Για την αναγραφή ναζιστικών συμβόλων στις Ακυβέρνητες Πολιτείες | Ανακοίνωση των Ελευθεριακών Εκδόσεων Κουρσάλ.
Την Τρίτη 27 Αυγούστου, εργαζόμενοι του συνεργατικού βιβλιοπωλείου και έδρα των εκδόσεων «Ακυβέρνητες Πολιτείες» είδαν ναζιστικά σύμβολα γραμμένα με σπρέι στην πρόσοψη του βιβλιοπωλείου. Αυτή η ενέργεια έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων αλλά συνάμα σποραδικών θρασύδειλων ενεργειών όπως βανδαλισμούς εβραϊκών μνημείων της πόλης. Το γεγονός ότι μαζί με την αναγραφή της σβάστικας, οι θλιβεροί νεοναζί επέλεξαν να σκίσουν και ένα χαρτί με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον χαρακτήρα του σύγχρονου φασισμού που μπορεί να είναι ταυτόχρονα αντισημιτικός και φιλοσιωνιστικός.
«Όταν ακούω τη λέξη κουλτούρα, τραβάω το πιστόλι μου» είχε πει ο ναζιστής συγγραφέας και πρόεδρος της Ακαδημίας Γερμανικής Ποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ναζιστικής διακυβέρνησης, Hanns Johst (μια φράση που λανθασμένα αποδίδεται πολλές φορές στον Γκέμπελς).
Αυτή η φράση δείχνει τον διαχρονικό χαρακτήρα του φασισμού και του ναζισμού (παλιού και νέου). Μίσος για τον πολιτισμό, μίσος για οτιδήποτε μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους και να τους στρέψει εναντίον της βαρβαρότητας.
Οφείλουμε όμως να πληροφορήσουμε τις ολιγάριθμες ναζιστικές συμμορίες της πόλης πως όσο κι αν φαντασιώνονται την επανάληψη της Opernplatz* ή τις αντίστοιχες μεταξικές τελετές καύσης βιβλίων, οι επιδιώξεις τους θα παραμείνουν στη σφαίρα των ανεκπλήρωτων φαντασιώσεων.
Μπορεί σε αυτή την πόλη να παρασίτησαν για δεκαετίες η 3Ε, η Καρφίτσα, οι Γκοτζαμάνηδες, αυτοί που λεηλάτησαν τις περιουσίες των Εβραίων συμπολιτών μας που εξολοθρεύτηκαν στο Άουσβιτς και τις τελευταίες δεκαετίες ένα ακροδεξιό σύμπλεγμα θρησκευτικής, πολιτικής και οικονομικής εξουσίας ή/και ψεκασμένων με περικεφαλαίες.
Όμως η ιστορία της πόλης δεν χαρακτηρίζεται από αυτούς.
Η Θεσσαλονίκη θα είναι για πάντα η πολυπολιτισμική πόλη που όσο υπάρχει κανένας άνθρωπος δε θα μείνει χωρίς πατρίδα, η πόλη που καλοδέχτηκε τους κατατρεγμένους από τους Εβραίους της Ισπανίας μέχρι τους πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία αλλά και τους σύγχρονους μετανάστες και πρόσφυγες. Θα είναι για πάντα η πόλη του εργατικού κινήματος, της Φεντερασιόν, του Μάη του ’36 και της αλληλεγγύης.
Όσο για τα βιβλία που τόσο μισούν, ας γνωρίζουν ότι αυτά θα έρθουν στα κεφάλια τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
*Opernplatz είναι η πλατεία στο Βερολίνο όπου έπειτα από λόγο του Γκέμπελς, ναζιστές φοιτητές έκαψαν περίπου 20000 βιβλία επειδή ήταν αντίθετα με τη ναζιστική ιδεολογία.