Τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου, το ελληνικό κράτος πραγματοποίησε την εκκένωση και το χτίσιμο της εισόδου της κατάληψης Terra Incognita που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το 2004. Σήμερα το πρωί (το κείμενο γράφτηκε στις 23/08/20), αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε επιχείρηση στο υπό κατάληψη κτίριο της κατάληψης Libertatia που βρίσκεται στην Λεωφόρο Στρατού, έκαναν προσαγωγές και κατάσχεσαν τα εργαλεία και μια μπετονιέρα που χρησιμοποιούταν για την ανοικοδόμηση του κτιρίου. Δύο κατασταλτικές ενέργειες, που μπορεί να αυξηθούν στο επόμενο διάστημα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεν αποτελούν ένα τυχαίο γεγονός. Είναι μία προσχεδιασμένη επιχείρηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε από το υπουργείο ΠΡΟΠΟ και την τρελοπαρέα του Michalis Chrisohoidis.

Μερικές μέρες πριν, έγινε γνωστό ότι η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας των μέτρων πρόληψης για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Παρόλα αυτά, ο Κούλης θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη και θα εκφωνήσει την καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία στις 12 Σεπτεμβρίου σε περιορισμένο ακροατήριο. Όσο πλησιάζουμε προς αυτή την ημερομηνία, η αστυνομία της Θεσσαλονίκης θέλει να επιδείξει έργο με υπερβάλλοντα ζήλο. Το περίεργο είναι ότι τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, δεν υπάρχει, ακόμα, μία γενικευμένη αναταραχή που να εκφράζεται στο δρόμο με μαζικές πορείες ή συγκρούσεις με την αστυνομία. Προς το παρόν, επικρατεί υπερβολική ησυχία. Επιπλέον, οι πορείες που γίνονται στην έκθεση τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πιο πολύ μοιάζουν με γραφική εθιμοτυπική ιεροτελεστία παρά με απειλή για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Η κυβέρνηση υπερεκτιμά τις δυνατότητές της. Δεν γνωρίζει ότι πάντοτε επικρατεί νηνεμία πριν την καταιγίδα. Με τα μέτρα που έρχονται είναι αστείο να θεωρεί ότι θα σώσουν την παρτίδα τα μπουκωμένα από κρατικό χρήμα ΜΜΕ. Όσο για τις επιλεκτικές εικόνες που διοχετεύουν στα φιλικά ΜΜΕ με “λάφυρα” από τις καταλήψεις που περιλαμβάνουν κράνη, κοντάρια από τις σημαίες και αντιασφυξιογόνες μάσκες (και όχι τα βιβλία από τις βιβλιοθήκες, τα μαγειρικά σκεύη από τις κουζίνες ή τα όργανα από τα γυμναστήρια), αναρωτιέμαι αν γίνει μία έφοδος στις κλούβες των ΜΑΤ, τι ακριβώς θα βρεθεί; Λουλούδια και πάστες; Μήπως εκεί δεν θα βρεθούν γκλομπ, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης; Αυτά δεν είναι όπλα; Δεν είναι επικίνδυνα; Καταλήψεις υπάρχουν σε κάθε μέρος του πλανήτη εδώ και δεκαετίες. Όσες και όσοι έχουν ταξιδέψει το γνωρίζουν. Με διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά ενεργές και δυναμικές.

Μπορείς να φανταστείς την πόλη του Βερολίνου χωρίς τις εκατοντάδες καταλήψεις στο Κρόιτσμπεργκ από πάνκηδες, καλλιτέχνες, χίπηδες, διανοούμενους και μετανάστες; Μπορείς να φανταστείς τη Λιουμπλιάνα χωρίς τη Μετέλκοβα; Την Βαρκελώνη χωρίς το αγρόκτημα στο La Font d’en Fargues στην περιοχή Nou Barris; Την Κοπεγχάγη χωρίς την Κριστιάνια; Τη Ρώμη χωρίς τα χιλιάδες κτίρια που είναι υπό κατάληψη; Οι καταλήψεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν όχι μόνο για να προσφέρουν λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι δεν αντέχουν τα υπέρογκα ενοίκια, αλλά και για να σχηματίσουν έναν άλλο κόσμο που διακρίνεται από ελεύθερη έκφραση, αντιεμπορευματική κουλτούρα και την ίδια ώρα αποτελεί εστία αντίστασης στον τρόπο ζωής που θέλουν να μας επιβάλλουν.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ