Σωματείο Εργαζομένων EFOOD – 24ωρη απεργία 11 Οκτωβρίου
Ακολουθεί η ανακοίνωση της 24ωρης απεργίας την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου όπως δημοσιεύθηκε στη σελίδα του Σωματείου Εργαζομένων EFOOD.
Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,
Το σωματείο στην τελευταία γενική συνέλευση αποφάσισε συλλογικά να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στις 11/10/24 (Παρασκευή 11 Οκτωβρίου). Την ίδια μέρα θα απεργήσουν και οι συνάδελφοι από την WOLT.
Γινόμαστε όλοι μια γροθιά απέναντι στην εταιρεία και την κυβέρνηση και διεκδικούμε την υπογραφή ΣΣΕ για να κατοχυρώσουμε εργασιακά δικαιώματα.
Τη στιγμή που ο μισθός μας δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές μας ανάγκες, η εταιρεία αυξάνει θεαματικά τα κέρδη της. Δεν μπορούμε να έχουμε στάση αναμονής στις μειώσεις των τιμών της παραγγελίας και να παίζουμε την ζωή μας κορώνα γράμματα για μεροκάματα του τρόμου. Τώρα πρέπει να οργανωθούμε μαζικά για να μπει φρένο στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, διανομείς ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας (μισθωτούς ή freelancers), στα γραφεία, αποθηκάριους, να διεκδικήσουμε:
- Έξω οι εργολάβοι, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι απευθείας από την Efood με σύμβαση αορίστου χρόνου.
- Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
- Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
- Να πληρώνονται οι freelancers με βασική αμοιβή ανά ώρα.
- Πλήρη κάλυψη εργατικού ατυχήματος για τους συναδέλφους freelancers.
- Να διασφαλιστούν Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για όλους και να δοθεί ο προσωπικός εξοπλισμός δωρεάν σε freelancers και μισθωτούς όπως προβλέπει η νομοθεσία.
- Να δοθούν επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, γάμου, πολυετίας και ακουστικού (για αυτούς/ες που δουλεύουν στα τηλεφωνικά κέντρα)
Κάνουμε το βήμα, Οργανωνόμαστε και Αγωνιζόμαστε Συλλογικά!
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στήριξη στην απεργία του σωματείου της EFOOD για την απεργία στις 11 Οκτωβρίου και από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου. Ακολουθεί η ανακοίνωση από τη σελίδα της Σ.Β.Ε.Ο.Δ.
Στηρίζουμε την απεργία του σωματείου της efood την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου!
Συγκέντρωση μοτοπορεια Παρασκευή 11 Οκτώβρη, 18:00 Κηφισιάς και Αλέξανδρας
Προσυγκέντρωση 17:30 στα γραφεία του ΣΒΕΟΔ, Σπ.Τρικούπη 56 – 58
Στηρίζουμε την απεργία του σωματείου της e-food την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την κατάργηση των στόλων και για πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα σε όλους τους διανομείς. Οι εργαζόμενοι διανομείς της efood, πάνω από ένα χρόνο βρίσκονται σε “διαβούλευση ” με την εταιρεία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Στην πραγματικότητα η εταιρεία τους εμπαίζει, ροκανίζοντας χρόνο και αποφεύγει τον ουσιαστικό διάλογο. Δεν έχει κάνει καμία επίσημη πρόταση, ούτε έχει απαντήσει εγγράφως στις προτάσεις του σωματείου. Κάνει πως ξεχνάει πως είναι υποχρέωση της. Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική εργατική νομοθεσία, τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων θα πρέπει να καλύπτονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό και απέχει από το 80%. Τα 55 εκατομμύρια ευρώ κέρδη για τα έτη 2021 & 2022 δεν είναι αρκετά για την εταιρεία, ώστε να υπογράψει ΣΣΕ για το σύνολο των εργαζομένων της. Όλα αυτά τα χρόνια η efood συστηματικά και με συντονισμένες κινήσεις ξεφορτώνεται τους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με σύμβαση εργασίας. Αρνήθηκε να μετατρέψει τους 4ωρους σε 8ωρους, απολύοντας όσους επιτρέπει ο νόμος και ωθώντας άλλους σε παραίτηση.
Παράλληλα, προσλαμβάνει διανομείς μόνο υπό το ψευδεπίγραφο καθεστώς της φριλάνς εργασίας. Επέβαλλε το σύστημα βαρδιών, τα σλοτς, και το παραμύθι της εργασίας με ελεύθερο ωράριο γκρεμίστηκε. Τώρα τελευταία ακολουθεί το παράδειγμα της wolt στην Ελλάδα και στην Κύπρο και κατασκευάζει στόλους διανομέων, που τους διαχειρίζονται εργολάβοι/ στολάρχες. Οι στόλοι εγγυούνται την ύπαρξη διανομέων στο δρόμο ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών, αργιών και ώρας. Επιπλέον, τα κέρδη από την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία είναι πάρα πολλα. Οι εργολάβοι/ στολάρχες, εις γνώσιν και σε αγαστή συνεργασία με την efood, προσλαμβάνουν με εικονικές συμβάσεις εργασίας μετανάστες, που δεν ξέρουν τη γλώσσα και την εργατική νομοθεσία. Με έναν κωδικό εργάζονται πολλοί εργαζόμενοι και ο κωδικός μπορεί να μένει ανοιχτός και να δουλεύει 24ωρο. Η εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, η υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία βαράνε κόκκινο. Οι στολάρχες ξεζουμίζουν τους διανομείς. Παρακρατούν ένα πόσο, που μπορεί να φτάσει και στο 35% του τζίρου του διανομέα, δηλαδή όταν η εταιρεία πλατφόρμα πληρώνει 1.60 με 1.80 για μια παραγγελία (στη τιμή συμπεριλαμβάνεται η βενζίνη, το σέρβις, η αμοιβή λογιστή, η ασφάλιση) ο διανομέας παίρνει 1 ευρώ. Με απλά μαθηματικά φτάνει να εργάζεται για 4 ευρώ την ώρα, ανασφάλιστος και να επωμίζεται όλα τα έξοδα.
Η εταιρεία, εφαρμόζοντας το διαίρει και βασίλευε, χωρίζει τους διανομείς σε μισθωτούς και φρι. Τις απεργιακές κινητοποιήσεις των μισθωτών συναδέλφων, τις αντιμετώπισε με τους φριλάνσερ που λειτούργησαν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Περνώντας όμως οι μήνες φαίνεται όλο και πιο καθαρά τι σκοπούς έχει η efood (και η κάθε πλατφόρμα ). Στη ψευδεπίγραφη φριλάνς εργασία η efood είναι αυτή που προσφέρει στους και καλά συνεργάτες της τα μέσα εργασίας (εφαρμογή), το πελατολόγιο, καθορίζει μόνομερως την τιμή ανά παραγγελια και το ωράριο μέσω ενός συστήματος έτοιμων βαρδιών που επιλέγει ο κατ’ επίφαση συνεργάτης. Αυτή η σχέση εργασίας βαφτίζεται από τις εταιρείες πλατφόρμες εργασίας φριλάνς εργασία. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι στερούμαστε τα βασικά δικαίωματα μας όπως: άδεια κανονικη, ασθενείας, μητρότητας/πατρότητας κ.λπ. Χάνουμε τις νόμιμες προσαυξήσεις (νυχτερινό, Κυριακές και αργίες), εργαζόμαστε χωρίς ωράριο, χάνουμε τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όλα τα επιδόματα (τριετίες, επικινδυνότητας (ιδιαιτέρων συνθηκών) , επίδομα αδείας, γάμου, τέκνων). Η αποζημίωση για το ιδιόκτητο δίκυκλο και για τα καύσιμα, παροχή ΜΑΠ) συμψηφίζεται δήθεν στη τιμή της παραγγελίας και χάνονται. Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος/δυστυχήματος η εταιρεία ξεγλιστράει των ευθυνών της. Ακόμη, η απόλυση ονομάζεται τερματισμός συνεργασίας. Η efood και όλες οι εταιρείες πλατφόρμες εργασίας στοχεύουν στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών κεκτημένων. Σε αυτή την παραχάραξη της αλήθειας, οι πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν ως συμμάχους το κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Ο πρώην υπουργός Κ. Χατζηδάκης, ως πιστός υπηρέτης της ντόπιας και διεθνής ελιτ, στο νόμο 4808/21(νόμος Χατζηδάκη), σε έξι πρόχειρογραμμένα άρθρα με ελλείψεις και ασάφειες, νομιμοποίησε άρον άρον την ψευδεπίγραφη φριλάνς εργασία. Τότε, η κυβέρνηση, έδειξε πρωτοφανή βιασύνη να νομιμοποιήσει τις πλατφόρμες, ενώ τώρα το υπουργείο εργασίας κάνει πως δεν γνωρίζει τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για τις εταιρείες πλατφόρμες εργασίας και τηρεί σιγή ιχθύος. Αντί να την ενσωματώσει άμεσα στο εθνικό εργατικό δίκαιο συνεχίζει να κάνει πλάτες στις εταιρείες, κάνοντας τα στραβά μάτια. Δεν βλέπει τις γαλέρες των στόλων και δεν ασκεί πίεση στην εταιρεία ώστε να υπογράψει ΣΣΕ. Αυτά που δεν κάνει το κράτος και το υπουργείο εργοδοσίας, τα κάνουμε εμείς οι εργαζόμενοι. Άλλη μια φορά παίρνουμε τον δρόμο του αγώνα, γνωρίζοντας πως η νίκη των συναδέλφων στην efood θα σκορπίσει χαμόγελα σε όλους τους εργαζόμενους οδηγούς δικύκλου και σε όλη την εργατική τάξη.
Αλληλεγγύη και νίκη στον αγώνα των εργαζομένων της efood για ΣΣΕ
Οι συλλογικές συμβάσεις είναι αντεπίθεση για την τάξη μας
Κατάργηση των δουλεμπόρων εργολάβων (στολάρχες)- προσλήψεις απευθείας από την efood
Πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους διανομείς στις εταιρείες πλατφόρμες
Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά