‘Παραγγελία από το Amazon’: Πώς οι τεχνολογικοί γίγαντες αποθηκεύουν μαζικά δεδομένα για τον πόλεμο του Ισραήλ.
Άρθρο του Yuval Abraham για το +972 magazine. Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε και στα εβραϊκά στο Local Call.
Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί την υπηρεσία cloud της Amazon για την αποθήκευση πληροφοριών παρακολούθησης του πληθυσμού της Γάζας, ενώ προμηθεύεται περαιτέρω εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης από την Google και τη Microsoft για στρατιωτικούς σκοπούς, αποκαλύπτει έρευνα.
Στις 10 Ιουλίου, ο διοικητής της μονάδας του Κέντρου Υπολογιστικών και Πληροφοριακών Συστημάτων του ισραηλινού στρατού – η οποία παρέχει επεξεργασία δεδομένων για ολόκληρο τον στρατό – μίλησε σε συνέδριο με τίτλο “IT for IDF” στο Rishon Lezion, κοντά στο Τελ Αβίβ. Στην ομιλία της σε ένα ακροατήριο περίπου 100 στρατιωτικών και βιομηχανικών στελεχών, από το οποίο το περιοδικό +972 και το Local Call εξασφάλισαν μαγνητοφώνηση, η συνταγματάρχης Racheli Dembinsky επιβεβαίωσε δημοσίως για πρώτη φορά ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud και τεχνητής νοημοσύνης που παρέχονται από μη στρατιωτικούς τεχνολογικούς κολοσσούς στη συνεχιζόμενη επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας. Στις διαφάνειες της διάλεξης της Dembinsky εμφανίστηκαν δύο φορές τα λογότυπα των Amazon Web Services (AWS), Google Cloud και Microsoft Azure.
Η αποθήκευση στο cloud είναι ένα μέσο διατήρησης μεγάλων ποσοτήτων ψηφιακών δεδομένων off-site, συχνά σε διακομιστές που διαχειρίζεται τρίτος πάροχος. Η Dembinsky εξήγησε αρχικά ότι η μονάδα του στρατού της, γνωστή με το εβραϊκό ακρωνύμιο Mamram, χρησιμοποιούσε ήδη ένα “επιχειρησιακό cloud” που φιλοξενούνταν σε εσωτερικούς στρατιωτικούς διακομιστές και όχι σε δημόσια cloud που διαχειρίζονται μη στρατιωτικές εταιρείες. Περιέγραψε αυτό το εσωτερικό cloud ως “πλατφόρμα όπλων”, η οποία περιλαμβάνει εφαρμογές για τη σήμανση στόχων για βομβαρδισμούς, μια πύλη για την προβολή ζωντανού υλικού από UAV πάνω από τον ουρανό της Γάζας, καθώς και συστήματα πυρός, διοίκησης και ελέγχου.
Αλλά με την έναρξη της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου 2023, συνέχισε η ίδια, τα εσωτερικά στρατιωτικά συστήματα υπερφορτώθηκαν γρήγορα λόγω του τεράστιου αριθμού στρατιωτών και στρατιωτικού προσωπικού που προστέθηκαν στην πλατφόρμα ως χρήστες, προκαλώντας τεχνικά προβλήματα που απειλούσαν να επιβραδύνουν τις στρατιωτικές λειτουργίες του Ισραήλ.
Η πρώτη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, εξήγησε ο Dembinsky, περιλάμβανε την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εφεδρικών διακομιστών στις αποθήκες του στρατού και τη δημιουργία ενός άλλου κέντρου δεδομένων – αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Αποφάσισαν ότι έπρεπε να “βγουν έξω, στον κόσμο των πολιτών”. Σύμφωνα με την ίδια, οι υπηρεσίες cloud που προσφέρονται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επέτρεψαν στον στρατό να αγοράσει απεριόριστους διακομιστές αποθήκευσης και επεξεργασίας με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς την υποχρέωση να αποθηκεύσει φυσικά τους διακομιστές στα κέντρα υπολογιστών του στρατού.
Αλλά το “σημαντικότερο” πλεονέκτημα που παρείχαν οι εταιρείες cloud, δήλωσε ο Dembinsky, ήταν οι προηγμένες δυνατότητές τους στην τεχνητή νοημοσύνη. “Ο τρελός πλούτος των υπηρεσιών, τα μεγάλα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη – έχουμε ήδη φτάσει σε ένα σημείο όπου τα συστήματά μας τα χρειάζονται πραγματικά”, είπε χαμογελώντας. Η συνεργασία με αυτές τις εταιρείες, πρόσθεσε, έχει εξασφαλίσει στον στρατό “πολύ σημαντική επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα” στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Dembinsky δεν διευκρίνισε ποιες υπηρεσίες αγοράστηκαν από εταιρείες cloud ή πώς βοήθησαν τον στρατό. Σε σχόλιό του στο +972 και στο Local Call, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες και τα συστήματα επίθεσης που είναι αποθηκευμένα στο εσωτερικό cloud δεν μεταφέρθηκαν στα δημόσια cloud που παρέχουν οι εταιρείες τεχνολογίας.
Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το +972 και το Local Call μπορεί να αποκαλύψει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πράγματι αποθηκεύσει ορισμένες πληροφορίες πληροφοριών που συλλέγονται μέσω της μαζικής παρακολούθησης του πληθυσμού της Γάζας σε διακομιστές που διαχειρίζεται το AWS της Amazon. Η έρευνα μπορεί επίσης να αποκαλύψει ότι ορισμένοι πάροχοι cloud παρείχαν πληθώρα δυνατοτήτων και υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης σε μονάδες του ισραηλινού στρατού από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Πηγές στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, στην ισραηλινή βιομηχανία όπλων, στις τρεις εταιρείες cloud και σε επτά αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που συμμετέχουν στην επιχείρηση από την έναρξη της χερσαίας εισβολής τον Οκτώβριο, περιέγραψαν στο +972 και στο Local Call τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός προμηθεύεται πόρους του ιδιωτικού τομέα για να ενισχύσει τις τεχνολογικές του ικανότητες σε καιρό πολέμου. Σύμφωνα με τρεις πηγές των μυστικών υπηρεσιών, η συνεργασία του στρατού με την AWS είναι ιδιαίτερα στενή: ο γίγαντας του cloud παρέχει στη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ μια φάρμα διακομιστών, η οποία χρησιμοποιείται για την αποθήκευση μαζικών πληροφοριών που βοηθούν τον στρατό στον πόλεμο.
Σύμφωνα με πολλαπλές πηγές, η εκθετική χωρητικότητα του δημόσιου συστήματος cloud της AWS επιτρέπει στον στρατό να έχει “ατελείωτο αποθηκευτικό χώρο” για την αποθήκευση πληροφοριών για σχεδόν “όλους” στη Γάζα. Μια πηγή που χρησιμοποίησε το σύστημα που βασίζεται στο cloud κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου περιέγραψε ότι έκανε “παραγγελίες από το Amazon” για πληροφορίες, ενώ εκτελούσε τα επιχειρησιακά του καθήκοντα και εργαζόταν με δύο οθόνες – η μία συνδεδεμένη με τα ιδιωτικά συστήματα του στρατού και η άλλη συνδεδεμένη με το AWS.
Στρατιωτικές πηγές τόνισαν στο +972 και στο Local Call ότι το εύρος των πληροφοριών που συλλέγονται από την παρακολούθηση όλων των Παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να αποθηκευτεί μόνο σε στρατιωτικούς διακομιστές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών, απαιτούνται πολύ πιο εκτεταμένες δυνατότητες αποθήκευσης και επεξεργαστική ισχύς για τη διατήρηση δισεκατομμυρίων αρχείων ήχου (σε αντίθεση με τις πληροφορίες κειμένου ή τα μεταδεδομένα), γεγονός που ανάγκασε τον στρατό να στραφεί στις υπηρεσίες cloud που προσφέρουν οι εταιρείες τεχνολογίας.
Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που αποθηκεύονται στο cloud της Amazon, όπως κατέθεσαν οι στρατιωτικές πηγές, βοήθησε σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και στην επιβεβαίωση δολοφονικών αεροπορικών επιθέσεων στη Γάζα – επιθέσεις που θα σκότωναν και θα έβλαπταν Παλαιστίνιους πολίτες. Συνολικά, η έρευνά μας αποκαλύπτει περαιτέρω ορισμένους από τους τρόπους με τους οποίους μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας συμβάλλουν στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ – έναν πόλεμο που έχει επισημανθεί από διεθνή δικαστήρια για υποψίες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε παράνομα κατεχόμενα εδάφη.
“Πληρώνετε ένα εκατομμύριο δολάρια, έχετε χίλιους περισσότερους διακομιστές
Το 2021, το Ισραήλ υπέγραψε κοινή σύμβαση με την Google και την Amazon με την ονομασία Project Nimbus. Ο δηλωμένος στόχος του διαγωνισμού, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν να ενθαρρύνει τα υπουργεία να μεταφέρουν τα πληροφοριακά τους συστήματα στους δημόσιους διακομιστές cloud των νικητριών εταιρειών και να λαμβάνουν προηγμένες υπηρεσίες από αυτές.
Η συμφωνία ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, με εκατοντάδες εργαζόμενους και στις δύο εταιρείες να υπογράφουν μέσα σε λίγους μήνες ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν να διακοπούν οι δεσμοί με τον ισραηλινό στρατό. Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων της Amazon και της Google έχουν αυξηθεί από τις 7 Οκτωβρίου, οργανωμένες υπό τη σημαία του No Tech For Apartheid. Τον Απρίλιο, η Google – η οποία αναφέρθηκε για λίγο ως χορηγός του συνεδρίου IT For IDF στο οποίο μίλησε ο Dembinsky, πριν αφαιρεθεί το λογότυπό της – απέλυσε 50 μέλη του προσωπικού της επειδή συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη.
Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός και το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ θα ανέβαζαν μόνο μη διαβαθμισμένο υλικό στο δημόσιο cloud στο πλαίσιο του Project Nimbus. Όμως η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2023, μεγάλες εταιρείες cloud παρέχουν υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης σε μονάδες του στρατού που ασχολούνται με διαβαθμισμένες πληροφορίες. Πολλαπλές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο +972 και στο Local Call ότι η πίεση που ασκήθηκε στον ισραηλινό στρατό από τον Οκτώβριο οδήγησε σε δραματική αύξηση της αγοράς υπηρεσιών από το Google Cloud, το AWS της Amazon και το Microsoft Azure, με τις περισσότερες αγορές από τις δύο πρώτες εταιρείες να γίνονται μέσω της σύμβασης Nimbus.
Μια πηγή ασφαλείας εξήγησε ότι στην αρχή του πολέμου, τα συστήματα του ισραηλινού στρατού ήταν τόσο υπερφορτωμένα που σκέφτηκαν να μεταφέρουν ένα σύστημα πληροφοριών, το οποίο χρησίμευε ως βάση για πολλές επιθέσεις στη Γάζα, σε δημόσιους διακομιστές cloud. “Υπήρχαν 30 φορές περισσότεροι χρήστες, οπότε απλώς κατέρρευσε”, δήλωσε η πηγή για το σύστημα.
“Αυτό που συμβαίνει στο [δημόσιο] cloud”, συνέχισε η πηγή, “είναι ότι πατάς ένα κουμπί, πληρώνεις άλλα χίλια δολάρια τον ίδιο μήνα και έχεις 10 διακομιστές. Ξεκίνησε πόλεμος; Πληρώνετε ένα εκατομμύριο δολάρια και έχετε χίλιους ακόμη διακομιστές. Αυτή είναι η δύναμη του cloud. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο [κατά τη διάρκεια του πολέμου] άνθρωποι στις IDF πίεσαν πραγματικά για τη συνεργασία με το cloud. Ήταν ένα δίλημμα”.
Το έργο Nimbus ανακούφισε αυτό το δίλημμα. Στο πλαίσιο των όρων του διαγωνισμού, οι δύο νικήτριες εταιρείες, η Google και η Amazon, εγκατέστησαν κέντρα δεδομένων στο Ισραήλ το 2022 και το 2023, αντίστοιχα. Ο Anatoly Kushnir, συνιδρυτής της ισραηλινής εταιρείας τεχνολογίας Comm-IT, η οποία βοηθά στρατιωτικές μονάδες να μεταβούν στο cloud από τον Οκτώβριο, εξήγησε στο +972 και στο Local Call ότι το Nimbus “δημιούργησε μια υποδομή” προηγμένων υπολογιστικών κέντρων υπό ισραηλινή δικαιοδοσία.
Η ρύθμιση αυτή, είπε, διευκόλυνε τις “οντότητες ασφαλείας, ακόμη και τις πιο ευαίσθητες”, να αποθηκεύουν πληροφορίες στο cloud κατά τη διάρκεια του πολέμου, χωρίς να φοβούνται τα δικαστήρια του εξωτερικού – τα οποία, προφανώς, θα μπορούσαν να ζητήσουν τις πληροφορίες σε περίπτωση μήνυσης κατά του Ισραήλ.
“Κατά τη διάρκεια του πολέμου”, συνέχισε ο Kushnir, “δημιουργήθηκαν ανάγκες [στο στρατό] που δεν υπήρχαν [πριν] και ήταν πολύ πιο εύκολο να υλοποιηθούν [χρησιμοποιώντας] αυτή την υποδομή, επειδή είναι η υποδομή ενός παγκόσμιου ιδιοκτήτη που μπορεί να φέρει υπηρεσίες από τις πιο απλές έως τις πιο περίπλοκες”. Οι εταιρείες αυτές, πρόσθεσε, παρείχαν στον ισραηλινό στρατό “τις πιο προηγμένες υπηρεσίες” που υπήρχαν και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα.
Αυτή η δραματική αλλαγή στις διαδικασίες του στρατού επιταχύνθηκε σημαντικά από την έναρξη του πολέμου. Στο παρελθόν, είπε ο Kushnir, ο στρατός βασιζόταν κυρίως σε συστήματα που είχε αναπτύξει ο ίδιος, γνωστά ως “on-prem”, συντομογραφία του “on premises”. Αυτό όμως σήμαινε ότι έπρεπε να περιμένει μήνες, αν όχι χρόνια, για να κατασκευάσει νέες υπηρεσίες που του έλειπαν. Στο δημόσιο cloud, από την άλλη πλευρά, οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, αποθήκευσης και επεξεργασίας είναι “πολύ πιο προσιτές”.
Διευκρινίζοντας τα σχόλιά του, ο Kushnir εξήγησε ότι “οι πραγματικά ευαίσθητες πληροφορίες, τα πιο απόρρητα πράγματα, δεν βρίσκονται [στο δημόσιο σύννεφο]. Η επιχειρησιακή πλευρά σίγουρα δεν είναι εκεί. Αλλά υπάρχουν πράγματα των μυστικών υπηρεσιών που διατηρούνται εν μέρει εκεί”.
Ωστόσο, ακόμη και στο εσωτερικό του στρατού, ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο παραβίασης δεδομένων. “Όταν άρχισαν να μας μιλούν για το cloud και ρωτήσαμε αν δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας πληροφοριών με την αποστολή των πληροφοριών μας σε μια τρίτη εταιρεία, μας είπαν ότι αυτός [ο κίνδυνος] επισκιάζεται από την αξία της χρήσης του”, δήλωσε μια πηγή των μυστικών υπηρεσιών.
“Το σύννεφο έχει πληροφορίες για όλους
Πηγές δήλωσαν στο +972 και στο Local Call ότι οι περισσότερες πληροφορίες του ισραηλινού στρατού σχετικά με τους Παλαιστίνιους στρατιωτικούς πράκτορες αποθηκεύονται στους εσωτερικούς υπολογιστές του στρατού και όχι στο δημόσιο cloud, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο. Ωστόσο, σύμφωνα με τρεις πηγές ασφαλείας, ένα από τα συστήματα δεδομένων που χρησιμοποιεί η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ αποθηκεύεται στο δημόσιο cloud της Amazon, AWS.
Ο στρατός χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα στη Γάζα για μαζική επιτήρηση τουλάχιστον από τα τέλη του 2022, αλλά δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα λειτουργικό πριν από τον τρέχοντα πόλεμο. Τώρα, σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το σύστημα της Amazon περιέχει ένα “άπειρο απόθεμα” πληροφοριών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο στρατός.
Αμυντικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι πληροφορίες που τηρούνται στο AWS εξακολουθούν να θεωρούνται “αμελητέες” όσον αφορά την επιχειρησιακή τους χρήση, σε σύγκριση με αυτές που τηρούνται στα εσωτερικά συστήματα του στρατού. Ωστόσο, τρεις πηγές που έλαβαν μέρος στις επιθέσεις του στρατού δήλωσαν ότι χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις για την παροχή “συμπληρωματικών πληροφοριών” πριν από αεροπορικές επιδρομές εναντίον ύποπτων στρατιωτικών στόχων, σε ορισμένες από τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι.
Όπως αποκάλυψαν το +972 και το Local Call σε προηγούμενη έρευνα, ο ισραηλινός στρατός ενέκρινε τη δολοφονία “εκατοντάδων αμάχων” σε επιθέσεις εναντίον ανώτερων διοικητών της Χαμάς σε επίπεδο διοικητή ταξιαρχίας και μερικές φορές ακόμη και διοικητή τάγματος. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, εξήγησαν πηγές ασφαλείας, το cloud της Amazon τέθηκε σε λειτουργία.
Πηγές ανέφεραν ότι το σύστημα που βασίζεται στο AWS είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, επειδή μπορεί να κρατήσει πληροφορίες “για όλους”, χωρίς περιορισμούς αποθήκευσης. Αυτό μερικές φορές είχε επιχειρησιακά πλεονεκτήματα: μια πηγή πληροφοριών περιέγραψε μια “πραγματικά μοιραία” στιγμή στον πόλεμο, όταν ο στρατός εντόπισε ένα ανώτερο μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς μέσα σε ένα μεγάλο, πολυώροφο κτίριο γεμάτο με εκατοντάδες πρόσφυγες και ασθενείς. Η πηγή περιέγραψε τη χρήση του AWS για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το ποιος βρισκόταν στο κτίριο. Η επίθεση, είπε, τελικά ματαιώθηκε επειδή δεν ήταν σαφές πού ακριβώς κρυβόταν το ανώτερο στέλεχος και ο στρατός φοβόταν ότι η συνέχισή της θα έβλαπτε περαιτέρω την εικόνα του Ισραήλ.
“Το cloud [της Amazon] είναι ο ατελείωτος αποθηκευτικός [χώρος]”, δήλωσε μια άλλη πηγή των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. “Υπάρχουν ακόμα οι κανονικοί [στρατιωτικοί] διακομιστές, οι οποίοι είναι αρκετά μεγάλοι … Αλλά κατά τη διάρκεια της συλλογής πληροφοριών, μερικές φορές, βρίσκεις κάποιον που σε ενδιαφέρει και λες: “Τι κρίμα, δεν περιλαμβάνεται [ως στόχος παρακολούθησης], δεν έχω τις πληροφορίες γι’ αυτόν”. Αλλά το cloud σου δίνει πληροφορίες γι’ αυτόν, επειδή το cloud έχει [πληροφορίες για] όλους”.
Προηγουμένως, ο στρατός συνήθιζε να διαγράφει τις άχρηστες πληροφορίες που συσσωρεύονταν στις βάσεις δεδομένων του, προκειμένου να δημιουργήσει χώρο για νέες πληροφορίες. Όμως στη διάλεξή της στις 10 Ιουλίου, η Dembinsky σημείωσε ότι ο στρατός εργάζεται από τον Οκτώβριο για να “διασφαλίσει και να αποθηκεύσει όλο το πολεμικό υλικό”. Μια πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι αυτό όντως συμβαίνει, αποδίδοντας την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου στις εταιρείες δημόσιου cloud.
Ένα άλλο σημαντικό κίνητρο για τη συνεργασία με τους γίγαντες του cloud είναι οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και οι φάρμες διακομιστών μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU) που τις υποστηρίζουν. Μια πηγή των μυστικών υπηρεσιών, η οποία συμμετείχε σε συζητήσεις σχετικά με τη μετατόπιση των στρατιωτικών πληροφοριών στο δημόσιο cloud, δήλωσε ότι οι ανώτεροί τους “μίλησαν για το πώς αν μεταναστεύσουν στο cloud, τότε [οι εταιρείες cloud] θα έχουν επίσης τις δικές τους δυνατότητες STT [speech-to-text]. Αυτές είναι καλές- έχουν πολλές δυνατότητες. Γιατί να αναπτύσσουν τα πάντα στη στρατιωτική μονάδα, αφού οι δυνατότητες υπάρχουν ήδη;”.
Η ροή εργασίας που περιγράφηκε στο +972 και στο Local Call από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών – “παραγγελία” δεδομένων από το δημόσιο cloud του AWS και στη συνέχεια αποστολή τους σε ένα κλειστό στρατιωτικό δίκτυο – ταιριάζει με τις λεπτομέρειες ενός βιβλίου που συνέγραψε το 2021 ο σημερινός διοικητής της Μονάδας 8200, μιας επίλεκτης μονάδας της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ, ο οποίος αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τον Guardian ότι είναι ο Yossi Sariel.
“Πώς μπορούν τα ιδρύματα ασφαλείας να χρησιμοποιούν το “cloud της Amazon” και να αισθάνονται ασφαλείς;” έγραψε ο Sariel, υποστηρίζοντας ως λύση ένα ειδικό δίκτυο στο οποίο το εσωτερικό σύστημα του στρατού και το δημόσιο cloud θα μπορούσαν να επικοινωνούν με ασφάλεια “μεταξύ τους όλη την ώρα”. Το εύρος των μυστικών πληροφοριών που συλλέγονται από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είναι τόσο μεγάλο, πρόσθεσε, που μπορούν να αποθηκευτούν “μόνο σε εταιρείες όπως η Amazon, η Google ή η Microsoft”.
Την ίδια χρονιά, γράφοντας σε ένα περιοδικό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο αναπληρωτής διοικητής της Μονάδας 8200 ζήτησε “νέες συνεργασίες” με τους παρόχους δημόσιου cloud, καθώς οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης τους είναι “αναντικατάστατες” και ανώτερες από αυτές του στρατού. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι εταιρείες cloud θα κερδίσουν επίσης από τη συνεργασία με τον στρατό: “Η Aman [Στρατιωτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών] κατέχει τα περισσότερα δεδομένα στον IDF, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για τους εχθρούς, από μια μεγάλη ποικιλία αισθητήρων – δεδομένα στα οποία οι πολιτικές εταιρείες θα πλήρωναν μια περιουσία για να αποκτήσουν πρόσβαση”.
“Αυτό που χρησιμοποιούν οι IDF θα είναι ένα από τα καλύτερα σημεία πώλησης
Για χρόνια, σύμφωνα με πηγές από τον στρατό και τη βιομηχανία όπλων, το Microsoft Azure θεωρούνταν ο κύριος πάροχος cloud του Ισραήλ, που πουλούσε τις υπηρεσίες της στο Υπουργείο Άμυνας και σε μονάδες του στρατού που ασχολούνται με απόρρητες πληροφορίες. Σύμφωνα με μια πηγή, το Azure υποτίθεται ότι θα παρείχε στον ισραηλινό στρατό το cloud στο οποίο θα αποθηκεύονταν οι πληροφορίες παρακολούθησης – αλλά η Amazon προσέφερε καλύτερη τιμή. Πηγές στις εταιρείες cloud, οι οποίες ήταν μυημένες στις σχέσεις με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσαν ότι από τότε που η Amazon κέρδισε τον διαγωνισμό Nimbus, ανταγωνίζεται επιθετικά το Azure, ελπίζοντας να το αντικαταστήσει ως τον κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών του στρατού.
Ο Kushnir, της Comm-IT, εξήγησε ότι στο παρελθόν, “οι περισσότερες κυβερνητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες επένδυσαν πολλά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία συστημάτων με βάση το Azure”. Αλλά από τη στιγμή που το Azure δεν κέρδισε τον διαγωνισμό Nimbus, συνέχισε, υπήρξε μια “ορισμένη διαδικασία μετάβασης” στο Υπουργείο Άμυνας στους διακομιστές της Google και της Amazon, η οποία επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου.
Πηγές της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας δήλωσαν ότι το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας θεωρείται σημαντικός και “στρατηγικός” πελάτης για τις τρεις εταιρείες cloud. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω του μεγάλου οικονομικού εύρους των συναλλαγών, αλλά επειδή το Ισραήλ θεωρείται ότι ασκεί επιρροή στη διαμόρφωση της γνώμης μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας παγκοσμίως και ότι ηγείται των “τάσεων” που υιοθετούν άλλες υπηρεσίες.
Ένας από τους ανθρώπους που για χρόνια κατεύθυνε την πολιτική προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας και διατηρούσε επαφές με τους γίγαντες του cloud, είναι ο συνταγματάρχης Avi Dadon, ο οποίος μίλησε στο +972 και στο Local Call για την έρευνα αυτή. Μέχρι το 2023, ήταν επικεφαλής της διοίκησης αγορών του υπουργείου Άμυνας και υπεύθυνος για στρατιωτικές προμήθειες που ξεπερνούσαν τα 10 δισεκατομμύρια NIS (περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.
“Για [τις εταιρείες cloud], είναι το ισχυρότερο μάρκετινγκ”, δήλωσε ο Dadon. “Αυτό που χρησιμοποιεί η IDF ήταν και θα είναι ένα από τα καλύτερα σημεία πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών στον κόσμο. Για αυτούς, είναι ένα εργαστήριο. Φυσικά και θέλουν να [συνεργαστούν μαζί μας]”.
Ο Dadon δήλωσε ότι πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις με εκπροσώπους των AWS, Microsoft Azure και Google Cloud στο Ισραήλ, καθώς και σε ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρισκόταν επίσης σε επαφή με τους γίγαντες του cloud για έναν απόρρητο διαγωνισμό με την ονομασία Project Sirius.
Το Sirius, το οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ισραηλινή οικονομική εφημερίδα Globes το 2021, θεωρείται πολύ πιο κρίσιμο από τη Nimbus και δεν έχει ακόμη υπογραφεί με καμία από τις εταιρείες τεχνολογίας. Τον Μάιο, ο στρατός ανακοίνωσε στον ιστότοπό του ότι αναζητά να προσλάβει έναν εμπειρογνώμονα που θα “συνεργαστεί με τους μεγάλους παρόχους cloud” για τη “μεταφορά [στρατιωτικών] συστημάτων στο δημόσιο cloud (Nimbus)” και για την “προετοιμασία της μεταφόρτωσης των βασικών, επιχειρησιακών συστημάτων, στο ασφαλές cloud” στο πλαίσιο του διαγωνισμού Sirius.
“Το Sirius είναι ένα ιδιωτικό σύννεφο ασφαλείας [απομονωμένο από τα δημόσια και άλλα δίκτυα] και προορίζεται μόνο για τις IDF και το Υπουργείο Άμυνας”, εξήγησε ο Dadon. “Έχουν γίνει συζητήσεις για περισσότερο από μια δεκαετία σχετικά με το πώς θα μοιάζει αυτό”. Αυτό το νέο cloud, σύμφωνα με τρεις πηγές ασφαλείας, υποτίθεται ότι θα είναι αποσυνδεδεμένο από το διαδίκτυο και θα βασίζεται στην υποδομή των μεγάλων παρόχων cloud, επιτρέποντας σε όλες τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας να το χρησιμοποιούν για διαβαθμισμένα συστήματα.
Οι δημόσιες υπηρεσίες cloud, σύμφωνα με τον Dadon, έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη φονικότητα του στρατού. Όταν αναζητάς ένα άτομο για να το “εξαλείψεις”, εξήγησε “συλλέγεις δισεκατομμύρια λεπτομέρειες που είναι φαινομενικά αδιάφορες. Αλλά πρέπει να τα αποθηκεύσεις. Από τη στιγμή που θέλεις να επεξεργαστείς [και] να συγχωνεύσεις τα πάντα σε ένα προϊόν που σου λέει ότι [ο στόχος] είναι εδώ αυτή την ώρα, έχεις πέντε λεπτά, δεν έχεις όλη τη μέρα και τη νύχτα. Επομένως, προφανώς χρειάζεστε τις πληροφορίες.
“Δεν μπορείς [να το κάνεις] στους διακομιστές σου, επειδή πρέπει να διαγράφεις συνεχώς ό,τι θεωρείς περιττό”, συνέχισε ο Dadon. “Εδώ υπάρχει ένας πολύ κρίσιμος συμβιβασμός. Από τη στιγμή που έχεος ανεβάσει στο cloud, η επιστροφή στο ‘on-prem’ είναι σχεδόν αδύνατη. Γνωρίζεις έναν νέο κόσμο. Έχεις ήδη ανεβάσει πληροφορίες αρκετές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες, και τι θα κάνεις τώρα; Θα αρχίσεις να τις διαγράφεις;”
Όπως αποκάλυψαν το +972 και το Local Call σε προηγούμενη έρευνα, πολλές από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα στην αρχή του πολέμου βασίστηκαν στις συστάσεις ενός προγράμματος που ονομάζεται “Lavender”. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το σύστημα αυτό επεξεργάστηκε πληροφορίες για τους περισσότερους κατοίκους της Γάζας και συνέταξε έναν κατάλογο ύποπτων στρατιωτικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένων και κατώτερων, για δολοφονία. Το Ισραήλ επιτέθηκε συστηματικά σε αυτούς τους πράκτορες στα ιδιωτικά τους σπίτια, σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες. Με την πάροδο του χρόνου, ο στρατός συνειδητοποίησε ότι το Lavender δεν ήταν αρκετά “αξιόπιστο” και η χρήση του μειώθηκε υπέρ άλλου λογισμικού. Η +972 και η Local Call δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αν το Lavender αναπτύχθηκε με τη βοήθεια πολιτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών δημόσιου cloud.
“Πολεμάς μέσα από το φορητό σου υπολογιστή
Στη διάλεξή της τον περασμένο μήνα, η Dembinsky αποκάλεσε την τρέχουσα στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα “τον πρώτο ψηφιακό πόλεμο”. Αν και αυτό μοιάζει με υπερβολή, δεδομένου ότι η επίθεση του 2021 στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποίησε επίσης ψηφιακές δυνατότητες, ισραηλινές αμυντικές πηγές δήλωσαν ότι οι διαδικασίες ψηφιοποίησης του στρατού επιταχύνθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου. Σύμφωνα με αυτές, οι διοικητές στο πεδίο της μάχης κυκλοφορούν με κρυπτογραφημένα smartphones, στέλνουν μηνύματα σε ένα επιχειρησιακό chat παρόμοιο με το WhatsApp (αλλά άσχετο με την εταιρεία), ανεβάζουν αρχεία σε έναν κοινόχρηστο δίσκο και χρησιμοποιούν αμέτρητες νέες εφαρμογές.
“Πολεμάς μέσα από το φορητό σου υπολογιστή”, δήλωσε ένας αξιωματικός που υπηρέτησε σε αίθουσα πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Στο παρελθόν, “έβλεπες το άσπρο των ματιών του εχθρού σου, κοιτούσες μέσα από τα κιάλια και τον έβλεπες να ανατινάζεται”. Σήμερα, όμως, όταν εμφανίζεται ένας στόχος, “λες [στους στρατιώτες] μέσω του φορητού υπολογιστή: “Πυροβόλησε με το τανκ””.
Μία από τις εφαρμογές στο εσωτερικό cloud του στρατού ονομάζεται Z-Tube (το Z είναι η συντομογραφία του Zahal, το ακρωνύμιο των IDF).Πρόκειται για έναν ιστότοπο, που μοιάζει πολύ με το Youtube, ο οποίος επιτρέπει στους στρατιώτες να έχουν πρόσβαση σε ζωντανό υλικό από όλες τις συσκευές κινηματογράφησης του στρατού στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των UAV. Μια άλλη εφαρμογή, που ονομάζεται “MapIt”, επιτρέπει στους στρατιώτες να σημειώνουν στόχους σε πραγματικό χρόνο σε έναν συνεργατικό, διαδραστικό χάρτη. “Οι στόχοι είναι το πιο βαρύ στρώμα στο χάρτη”, δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στο +972 και στο Local Call. “Φαίνεται ότι κάθε σπίτι έχει έναν στόχο”.
Μια σχετική εφαρμογή με την ονομασία “Hunter” χρησιμοποιείται για τη σηματοδότηση στόχων στη Γάζα και την ανίχνευση προτύπων συμπεριφοράς με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Παρουσιάστηκε στο συνέδριο IT for IDF από τον συνταγματάρχη Eli Birenbaum, διοικητή μιας μονάδας γνωστής με το εβραϊκό ακρωνύμιο Matzpen, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη συστημάτων για επιχειρησιακή χρήση.
Η διαχείριση του εσωτερικού cloud υποτίθεται ότι γίνεται σε στρατιωτικούς διακομιστές και δεν συνδέεται με τα cloud των ιδιωτικών εταιρειών, αλλά πολλές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν “ασφαλείς” τρόποι με τους οποίους οι πολιτικές εταιρείες cloud μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και στα επιχειρησιακά συστήματα.
“Οι IDF δεν βγάζουν πολύ ευαίσθητα, διαβαθμισμένα πράγματα έξω – αυτά τα πράγματα παραμένουν μέσα [στα στεγανά στρατιωτικά δίκτυα]”, δήλωσε στο +972 και στο Local Call ο συνταγματάρχης Assaf Navot, πρώην ανώτερος αξιωματούχος ΤΠΕ του στρατού και τώρα επικεφαλής του αμυντικού τμήματος της Comm-IT. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόκληση είναι να μεταφερθεί ο “εγκέφαλος” των πολιτικών εταιρειών cloud, όπως οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, στα εσωτερικά συστήματα του στρατού, “χωρίς να ζει έξω. Ζει ακριβώς μέσα. Έτσι, δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα με τρόπο που να είναι ένα προς ένα [ίσος με] αυτό που συμβαίνει έξω, αλλά καταφέρνεις να κάνεις τρελή πρόοδο”.
Το 2022, ο Itai Binyamin, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στο Microsoft Azure και τώρα εργάζεται στην AWS, περιέγραψε σε μια ομάδα αποφοίτων της μονάδας Mamram του Dembinsky ότι το σύστημα αυτό καθιστά δυνατή την “ανάπτυξη των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης της [Microsoft] ακόμη και on-prem, στους διακομιστές σας, σε ένα περιβάλλον που είναι αποσυνδεδεμένο [από το διαδίκτυο]”. Στην εξήγησή του στο βίντεο, ο Binyamin έδειξε στους αποφοίτους πώς το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου της Microsoft μπορούσε να αναλύσει ένα ειδησεογραφικό βίντεο και να αναγνωρίσει ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh εμφανιζόταν σε αυτό.
Ο ιστότοπος του Microsoft Azure αναφέρεται σε εργαλεία που ονομάζονται “αποσυνδεδεμένα κοντέινερ”, σχεδιασμένα για “στρατηγικούς συνεργάτες” που πρέπει να διατηρούν τις πληροφορίες τους ασφαλείς. Τα εργαλεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο, περιλαμβάνουν δυνατότητες για αντιγραφή, μετάφραση, αναγνώριση συναισθήματος, γλώσσα, περίληψη, ανάλυση εγγράφων και εικόνων και πολλά άλλα.
Ο Navot εξήγησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας είναι τόσο γρήγορος που ο μόνος τρόπος για να “προλάβει” ο στρατός είναι να αγοράζει υπηρεσίες από τη δημόσια αγορά και τις εταιρείες cloud. “Κοιτάξτε το M16 [τουφέκι εφόδου]. Η τελευταία φορά που κατασκεύασαν ένα M16 ήταν [στον] πόλεμο του Βιετνάμ [στο Βιετνάμ]. Δεν έχουν αλλάξει πολλά”. Αλλά όσον αφορά το ψηφιακό λογισμικό, λέει, τα πράγματα αλλάζουν “σε μήνες, όχι σε χρόνια”.
Το γεγονός και μόνο ότι υλικό πληροφοριών, ακόμη και αν δεν είναι άμεσα επιχειρησιακό, μεταφορτώνεται σε ένα δημόσιο cloud έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένους στον ισραηλινό στρατό. “Υπάρχει κάτι τρομακτικό σε αυτό”, δήλωσε μια πηγή του στρατού. “Οι πληροφορίες που έχει σήμερα ο στρατός είναι προσωπικές πληροφορίες για πολλούς ανθρώπους στα [κατεχόμενα εδάφη]. Να τα παραδώσουμε λοιπόν σε γιγαντιαίες, ιδιωτικές και εμπορικές εταιρείες που έχουν στόχο να βγάλουν χρήματα;”
Άλλες πηγές ασφαλείας, από την άλλη πλευρά, δήλωσαν ότι οι ακατέργαστες πληροφορίες που συλλέγονται ευρέως και όχι για συγκεκριμένους στόχους δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, δεδομένου ότι γίνονται ευαίσθητες μόνο όταν μεταφράζονται σε στόχους για επίθεση. “Δεν είναι ότι είναι πραγματικά τρομακτικό αν οι Ιρανοί είχαν [πρόσβαση] σε αυτές τις πληροφορίες”, δήλωσε μία από τις πηγές.
Ο ταξίαρχος Yael Grossman, διοικητής της Μεραρχίας για την Ενίσχυση της Επιχειρησιακής Τεχνολογίας του στρατού – γνωστή με το εβραϊκό ακρωνύμιο Lotem – η οποία είναι υπεύθυνη για το Mamram, δήλωσε σε ένα podcast τον Μάιο ότι η εξάρτηση από τις πολιτικές τεχνολογίες στον τρέχοντα πόλεμο επέτρεψε ένα “τρελό άλμα σε σύντομο χρονικό διάστημα”. Αλλά ο Dadon παρομοιάζει το ανέβασμα υλικού στο cloud με το “να παραδίδεις τα κλειδιά μιας Mercedes σε κάποιον άλλο. Μήπως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τη Mercedes; Πρέπει να το κάνουμε. Και πώς; Δεν ξέρω”.
“Είναι άμεση συμμετοχή στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία των Παλαιστινίων
Τα τελευταία χρόνια, η Amazon έχει γίνει όχι μόνο συνεργάτης του ισραηλινού στρατού, αλλά και πάροχος υπηρεσιών cloud για αρκετές δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Το 2021, η AWS υπέγραψε συμφωνία με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών GCHQ, MI5 και MI6 για την αποθήκευση “διαβαθμισμένων” πληροφοριών και την επιτάχυνση της χρήσης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε παρομοίως αυτόν τον μήνα ότι θα επενδύσει 1,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός cloud για “άκρως απόρρητο” υλικό πληροφοριών στους διακομιστές της Amazon. Ο τεχνολογικός γίγαντας υπέγραψε επίσης συμφωνία με το Πεντάγωνο, μαζί με άλλες τρεις μεγάλες εταιρείες, για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου cloud που θα εξυπηρετεί το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για “όλα τα επίπεδα διαβάθμισης”.
Η Amazon δημοσιεύει ασαφείς κανόνες για την “Υπεύθυνη ανάπτυξη της ΤΝ“, οι οποίοι αναφέρονται μόνο στην “κατάλληλη απόκτηση, χρήση και προστασία δεδομένων” και στην “πρόληψη της επιβλαβούς εξόδου του συστήματος και της κακής χρήσης”. Οι αρχές και η προσέγγιση της Microsoft για την υπεύθυνη ανάπτυξη της ΤΝ αναφέρουν: “Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται υπεύθυνα και με τρόπους που δικαιολογούν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων”.
Η Google δημοσιεύει επίσης μια λίστα με τις Αρχές της για την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι οποίες δηλώνουν με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η Google “δεν θα σχεδιάσει ή θα αναπτύξει την Τεχνητή Νοημοσύνη σε … τεχνολογίες που προκαλούν ή είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη, … όπλα ή άλλες τεχνολογίες των οποίων ο κύριος σκοπός ή η εφαρμογή είναι να προκαλέσουν ή να διευκολύνουν άμεσα τον τραυματισμό ανθρώπων, … τεχνολογίες που συλλέγουν ή χρησιμοποιούν πληροφορίες για παρακολούθηση που παραβιάζει διεθνώς αποδεκτούς κανόνες, … [ή] τεχνολογίες των οποίων ο σκοπός αντιβαίνει σε ευρέως αποδεκτές αρχές του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Ωστόσο, ο Gabriel Schubiner, ακτιβιστής και οργανωτής του No Tech For Apartheid, λέει ότι αυτές οι αρχές δεν έχουν “κανένα πραγματικό αποτέλεσμα”, επειδή οι εταιρείες cloud “τις χρησιμοποιούν ως δημόσιες σχέσεις για να δείξουν πόσο υπεύθυνες είναι”. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες δεν έχουν τρόπο να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο πώς οι πελάτες τους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους.
Ο Schubiner – ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν στην Google και συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία εργαζομένων της Google κατά της προμήθειας τεχνολογίας που, όπως ισχυρίζονται, χρησιμοποιείται από τον ισραηλινό στρατό στον πόλεμο της Γάζας – λέει ότι η Google χρησιμοποιούσε πάντα “ασαφή γλώσσα” όταν δήλωνε τις ηθικές της αρχές. Επιπλέον, λέει, η εταιρεία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι τα συμβόλαιά της με το Ισραήλ είναι “πρωτίστως για πολιτική χρήση, παρόλο που είναι σαφές ότι πολλές από τις ενέργειες της Nimbus αποσκοπούν σε στρατιωτική χρήση”.
Μια αμυντική πηγή δήλωσε στο +972 και στο Local Call ότι οι περισσότερες από τις νέες συμβάσεις μεταξύ του στρατού και των εταιρειών cloud από την έναρξη του πολέμου έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του διαγωνισμού Nimbus. Ωστόσο, ο στρατός μπορεί επίσης να σφυρηλατήσει και να εμβαθύνει τους δεσμούς με εταιρείες cloud μέσω διαγωνισμών του Υπουργείου Άμυνας ή μέσω συμβάσεων που προϋπήρχαν του Project Nimbus. Το +972 και το Local Call δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αν το cloud της AWS, που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πληροφοριών πληροφοριών, αγοράστηκε στο πλαίσιο του Project Nimbus.
“Καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει αποκαλύψει δημοσίως ποια, αν υπάρχει, δέουσα επιμέλεια ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματοποίησε πριν από τη συμμετοχή της στο Project Nimbus”, εξήγησε ο Zach Campbell, ειδικός σε θέματα ψηφιακών δικαιωμάτων στο Human Rights Watch. “Δεν έχουν αναφέρει ποιες, αν υπάρχουν, κόκκινες γραμμές υπάρχουν όσον αφορά το ποια θα ήταν η επιτρεπόμενη χρήση της τεχνολογίας τους”.
Ο Kushnir, ο οποίος έχει βοηθήσει τις ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες να μεταβούν στο cloud, δεν φοβάται την επιτυχία των διαμαρτυριών κατά των συνεργασιών των εταιρειών cloud με το Ισραήλ. “Πρέπει να θυμάστε ότι οι ίδιες εταιρείες διαχειρίζονται παρόμοια κυβερνητικά και στρατιωτικά cloud στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ”, δήλωσε. “Δεν πρόκειται για νεοφυείς εταιρείες, αλλά για παγκόσμιες δυνάμεις ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών)”.
Ο Nadim Nashif, εκτελεστικός διευθυντής του 7amleh – The Arab Center for the Advancement of Social Media, το οποίο επικεντρώνεται στα ψηφιακά δικαιώματα των Παλαιστινίων, δήλωσε ότι η βασική απαίτησή του από τις εταιρείες cloud είναι να “διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους δεν χρησιμοποιούνται για να βλάψουν ανθρώπους”, κάτι που δεν συμβαίνει επί του παρόντος στην πράξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τη ρητορική περί ενδιαφέροντος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα προϊόντα των κολοσσών του cloud πωλούνται “σε κυβερνήσεις και καθεστώτα που καταπιέζουν ανθρώπους” – συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού στρατού.
Όσον αφορά την έλλειψη εποπτείας των έργων και των συνεργασιών των εταιρειών cloud, ο Nashif πρόσθεσε: “Στο τοπικό πλαίσιο, στην περίπτωση κατοχής, το ερώτημα αν [αυτές οι υπηρεσίες] πωλούνται για στρατιωτική χρήση, στον στρατό κατοχής, ή αν πωλούνται για πολιτική χρήση, γίνεται πολύ πιο σημαντικό”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγγύτητα που υπάρχει στο Ισραήλ μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του στρατού διευκολύνει τη συνεργασία χωρίς κόκκινες γραμμές, η οποία οδηγεί σε “μεγαλύτερο έλεγχο των [Παλαιστινίων] – ακόμη περισσότερο εν μέσω πολέμου”.
“Πάντα δίνεται μεγάλη έμφαση στην άμεση στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ – τα πυρομαχικά, τα μαχητικά αεροσκάφη και τις βόμβες – αλλά πολύ λιγότερη προσοχή έχει δοθεί σε αυτές τις συνεργασίες που καλύπτουν τόσο το πολιτικό όσο και το στρατιωτικό περιβάλλον”, δήλωσε ο Tariq Kenney-Shawa, συνεργάτης για την πολιτική των ΗΠΑ στο παλαιστινιακό think tank Al-Shabaka. “Είναι κάτι περισσότερο από συνενοχή: είναι άμεση συμμετοχή και συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό στα εργαλεία που χρησιμοποιούν για να σκοτώνουν Παλαιστίνιους”.
Η Google και η Microsoft αρνήθηκαν να απαντήσουν σε πολλαπλά αιτήματα σχολιασμού από τα γραφεία τους στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Amazon Web Services δήλωσε: “Η AWS επικεντρώνεται στο να καταστήσει τα οφέλη της κορυφαίας παγκοσμίως τεχνολογίας cloud μας διαθέσιμα σε όλους τους πελάτες μας, όπου κι αν βρίσκονται. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των υπαλλήλων μας, να υποστηρίξουμε τους συναδέλφους μας που επλήγησαν από αυτά τα τρομερά γεγονότα και να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για την ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσουμε όσους επηρεάζονται από τον πόλεμο”.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρεις Ισραηλινοί αρνητές στράτευσης: “Δεν θα συμμετάσχουμε σε γενοκτονία”