Ζωντανή ενημέρωση στο alerta.gr από την εξέγερση στις Η.Π.Α. μετά τη δολοφονία του George Floyd. Πλάνα και ρεπορτάζ από το Unicorn Riot, φωτογραφίες, ειδήσεις και άρθρα.

Έβδομη μέρα της εξέγερσης στις ΗΠΑ η χθεσινή, εξέγερση που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού George Floyd από αστυνομικούς στη Μινεάπολη της Μινεσότα. Οι διαδηλώσεις κι οι ταραχές έχουν επεκταθεί πλέον σε πάνω από 30 πολιτείες.

Ανεξάρτητη αυτοψία που διατάχθηκε από την οικογένεια του George Floyd απέδειξε πως ο θάνατός του οφείλεται ξεκάθαρα σε ανθρωποκτονία. Η επίσημη έκθεση κάνει λόγο για υποκείμενα νοσήματα και πιθανή χρήση ουσιών, αναμφίβολα προσπαθώντας να ελαφρύνει τη θέση του δολοφόνου Derek Chauvin που έτσι κι αλλιώς μάλλον πέφτει στα “μαλακά” καθώς οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα που κατηγορείται είναι υπέρ το δέον ελαφριές. Ο Derek Chauvin μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ενώ οι οι υπόλοιποι αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία παραμένουν ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες.

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με διαδηλωτές στο Σαιντ Λούις. Άλλος ένας τραυματίστηκε με παρόμοιο τρόπο στο Λας Βέγκας. Στο Λούιβιλ ένας μαύρος εστιάτορας, ο Ντέιβιντ Μακάτι έπεσε νεκρός όταν αστυνομία κι Εθνοφρουρά άνοιξε πυρ εναντίον διαδήλωσης. Στις 13 Μαρτίου , στην ίδια πόλη είχε δολοφονηθεί από την αστυνομία μέσα στο σπίτι της η αφροαμερικανή Μπριόνα Τέιλορ. Άλλοι δύο νεκροί στο Σικάγο χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε μια κατάσταση πανικού αναμεμειγμένου με ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Αφού κόμπαζε μέσω του Twitter πως αν μπουν οι διαδηλωτές στον Λευκό Οίκο θα απαντήσει με όπλα, προχθές αναγκάστηκε να κρυφτεί για μια ώρα σε καταφύγιο επειδή διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν σε αυτόν για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ. Δηλώνοντας πως οι διαδηλώσεις είναι εσωτερική τρομοκρατία διακήρυξε πως θα θέσει εκτός νόμου την Antifa(!). Υποκρίνεται πως δε βλέπει τους φασίστες και την απόλυτα υπαρκτή και δολοφονική εσωτερική τρομοκρατία τους. Σε χθεσινή συνομιλία του με τους κυβερνήτες των πολιτειών, τους κάλεσε να ελέγξουν την κατάσταση αλλιώς θα αναπτύξει δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού. Η μάσκα της δημοκρατίας πέφτει πολύ εύκολα σε συνθήκες κρίσης. Είναι εύλογο όμως το ερώτημα μήπως πρέπει να γίνει κάποια εξωτερική επέμβαση αποκατάστασης της δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο παρόλη τη γελοιότητά της η γκροτέσκα φιγούρα του Τραμπ παραμένει απόλυτα ειλικρινής. Αυτό είναι το αφτιασίδωτο πρόσωπο του κράτους και του κεφαλαίου. Η δήθεν δημοκρατία είναι το όργανο απόσπασης συναίνεσης από τους καταπιεσμένους. Όταν η συναίνεση εξαντλείται τότε εξανεμίζεται κι η δημοκρατία. 

 

Liveblogging