Προχθές το βράδυ στο email του alerta.gr λάβαμε πρόσκληση από το υπουργείο ναυτιλίας για να συμμετέχουμε στην συνέντευξη τύπου του υπουργού ναυτιλίας κου Πλακιωτάκη για το νέο νομοσχέδιο για την νησιωτική πολιτική. Εντυπωσιαστήκαμε από την πρόσκληση και αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε. Η συνέντευξη έγινε με τηλεδιάσκεψη μέσω Zoom και κάθε μέσο που προσκλήθηκε είχε το δικαίωμα να απευθύνει στον υπουργό μία ερώτηση.

Έτσι και πράξαμε και μπορείτε να ακούσετε την ερώτησή μας στο βίντεο που επισυνάπτουμε. Εκεί μπορείτε να ακούσετε και την απάντηση του υπουργού. Όπως θα παρατηρήσετε ο υπουργός δίνει μια μακροσκελή και αναλυτική απάντηση, όχι όμως στην ερώτηση που του κάναμε αλλά στην ερώτηση που θα ήθελε να του κάνουμε. Αρχίζει τέλος την γνωστή καραμέλα ότι εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της Τουρκίας και ως ευπατρίδης μας διαβεβαιώνει ότι το ελληνικό κράτος κάνει τα πάντα σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και συμφωνίες… Δεν ξέρουμε τι να πούμε, μάλλον βίντεο σαν το παρακάτω που δείχνουν ελληνικό λιμενικό να αποκρούει σκάφος προσφύγων μεσοπέλαγα εφαρμόζουν πρακτικές που είναι μέρος των διεθνών κανονισμών και συμφωνιών της χώρας.

Σαν να μην έφτανε αυτό το Α.Π.Ε. αμέσως μετά δημοσίευσε άρθρο που αναπαρήγαγαν όλα τα μέγάλα ΜΜΕ, στο οποίο ο υπουργός μιλάει για κάποιους που παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας κλπ, κλπ, χωρίς να μας κατονομάζει. Για όσους/ες δεν το κατάλαβαν το alerta.gr είναι αυτοί οι «κάποιοι» στην συγκεκριμένη περίπτωση.

To δημοσίευμα του Α.Π.Ε.  είναι εδώ.

Δεν είχαμε ποτέ την αυταπάτη ότι οι «συνεντεύξεις τύπου» των υπουργείων είναι κάτι άλλο από δίαυλος για την διασπορά της πολιτικής γραμμής του κράτους προς την κοινωνική βάση. Δεν ξέρουμε τι τους έπιασε και μας κάλεσαν, αλλά αφού μας κάλεσαν πήγαμε. Κι εμείς βλέπουμε τα γεγονότα από την σκοπιά της βάσης όχι από την σκοπιά του κράτους. Άρα δεν θα ακούσουν τις ερωτήσεις που θέλουν κι ούτε μας ενδιαφέρει η γραμμή τους. Από την σκοπιά της βάσης έχει σημασία αν το ελληνικό λιμενικό σπρώχνει στον θάνατο φτωχούς ανθρώπους που διαφεύγουν από την κόλαση όσο κι αν αυτό δεν συμφέρει την γραμμή του κράτους. Αν ο λόγος που κληθήκαμε ήταν κάποια επίδειξη δημοκρατίας και πολυφωνικότητας, είναι από τις αντιδράσεις του υπουργείου φανερό, ότι δεν έχουν τα κότσια για τέτοιες φιλοδοξίες.

 

Η Ερώτηση του Alerta.gr και η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Κου Πλακιωτάκη