30 Μαρτίου 6:30 το πρωί η κυβέρνηση αποφασίζει να σπάσει το σπυρί στα οπίσθια του νεοφιλελευθερισμού και της «ανάπτυξης», κόβοντας την παροχή ρεύματος στο απόλυτα επιτυχημένο συνεργατικό επιχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. Δυο μήνες σχεδόν μετά η ΒΙΟ.ΜΕ παραμένει χωρίς ρεύμα.

Aς κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή στο τί είναι η ΒΙΟ.ΜΕ. πρώτα:

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1982 και αποτελούσε θυγατρική της Philkeram Johnson, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Θεωρείτο μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος μέχρι και το 2010, οπότε και παρουσίασε αρνητικό ισολογισμό καθυστερώντας παράλληλα την μισθοδοσία των εργατών. Έχει αναφερθεί ότι η μητρική εταιρεία χρέωσε με δάνειο ύψους 1,9 εκατ. ευρώ τη θυγατρική της με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλασματικά παθητικό.

Τον Αύγουστο του 2011 η επιχείρηση προχώρησε σε παύση πληρωμών έχοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Μάιο του ιδίου έτους. Τον Οκτώβριο, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Έως σήμερα δεν έχει γίνει απόλυση σε κανέναν από τους 70 εργαζόμενους.

Τον Μάιο του 2012 η γενική συνέλευση των εργαζομένων, βάση της οποίας πλέον λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις, με συντριπτική πλειοψηφία 97% αποφάσισε την ανάληψη της ευθύνης του εργοστασίου. Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τη λειτουργία του εργοστασίου παράγοντας προϊόντα γενικού καθαρισμού καθώς και κάποια από αυτά που παρασκεύαζαν και παλαιότερα.

Το εργοστάσιο τυπικά δεν ανήκει στην ΒΙΟ.ΜΕ., καθώς το νομικό καθεστώς για αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτο. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του σε πολλές προσπάθειες πλειστηριασμών της έκτασης των 160 στρεμμάτων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου ασκεί την λειτουργία της. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 έχουν γίνει 15 προσπάθειες πλειστηριασμών, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Κύριο μέλημα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ είναι το άνοιγμα στη κοινωνία μέσα από πρωτοβουλίες , όπως η φιλοξενία συναυλιών, πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και παζαριών χωρίς μεσάζοντες, αλλά και για την αποθήκευση ειδών πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες στην Ειδομένη. Οι εργαζόμενοι σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης λειτουργούν εργατικό ιατρείο αλληλεγγύης, με πρόσβαση σε όλο το κόσμο, όπως εργαζόμενοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες και άνεργοι. Από το Μάρτιο του 2020 και λόγω της πανδημίας του κορονοιού οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ παράγουν σαπούνια έτσι ώστε να τα στείλουν σε διάφορες δομές μεταναστών, καθώς και σε φυλακισμένους που τα έχουν ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας με παρόμοια συνεργατικά εγχειρήματα τα οποία δραστηριοποιούνται, τόσο στην Ελλάδα όσο σε άλλες χώρες παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, τον Οκτώβριο του 2016 η ΒΙΟ.ΜΕ φιλοξένησε τη δεύτερη Ευρωμεσογειακή συνάντηση συνεργατικών εγχειρημάτων και αυτοδιαχειριζόμενων εργοστασίων, ενώ το Σεπτέμβριο του 2017 συμμετείχε στο παγκόσμιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή. Τον Οκτώβριο του 2018 συνδιοργάνωσε με άλλα 18 αυτοδιαχειριζόμενα συνεργατικά εγχειρήματα το πρώτο Φεστιβάλ Συνεργατισμού.

Για να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία ως προς την πρόθεση του εγχειρήματος,οι ίδοι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται τόσα χρόνια απαιτώντας την δημιουργία παροχής ρεύματος στο όνομα του εγχειρήματος για να αποδωθούν νόμιμα οι φόροι που άφησαν απλήρωτους οι εξαφανισμένοι «ιδιοκτήτες»,μέσω της δήμευσης του οικοπέδου και την συνέχεια της λειτουργίας και της απόδοσης στο κράτος.

Το κοινωνικό, εργατικό εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. αποτελεί προμετωπίδα των προσπαθειών όσων πιστεύουν στην εργατική αυτο-διαχείρισης. Πρόκειται για εγχείρημα βάσης, χωρίς εργατοπατέρες,χωρίς κεντρικό έλεγχο, από ανθρώπους που αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και να αποδείξουν ότι καμία ουτοπία δεν είναι ανέφικτη,καμία ψυχή δεν αγωνίζεται μόνη της και κανένας δεν λυγάει όταν έχει δίπλα του άλλους στον αγώνα.

Δεν πρόκειται για μια κλίκα που αποφάσισε να γίνει εργοστασιάρχης στην θέση του εργοστασιάρχη,δεν πρόκειται για «αριστοκρατία του προλεταριάτου»,δεν πρόκειται για απολιτίκ «φιλελεύθερο – προοδευτικό» εγχείρημα.

Να πάρουμε την παραγωγή στα χέρια μας

Αλληλεγγύη στους εργάτες αγωνιστές της ΒΙΟ.ΜΕ.

Ελευθεριακή συλλογικότητα Fiore Nero