San Cristóbal de Las Casas, Chiapas

Ο Hidadelfo Gómez Alvarez, (Frank), ένας από τους ιδρυτές του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού Zapatista ( Ejército Zapatista de Liberación Nacional , EZLN) στις 17 Νοεμβρίου 1983, πέθανε σε αυτήν την πόλη από τον Covid-19, ανέφεραν τα μέλη της οικογένειάς του.

Είπαν ότι ο πρώην αντάρτης υπολοχαγός, 57 ετών, πέθανε το Σάββατο το απόγευμα στην κλινική Covid-19 που ήταν εγκατεστημένη στην περιοχή γνωστή ως La albarrada, που βρίσκεται στο νότιο de San Cristóbal, αφού νοσηλεύτηκε για 18 ημέρες.

Η Socorro, η σύντροφος του στη ζωή, ανέφερε ότι ο Gómez Alvarez γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1962 στο Lázaro Cárdenas, δήμος Huitiupán, που βρίσκεται στα βόρεια της Chiapas.

Είπε ότι ο Φρανκ εγκατέλειψε την κοινότητά του για να βρει δουλειά στο Σαν Κριστόμπαλ όταν ήταν 12 ετών και άρχισε να συμμετέχει σε πολιτικές δραστηριότητες όταν ήταν μεταξύ 16 και 17 ετών, γεγονός που τον οδήγησε να ενταχθεί στις Εθνικές Απελευθερωτικές Δυνάμεις ( Fuerzas de Liberación Nacional , FLN), που προκάλεσε τη δημιουργία του EZLN.

Μερικοί από τους φίλους του θυμούνται ότι ήταν ο κύριος σύνδεσμος για τους ηγέτες των FNL να έρθουν σε επαφή με την πλειοψηφία των πιο σημαντικών πολιτικών στελεχών των Ζαπατίστας που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1980 του περασμένου αιώνα.

Στις 16 Νοεμβρίου 2004 είπε σε αυτήν την εφημερίδα πώς ιδρύθηκε το EZLN στη ζούγκλα Lacandón. «Οι ιδρυτές είναι  οι German, Elisa, Rodolfo, Javier και Frank», οι τρεις τελευταίοι, αυτόχθονες. [1] Πρώτα, το προηγούμενο έργο της εξερεύνησης έγινε για ένα χρόνο, με ανθρώπους σε κοινότητες »που βρίσκονται στο Ocosingo.

«Στις 15 Νοεμβρίου, φύγαμε από το Ocosingo, την πρωτεύουσα του δήμου, το βράδυ με ένα φορτηγό τριών τόνων. Κοιμηθήκαμε στο Rómulo Calzada, αρκετά χιλιόμετρα από το βουνό. Ο οδηγός επέστρεψε. Διασχίσαμε τον ποταμό Jataté την 16η στις 6 το πρωί και φάγαμε πρωινό στη La Sultana, όπου μια επαφή μας περίμενε ήδη », είπε.

Και πρόσθεσε: «Τότε, με το φορτίο στα άλογα, περπατήσαμε αργά, με χακί στολές και πιστόλια και τουφέκια που κρατήθηκαν σε σάκους. Στο δρόμο που συναντήσαμε ανθρώπους και όταν μας ρώτησαν ποιοι ήμασταν, θα λέγαμε ότι ήμασταν από την Pemex (Petróleos Mexicanos) και ότι επρόκειτο να διερευνήσουμε καταθέσεις σε διάφορες κοινότητες. “

Είπε ότι εκείνη την ημέρα περπατούσαν όλη την ημέρα και πέρασαν μέσα από τις κοινότητες της Ζούγκλας Λακαντόνα? εκείνη την ημέρα κοιμήθηκαν στα περίχωρα της Laguna Santa Elena. «Μέχρι εκεί ήμασταν οκτώ άνθρωποι, επειδή τρεις γηγενείς Τσόλ που ζουν στο φαράγγι του San Quintín (Ocosingo) ήταν μαζί μας ως οδηγοί».

Τη νύχτα , συνέχισε, κοιμήθηκαν μεταξύ του Γκουανταλούπη και του Ελ Κάλβαριο και την επόμενη, μόνο οι πέντε ιδρυτές μπήκαν στο βουνό για κατασκήνωση.

«Το πρώτο στρατόπεδο όπου ιδρύσαμε το EZLN στις 17 Νοεμβρίου 1983 ονομάστηκε La Garrapata (το Tick). Περάσαμε τρεις μέρες εκεί για να θεραπεύσουμε τις φουσκάλες και το πρήξιμο των ποδιών μας να κατέβει και να εξερευνήσουμε την περιοχή ώστε να φτάσουμε στο Río Negro, που ήταν ο οδηγός μας για την είσοδο στην καρδιά της ζούγκλας. “

Δήλωσε ότι τα τρόφιμά τους ήταν κονσερβοποιημένα, καθώς και pozol, pinole και tostadas. «Τις πρώτες νύχτες δεν ανάψαμε φωτιά για να μην τραβήξουμε την προσοχή. Εβρεξε πολύ. Μερικοί διάβαζαν εγχειρίδια πολέμου και άλλοι έσκαψαν για να δημιουργήσουν για κατασκήνωση.”

Είπε ότι αργότερα εγκατέλειψαν τη La Garrapata και μετακόμισαν στο Río Negro, που βρίσκεται μια μέρα με τα πόδια. Κάποιοι έμειναν για αρκετές εβδομάδες σε αυτόν τον τοπο και άλλοι, οι 3 αυτόχθονες, βγήκαν στις κοινότητες για να συνεχίσουν να οργανώνουν τον πληθυσμό, να αγοράσουν προμήθειες και να περιμένουν την άφιξη εξοπλισμού. “Μερικοί επικεντρώθηκαν στον στρατιωτικό σχηματισμό και άλλοι στον πολιτικό.”

Το 1989, όταν το EZLN είχε ήδη σχηματιστεί, ο Φρανκ ήταν ένας από τους ηγέτες της ανεξάρτητης συμμαχίας Emiliano Zapata (ACIEZ), του πολιτικού σκέλους των ανταρτών και το 1991 οργάνωσε ένα συνέδριο στην Πουέμπλα, όπου το Emiliano Zapata Independent Campesino National Γεννήθηκε η συμμαχία ( Alianza Nacional Campesina Independiente Emiliano Zapata , ANCIEZ).

Όταν ξέσπασε πόλεμος στην Τσιάπας τον Ιανουάριο του 1994, βρισκόταν στην Οαχάκα, όπου έκανε πολιτικό έργο. Έφυγε από τις τάξεις του EZLN το 1997 λόγω πολιτικών διαφορών.

«Αφιέρωσε όλη τη νεότητά του στο κίνημα. », σχολίασε η σύντροφός του, με την οποία εγκατέστησε μια καφετέρια στο San Cristóbal χρόνια αργότερα, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα. Από τότε ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του Μανουήλ.

Το σώμα του Gómez Álvarez, ο οποίος μιλούσε Tzotzil,  Tzeltal και  Chol, αποτεφρώθηκε σήμερα το Σάββατο στην Tuxtla Gutiérrez και η στάχτη του μεταφέρθηκε στον τόπο όπου λειτουργούσε η καφετέρια, όπου μέλη της οικογένειας και φίλοι ήρθαν να συμμετάσχουν στις παραδοσιακές προσευχές και τελετές.

Την Κυριακή, τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στο Lázaro Cárdenas , την κοινότητα γέννησής του, όπου οι γονείς του οργάνωσαν προσευχές και ιθαγενικές τελετές που είναι συνηθισμένες σε αυτήν την περιοχή  Τζοτζίλ. Μετά από λίγες μέρες το δοχείο θα επιστρέψει στο San Cristóbal de las Casas.

[1] Ο λογαριασμός του Frank για πέντε άτομα που ήταν οι αρχικοί ιδρυτές του EZLN διαφέρει από αυτόν του Subcomandante Galeano (πρώην Marcos), ο οποίος λέει ότι υπήρχαν 6 αρχικοί ιδρυτές. Οι ερευνητές της ιστορίας του FLN / EZLN τεκμηριώνουν ότι 6 μέλη του FLN μπήκαν στη ζούγκλα Lacandón στις 17 Νοεμβρίου 1983 για να ιδρύσουν το EZLN.

————————————————-

Αρχικά δημοσιεύθηκε στα Ισπανικά από τη La Jornada

η μετάφραση έγινε απο το https://chiapas-support.org/2020/07/30/one-of-the-ezlns-founders-dies-of-covid-19/


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ