συμμορία της ΟΝΝΕΔ. Κύριοι υπεύθυνοι για τη δολοφονία ήταν ο Γ. Καλαμπόκας (δημοτικός σύμβουλος της ΝΔ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας) και ο Α. Μαραγκός. Εκείνη την περίοδο είχε ξεσπάσει το μαθητικό κίνημα του ’90-’91, ενάντια στην ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νόμου του τότε υπουργού Παιδείας, Κοντογιαννόπουλου. Το νεοφιλελεύθερο αυτό πολυνομοσχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων: την κατάργηση 15μελών συμβουλίων, την επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, την λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, περικοπές φοιτητικών παροχών κ.ά.

Ο Τεμπονέρας στήριξε το μαθητικό κίνημα, το οποίο είχε πάρει μία ιδιαίτερα μαχητική μορφή με καταλήψεις, καθημερινές κινητοποιήσεις και αλληλεγγύη από λαϊκές μάζες. Η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη ανήμπορη να καταστείλει την μεγαλειώδη αντίδραση του κόσμου, ενεργοποίησε το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και τα τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ να τρομοκρατήσουν τους αγωνιστές. Το βράδυ της 8 Ιανουαρίου οι θρασύδειλοι τραμπούκοι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με επικεφαλή τον Καλαμπόκα, εξαπέλυσαν επίθεση σε μαθητές και καθηγητές χρησιμοποιώντας λοστούς, καδρόνια και πέτρες. Βασικός στόχος ήταν να διαλύσουν την κατάληψη του 3ου Λυκείου Πάτρας. Νεκρός βρέθηκε έπειτα από την έφοδο ο Ν. Τεμπονέρας, χτυπημένος στο κεφάλι με σιδερολοστό. Οι υπεύθυνοι της δολοφονίας ξελασπώθηκαν από τα αστικά κανάλια και δικαστήρια, όχι προτού να ανατραπεί το νομοσχέδιο όμως. Ο Α. Μαραγκός απαλλάχθηκε με βούλευμα και ο Γ. Καλαμπόκας ενώ καταδικάστηκε για 17 χρόνια, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 7.

33 χρόνια μετά, ο γιος του Μητσοτάκη και η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων, έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους προς την ελληνική κοινωνία. Οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η ακρίβεια της αισχροκέρδειας και ο πληθωρισμός που εκτινάσσεται στα ύψη, έχουν φτάσει στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Κάθε τι δημόσιο ξεπουλιέται στα «αρπακτικά», κάθε ιδέα κοινωνικού κράτους (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, υποδομές κλπ.) θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.

Σε συνέχεια της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης της προηγούμενης 4ετίας (Νόμος πλαίσιο Κεραμέως) έρχεται να φέρει ταφόπλακα η αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε το νομοσχέδιο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που περιλαμβάνει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ ως παραρτήματα ξένων κολλεγίων, απειλώντας μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του εργατικού και φοιτητικού κινήματος. Η εφαρμογή αυτού του νεοφιλελεύθερου σχεδίου σημαίνει γενίκευση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, με δίδακτρα σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά, ατελείωτο κυνήγι πιστοποιήσεων-σεμιναρίων, ιδιωτικές λέσχες/εστίες, συγγράμματα, μειωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και τον ταξικό αποκλεισμό των πιο φτωχών από την εκπαίδευση (ΕΒΕ, ν+2, διάλυση φοιτ. μέριμνας). Με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια και μιας «αγοράς πτυχίων».

Με το ενεργό μέτωπο στην Ουκρανία τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά και την ανανεωμένη βάρβαρη επίθεση του σιωνιστικού κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν χτυπήσει καμπανάκια κινδύνου σε όλη την υφήλιο. Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό σκληρή πολιορκία 3 μήνες τώρα, με τους θανάτους τους να ξεπερνάνε τους 22.000, ενώ παράλληλα η γενοκτονική κυβέρνηση Νετανιάχου είναι αποφασισμένη να φέρει την «τελική λύση». Παρά τη χυδαία συγκάλυψη των ΜΜΕ και το βάφτισμα της δίκαιης παλαιστινιακής αντίστασης ως τρομοκρατία, οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις παγκοσμίως αποτελούν πηγή έμπνευσης και ελπίδας. Είναι εμφανές πως ο ανταγωνισμός των Ιμπεριαλιστών Δύσης-Ανατολής έχει περάσει στο στάδιο ενός ιδιότυπου 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα πληρώσουν οι αθώοι λαοί. Ο Μητσοτάκης όντας το πιο πιστό σκυλί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σπεύδει να βοηθήσει με στρατιωτικούς εξοπλισμούς και μετατροπή των βάσεων (Σούδα, Ελευσίνα) σε πολεμικά ορμητήρια στην υπηρεσία του Ισραήλ και των ΗΠΑ . Σε συνδυασμό με την τυχοδιωκτική πολιτική της «εθνικής κυριαρχίας», εντείνει τον ελληνοτούρκικο ανταγωνισμό και σέρνει όλους μας στο μακελειό ενός ολέθριου πολέμου.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την έκβαση αυτού του εγχειρήματος της νεοφιλελεύθερης ζούγκλας, η κυβέρνηση ΝΔ αναγκάζεται να επιστρατεύει και να ενισχύει όλο και περισσότερο το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, επιβάλλοντας βία και τρομοκρατία σε όποιον αντιδρά. Δεν είναι τυχαία η όξυνση της καταστολής τα τελευταία έτη, αλλά και οι εν ψυχρώ δολοφονίες – κυρίως πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι Ρομά – καθώς για να κρυφτεί αυτή η σαπίλα του συστήματος χρειάζεται κάθε μορφής κάλυψη από αστυνομία, ΜΜΕξαπάτησης, δικαστήρια κτλπ.

Με όση μανία και να επιτίθονται στην εργατική τάξη και νεολαία όμως, δεν είναι αρκετή για να κατευνάσει την αγανάκτηση του κόσμου και να σηκώσει τα βάρη της κρίσης των πλουσίων. Τα σκάνδαλα και η πολιτική σήψη (βλ. διάλυση ΣΥΡΙΖΑ), τα αντεργατικά-αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια και η απειλή βασικών δημοκρατικών ελευθεριών, αποκαλύπτουν την αποτυχία των αστικών-μνημονιακών κυβερνήσεων να διαχειριστούν την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες, δε βασιζόμαστε σε προοδευτικά-ρεφορμιστικά κόμματα (Νέα Αριστερά, Μέρα25, ΚΚΕ) που μιλούν για εύκολες εκλογικές λύσεις. Πρέπει να διδαχτούμε από τους αγώνες του παρελθόντος, όπως το κίνημα του ’90-’91, για ένα κίνημα ακόμα πιο μαζικό και πλατύ που θα ενώσει νεολαία και εργαζόμενους σε έναν κοινό σκοπό. Με όπλα μας την αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη μπορούμε και ΠΡΕΠΕΙ να τιμήσουμε αγωνιστές όπως ο Ν. Τεμπονέρας, Σ. Πέτρουλας, Μ. Καλτεζάς που έδωσαν τη ζωή τους στο σκοπό αυτό. Με μία επαναστατική πολιτική και σχέδιο οργανώσουμε έναν αγώνα διαρκείας που θα επιβάλλει τη δική μας κυβέρνηση – την Κυβέρνηση των Εργαζομένων. Να ανοίξουμε το δρόμο προς τη μόνη εναλλακτική λύση – το Σοσιαλισμό.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΕΞΩ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...