Πύλος: Οι νεκροί απαιτούν δικαιοσύνη
Στις 10 Ιουνίου του 2023, ένα αλιευτικό σκάφος μήκους περίπου 20 έως 30 μέτρων αναχωρεί από το Τομπρούκ στα ανατολικά παράλια της Λιβύης μεταφέροντας περίπου 700 μετανάστες, υπερβαίνοντας κατά πολύ τη χωρητικότητά του, με προορισμό την Ιταλία. Δύο ώρες μετά τα μεσάνυκτα της 14ης Ιουνίου 2023 το πλοίο βυθίζεται σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου. Επιζώντες του ναυαγίου κατέθεσαν ότι σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος επιχείρησε να ρυμουλκήσει το σκάφος και λίγα λεπτά αργότερα το αλιευτικό πήρε επικίνδυνη κλίση και ανατράπηκε. Αυτό διατύπωσε και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο.
Ένα χρόνο μετά, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το ελληνικό Λιμενικό γνώριζε για πάνω από 10 ώρες ότι το υπερφορτωμένο σκάφος βρισκόταν σε κατάσταση κινδύνου και ζητούσε βοήθεια. Καμία επιχείρηση διάσωσης δεν υλοποιήθηκε όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και την ελληνική νομοθεσία. Όταν έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν, και μόνο τότε, οι ελληνικές αρχές διέσωσαν 104 άτομα, μεταξύ των οποίων Αιγύπτιοι, Σύριοι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι, ενώ ανασύρθηκαν 82 νεκροί. Εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται, υπάρχουν μαρτυρίες ότι πολλά παιδιά ήταν στο αμπάρι και πιθανότατα δεν θα βρεθούν ποτέ.
Μπορεί η σκατοψυχιά που έχει επικρατήσει στη σάπια εποχή μας να προβλέπει ότι άνθρωποι θεωρούνται μόνο όσοι έχουν ένα κωλόχαρτο στην τσέπη τύπου ταυτότητας ή διαβατηρίου και οι υπόλοιποι είναι κάτι σαν βακτήρια, μπορεί να υπάρχουν ακόμη αναλυτές που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι να κατοικηθεί από μετανάστες από την Αφρική γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν τα νούμερα με τίποτα, μπορεί το αεράκι της εποχής να φυσάει προς τα δεξιά, αλλά όλα κρίνονται τη στιγμή που γίνονται. Η Μεσόγειος πρέπει να σταματήσει να είναι νεκροταφείο ψυχών και η ανθρωπότητα να ξεφύγει οριστικά από τις πιο μαύρες εποχές της. Και σε τέτοια θέματα, η ουδετερότητα δεν είναι πολιτική στάση αλλά συνενοχή.
Στο φράκτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου
Χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου
Κενό Δίκτυο| Ενημέρωση: Ιάσων Αποστολόπουλος- Τι έγινε στο ναυάγιο της Πύλου;








