Συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία στη Θεσσαλονίκη

από | 10 Μαρ, 2024

Συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία στη Θεσσαλονίκη

Άψογα αντανακλαστικά δείχνει το φεμινιστικό-κουήρ κίνημα στη Θεσσαλονίκη μετά τη χθεσινοβραδινή ομοτρανσφοβική επίθεση που έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους. Λίγο πριν τις 12 το βράδυ 2 κουήρ άτομα δέχθηκαν επίθεση από έναν όχλο 150 ατόμων, μεταξύ των οποίων πολλοί ανήλικοι. Τα 2 άτομα βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικό κατάστημα εστίασης έξω από το οποίο ο αφηνιασμένος όχλος ζητούσε να “τους παραδοθούν για να τους κανονίσουν”. Η αστυνομία προέβη σε 21 συλλήψεις για το περιστατικό (12 εξ αυτών ανήλικοι). Ο νεότερος συλληφθέντας είναι 15 ετών και ο μεγαλύτερος 41 ετών. Οι 9 ενήλικες συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα, κάτι που αναμένεται να συμβεί και για τους ανήλικους.

Συγκέντρωση στον τόπο του περιστατικού έχει καλεστεί για σήμερα, Κυριακή 10 Μαρτίου στις 19:00. Ακολουθεί το βίντεο της επίθεσης και τα καλέσματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, τα οποία θα ανανεώνονται αν προκύψει κάποιο καινούργιο

[Θεσσαλονίκη] Συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία

Χτες το βράδυ δύο αδέρφια μας, δύο κουήρ υποκείμενα, ενώ έκαναν τη βόλτα τους στο πιο κεντρικό σημείου της Θεσσαλονίκης, δέχτηκαν επίθεση από όχλο άνω των 150 ατόμων. Τα άτομα αυτά ήταν κυρίως ανήλικα αγόρια που αράζουν στο σημείο. Ούτε οργανωμένοι φασίστες, ουτε οπαδοί.
Το περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα το ποσό βαθιά έχει σαπίσει ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας. Τα παιδιά αυτά δεν έδρασαν μόνα τους. Οπλιστηκαν από τις ομοτρανσφοβικές απόψεις που αναπαραγονται στα σπίτια τους, στην τηλεόραση και το ίντερνετ. Κι έδρασανς αυτό τον τρόπο αντανακλαστικα, όχι οργανωμένα. Τις ημέρες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και λίγες εβδομάδες πριν το Europride.
Εμείς κατηγορούμε ευθέως καθε άτομο που συμμετείχε σε αυτό το σκηνικό. Ενήλικο η ανήλικο. Οι μέρες που μας τραμπουκίζατε έχουν περάσει. Τώρα ο φόβος αλλάζει πλευρά.
Κατηγορούμε επιπλέον κάθε δημόσιο πρόσωπο, κάθε βουλευτή, κάθε δημοσιογράφο ή πανελιστα, κάθε σελέμπριτι και κάθε ιερέα που με αφορμή την ψήφιση του ομόφυλου γάμου χλεύασε εμάς, τις ταυτότητες μας, τις ζωές μας και τις αδερφές μας.
Απόψε στις 19.00 συγκέντρωση στο σημείο του περιστατικού (Πλατεία Αριστοτέλους με Λεωφόρο Νίκης). Έχουμε μόνο το ένα το άλλο.

Άφοβα Κουηράκια


Συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία

Κάλεσμα σε συγκέντρωση ενάντια στην ομο/τρανσοφοβική επίθεση που δέχθηκαν χθες δυο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Χθες το βράδυ δυο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας καθώς διέσχιζαν την πλατεία Αριστοτελους δέχθηκαν ομο/τρανσοφοβική επίθεση από μια μάζα 150 -κατα βάση ανηλίκων- ατόμων. Η επίθεση αυτή καταδεικνύει ποσό βαθιά ριζωμένες είναι οι ομοφοβικές αντιλήψεις στην ελληνική κοινωνία. Γεγονός που έγινε ιδιαίτερα εμφανές με αφορμή το ζήτημα της ισότητας γάμου και τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. Η αναπαραγωγή συγκεκριμένων προβληματικών στερεοτύπων από ΜΜΕ, βουλευτικής αρχής και δημοσίων προσώπων ενισχύει αυτές τις αντιλήψεις και οπλίζει αυτές τις συμπεριφορές.

Ο τραμπουκισμός τους δεν θα περάσει!

Όλα στην συγκέντρωση σήμερα στις 19:00 στο σημείο που έγινε η επίθεση (Αριστοτέλους με Νίκης).

Στεκόμαστε αλληλέγγυα δίπλα στα δυο queer άτομα και στο δικαίωμα τους να περπατάνε στους δρόμους ελεύθερα και με ασφάλεια.

Καμία ανοχή σε τρανσοφοβικες και ομοφοβικές επιθεσεις και συμπεριφορες!
Τσακίζουμε στο δρόμο την ομοφοβία και την πατριαρχία!
Κανένα μόνο απέναντι στους κακοποιητες του!
Για κάθε φασίστα και ομοφοβικό υπάρχει μια θέση στο Θερμαϊκό!

Συλλογικότητα για τον ελευθεριακό φεμινισμό Rabbia Viola


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΠΛ.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ( με Λεωφόρο Νίκης) || 19:00 || ΣΗΜΕΡΑ (10/03)

Χθες, λίγο πρίν τις 12 το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δύο κουήρ άτομα δέχτηκαν επίθεση από έναν όχλο τουλάχιστον 150 ατόμων, κατά κύριο λόγο ανηλίκων, σε μια ύστατη κανιβαλιστική συνθήκη.
Το περιστατικό μας δείχνει πως ακόμη και στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης δεν είμαστε ασφαλείς. Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή ζωή. ΑΝ ΑΓΓΙΞΟΥΝ, ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΛΕΣ!

Περισσότερα για το περιστατικό βλ. στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://www.alerta.gr/archives/35128

Witches Fight Back


Συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία

ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΤΣΙΛΑΣ

Το βράδυ του Σαββάτου 9/3, η Θεσσαλονίκη έδειξε την πιο αποκρουστική πλευρά της. Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους, ένας όχλος αποτελούμενος κυρίως από νεαρούς ανθρώπους, τραμπούκισε και κυνήγησε 2 κουήρ άτομα, τα οποία κατέφυγαν σε κατάστημα εστίασης προκειμένου να γλιτώσουν. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σημάδι κοινωνικής παρακμής και σήψης. Ο ομοφοβικός λόγος και οι τρανσφοβικές πρακτικές απέναντι σε άτομα που δεν εμπίπτουν στην κυρίαρχη «κανονικότητα», έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα με τόσο ομαλό τρόπο, ώστε το πογκρόμ να αποτελεί πλέον κομμάτι της σαββατιάτικης εξόδου.

Πώς διάολο φτάσαμε όμως ως εδώ; Προφανώς αυτή η πραγματικότητα δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά. Αντίθετα χτίζεται μέρα με τη μέρα, εδώ και καιρό. Χτίζεται στα σχολεία όπου τα αγοράκια μαθαίνουν να αγελιάζουν και να ανταγωνίζονται για τον τίτλο του alpha male. Χτίζεται στα γήπεδα και τα πέταλα, όπου το «γαμήσι» έχει γίνει συνώνυμο της επιβολής. Χτίζεται στα social media, όπου ο χειρότερος εχθρός είναι συνήθως ο διπλανός σου και το μίσος είναι προϋπόθεση της απόλαυσης. Χτίζεται στα δελτία των ειδήσεων όπου καλλιεργείται η τρομολαγνεία και η ανασφάλεια. Χτίζεται στους χώρους δουλειάς όπου εμπεδώνεται η υποταγή στο αφεντικό και η ρουφιανιά. Χτίζεται από το εκκλησιαστικό παραλήρημα που διαχέει τον φόβο για κάθε τι διαφορετικό και φανατίζει. Χτίζεται από τη βαρβαρότητα της κρατικής πολιτικής που παρουσιάζει την καθημερινή βία ως «κανονικότητα». Χτίζεται στην ελληνική οικογένεια, αυτόν τον μηχανισμό παραγωγής ενοχών, συντήρησης, φοβικών αντανακλαστικών και ατομισμού. Και όσο αυτό το σαθρό οικοδόμημα φασισμού, φοβικότητας και μίσους γιγαντώνεται, τόσο πιο πολύ κινδυνεύουμε να πέσει να μας πλακώσει.

Απ’ την πλευρά μας δεν πρόκειται να περιμένουμε μέχρι τότε. Θα πολεμήσουμε τον φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την τρανσφοβία σε όλα τα κοινωνικά πεδία που εμφανίζονται, σε κάθε δίκτυο σχέσεων που τα γεννάει και τα προωθεί και δεν θα αφήσουμε ούτε σπιθαμή γης στους εκφραστές τους. Δεν υπάρχουν άλλωστε πολλές επιλογές. Πρόκειται για δύο κόσμους σε σύγκρουση: ή με τον κοινωνικό κανιβαλισμό ή με τις κοινότητες αλληλεγγύης και αγώνα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ 2 ΚΟΥΗΡ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ


Συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία

Το Σάββατο 9/3/2024 δύο queer άτομα έκαναν την βόλτα τους στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και δέχθηκαν απρόκλητη ομοφοβική/τρανσφοβική επίθεση από πλήθος ατόμων που βρισκόταν ήδη στο μέρος. Ένα πλήθος άνω των 100 ατόμων, απαρτιζόμενο από ανήλικα ή και νεαρά άτομα ως επί το πλείστον, κινήθηκαν επιθετικά προς το μέρος των δύο queer ατόμων, με σκοπό να τα προπηλακίσουν, να τα χλευάσουν και να ασκήσουν σωματική βία κατά αυτών. Μετά από κάποια ώρα κατέφτασαν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις, πραγματοποιώντας προσαγωγές και συλλήψεις.

Η κλίμακα της συγκεκριμένης σεξιστικής επίθεσης είναι άνευ προηγουμένου και πρέπει να μας προβληματίζει για πάρα πολλούς λόγους. Από τη μία, ένα τεράστιο πλήθος επιχειρεί να επιτεθεί σε δύο άτομα με γνώμονα τη διαφορετικότητά τους, σε κεντρικότατο μάλιστα σημείο της πόλης. Από την άλλη, οι δράστες της επίθεσης ήταν ως επί το πλείστoν ανήλικοι, παιδιά σχολικής ηλικίας.

Το έδαφος βέβαια για τέτοιου τύπου επιθέσεις ενυπάρχει βαθιά ριζωμένο στην ελληνική συντηρητική κοινωνία. Καλλιεργείται από την πατριαρχία ως έκφραση της κυρίαρχης ιδεολογίας για τη διαίρεση των από τα κάτω με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, για την επίταση των ανισοτήτων και της καταπίεσης του κυρίαρχου συστήματος ταξικής εκμετάλλευσης. Ενισχύεται από τα κελεύσματα παπάδων και της εκκλησίας, τις δημόσιες τοποθετήσεις καθεστωτικών «δημοσιογράφων», σελέμπριτις που απασχολούν τη δημοσιότητα, καθώς και επίσημων πολιτικών παραγόντων. Άλλωστε, επ’ αφορμής της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και την τεκνοθεσία ακούστηκαν και διατυπώθηκαν απόψεις (τόσο εντός του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και εκτός αυτού) που επιμένουν να θέτουν αυτούς τους ανθρώπους στο περιθώριο και να βάλλουν εναντίον τους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Επίσης, η ώσμωση των νέων με λούμπεν παραπροϊόντα της σύγχρονης, εμπορικής, μουσικής βιομηχανίας και τον χουλιγκανισμό, που εκφράζουν εν πολλοίς μια αρρενωπή και επιβλητική στάση, δεν μπορεί να παραγνωριστεί και να τεθεί εκτός προσκηνίου.

Το γεγονός ότι οι δράστες της χθεσινής επίθεσης ήταν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας δεν πρέπει να μας κάνει να υποτιμήσουμε τη σημασία του συμβάντος λόγω κάποιας υποτιθέμενα νεανικής «παρορμητικότητας» ή «αφέλειας» εκ μέρους τους. Η συνολικότερη στάση, η αισθητική και η επιθετική συμπεριφορά που επέδειξαν, σύμφωνα με τις κυρίαρχες πατριαρχικές και σεξιστικές νόρμες, αποτελούν εκδηλώσεις που δύνανται να συνηγορήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση του εγχώριου αντιδραστικού και φασιστικού εσμού. Οι ευθύνες της χθεσινής επίθεσης είναι σαφείς και θα αποδοθούν στους δράστες της από το ίδιο το κίνημα. Γιατί, η ομοφοβία/τρανσφοβία, ο σεξισμός και ο φασισμός πρέπει να χτυπιούνται στη ρίζα τους, χωρίς καμία αναβλητικότητα.

Να φροντίσουμε, λοιπόν, να δείξουμε τα αντανακλαστικά μας απέναντι στην αποτρόπαιη χθεσινή επίθεση, στηρίζοντας τόσο τα άτομα που δέχθηκαν την επίθεση, όσο και τους αγώνες της LGBTQIA+ κοινότητας και των γυναικών ενάντια στο κτήνος της πατριαρχίας και του συστήματος που την θρέφει και τη συντηρεί. Να μην επιτρέψουμε να γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, για να ξεριζώσουμε αυτές τις αντιλήψεις από το κοινωνικό σώμα, εντείνοντας τον αγώνα μας ενάντια στο κυρίαρχο σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης που τις αναπαράγει.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΟΜΟΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ:

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ, 19:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

e-mail επικοινωνίας: lib_thess@hotmail.com

blog: https://libertasalonica.wordpress.com


ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ ΕΣΚΑΣΕ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χτες, 9 Μάρτη 2024, γύρω στις 10 το βράδυ, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, έγινε μια έξαλλη μαζική ομοτρανσφοβική επίθεση ενάντια σε δύο μέλη της λοατκια+ κοινότητας, που πήρε γρήγορα χαρακτηριστικά λιντσαρίσματος.

Εκείνη την ώρα η πλατεία ήταν γεμάτη με πολύ νεαρό κόσμο, που είχε βγει έξω για το Σαββατόβραδο. Τα δύο άτομα της κοινότητάς μας, που περνούσαν εκείνη τη στιγμή από την πλατεία, δέχτηκαν λεκτική και σωματική επίθεση από πολλά ανήλικα αγόρια και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε καφετέρια της πλατείας, μέσα σε μια βροχή από φτυσίματα, χτυπήματα, ομοφοβικά ουρλιαχτά και ρίψεις αντικειμένων εναντίον τους.

Σωματική επίθεση δέχτηκαν επίσης τόσο μία κοπέλα, που επιχείρησε να βάλει μπροστά το σώμα της για να προστατέψει τα δύο λοατκια+ άτομα, όσο και οι εργαζόμενοι της καφετέριας, που χρειάστηκε να δώσουν μάχη για να τα σώσουν από το πλήθος των έξω φρενών ομοφοβικών αγοριών, που πλέον ανέρχονταν σε πολλές δεκάδες άτομα και επέμεναν να πολιορκούν για ώρα την καφετέρια.

Αυτή η έκρηξη μισανθρωπιάς από νέα αγόρια μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν είναι, δυστυχώς, το μόνο γεγονός που πρέπει να μας ανησυχήσει και να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά μας. Με αφορμή το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που συνεχίζεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη με αφιέρωμα σε λοατκια+ θεματολογία, έχει καλεστεί φασιστική συγκέντρωση από τον Ιερό Λόχο την Τρίτη 12 Μάρτη στις 7 μμ, πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους. Συγκεκριμένα μπροστά στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», όπου και θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά», έργο που έχει εξοργίσει όλον το εσμό των ακροδεξιών χριστιανο-ταλιμπάν της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας.

Δηλώνουμε την αυτονόητη αλληλεγγύη μας στα παιδιά που δέχτηκαν χθες βράδυ την ομοτρανσφοβική επίθεση, μόνο και μόνο επειδή έκαναν την επιλογή να περπατήσουν στους δρόμους της πόλης τους εκφράζοντας το φύλο και την ταυτότητά τους, όπως αυτά νιώθουν και επιθυμούν.

Είναι παραπάνω από αναγκαίο να απαντήσουμε τόσο στον ομοφοβικό πυρετό του χτεσινού Σαββατόβραδου όσο και στην πρόκληση των φασιστών την ερχόμενη Τρίτη με το να κατέβουμε δυναμικά και μαζικά στον δρόμο. Να μην τους επιτρέψουμε να κλιμακώσουν τη δράση τους, πόσο μάλλον που το καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το EuroPride, με χιλιάδες λοατκια+ ανθρώπους και συμμάχους.

Οι ομοφοβικοί και οι φασίστες δεν πρέπει να περάσουν.

Ψηλά το κεφάλι και μαχητικά στον δρόμο!

Καλούμε απόψε, Κυριακή 10 Μάρτη, σε αντιφασιστική, αντιομοτρανσφοβική συγκέντρωση στις 7μμ στην πλατεία Αριστοτέλους.

ομάδα Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride


Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στα queer ατομα που δέχτηκαν επίθεση

Χθες το βράδυ δύο queer άτομα που διέρχονταν από την πλατεία Αριστοτέλους δέχονται θρασύδειλη επίθεση από έναν όχλο φασιστοειδών καθαρμάτων που βρίσκονταν στο σημείο. Στην προσπάθεια τους να διαφύγουν τα άτομα δέχτηκαν χτυπήματα, γυάλινα μπουκάλια και άλλα αντικείμενα ενώ παράλληλα οι επιτιθέμενοι εξαπέλυαν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την εμφάνιση τους κάνοντας ξεκάθαρη την ταυτότητα τους και τον λόγο της επίθεσης. Πρέπει να σημειωθεί πως παρότι το Α.Τ. Λευκού Πύργου βρίσκεται σε μηδαμινή απόσταση από το σημείο της επίθεσης οι μπάτσοι έφτασαν έπειτα από ένα τέταρτο και ενώ τα δύο άτομα είχαν καταφύγει σε κοντινό κατάστημα το οποίο βρίσκονταν περικυκλωμένο από ομάδες ατόμων που συνέχιζαν τις χυδαιολογίες και τις απειλές.

Το γεγονός αυτό έρχεται να συμπληρώσει την μεγάλη λίστα των φασιστικών επιθέσεων σε ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σε μετανάστες, σε κόσμο του αγώνα και σε κάθε τι “ξένο” και “διαφορετικό”. Τα θύματα μπορεί να είναι κάθε φορά διαφορετικά αλλά οι δράστες πάντα ίδιοι. Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί, οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, του/της Ζάκ/Zackie Oh! και τόσων άλλων διαχέουν το μίσος μέσα από τα τηλεοπτικά πάνελ, τις εκκλησίες τα κανάλια και το διαδίκτυο πιστεύοντας πως μπορούν να σταθούν στους δρόμους και τις γειτονιές μας με τις πλάτες πάντα των ένστολων καθαρμάτων που τους καλύπτουν και τους προστατεύουν.

Κάθε τέτοια προσπάθεια αποτελεί για μας μία ακόμα αφορμή να δηλώσουμε το αυτονόητο πως ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους και όχι μέσα από τα έδρανα της βουλής και τις αίθουσες των δικαστηρίων. Καμία προσπάθεια εμφάνισης των φασιστικών ομάδων και καμία απόπειρα διαχύσης των ιδεών τους δεν θα γίνει ανεκτή. Κανένας διάλογος με τα φασιστικά αποβράσματα και καμία απόπειρα δικαιολόγησης και αποποίησης ευθυνών λόγω ηλικίας δεν είναι αποδεκτή.

Να στείλουμε τους φασίστες πίσω στις τρύπες τους εξαλείφοντας τον κοινωνικό, φυλετικό και κάθε άλλο ρατσισμό από τις ζωές μας. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, στεκόμαστε ενάντια στους πλαστούς διαχωρισμούς και το φόβο που διαρκώς αναπαράγει η εξουσία! Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ορατότητα στο δημόσιο χώρο, βάζοντας φραγμό σε κανιβαλιστικές ρητορικές & πρακτικές μέχρι την κατάργηση των έμφυλων διαχωρισμών και κάθε είδους διακρίσεων

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ 10/03, 19:00 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ & Λ.ΝΙΚΗΣ

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης –

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


Συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία

Χτες το βράδυ, στην πλατεία Αριστοτέλους, για ακόμη μια φορά είδαμε την ματσίλα, την τρανσφοβία και την ετεροκανονικότητα να παράγουν βία και κοινωνικό κανιβαλισμό. Συγκεκριμένα ένας όχλος νεαρών σε ηλικία ατόμων επιτέθηκαν σε δύο queer άτομα.

Η σαπίλα της ελληνικής κοινωνίας δεν μας ξαφνιάζει καθόλου. Μας εξοργίζει. Καθε πτυχή αυτού του σάπιου συστήματος, από την ελληνική οικογένεια, το σχολείο, τους δημοσιογράφους, μέχρι το έθνος και την εκκλησία, παράγουν βία και κοινωνική σαπίλα, είτε άμεσα, όπως την επίθεση που είδαμε χτες είτε με έμμεση βία, που κρύβεται πίσω από αστειάκια, νεύματα, και σχόλια στο tiktok και στο instagram.

Στεκόμαστε δίπλα στα άτομα που δέχτηκαν την επίθεση. Καλούμε στην συγκέντρωση σήμερα στις 19:00 στο μέρος της επίθεσης (Αριστοτέλους με Λ. Νίκης)

Πρωτοβουλία Φοιτητριών Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών


Συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία

Βγαίνεις βόλτα και εισαι γκει άτομο και αυτό για κάποιο λόγο ενοχλεί. Είσαι μετανάστρια στην ελλάδα και λένε αποτελείς υγειονομικό κίνδυνο. Λεκτικές και σωματικές επιθέσεις είναι καθημερινές έναντι σε κουιρ άτομα, Ρομά και μετανάστες και ακόμη σε όσα δεν πληρούν τα ετεροκανονικα στάνταρ της κοινωνίας και θεωρούνται απειλή για την εθνική ενότητα. Έτσι, μέσα στη διάχυτη ομοφοβία και ρατσισμό που διαδίδονται και συνυπάρχουν στις κοινωνικές μας σχέσεις, έγινε μία μαζική επίθεση από 150 άτομα μικρής ηλικίας προς 2 κουιρ άτομα που περπατούσαν στο κέντρο της πόλης, στην Αριστοτέλους, τα οποία εν τέλει βοηθήθηκαν από εργαζόμενα σε μαγαζί της περιοχής.

Ο φασισμός δεν αποτελεί κομμάτι μόνο οργανωμένων ομάδων αλλά τα άτομα καθώς μεγαλώνουν γαλουχούνται με αξίες, οι οποίες τα συσπειρώνουν γύρω απο τον εθνικό κορμό. Το κράτος θρέφει και συντηρεί τα φασιστικά μορφώματα, καθώς είναι πολύ βολικές για αυτό και για τον καπιταλισμό, οι κάθετες δομές της κοινωνίας που δεν αφήνουν περιθώρια για να δημιουργηθούν προβληματισμοί και ύστερη συλλογικοποίηση των ατόμων που έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα.

Μας λένε ότι σαν κοινωνία έχουμε κανει “πρόοδο και βήματα προς τα μπροστά”, αφού πλέον μπορούμε να παντρευόμαστε και να συνάπτουμε σύμφωνα συμβίωσης άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού το κράτος μας λέει οτι εξασφάλισε τα δικαιώματα μας, παρόλο που οι μηχανισμοί του ( πολιτικοί, εκκλησία, ΜΜΕ) εξαπέλυσαν το προηγουμενο διάστημα ομοτρανσφοβικο οχετό βάζοντας στο στόχαστρο κουιρ ατομα και τις ζωές τους.

Στην εθνική ενότητα, στον φασισμό, στην ομοτρανσφοβία απαντάμε συλλογικα, με αλληλεγγύη, αντιστρέφοντας τον φόβο και διεκδικοντας τους δρόμους και τις ζωές μας πίσω.

ΓΚΕΙ ΤΡΑΝΣ ΛΕΣΒΙΕΣ ΙΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΑ Η ΝΤΡΟΠΉ ΤΟΥ ΈΘΝΟΥΣ

ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ Σ’ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ

Συγκέντρωση στις 19:00 στο σημείο της επίθεσης

Μαρμάγκα, αντιπατριαρχική ομάδα


Η επίθεση μεγάλης ομάδας μαυροφορεμένων ατόμων σε δύο τρανς άτομα που έγινε το βράδυ του Σαββάτου περίπου στις 10:00μμ δείχνει πως η ομοτρανσφοβική βία δεν έχει τελειώσει. Οι εξυβρίσεις και η σωματική βία είναι μόνα μερικά από τα παραδείγματα που βιώνει η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα καθημερινά, στο δρόμο, στο σπίτι, στη δουλειά.

Η επίθεση δείχνει επίσης πως η θέση μας στον πατριαρχικό ετεροκανονικό τους κόσμο είναι δανεική και πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τις ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες. Αντιθέτως, πολύ συνειδητά σήμερα οι φασίστες προσπαθούν να χτίσουν τις δυνάμεις τους και τις επόμενες ομάδες κρούσεις τους ανάμεσα σε νέα παιδιά.

Όσο η κυβέρνηση και το κράτος κλείνουν τα μάτια στη φασιστική απειλή, όσο αδιαφορούν για την συστηματική κακοποίηση που βιώνουμε, όσο υποκριτικά ψηφίζουν νόμους που αγνοούν πολλές πτυχές της ευαλωτότητάς μας, οι φασιστικές επιθέσεις, η βία ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν. .

Να μην επιτρέψουμε στο ομοτρανσφοβικό και φασιστικό δηλητήριο να διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία. Να μην επιτρέψουμε να συμβεί ακόμα μία Γλάδστωνος, ακόμα μία δολοφονημένη Ζάκι, ακόμα ένα άτομο που δέχτηκε βία επειδή δεν χωρούσε στην κανονικότητά τους. [a]

Στεκόμαστε με αλληλεγγύη στα τρανς άτομα που δέχτηκαν επίθεση και σε κάθε ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομο που βιώνει βία και διακρίσεις! Θέλουν να τους φοβόμαστε. Ο μόνος τρόπος για να σπάσουμε τον φόβο είναι οι συλλογικοί μας αγώνες και η αλληλεγγύη μας.

Τα σώματα, οι δρόμοι, οι ζωές μας ανήκουν

Όλες, όλα και όλοι σήμερα στις 19.00 στην πλατεία Αριστοτέλους (συμβολή με λεωφόρο Νίκης)

REclaim PRIDE – Thessaloniki


Συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία

Σάββατο 9/3, βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δύο κουήρ άτομα δέχτηκαν επίθεση από όχλο ομοφοβικών – τρανσοφοβικων ανηλίκων και μη. Οι φασίστες προσπαθούν να βρουν κοινωνικό έρεισμα στην διάχυτη ομοφοβία και μετρούν βήματα, στοχοποιώντας υποκείμενα με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό (είτε με καρτέρια, είτε με “αυθόρμητες” επιθέσεις). Να τους διαλύσουμε πριν βρουν καινούρια πεδία συσπείρωσης.

Τα αίτια της επίθεσης φτάνουν και περισσεύουν. Η ομοφοβία, η τρανσφοβία και ο ετεροσεξισμός αποτελούν συγκολλητικά στοιχεία της εθνικής κοινότητας του ελληνικού έθνους-κράτους από τις απαρχές του. Ο φασισμός που ιστορικά αλλάζει μορφες και σε εποχές κρίσης επανέρχεται υπό την επιθετική του μορφή με νέες εκδοχές, πάντα προς την κατεύθυνση του εμφυλίου των φτωχών και των καταπιεσμένων. Οι κοινωνικές σχέσεις εκμετάλλευσης και καταπίεσης εντός του καπιταλισμού του διαμεσολαβούνται από τη φυλή, το φύλο και την τάξη. Τα πρότυπα του λεβέντη άντρα προστάτη της οικογένειας/πατρίδας και της γυναίκας-φροντίστριας-αναπαραγωγής του έθνους έχουν αμφισβητηθεί από τους φεμινισμούς των τελευταίων δεκαετιών με μια όλο και μεγαλύτερη ένταση. Το ελληνικό κράτος σε μια προσπάθεια να δράσει ως διαμεσολαβητής των καταπιεστών και των καταπιεσμένων ιδρύει αστυνομικά σώματα , παραχωρεί υπερώριμα αστικά αιτήματα (γάμος ομοφυλοφίλων), αυστηροποιεί τους νόμους του και προσπαθεί να εντάξει τις ριζοσπαστικές φεμινιστικές φωνές εντός ενός φιλελεύθερου εκσυγχρονιστικού αστικού διπόλου με τις ακροδεξιές του εφεδρείες να αποτελούν συμπληρωματικό παράγοντα συμμόρφωσης στο πρώτο. Οι φασίστες το βιώνουν αυτό σαν αντισυστημισμό και ντουρώνονται ποικιλοτρόπως. Αντισυστημισμό πουλούσαν και τα τάγματα της ΧΑ και ας έκαναν την δουλειά των αφεντικών, στοχοποιώντας πάμφτωχους μετανάστες/ες και τον ανταγωνιστικό χώρο στο σύνολο του. Δηλαδή τον κατεξοχήν χώρο που μισεί η εξουσία, τα αφεντικά και οι ρουφιάνοι διαχειριστές των ΜΜΕ.

Από την άλλη, κάθε από τα πάνω ερμηνεία της χθεσινής επίθεσης είναι λειψή χωρίς να παίρνονται υπόψιν οι καθημερινές μοριακές διαδικασίες διάχυσης του μίσους. Τα κοινωνικά πρότυπα, η πυρηνική οικογένεια, η έμφυλη συμμόρφωση στο κανονιστικό δίπολο άντρας-γυναίκα, ο διάχυτος μισογυνισμός/τρανσφοβία/σεξισμός που έρχονται να καλύψουν την ηγεμονική αρρενωπότητα που βρίσκεται σε κρίση, η μικροαστική/ιδιοκτησιακή πεποίθηση ότι οι υποτελείς οφείλουν να έχουν κάποιες/α ακόμα πιο κάτω από αυτούς για να ανατιμηθουν μέσω του φύλου σπέρνουν παντού τους διαχωρισμούς στις κοινότητες των καταπιεσμένων. Μόνη πραγματική λύση και απάντηση στο διάχυτο αλλά και οργανωμένο πλέγμα είναι τα δίκτυα αυτοάμυνας, αλληλεγγύης και φροντίδας που θα συσπειρώνουν τα πιο καταπιεσμένα και εκμεταλλευόμενα κομμάτια της κοινωνίας που θα οδηγήσει στην άρση των προνομίων όσων αγωνίζονται δίπλα τους, μακριά από το κράτος, τις δικαστικές αίθουσες και τις λογικές ανάθεσης. Επίσης να εντάξουμε το χθεσινό συμβάν σε μια συνέχεια επιθέσεων (εδώ στη Θεσσαλονίκη) των φασιστών στην λοάτκι κοινότητα (συμβολικών και μη). Θα σας τσακίσουμε, αποτελεί δέσμευση.

Συγκέντρωση Πλατεία Αριστοτέλους, Κυριακή 10/3, 19:00

Απέναντι σε κάθε φασίστα και τρανσοφοβικό. Απέναντι σε κάθε καταπιεστή.

ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΟ, ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

Ανάρες, Ομάδα Δράσης & Αλληλεγγύης


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ QUEER ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΛΕΩΦ.ΝΙΚΗΣ | 10/03 | 19.00

Σάββατο βράδυ στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους δύο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δέχτηκαν ομοφοβική επίθεση από πλήθος νεαρών που παρευρίσκονταν στην πλατεία. Το μη οργανωμένο πλήθος στράφηκε εναντίων δύο ατόμων όχι μόνο επειδή ήταν διαφορετικά στα μάτια τους αλλά και επειδή έχουν οπλιστεί από τις ομοφοβικές αντιλήψεις που αναπαράγονται από το κράτος στα μέσα, στις εκκλησίες, στη δουλειά και στα σπίτια τους. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν λεκτικά και κλιμακώθηκαν σε κυνήγι και πέταγμα νερού, μπουκαλιών και άλλων αντικειμένων. Ευτυχώς τα δύο άτομα φυγαδεύτηκαν σε παρακείμενο κατάστημα καταφέρνοντας να μην δεχτούν σωματική επίθεση.

Οι προτεραιότητες του κράτους φάνηκαν άλλη μια φορά αφού η αστυνομία υποβάθμισε το γεγονός μέσω των λιγοστών δυνάμεων που έστειλαν ενώ οι δράστες κατηγορήθηκαν με απλή διατάραξη κοινής ησυχίας και εξύβριση. Αντίθετα σε κάθε περίπτωση αυτοάμυνας από την πλευρά των καταπιεσμένων βλέπουμε την σκληρότερη καταστολή. Βέβαια δεν έχουμε και την αυταπάτη ότι το κράτος θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό μιας και υπάρχει μόνο για να καταπιέζει κάθε είδους εκμεταλλευόμενο.

Σε μία πόλη και κατά προέκταση μία χώρα δύο ταχυτήτων που από την μία, γιορτάζεται η ισότητα τουλάχιστον σε θεωρητικό πλαίσιο και από την άλλη, καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα μας υπενθυμίζεται καθημερινά πως ο αγώνας για την ισότητα και την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμα επίκαιρος και επιτακτικός. Στην θέση των δύο ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που δέχτηκαν επίθεση, μπορεί να δει τον εαυτό του κάθε άτομο που δέχεται κάποιου είδους καταπίεση (στη βάση του φύλου, της σεξουαλικότητας, της φυλής, της τάξης κλπ).

Απέναντι στην καταπιεστική και ομοφοβική βία απαντάμε με συλλογικούς και αυτο-οργανωμενους αγώνες για ισότητα και ελευθερία. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε το κάλεσμα για συγκέντρωση σήμερα στις 19:00 στην πλατεία Αριστοτέλους για να επανοικειοποιηθούμε τους δημόσιους χώρους μας.
Στον δρόμο και στην γειτονιά θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και όχι γενναίες.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟ

Ελεύθερος Κοινωνικός χώρος Σχολείο


 

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...