Αν κάτι παραμένει σταθερό κι αυξανόμενο ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση, είναι τα εργατικά ατυχήματα. Αυτό επαληθεύτηκε και σήμερα. Στο Ηράκλειο Κρήτης άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας στην οποία εκτελούσε επισκευές. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ένα νέο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε πριν λίγο στο κέντρο του Ηρακλείου, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, με θύμα τον συνάδελφο Α.Κ. ηλικίας 65 ετών, έπειτα από πτώση από τον 4ο όροφο σε επισκευή.

Μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου βρέθηκε στο τόπο του δυστυχήματος όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας.

Είναι θλιβερό συνάνθρωποί μας να χάνουν τη ζωή τους στο μεροκάματο γιατί είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είτε η πενιχρή σύνταξη δεν φτάνει ώστε να ζήσει την οικογένεια του με αξιοπρέπεια.

Απαιτούμε την άμεση στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και των υπόλοιπων ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για να μπει φρένο στα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς.

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια του Συνδικάτου μας και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια του συναδέλφου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας, αλλά να σηκώσουν το κεφάλι και οργανωμένα, μαζί με το Συνδικάτο, να παλέψουμε για να επιβάλλουμε το δίκιο μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Διαρκές έγκλημα κράτους-κεφαλαίου

Ένας άνθρωπος 65 ετών που σύμφωνα με τις κυβερνήσεις δεν έπρεπε ακόμη να πάρει σύνταξη αναγκαζόταν να δουλεύει σε αυτή την ηλικία για να επιβιώσει. Και σαν να μην έφτανε αυτό αναγκαζόταν να δουλέψει σε τόσο επικίνδυνη δουλειά χωρίς στοιχειώδη μέσα προστασίας. Κι όλα αυτά για να συνεχίζουν να πλουτίζουν τα αφεντικά με το δικό μας αίμα. Επίσης για να τη βγάζει καθαρή το κράτος που τζογάρισε και καταλήστεψε τα αποθέματα των ταμείων, τα χρήματα δηλαδή που κι ο 65χρονος που σκοτώθηκε σήμερα έδινε στο κράτος για να έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το παλιό σύνθημα “Δεν είναι ατυχήματα μην έχετε αυταπάτες, κράτος κι αφεντικά δολοφονούν εργάτες” παραμένει πάντα επίκαιρο. Ο Α.Κ. που σκοτώθηκε σήμερα είναι δικός μας νεκρός. Το αίμα που χύθηκε είναι και δικό μας αίμα. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει για να διατηρήσουμε την υγεία, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας είναι αυτός της εργατικής οργάνωσης ενάντια στο κράτος και στα αφεντικά. Αν δεν το αντιληφθούμε και δεν το κάνουμε πράξη τότε θα συνεχίσουμε να θρηνούμε νεκρούς εργάτες σε εργατικά ατυχήματα – εργοδοτικές δολοφονίες. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις ζωές μας να είναι νούμερα σε στατιστικές που χρησιμεύουν μόνο για τα κέρδη των αφεντικών. Ας διαλέξουμε πλευρά λοιπόν.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ