Οι ματωμένες φαβέλες της Βραζιλίας.
Λίγες ώρες πριν, είχαμε τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση όλων των εποχών στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Η αστυνομική επέμβαση σε φτωχογειτονιές και φαβέλες της πόλης κράτησε πολλές ώρες και οι μπάτσοι κινητοποίησαν, εκτός των άλλων, 2 χιλιάδες άντρες, 2 ελικόπτερα, 32 τεθωρακισμένα οχήματα και 12 οχήματα κατεδάφισης που χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή οδοφραγμάτων για να μπορέσουν να εισέλθουν στα στενά δρομάκια. Αποτέλεσμα; Μέχρι τώρα, μετράμε τουλάχιστον 64 νεκρούς, 60 άτομα «ύποπτα για συμμετοχή σε συμμορίες» και 4 ένστολους.
Η κεντρική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι στοχευμένες επιδρομές ήταν απαραίτητες για να σταματήσουν την επέκταση της συμμορίας που ονομάζεται Comando Vermelho (Κόκκινη Διοίκηση). Οι κάτοικοι κλειδώθηκαν στα σπίτια τους και τα καταστήματα έκλεισαν τις πόρτες τους εν μέσω ισχυρισμών της αστυνομίας ότι οι συμμορίες χρησιμοποιούσαν μέχρι και drones για να αντεπιτεθούν. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Κλαούντιο Κάστρο περιέγραψε την επιχείρηση στις φαβέλες Complexo da Penha & Complexo do Alemao ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτείας.
Τι κρύβεται όμως πίσω από τέτοιου είδους τεράστιες επιχειρήσεις των αρχών, εκτός από την προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος που στη Βραζιλία έχει βαθύτατες ρίζες; Αμύθητα ποσά που προέρχονται από το εμπόριο ναρκωτικών, ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ κράτους και παρακράτους, κλείσιμο στομάτων για συμφωνίες που δεν πήγαν καλά, κρατική επίδειξη δύναμης και ένα γενικότερο «καθάρισμα» της χώρας για τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP30, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπελέμ της βόρειας Βραζιλίας.
Οι επιδρομές στις φαβέλες είναι συχνές, αλλά αυτή ήταν η πιο θανατηφόρα. Μέχρι τώρα, ο υψηλότερος αριθμός νεκρών είχε σημειωθεί το 2021 σε μια επιδρομή που άφησε πίσω της 28 νεκρούς. Η επιχείρηση της Τρίτης διέκοψε την κυκλοφορία σε πολλούς από τους κεντρικούς δρόμους της παραθαλάσσιας πόλης, οι συγκοινωνίες σταμάτησαν, τα λεωφορεία αποσύρθηκαν και οι σφαίρες έπεφταν βροχή. Και όλα αυτά φίλε αναγνώστη στο Ρίο, τον κύριο τουριστικό προορισμό της Βραζιλίας, που εκτός από τουρισμό έχει μάθει να βιώνει μία καθημερινότητα γεμάτη βία.
Η αστυνομία κατέσχεσε τουλάχιστον 42 τουφέκια την Τρίτη, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και προχώρησε σε 81 συλλήψεις. Είναι γνωστό πως η ζωή στις φτωχές και πυκνοκατοικημένες γειτονιές είναι ζόρικη για τους κατοίκους και αυτό διότι κουμάντο κάνουν οι συμμορίες. Από την άλλη πλευρά, η αστυνομία της Βραζιλίας αντιμετωπίζει κάθε φαβέλα ως εχθρικό έδαφος, με άδεια να πυροβολεί και να σκοτώνει ότι αναπνέει. Πέρυσι, περίπου 700 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων στο Ρίο, δηλαδή σχεδόν δύο την ημέρα. Ο αριθμός είναι πραγματικά σοκαριστικός.
Ειδικοί & οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει τις μαζικές επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον εγκληματικών οργανώσεων. Ο λόγος; Τις θεωρούν αναποτελεσματικές και επικίνδυνες διότι γίνονται κοντά σε σχολεία και κέντρα Υγείας. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομοθετικής Συνέλευσης της Πολιτείας του Ρίο θα απαιτήσει «εξηγήσεις για τις συνθήκες της ενέργειας, η οποία έχει για άλλη μια φορά μετατρέψει τις φαβέλες του Ρίο σε θέατρο πολέμου και βαρβαρότητας», δήλωσε στο AFP η βουλευτής Ντάνι Μοντέιρο, πρόεδρος της επιτροπής.
Ο οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι είναι «τρομοκρατημένος» από την θανατηφόρα αστυνομική επιχείρηση, ζήτησε αποτελεσματικές έρευνες και υπενθύμισε στις αρχές τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο César Muñoz, διευθυντής του Human Rights Watch στη Βραζιλία, χαρακτήρισε τα γεγονότα της Τρίτης «τεράστια τραγωδία» και «καταστροφή». «Η εισαγγελία πρέπει να ξεκινήσει τις δικές της έρευνες και να διευκρινίσει τις συνθήκες κάθε θανάτου», δήλωσε ο Muñoz σε ανακοίνωσή του.
Την ίδια ώρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν φωτιές και καπνούς να ανεβαίνουν από τις δύο φαβέλες καθώς ακούγονταν πυροβολισμοί. Το Υπουργείο Παιδείας της πόλης δήλωσε ότι 46 σχολεία στις δύο γειτονιές έκλεισαν και το κοντινό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο ακύρωσε τα νυχτερινά μαθήματα και προέτρεψε τους ανθρώπους στην πανεπιστημιούπολη να αναζητήσουν καταφύγιο. Για την αστυνομία της Βραζιλίας όμως, που προετοίμαζε την επιχείρηση εδώ και ένα χρόνο, αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες..








