Teleperformance

Teleperformance: 24ωρη απεργία σε ένα από τα μεγαλύτερα εργασιακά κάτεργα της χώρας!

από | 7 Φεβ, 2024

Teleperformance: 24ωρη απεργία σε ένα από τα μεγαλύτερα εργασιακά κάτεργα της χώρας!

Σε μια πολύ σημαντική κίνηση, κομβικής σημασίας για τις εργατικές διεκδικήσεις στην συγκεκριμένη εταιρία αλλά και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών γενικότερα, προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην Teleperformance (και σε άλλες εταιρίες του κλάδου), ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο: Πήραν την απόφαση για 24ωρη απεργία, αύριο, 8/2, από τις 7πμ.

Η αφετηρία έγινε στην Αθήνα, όπου εργαζόμενοι της Teleperformance  αλλά και άλλων μεγάλων εταιριών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών  («Webhelp», “TTEC”, «Foundever») συμμετείχαν σε μαζική ανοιχτή συνέλευση εκατοντάδων ατόμων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου και αποφάσισαν την 24ωρη απεργία, βάζοντας μπροστά μια σειρά από αιτήματα επάνω στα οποία η διοίκηση της εταιρίας τους είχε αγνοήσει ολοκληρωτικά κατά το παρελθόν. Στην κίνησή τους αυτή οι εργαζόμενοι βρίσκουν σύμμαχο το κλαδικό συνδικάτο ΣΕΤΗΠ Ν. Αττικής, το οποίο και προκήρυξε επίσημα την απεργία. Με βάση αυτή την απόφαση, καλείται συγκέντρωση στις 8 π.μ. μπροστά από τα κεντρικά κτίρια των εταιρειών (για την «Teleperformance» Γραβιάς 25, για τη «Webhelp Metropolis» κτίριο Ηλία Ηλιού 39, για την TTEC Λαγουμιτζή 40 και για τη «Foundever» 3ης Σεπτεμβρίου 74), ενώ στις 12 το μεσημέρι έχει αποφασιστεί η συμμετοχή  στη διαδήλωση των σωματείων των δασκάλων, ων εκπαιδευτικών και των φοιτητών στο Σύνταγμα.

Ως συνέχεια στην παραπάνω εξέλιξη, το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης προκήρυξε και αυτό 24ωρη απεργία για την Teleperformance, ώστε να καλυφθούν και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις κι οι εργαζόμενοι της εταιρίας που δουλεύουν στην συμπρωτεύουσα. Καλείται επίσης συγκέντρωση έξω από το κτίριο της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη (26ης Οκτωβρίου 43, περιοχή Σφαγεία) αύριο Πέμπτη 8/2 στις 08:00 το πρωί.

Τέλος, ακόμη ένας εργασιακός χώρος της Teleperformance, αυτός των Χανίων, θα τελεί υπό κινητοποίηση αύριο, καθώς στάση εργασίας για τις ώρες 10 π.μ. – 2 μ.μ. αποφάσισε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων για την συγκεκριμένη εταιρία.

Η Teleperformance είναι μια εταιρία-κολοσσός για τα δεδομένα της Ελλάδας, η οποία προσφέρει υπηρεσίες τηλεφωνικών κέντρων και customer support για μια σειρά από άλλες εταιρίες-πελάτες από όλον τον κόσμο (μεταξύ άλλων της Facebook στην Ελλάδα), που της αναθέτουν project με την μέθοδο του outsourcing. Ως εκ τούτου απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους (περίπου 12.000 σύμφωνα με την ίδια την εταιρία) από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι περισσότεροι εκ των οποίων μετακομίζουν στην Ελλάδα με διάφορες υποσχέσεις (μισθοί λίγο ανώτεροι από τους ελληνικούς αναλόγως και της γλώσσας, διάφορα bonus κλπ) προκειμένου να είναι πιο φτηνοί για την εταιρία. Φυσικά η πραγματικότητα ενός εργαζομένου στην Teleperformance, ειδικά όσων εξυπηρετούν ελληνόφωνα ή αγγλόφωνα project (δηλαδή τις λιγότερο σπάνιες γλώσσες) είναι αυτή της αναλωσιμότητας, των ολιγόμηνων συμβάσεων, των άπιαστων στόχων απόδοσης, της εργασιακής ανασφάλειας. Δεν θα πούμε εδώ περισσότερα, θα αφήσουμε να μας τα πουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Κλάδου (στην Αθήνα) μέσω της ανακοίνωσης που έβγαλαν μετά την απόφαση για την 24ωρη απεργία:

“Έφτασε η ώρα να δράσουμε, να πούμε φτάνει πια!

Απαιτούμε ουσιαστικές αυξήσεις μισθών – Η μαζική ανοιχτή συνέλευση μας που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 08/02 στις 4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου TeleperformanceWebhelpTTECFoundever.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες συζήτησαν ανοιχτά και δημοκρατικά και αποφάσισαν #enoughisenough.

Η απόφασή μας προέκυψε από την κοροϊδία της απάντησης που λάβαμε από τη Διοίκηση της Teleperformance ως απάντηση στα αιτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία μας στη συνάντηση. Τα αιτήματα μας προς την εταιρεία ήταν και παραμένουν λογικά και δίκαια. Ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους με διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας, αποτελώντας για αυτούς ένα ελάχιστο έξοδο σε σύγκριση με τα εκατομμύρια που βγάζουν από τη δουλειά μας. Όλοι αυτοί μαζί, είναι σε συνεννόηση και αποφασίζουν να μη μας δώσουν ούτε ψίχουλο γιατί ξέρουν καλά ότι είναι οι επόμενοι.

Μας έστειλαν μια δισέλιδη επιστολή εξηγώντας μας γιατί πρέπει να είμαστε ευτυχείς που εργαζόμαστε στο “best workplace” και ότι μας δίνεται η ευκαιρία να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη τους και να βοηθήσουμε τις επενδύσεις τους, ενώ οι μισθοί μας διαρκούν για το μισό του μήνα, δεν έχουμε θέρμανση και φοβόμαστε να ελέγξουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μας υπενθύμισαν ότι δικαιούμαστε και ένα εκπτωτικό βιβλίο, παρόλο που κάποιοι από εμάς δεν μπορούν να ξεκινήσουν οικογένεια ή άλλοι να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους! Συνολικά, δεν δεσμεύτηκαν για κανένα από τα αιτήματά μας.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα, στη WebHelp, στην TTEC, στην Fοundever. Γι’ αυτό και η απάντησή μας πρέπει να είναι η ίδια!

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι “τίποτα δε γίνεται”, ότι “καλά είμαστε και με τόσα”, ότι “σιγά μη δώσει η εταιρεία τίποτα”, “δε μπορούμε εμείς να τα βάλουμε με τέτοια μεγαθήρια” και άλλα τέτοια ωραία. Ο μόνος αγώνας που είναι χαμένος από πριν είναι ο αγώνας που δεν δίνεται!

Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, τώρα είναι ώρα να βελτιώσουμε τους όρους δουλειάς μας, τις αμοιβές μας, να κερδίσουμε με αγώνα, ένα κομμάτι από την αξιοπρέπεια μας, που αφήνουμε στην είσοδο της εταιρείας κάθε πρωί.

Εμείς απαντάμε τα τηλέφωνα, εμείς γραφούμε τα email, εμείς κλείνουμε τα ticket. Χωρίς εμάς δε λύνεται τίποτα, έκτος αν είναι σε θέση η εργοδοσία να απαντήσει όλες αυτές τις χιλιάδες επικοινωνίες. Απευθυνόμαστε σε εσένα που φοβάσαι ότι θα χάσεις τη δουλειά σου, ξέρεις καλά ότι τα λεφτά ήδη δε φτάνουν ούτε για το μισό μήνα, ξέρεις καλύτερα, ότι κάθε μήνα φτύνουμε αίμα για να πιάσουμε τους στόχους τους, και μας διώχνουν για χίλιους λόγους ούτως ή άλλως.

Είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί, είμαστε συνάδελφοι, μιλάμε πολλές γλώσσες, προερχόμαστε από πολλές εθνικότητες, έχουμε ένα κοινό σκοπό, αξιοπρέπεια, δουλειά με δικαιώματα, μισθούς που να φτάνουν για να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες μας. Αν και εσύ δεν ανέχεσαι άλλο να σου φέρονται σαν αριθμό, αν και εσύ θες να παλέψεις, το ΣΕΤΗΠ είναι στο πλευρό μας. Η δύναμη μας είναι στην αλληλεγγύη!

Να μην αφήσουμε λεπτό να πάει χαμένο, κανένας να μη μείνει χωρίς να ενημερωθεί, συμμετέχουμε όλοι.  Θα νικήσουμε!

Αποφασίσαμε τα εξής:

  • 24ωρη απεργία από την Πέμπτη 07.00 έως την Παρασκευή 07.00 στις Teleperformance, Webhelp, TTEC, Foundever
  • Όσοι από εμάς απεργούμε, είτε δουλεύουμε από το σπίτι, είτε στα κτίρια, θα συναντηθούμε την Πέμπτη στις 08.00 μπροστά από τα κεντρικά κτίρια της κάθε εταιρείας: Γραβιάς 25 για την Teleperformance, για την Webhelp Metropolis κτίριο Ηλία Ηλιού 39, για την TTEC Λαγουμιτζή 40, και Foundever 3ης Σεπτεμβρίου 74
  • Συναντιόμαστε στις 12:00 στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε μπροστά στην Βουλή και να κάνουμε γνωστό τον αγώνα μας
  • Συμμετέχουμε όλοι στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ στις 12/02 στις 19.00
  • Στέλνουμε email στη διοίκηση κάθε έργου το προηγούμενο βράδυ ότι συμμετέχουμε στην απεργία και ότι δεν θα συνδεθούμε ποτέ κατά τη διάρκεια της απεργίας

Επικοινωνούμε άμεσα με το ΣΕΤΗΠ (contact@setip.gr) για οποιοδήποτε θέμα ή σχόλιο, σχετικά με την απεργία ή οτιδήποτε άλλο.

 Απαιτούμε:

  1. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους όπου αυτό δεν υπάρχει. Να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας.
  2. 5 ημέρες-7 ώρες την ημέρα-35 ώρες την εβδομάδα.
  3. 20 % Αύξηση στο μηνιαίο μισθό για όλους τους εργαζόμενους άμεσα.
  4. Αυτόματη αναπροσαρμογή μισθών με βάση τον δείκτη αύξησης στα είδη βασικής κατανάλωσης.
  5. Ανθυγιεινό επίδομα ακουστικού 15%
  6. Επίδομα ξένης γλώσσας 10% για κάθε γλώσσα με αναγνώριση των πτυχίων όλων των γλωσσών που κατέχει ο εργαζόμενος, συμπεριλαμβανομένης και τις μητρικής, σε περίπτωση που είναι διαφορετική της Ελληνικής.
  7. Βίζα εργασίας για όλους τους συναδέλφους εκτός ΕΕ. Άμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας “ειδικού σκοπού”.
  8. Διάλειμμα μίας ώρας βάση του προβλεπόμενου κανονισμού για εργασία με οθόνες. Εξαιρουμένων των διαλειμμάτων για προσωπικές ανάγκες (τουαλέτα)
  9. Έγκαιρη ενημέρωση πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση από το ένα έργο στο άλλο.
  10. Πλήρης πληρωμή των εξόδων εργασίας από το σπίτι (ίντερνετ, ρεύμα, θέρμανση ή ψύξη και εξοπλισμού γραφείου, ενδεικτικά υπολογιστής, γραφείο, ανατομική καρέκλα, υποπόδιο, ακουστικά). Αποσύνδεση από όλα τα συστήματα με την λήξη του ωραρίου.
  11. Προστασία νεαρών μητέρων και ατόμων με προβλήματα υγείας.
  12. Κατάργηση του “clean desk policy” (όπου αυτό εφαρμόζεται) που παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, προκαλλώντας προβλήματα υγείας και υγιεινής (π.χ απαγορεύοντας να έχουν οι εργαζόμενοι μαζί τους φάρμακα ή είδη ατομικής υγιεινής μαζί τους στο χώρο δουλειάς)

Όλοι μαζί στον αγώνα! Κανείς δεν είναι μόνος του!”

(Διαβάστε επίσης την ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης ΕΔΩ)

teleperformance

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Υψηλή Κοινωνία: Η γοητεία του Κλασικού

Υψηλή Κοινωνία: Η γοητεία του Κλασικού. Η "Υψηλή Κοινωνία" (High Society), η λαμπερή μουσική κωμωδία του 1956, δεν είναι μόνο ένα αριστούργημα της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, αλλά και ένα πλούσιο κείμενο για ανάλυση μέσα από τα ποικίλα ρεύματα κριτικής που...

Εκδήλωση – Παρουσίαση της εφημερίδας “Μαυροκόκκινη Σημαία”

Παρουσίαση της εφημερίδας “Μαυροκόκκινη Σημαία” & Ρεμπέτικο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης με την “Λαϊκή Οργή” Παρουσίαση της εφημερίδας “Μαυροκόκκινη Σημαία” & Ρεμπέτικο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης με την “Λαϊκή Οργή” Συζήτηση: Ο αναρχικός τύπος στην ψηφιακή...

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της Πυροσβεστικής ή η απάτη του «νέου δόγματος»

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της Πυροσβεστικής ή η απάτη του «νέου δόγματος». Του Δρ. Ελευθέριου Σταματόπουλου. Αναδημοσίευση από το dasarxeio.com. Την ώρα που οι Δασικές Πυρκαγιές στο όρος Πάϊκο και στο Φαλακρό όρος μετά από οκτώ ημέρες δεν έχουν σβήσει ακόμα και...

23 Ιούλη 1996 | Δολοφονία Χριστόφορου Μαρίνου

23 Ιούλη 1996 | Δολοφονία Χριστόφορου Μαρίνου. Στις 23 Ιουλίου 1996, μονάδα των ΕΚΑΜ εισβάλει στο επιβατηγό Πήγασος, και επιχειρεί στην καμπίνα 53 που βρισκόταν ο αναρχικός Χριστόφορος Μαρίνος, και τον δολοφονεί. Ο Χ.Μαρίνος, φοιτητής του Πολυτεχνείου, γνωστός για τη...

Ανακοίνωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού

Ανακοίνωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού. Τις τελευταίες μέρες συγκεκριμένος δημοσιογραφικός όμιλος της Κρήτης αναπαράγει την είδηση ότι το πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να αξιοποιήσει τον Ευαγγελισμό. Η ιδέα είναι ανάπλαση υπό την γενικόλογη διακήρυξη της σύνδεσης του...

Η γνωστή-άγνωστη αντίσταση στη χούντα

Η γνωστή-άγνωστη αντίσταση στη χούντα. Αναδημοσίευση από Ούτε Θεός - Ούτε Αφέντης. Πενήντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση και πενήντα επτά χρόνια μετά το πραξικόπημα του ‘67, ακόμα και μια απλή καταγραφή της Αντίστασης στη χούντα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ανάμεσα...

Τραμπουκισμοί της αστυνομίας στη Rosa Nera

Τραμπουκισμοί της αστυνομίας στη Rosa Nera. Η Κατάληψη Rosa Nera, η οποία παραμένει ανοιχτή και σας περιμένει, καταγγέλει την χυδαία και σεξιστική επίθεση κατά της συντρόφισσας μας και την σύλληψη δύο μελών μας. Οι ενέργειες αυτές έγιναν από κουκουλωμένα υποκείμενα...

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη | Ένα ακόμη εργατικό έγκλημα στον βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας «Jumbo Jet» της Seajets

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη | Ένα ακόμη εργατικό έγκλημα στον βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας «Jumbo Jet» της Seajets. Ένα ακόμη εργατικό έγκλημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στα Ναυπηγεία της Σαλαμίνας με θύμα έναν 63χρονο μεταλλεργάτη, ο οποίος έχασε την ζωή του κατά την...

Πέθανε ο αναρχικός ανθρωπολόγος James C. Scott

Πέθανε ο αναρχικός ανθρωπολόγος James C. Scott. Αναδημοσίευση από το Κενό Δίκτυο. Με λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του σπουδαίου αναρχικού ανθρωπολόγου James C. Scott συγγραφέα του σημαντικού βιβλίου "Η τέχνη του να μην κυβερνιέσαι. Μια αναρχική ιστορία της ορεινής...

Ντροπή!Η Vodafone απολύει καρκινοπαθή συνάδελφο

Ντροπή!Η Vodafone απολύει καρκινοπαθή συνάδελφο. Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Vodafone, 360 Connect και λοιπές θυγατρικές. Μόνο οργή μπορεί να μας προκαλέσει η συγκεκριμένη ενέργεια της Vodafone.Το «ντράπηκε και η ντροπή» είναι ίσως λίγο σαν έκφραση για...