«Δε ζητάμε συμπόνοια, ζητάμε δικαιοσύνη». Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Ibrahim Gökçek

από | 30 Απρ, 2020

«Δε ζητάμε συμπόνοια, ζητάμε δικαιοσύνη»

Ο Ibrahim Gökçek, μουσικός του Grup Yorum που βρίσκεται σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου για 317 μέρες απευθύνθηκε στο κοινό λέγοντας: «Ο θάνατος μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Για 317 μέρες ο Ibrahim Gökçek, μπασίστας του αριστερού συγκροτήματος Grup Yorum βρίσκεται σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου ενάντια στην κρατική καταπίεση που υφίσταται το συγκρότημά του. Με αυτόν τον τρόπο ο 39χρονος μουσικός διεκδικεί την άρση της απαγόρευσης συναυλιών για το Grup Yorum, τον τερματισμό των αστυνομικών επιθέσεων ενάντια στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil, την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων μελών της μπάντας και τον τερματισμό όλων των διώξεων. Η τουρκική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει απορρίψει όλες τις διεκδικήσεις. Αξιωματούχοι της Άγκυρας λένε ότι πρώτα θα τερματιστεί η απεργία πείνας κι έπειτα μπορούν να μιλήσουν.

Ο Ibrahim Gökçek σε μήνυμά του που διαδόθηκε στο Twitter την Πέμπτη 28 Απρίλη, ανακοίνωσε πως η απεργία πείνας δε θα τερματιστεί. «Οι απαιτήσεις μας είναι εύλογες, γιατί δεν ικανοποιούνται;» αναρωτήθηκε ο μουσικός εμφανώς αδύναμος από τον πολυήμερο αγώνα του. «Έχουμε δώσει τις μεγαλύτερες κι επιδραστικότερες συναυλίες. Δημιουργήσαμε τα τραγούδια του λαού και γίναμε ένα με τον λαό».

Ibrahim Gökçek

Το Grup Yorum, η τελευταία συναυλία του οποίου συγκέντρωσε 1.5 εκατομμύριο κόσμο το 2015, απαγορεύεται να εμφανιστεί ζωντανά εδώ και 5 χρόνια. Κάτω από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του AKP έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016, τα ονόματα των μελών της μπάντας έχουν μπει σε λίστες τρομοκρατών. Κατηγορούνται ότι είναι μέλη του DHKP-C, ιστορικής επαναστατικής οργάνωσης της τουρκικής αριστεράς. Η κυβέρνηση τους έχει επικηρύξει με ποσά ανάμεσα στις 300 χιλιάδες κι ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες, «νεκρούς ή ζωντανούς». Την τελευταία φορά που είχαν επικηρυχτεί καλλιτέχνες ήταν στη ναζιστική Γερμανία.

Οι απεργίες πείνας μέχρι θανάτου

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Ibrahim Gökçek συνελήφθη μαζί με τη Helin Bölek (επίσης μέλος του Grup Yorum) κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil. Μετά την απελευθέρωσή τους από τη φυλακή τον Φεβρουάριο του 2020 κι οι δύο μετέτρεψαν την απεργία πείνας που έκαναν σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Η Helin Bölek υπέκυψε στις 4 Απρίλη σε ηλικία 28 ετών. Κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου οι απεργοί πίνουν μόνο νερό με ζάχαρη κι αλάτι και σε ορισμένες περιπτώσεις συμπληρώματα με βιταμίνη Β για να μπορούν να είναι σε θέση να σκέφτονται καθαρά.

«Η Helin πέθανε επειδή ήθελε να τραγουδάει τα τραγούδια της» είπε ο Gökçek. «Θέλαμε απλά να ασκήσουμε την τέχνη μας. Δε μας άφησαν άλλη διέξοδο παρά τον θάνατο» πρόσθεσε κι ανακοίνωσε: «Η αντίστασή μας δε θα τελειώσει χωρίς μια στέρεη συμφωνία». Πρέπει να επιτραπεί στο συγκρότημα να ανακοινώσει ημερομηνία και τοποθεσία όπου θα πραγματοποιήσει συναυλία. Επιπρόσθετα πρέπει να απελευθερωθούν τα φυλακισμένη μέλη Ali Aracı και Sultan Gökçek. Η τελευταία είναι η σύζυγος του Ibrahim Gökçek. «Αυτός είναι ο τρόπος για να σταματήσουν οι θάνατοι. Δε θέλουμε συμπόνοια ή κατανόηση. Απαιτούμε δικαιοσύνη. Θέλουμε δικαιοσύνη και την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του Grup Yorum.”

Το Grup Yorum

Από την ίδρυσή του 35 χρόνια πριν, το Grup Yorum συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες στην Τουρκία σαφώς τοποθετούμενο από την πλευρά των λαών. Στα τραγούδια της, που έχουν τραγουδηθεί σε τουρκικά, κουρδικά κι αραβικά κι ασχολούνται με την καταπίεση του λαού, η μπάντα πάντα καλεί σε αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, ενότητα και δικαιοσύνη. Τα τραγούδια τους παίζονται σε απεργίες, διαδηλώσεις, κηδείες και γάμους. Η δημοφιλία κι η συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο και καταπιεσμένο λαό είναι επίσης ο λόγος που το Grup Yorum πάντα υπόκεται σε καταπίεση από την ίδρυσή του το 1985.

Κάλεσμα του Grup Yorum για να σωθεί η ζωή του Ibrahim Gökçek

O Ibrahim Gökçek κι ο πατέρας του Ahmet συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Αντίστασης.

Ο Bahar Kurt, ένα από τα μέλη του Grup Yorum υπενθύμισε πως ο Mustafa Koçak πέθανε μετά τη Helin Bölek ενώ ο Ibrahim Gökçek και 2 δικηγόροι βρίσκονται ακόμη σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου.

Ο Kurt σημείωσε πως «ο Ibrahim δεν έχει πολύ χρόνο» υπενθυμίζοντας πως βρίσκεται σε απεργία πείνας για πάνω από 300 μέρες. Μιλώντας μετά τον Bahar Kurt, ο πατέρας του Ibrahim είπε πως συμπαραστέκεται στον γιο του και στους φίλους του που παλεύουν ενάντια στην αδικία. «Ο Ibrahim θέλει να ζήσει. Θέλει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να πραγματοποιηθεί αυτό».

Το PKK καλεί σε επείγουσα δράση για τον Ibrahim Gökçek

Η Επιτροπή για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες του PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) κάλεσε σε επείγουσα δράση για τον Ibrahim Gökçek τη Δευτέρα. «Είτε μέσα είτε έξω αυτοί που αντιστέκονται δε μπορού να αφεθούν μόνοι. Πριν θρηνήσουμε κι άλλους θανάτους πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν. Ακόμη και κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες (σ.τ.μ. τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού) υπάρχουν πολλές μέθοδοι για αυτό. Είναι αρκετό να μην είμαστε αδιάφοροι, η αντίσταση είναι δυνατή κάτω από όλες τις περιστάσεις.»

HBDH: Ο φασισμός δε σταματάει ούτε στους καιρούς του κορονοϊού

Το «Ενωμένο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών» (Halkların Birleşik Devrim Hareketi, HBDH) επίσης καλεί σε δράση  για τον Ibrahim Gökçek. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 29 Απρίλη, η συμμαχία επισημαίνει τις «αδίστακτες επιθέσεις» που συνεχίζει το τουρκικό κράτος σε όλα τα πεδία της ζωής ακόμη και στους καιρούς του κορονοϊού.

«Το κράτος επιδεικνύει ακραία βαρβαρότητα ενάντια στα μέλη του Grup Yorum που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με την επανασταστική τέχνη τους κι ενάντια σε αυτούς που απαιτούν μια δίκαιη δίκη κατεβαίνοντας σε απεργία πείνας. Πρόσφατα η Helin Bölek κι ο Mustafa Koçak μπήκαν στο Καραβάνι των Αθάνατων. Ο Ibrahim Gökçek που αρνείται να φάει για 316 μέρες μπορεί να φύγει από στιγμή σε στιγμή. Πρέπει να δράσουμε άμεσα για τον Ibrahim και τους πολιτικούς κρατούμενους. Ας πάρουμε τα δημοκρατικά και νόμιμα δικαιώματά μας στα χέρια μας κι ας οδηγήσουμε την αντίσταση σε νίκη», σημείωσε η ανακοίνωση του HBDH.

Ο Ahmet Gökçek, πατέρας του απεργού πείνας Ibrahim Gökçek

Έκκληση του πατέρα του Ibrahim Gökçek στον λαό να δυναμώσει τη φωνή του

Ο πατέρας του Gökçek είπε πως ο γιος του αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων που συνδέονται με την απεργία πείνας. Λέγοντας Ibrahim έχει τις αισθήσεις του και μιλάνε κατά τη διάρκεια της μέρας, ο Gökçek δίνει έμφαση στο ότι ο γιος του τού είπε πως έχει ελπίδα και θέλει ο λαός να προσπαθήσει σκληρότερα και να πιέσει περισσότερο για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Υπογραμμίζοντας πως οι διεκδικήσεις τους μπορούν εύκολα να ικανοποιηθούν ο Gökçek δήλωσε: «Αυτά τα παιδιά δεν είναι σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου επειδή θέλουν να πεθάνουν. Αυτά τα παιδιά θέλουν να τραγουδάνε και να δίνουν συναυλίες ελεύθερα. Δεν είναι φυσιολογικό για έναν καλλιτέχνη να μη μπορεί να δώσει συναυλίες. Για έναν καλλιτέχνη είναι τόσο μεγάλη ανάγκη να δημιουργεί και να δίνει συναυλίες όσο για έναν άνθρωπο ο αέρας και το νερό. Θέλουν να αρθούν οι απαγορεύσεις, είναι δύσκολο να σκεφτείς κάτι πιο φυσικό από αυτό.»

Τονίζοντας πως δεν περιμένουν περιμένουν τίποτα από το κράτος που είναι η βάση της αδικίας αλλά από τον λαό, ο Gökçek είπε πως ο λαός πρέπει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για να πιέσει για την άρση των απαγορεύσεων.

«Το πολιτιστικό κέντρο όπου αυτά τα παιδιά δουλεύουν, έχει επανειλημμένα χτυπηθεί από την αστυνομία, οι άνθρωποι χτυπήθηκαν και τα όργανά τους σπάστηκαν. Αυτή η καταπίεση πρέπει να σταματήσει και να επικρατήσει η δικαιοσύνη. Για αυτό, ο λαός πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση: δε ζητάμε δικαιοσύνη μόνο για τα παιδιά μας αλλά για όλους.»

Ο Gökçek σημείωσε πως τα παιδιά τους περίμεναν 4-5 χρόνια για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και προχώρησαν σε απεργία πείνας ως ύστατη λύση. «Έχουν συλληφθεί όλα τα μέλη του Grup Yorum. Κάποιοι από αυτούς αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο εξωτερικό».

O Ahmet Gökçek μαζί με τον γιο του Ibrahim Gökçek

Ο Ibrahim είναι το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του Ahmet Gökçek. Γεννήθηκε το 1980 και παίζει μπάσο στο Grup Yorum 16 χρόνια.

Ο Gökçek πρόσθεσε: «Αυτά τα παιδιά αγαπούν τη ζωή. Η Helin Bölek αγαπούσε τη ζωή αλλά τη χάσαμε. Ο Ibrahim λέει το ίδιο πράγμα σε όλες τις συζητήσεις μας. Λέει ότι θα δώσουν ξανά συναυλίες και θα τις παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν έχασε ποτέ την ελπίδα του. Φυσικά, μόλις εκπληρωθούν τα αιτήματά τους θα σταματήσουν την απεργία πείνας. Επειδή θέλουν να ζήσουν. Θέλουν ξανά να τραγουδήσουν και να γυρίσουν πίσω στις συναυλίες τους.»

Ο Ahmet Gökçek έδωσε έμφαση στο ότι περιμένει χιλιάδες ανθρώπου να πάνε στις συναυλίες του Grup Yorum όταν ξαναγίνουν. Είπε πως υπάρχουν κάποιες πολύ αδύναμες φωνές από άλλους καλλιτέχνες και τόνισε πως αυτές οι φωνές πρέπει να ισχυροποιηθούν.

Επαναλαμβάνοντας πως οι απεργοί πείνας δεν έχουν παράλογες απαιτήσεις ο Ahmet Gökçek κάλεσε τους πάντες να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να τους υποστηρίξουν.

Πηγή: ANF News [1], [2], [3]

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...