Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

από | 9 Απρ, 2024

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις.

Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30!

Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων μας από το κέντρο.

Δεν πειθόμαστε από τις αφηγήσεις της διοίκησης και των διάφορων υπευθύνων πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα projects την ώρα που στέλεχος του κέντρου ανακοινώνει, στην κοπή πίτας, μεγάλη αύξηση των εσόδων τον τελευταίο χρόνο. Δεν πειθόμαστε, καθώς όλοι/ες εμείς ξέρουμε πως καλούμαστε να βγάλουμε δουλειά για περισσότερα projects από αυτά που είμαστε δηλωμένοι/ες.

Δεν ανεχόμαστε τη δειλή στάση της διοίκησης που αποφεύγει να συναντηθεί με τους/τις απολυμένους/ες και τους/τις εκπροσώπους των σωματείων. Δεν ανεχόμαστε στα αιτήματα μας να απαντάνε με…αστυνομία, όπως έκαναν σε όλες τις κινητοποιήσεις μέχρι τώρα. Δεν ανεχόμαστε να στέλνουν τη νομική εκπρόσωπο του κέντρου να πει σε απολυμένη συναδέλφισσα πως “δεν υπάρχει απόλυση, είναι λήξη σύμβασης”.

Δεν ανεχόμαστε όποτε τους συμφέρει να είμαστε “συνεργάτες” και όποτε τους συμφέρει “υπάλληλοι”. Συνεργάτες στην έλλειψη αδειών, στις απολύσεις, στην έλλειψη δώρων, στην ατομική διαπραγμάτευση και υπάλληλοι στα ωράρια, στις παρουσίες, στην εντατικοποίηση της δουλειάς σε πολλαπλά αδήλωτα projects.

Θεωρούμε ως Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ πώς έχουμε καταφέρει με τις κινητοποιήσεις μας κάτι πολύ σημαντικό. Το σπάσιμο της βιτρίνας του “εργασιακού παραδείσου” και την ανάδειξη από την σκοπιά των εργαζομένων της εργασιακής βαρβαρότητας που ακούει στο όνομα μπλοκάκι.

Η υπεράσπιση των απολυμένων συναδέλφων/σων είναι ταυτόχρονα υπεράσπιση και όλων μας. Είναι πάλη ενάντια στο μπλοκάκι που αποτελεί την πιο ανασφαλή και ελαστική σχέση εργασίας επιτρέποντας στην εργοδοσία να παύει υπαλλήλους από τη μια μέρα στην άλλη, να μην έχει καμία υποχρέωση απέναντί τους και αυτοί/ες κανένα δικαίωμα ούτε σε αποζημίωση, ούτε στο ταμείο ανεργίας.

Δεν χωράνε λογικές “δε με αφορά” μεταξύ μας, γιατί κανείς δε μας εγγυάται πως “αυτόματα” θα ανανεωθεί η σύμβασή μας. Πόσο μάλλον την ώρα που φαίνεται πως η διοίκηση “μετράει” αν μπορεί να βγάλει τη δουλειά με λιγότερο προσωπικό (δεν μπορεί να εξηγηθούν αλλιώς όλες αυτές οι απολύσεις). Ακόμα και αν δεν είμαστε εμείς αυτοί/ες που θα δούμε την πόρτα της εξόδου, είμαστε εμείς που θα εντατικοποιηθεί η δουλειά μας και τα 2-3 projects θα γίνουν 5-6.

Ο μόνος τρόπος να απαιτήσουμε το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων είναι η ακόμα πιο μαζική κινητοποίηση των ίδιων των εργαζομένων του κέντρου. Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε τους όρους για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών σε όλα τα επίπεδα έως και τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους /ες μας!

Όλοι/Όλες στην κινητοποίηση Τετάρτη 10/4 στις 8:30 έξω από την κεντρική πύλη του ΕΚΕΤΑ!

Απαιτούμε:

  • Καμία απόλυση συναδέλφου/σσας
  • Ανανέωση σύμβασης / απορρόφηση εργαζομένων σε υπάρχοντα έργα με ίδιους όρους εργασίας
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους και όλες
  • Συλλογική σύμβαση εργασίας που να καλύπτει όλους/όλες τους/τις εργαζόμενους/ες του κέντρου ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους
  • Να καταργηθούν όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας
  • Αυξήσεις μισθών στο ύψος των αναγκών μας

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΕΤΑ

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις


Δεν κάνουμε πίσω! Δεν τρομοκρατούμαστε. Επιμένουμε: πάρτε πίσω τις απολύσεις στο ΕΚΕΤΑ!

Την Πέμπτη 14/3 πραγματοποιήθηκε νέα κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά κτίρια του ΕΚΕΤΑ με σκοπό την καταγγελία των απολύσεων συναδέλφων, την διεκδίκηση μόνιμης και σταερής δουλειάς. Είναι η τρίτη κινητοποίηση στην οποία προχωράμε από κοινού τα κλαδικά σωματεία Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ), Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας (ΣΜΤ) και Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ).

Καθώς κατά την τελευταία κινητοποίηση η διοίκηση του κέντρου αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί μας απαξιώνοντας τα κλαδικά σωματεία και παραπέμποντάς μας στον Σύλλογο Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ (ΣΕΕΚΕΤΑ), ζητήσαμε ξανά συνάντηση με την διοίκηση καθώς η εκπρόσωπος του ΣΕΕΚΕΤΑ είπε ότι δεν εκπροσωπεί το κέντρο και θα μεταφέρει τα αιτήματά μας στο επόμενο ΔΣ του ΕΚΕΤΑ.

Επί δύο ώρες ζητούσαμε πεισματικά να συναντηθούν εκπρόσωποι των κλαδικών σωματείων με κάποιον από την διοίκηση. Η στάση της διοίκησης ήταν να αρνείται κατηγορηματικά να μας συναντήσει απαξιώνοντας για άλλη μια φορά τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων, τους απολυμένους συναδέλφους . Όλα αυτά φυσικά με την παρουσία αστυνομίας, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τις δυο προηγούμενες κινητοποιήσεις. Η διοίκηση του ΕΚΕΤΑ που άλλοτε μιλούσε για «πόρτες ανοιχτές» και διάθεση για συζήτηση δεν έχει δικαίωμα να κρύβεται!

Υπενθυμίζουμε ότι στον πυρήνα της «Αριστείας», στο 1ο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα με όρους προσέλκυσης κονδυλίων, όπου συγκεντρώνεται μια από τις μεγαλύτερες πυκνότητες υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, εργάζονται 36 ανασφάλιστοι υπότροφοι, 168 ΙΔΟΧ στην καλύτερη περίπτωση με ετήσια σύμβαση κυλιόμενη επί δεκαετίες και 942 (!) δήθεν «έκτακτοι συνεργάτες» που κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα να χάσουν την δουλειά τους. Αυτό δεν αποτελεί κανένα απολύτως πρόβλημα για το κέντρο αρκεί να μην το ονομάζουμε «απόλυση» αλλά «λήξη σύμβασης» μιας και το ζήτημα είναι νομικίστικο και όχι ουσιαστικό. Απέναντι σε αυτή την άδικη κατάσταση απαντάμε καθαρά: Δεν είμαστε «συνεργάτες»!

Δεν δεχόμαστε αυτή την παγιωμένη κατάσταση στα ερευνητικά κέντρα. Δεν δεχόμαστε να είμαστε εκείνοι που δουλεύουμε σε τόσο εξειδικευμένους τομείς και να βιώνουμε τις πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας. Απαιτούμε:

  • Καμία απόλυση εργαζομένων! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
  • Επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του ΕΚΕΤΑ με κατοχυρωμένα δικαιώματα: άδειες, σταθερόωράριο, διάλειμμα εντός ωραρίου, αυξήσεις στους μισθούς, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση (πρόνοια, υγεία, σύνταξη).
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων.

Απαιτούμε συμβάσεις εργασίας με το ΕΚΕΤΑ, αποσυνδεδεμένες από συγκεκριμένα ερευνητικά έργα για να μην κινδυνεύουμε η λήξη του έργου να συνεπάγεται λήξη της εργασίας μας.

  • Καλούμε σε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 10/4, στις 8:30 έξω από την κεντρική πύλη του ΕΚΕΤΑ
  • Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΚΕΤΑ να μας συναντήσει και να απαντήσει επιτέλους στα δίκαι αιτήματά μας

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...