Η συντακτική ομάδα του Alerta ήρθε σε επικοινωνία με εργαζόμενους της Workable και τους πήρε συνέντευξη με αφορμή ένα ”κύμα” απολύσεων στο οποίο επιδόθηκε η εργοδοσία της εταιρείας το προηγούμενο διάστημα. Θα θέλαμε, εκ των προτέρων, να τους ευχαριστήσουμε για την άμεση ανταπόκριση τους στην πρόταση μας για συνέντευξη και να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα που δίνουν αυτό τον καιρό.

Ποιο είναι το αντικείμενο της Workable και πόσους εργαζόμενους απασχολεί;

Η Workable είναι μια εταιρεία πληροφορικής που έχει αναπτύξει την ομώνυμη πλατφόρμα προσλήψεων. Μέσω αυτής της πλατφόρμας εταιρείες διαχειρίζονται προσλήψεις και βρίσκουν υποψήφιους για τις θέσεις εργασίας που έχουν ανοίξει. Αυτή την στιγμή απασχολεί 235 υπαλλήλους, 163 στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι είναι στις κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην Μ.Βρετανία και στην Αυστραλία.

Μέσα στο 2019 όμως είχε φτάσει να έχει σχεδόν 300 υπαλλήλους. Η εταιρεία είχε πάρει ένα funding 50 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβρη του 2018 και είχε προχωρήσει σε πολλές προσλήψεις, ειδικά στο τμήμα των πωλήσεων. Σκοπός ήταν να προωθήσει το προϊόν σε περισσότερους πελάτες και έτσι να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της. Ένας μεγάλος αριθμός από τους συναδέλφους που είχαν προσληφθεί τότε είχε ήδη αποχωρήσει πριν την έναρξη της ύφεσης. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων απολύσεων, 20 από τις 24, αφορούσε το συγκεκριμένο τμήμα.

Τι μορφή έχει και σε ποιους ανήκει;

Η εταιρεία είναι ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία). Οι ιδιοκτήτες είναι ο Σπύρος Μαγιάτης (CTO) και ο Νίκος Μοραϊτάκης (CEO).

Ποιο είναι γενικά το εργασιακό καθεστώς κι οι εργασιακές συνθήκες;

Για τα δεδομένα του κλάδου είναι μια εταιρεία με καλές εργασιακές συνθήκες στο γενικότερο κλίμα των start ups. Παρόλα αυτά υπάρχει πίεση όταν πρέπει να βγει ένα project και συχνά οι εργαζόμενοι δουλεύαν πέραν του ωραρίου τους σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι υπερωρίες ποτέ δεν αναγνωρίζονταν άρα και δεν πληρωνόντουσαν.

Διαβάσαμε στην ανακοίνωση της ομάδας εργαζομένων για το Workable Bridge. Περί τίνος πρόκειται;

Το Workable Bridge είναι μια εφαρμογή που ανέπτυξε η Workable εν μέσω της πανδημίας. Η λειτουργία του είναι να χρησιμοποιείται από εταιρείες που κάνουν απολύσεις στο προσωπικό τους ώστε οι απολυμένοι να έχουν επιπλέον βοήθεια στο να βρουν άλλη δουλειά. Για την υλοποίηση του Workable Bridge. Το λογισμικό ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα και με την υπερεντατική δουλειά συναδέλφων.

Τι έχει αλλάξει στην εταιρεία από την έναρξη της πανδημίας;

Οι εργαζόμενοι πλέον δουλεύουν αποκλειστικά remotely. Αυτή είναι η κατεύθυνση που θέλει να πάρει η εταιρεία για περιορισμό των εξόδων και μετά την λήξη της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε κάποια από τα benefits που είχαμε όπως το δωρεάν φαγητό. Επίσης το remote σημαίνει περισσότερες ώρες δουλειάς για αρκετούς συναδέλφους. Περικοπές έχουν γίνει και στο budget των trainings για τους εργαζόμενους.

Ας περάσουμε στις απολύσεις. Θέλετε να μας πείτε τι ακριβώς έχει γίνει;

 Οι απολύσεις ήταν 24 και έγιναν την Πέμπτη 30/4 έως και την Δευτέρα 4/5. Οι 14 ήταν στην Ελλάδα και 10 στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Στους συνάδελφους που απολύθηκαν δεν είχε γίνει καμιά προειδοποίηση και ενημερώθηκαν σε ένα meeting που τους έκλεισε ξαφνικά κάποιος εκπρόσωπος του hr ή του upper management. Υπήρξαν μάλιστα πιέσεις να υπογράψουν το χαρτί της απόλυσής τους χωρίς να έχουν προλάβει καν να το διαβάσουν με δικαιολογίες του τύπου πέφτει η σύνδεση ή ότι δεν έχουν χρόνο να το συζητήσουν περαιτέρω. Τα meetings ήταν online γιατί ήδη όλοι δούλευαν remotely.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των απολύσεων που έγιναν στην Ελλάδα τις 30 Απρίλη (9 απολύσεις) ήταν οριακά κάτω από 10% που είναι το όριο των ομαδικών απολύσεων. Συνολικά και σε αυτό το διάστημα απολύθηκε περίπου το 9% των εργαζομένων της εταιρείας. Σε ενημέρωση που είχε γίνει ένα μήνα πριν ο CEO της εταιρείας διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους πως “όλα βαίνουν καλώς” και “είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να αντέξουμε αρκετούς μήνες ακόμα“ παρά την ύφεση.

Πως αποφασίσετε να απευθυνθείτε στο Radical IT και πως έχει κινηθεί το ΣΕΤΗΠ μέχρι τώρα;

Το ΣΕΤΗΠ είναι ένα μαχητικό κλαδικό συνδικάτο που δραστηριοποιείται στους εργαζόμενους στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες στον νομό Αττικής. Οι Radical IT είναι μια αγωνιστική πρωτοβουλία που δραστηριοποιείται στο ΣΕΤΗΠ. Λειτουργει με αμεσοδημοκρατικές συζητήσεις βάσης και αποφασίζει τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της. Έχουν μεταφέρει εμπειρία και έχουν βοηθήσει στην οργάνωση εργαζομένων και των αγώνων στις επιχειρήσεις του κλάδου πχ σε εμάς στην Workable, στην Beat και αλλού.

Το ίδιο ισχύει και για την Ταξική Ενότητα (ΠΑΜΕ) που είναι η άλλη παράταξη του σωματείου και η πλειοψηφία της διοικησης του. Επίσης πέρα από την οργάνωση των εργαζομένων το ΣΕΤΗΠ χρησιμοποιεί τον θεσμικό του ρόλο για να ασκήσει πίεση στην εργοδοσία της Workable ώστε να προχωρήσει σε συνάντηση και να δεχτεί τα αιτήματά μας.

Αυτό γίνεται με την κατάθεση ψηφίσματος αλληλεγγύης στο ΕΚΑ, την προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας αλλά και στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να αναγκαστεί η εργοδοσία να προχωρήσει σε συνάντηση. Βλέπουμε ομως και τα όρια και τους περιορισμούς που έχει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν και για την περίπτωση των εργαζομένων της Beat αλλά η εκεί εργοδοσία αρνείται να συναντηθεί με το ΣΕΤΗΠ, πράγμα παράτυπο, αλλά χωρίς να έχει καμία κύρωση για αυτό.

Τι διεκδικείτε και ποιά αιτήματα βγάζετε μπροστά μέσω του αγώνα σας;

Διεκδικούμε:

  • Ανάκληση όλων των πρόσφατων απολύσεων.
  • Καμία νέα απόλυση.
  • Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.
  • Ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων πριν την λήψη οποιουδήποτε μέτρου.

Έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα κάποια κινητοποίηση ή σχεδιάζετε κάτι στο μέλλον;

Δεν έχουμε πραγματοποιήσει κάποια κινητοποίηση έως τώρα. Είμαστε όμως σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς η διοίκηση της εταιρείας αρνήθηκε να συναντηθεί με το ΣΕΤΗΠ αλλά και να απαντήσει συγκεκριμένα στα αιτήματά μας. Ταυτόχρονα στην τελευταία  ενημέρωση που έκανε ο CEO της εταιρείας στους εργαζόμενους στις 4/5 , αμέσως μετά τις απολύσεις δηλαδή, ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στο μέλλον δεν θα γίνουν απολύσεις ή περικοπές. Άρα είναι πιθανό να έχουμε νέες κινήσεις από την πλευρά της διοίκησης.

Έχετε εικόνα από το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στη Workable μετά τις απολύσεις; Ποιά στάση κρατάνε απέναντι στο ζήτημα;

Οι εργαζόμενοι είναι σοκαρισμένοι από τις απολύσεις αλλά και τον τρόπο που έγιναν. Επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας και αρκετοί εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη προς τα λεγόμενα της διοίκησης και τους στόχους που έχουν τεθεί. Η Workable είναι μια εταιρεία που καλλιεργούσε ένα πιο φιλικό κλίμα στους εργαζόμενούς της όπως και αρκετές startup. Σκοπός φυσικά είναι έτσι να ανεβάσει την παραγωγικότητά τους.

Ένας μήνας ύφεσης άλλαξε πλήρως αυτή την προσέγγιση και η εταιρεία επέλεξε να μετακυλίσει τις ζημιές της στις πλάτες των εργαζομένων της. Αυτό είναι κάτι που έγινε αντιληπτό από πλειοψηφία των εργαζομένων που διαφωνούν με τις απολύσεις αλλά και φοβούνται για μελλοντικές περικοπές.

Σε όλους τους εργατικούς αγώνες είναι πάντα πολύ βοηθητική η συμπαράσταση άλλων συναδέλφων από τον κλάδο ή από άλλους κλάδους. Έχει υπάρξει κάποια κίνηση αλληλεγγύης μέχρι τώρα;

Σε επίπεδο κλάδου από την αρχή έχουμε κοντά μας το ΣΕΤΗΠ και τις παρατάξεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Ιδίως τους Radical IT που ήταν οι πρώτοι που ανέδειξαν την περίπτωσή μας. Επίσης καταγγελία στις απολύσεις στην Workable εξέδωσε και το ΕΚΑ. Πολύ σημαντική είναι και η δημοσιότητα που πήρε το θέμα και η ανακοίνωση που βγάλαμε και κυκλοφόρησε σε αρκετές ιστοσελίδες και εφημερίδες.

Πως σκοπεύετε να συνεχίσετε τον αγώνα σας από εδώ και στο εξής;

 Εξακολουθούμε να πιέζουμε μέσω του σωματείου την εργοδοσία της Workable να απαντήσει στα αιτήματά μας και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά σε νέες απολύσεις ή περικοπές. Επίσης είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μέσω του ΣΕΤΗΠ και των Radical IT με άλλους εργαζόμενους τους κλάδου που στις εταιρείες τους γίνονται απολύσεις και μειώσεις μισθών με σκοπό ίσως να μπορέσουμε να συντονιστούμε περαιτέρω.

Υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα πρόσφατων και παλαιότερων αγώνων στον κλάδο όπως η τρίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Beat. Ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε δράσεις που θα συμμετέχουν και θα αποφασίσουν η πλειοψηφία των εργαζομένων ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν και πραγματική πίεση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.