Με μια προκλητική απόφαση ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών απέρριψε τη μήνυση για ανθρωποκτονία που είχε καταθέσει η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Το δικαστικό σώμα υπενθυμίζουμε πως διαχρονικά έχει υπηρετήσει πειθήνια κάθε τυραννία που πέρασε από αυτόν τον τόπο, από τους ναζί μέχρι τη χούντα χωρίς να υποστεί ποτέ την παραμικρή κάθαρση. Αποκομμένοι από την κοινωνία και τις ανάγκες της κι αποθρασυμένοι από την πλήρη απουσία κοινωνικού ελέγχου του “λειτουργήματός” τους, οι δικαστές κι οι εισαγγελείς συγκαλύπτουν για ακόμη μια φορά ένα κρατικό-παρακρατικό έγκλημα εις βάρος ενός ΛΟΑΤΚΙ ατόμου. Ο αγώνας για τη δικαίωση της μνήμης του Ζακ Κωστόπουλου θα είναι μακρύς αλλά θα τον κερδίσουμε.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Άννυς Παπαρούσου, δικηγόρου της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου:

Με διάταξή του, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, απέρριψε τη μήνυση της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου για ανθρωποκτονία κατά του συνόλου των αστυνομικών που συνέπραξαν στην θανατηφόρα «σύλληψή» του, καθώς και κατά του διασώστη του ΕΚΑΒ για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης. Η αιτιολογία της απορριπτικής διάταξης αποτελεί ένα νομικό εφεύρημα που δε στηρίζεται στο νόμο και θα προσβληθεί με την προσφυγή που θα ασκήσουμε.

Για άλλη μια φορά όμως, καταγράφεται η παρέκκλιση από την ορθή και συνήθη νόμιμη διαδικασία σε όλες τις εκφάνσεις της υπόθεσης αυτής, γεγονός που αναδεικνύει τις κυρίαρχες στερεοτυπικές δομές που απεργάζονται την ανεύρεση της αλήθειας και της τιμωρίας των ενόχων.

Με την ευχή η επιεικής αντιμετώπιση των κατηγορουμένων που έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση της φρικτής θανάτωσης του Ζαχαρία Κωστόπουλου να επικρατήσει και ευρύτερα στο δικαστικό σύστημα, επαναδιατυπώνεται η νόμιμη και δίκαια αξίωση της οικογένειας να αποδοθεί ουσιαστική δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όπως ορίζει ο νόμος.

Αθήνα 8/7/20
Άννυ Παπαρρούσου


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ