Με την συμμετοχή εκατοντάδων αντιφασιστ(ρι)ών διεξήχθη εχθές (27/6) το 7ο Αντιφασιστικό Τουρνουά στο Πάρκο Γωγούση στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης έλαβαν χώρα Dj Sets, Open Mics και φυσικά το  Τουρνουά Μπάσκετ 3χ3, ενώ όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, υπήρχαν πάγκοι με έντυπο πολιτικό υλικό (κείμενα, μπροσούρες, αυτοκόλλητα, χειροποίητα τετράδια), αναμνηστικά μπλουζάκια του Τουρνουά, vegan/χορτοφαγική κουζίνα και μπαρ.

Το  Τουρνουά διεξάγεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια από συντρόφους και συντρόφισσες του αντιφασιστικού αγώνα (την Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών, το αθλητικό σωματείο Αστέρας Κουκλουτζά και Αντιφασίστ(ρι)ες από τα Δυτικά) και έχει γίνει πλέον θεσμός για τις Δυτικές Συνοικίες της πόλης, μια τεράστια περιοχή με πολύ έντονο το προλεταριακό και μεταναστευτικό/προσφυγικό στοιχείο. Η ευρεία αποδοχή του από την τοπική κοινωνία μαρτυράται και από την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της γειτονιάς στην πλαισίωση του Τουρνουά και στις αθλητικές εκδηλώσεις.

Είναι τεράστια η σημασία διοργάνωσης τέτοιου είδους εκδηλώσεων σε περιοχές μακριά από το κέντρο, όπου ο ριζοσπαστικός και αντιφασιστικός πολιτικός λόγος φτάνει πιο δύσκολα, με τεράστιο κόστος και προσπάθεια από τους εκεί συντρόφους, που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην επαφή με την γειτονιά και στην κοινωνική απεύθυνση. Έχουμε άλλωστε γίνει πολλές φορές μάρτυρες της ριζοσπαστικοποίησης κομματιών των καταπιεσμένων -και κυρίως της νεολαίας των γειτονιών της πόλης- μέσω της επαφής τους με διοργανώσεις όπως το Αντιφασιστικό Τουρνουά.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτές τις προσπάθειες και να τις πολλαπλασιάζουμε μέσα στον ιστό της πόλης, ώστε να μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες, οι οποίοι ως γνωστόν καταφέρνουν και εμφανίζονται μόνο όταν εμείς απουσιάζουμε ή κωλυσιεργούμε. Όσο περισσότερο κάνουμε εμείς αισθητή την παρουσία μας, διαχέοντας τις αξίες της  αντίστασης, της κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης, της ισότητας και του αντιφασισμού, τόσο αυτοί θα βρίσκονται κρυμμένοι στις τρύπες τους.

Φωτό από την σελίδα fb της Ανοιχτής Συνέλευσης Δυτικών Συνοικιών

Σημείωση: Το Φεστιβάλ αφιερώνεται κάθε χρόνο στη μνήμη φίλου και συντρόφου