Τα ανέστια υποκείμενα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ | Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις

ΤΑ ΑΝΕΣΤΙΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑ ΙΙ  *ανέστιος/α: ο/η δίχως εστία

ΕΣΤΙΑ ΙΙ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ & ΣΤΕΓΑΣΗ

Πολύ καιρό τώρα παρακολουθούμε τον διάλογο ανάμεσα σε διεθνείς χρηματοδότες, κράτος και ΜΚΟ σε σχέση με την αξιοποίηση των παρεχόμενων κεφαλαίων (και) στον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων στον τομέα του προσφυγικού. Η ιστορία είναι παλιά, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν ειπωθεί αρκετά τα οποία δεν θέλουμε να επαναλάβουμε. Είναι όμως χρήσιμο να ξέρουμε πως στο εν λόγω πρόγραμμα το δικαίωμα στην ασφαλή στέγαση αφορά ελάχιστες υπερ ευάλωτες περιπτώσεις και έχει έντονο το στοιχείο της προσωρινότητας, καθιστώντας εν τέλει το χαρακτηρισμό ‘ασφαλή΄ καθαρό ευφυολόγημα.

Ενώ η ευαλωτότητα (ως κατασκευασμένο κριτήριο και εργαλείο για την απόδοση ελάχιστων δικαιωμάτων στις μεταναστευτικές ομάδες) των πληθυσμών υπό μετακίνηση είναι θεωρούμε αυταπόδεικτη, εδώ διυλίζεται ακραία και φτάνει να αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό ανθρώπων. Η εξασφάλιση αυτής της στέγης αφορά σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα και η πόρτα των επιβεβλημένων εξώσεων έχει ήδη ανοιχτεί, με τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουν οι πρόσφυγες/ισσες να λειτουργούν ως μέσο εκβιασμού: ή φεύγεις από το σπίτι (όσο ευάλωτος κι αν είσαι καμία μόνιμη στέγη δεν μπορεί να σου παρασχεθεί) ή τα ελάχιστα αυτά χρήματα, που φτάνουν να καλύψουν μόνο υποτυπωδώς την αυτοσυντήρηση, θα κοπούν! Αυτή είναι η δυνατότητα στέγασης του προσφυγικού πληθυσμού, τον οποίο ο Μηταράκης εγκαλεί πως πρέπει μόνος του να στεγαστεί, να εκπαιδευτεί ώστε να εργαστεί για να μπορέσει να βιοποριστεί (και εννοούμε πρώτιστα να τραφεί!).

Το εν λόγω πρόγραμμα έρχεται, επιπρόσθετα, να αναδείξει τις αντιφατικές δηλώσεις των διαχειριστών του προσφυγικού. Αρχικά η μέριμνα για ύπαρξη ελάχιστων δικηγόρων καταδεικνύει πως δεν αποτελεί στόχο η συνηγορία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Οι δικηγόροι θα υπάρχουν ουσιαστικά για να επιδίδουν χαρτιά εξώσεων. Το τόσο φιλόξενο αυτό πρόγραμμα καταργεί επίσης ΠΛΗΡΩΣ την ειδικότητα των εκπαιδευτικών. Θέλουμε να αυτοεξυπηρετείσαι (γιατί δεν εξασφαλίζουμε επαρκές προσωπικό στο να σε βοηθάει σε αυτό), να τα φέρνεις εις πέρας με την γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου, να εργάζεσαι και όλα αυτά…. δίχως να έχεις μάθει καν την γλώσσα, φαίνεται να λένε οι ειδήμονες στους/ις πρόσφυγες/ισσες μέσα από τις επιλογές στελέχωσης του συγκεκριμένου προγράμματος. Το ότι ένταξη δίχως εκπαίδευση δεν νοείται, μπορεί να είναι αυτονόητο αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό σχεδιασμό. Άλλωστε δεν θα μπορούσε: η πραγματική ένταξη δεν είναι ούτε επιθυμία ούτε στόχος των κεντρικών πολιτικών επιλογών.

Την ρατσιστική λογική και την προχειρότητα από την πλευρά του κράτους στην διαχείριση του προσφυγικού την ξέραμε και την κοντράρουμε χρόνια. Οι ΜΚΟ όμως που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως ‘θεματοφύλακες των δικαιωμάτων’ αυτών των πληθυσμών πώς και με ποιους όρους συναίνεσαν στην συνεργασία τους με το ΕΣΤΙΑ ΙΙ;

ΕΣΤΙΑ ΙΙ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝ@ & ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ:

Το ΕΣΤΙΑ ΙΙ καθιστά τον υπό μετακίνηση κόσμο πιο εκτεθειμένο από ποτέ, περισσότερο…ανέστιο. Παράλληλα ανέστια είναι και τα υποκείμενα που εργάζονται στο πεδίο. Στην δική μας περίπτωση, στην ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (αν και είμαστε σίγουροι/ες πως θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες δυσάρεστες εξελίξεις) η εργασιακή ανεστιότητα του ΕΣΤΙΑ ΙΙ αφορά αρχικά 13 αιφνίδιες απολύσεις στα μέσα του Αυγούστου. Δίχως μέριμνα, δίχως προειδοποίηση. Δίχως κανέναν σεβασμό του εργατικού δικαίου: όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (και αυτό φαίνεται έμπρακτα καθώς η ανάγκη των υπηρεσιών που προσφέρουν παραμένει εντονότατη ενώ οι ίδιοι/ες απολύονται) και όμως καμία αναφορά σε αποζημίωση δεν έγινε στην επίσημη επιστολή απόλυσης που…μοιράστηκε μαζικά. Ενώ η ΑΡΣΙΣ ήταν πολλούς μήνες σε διάλογο για το αν θα προχωρήσει και πώς στη συνεργασία με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ και γνώριζε τις ειδικότητες που θα περικοπούν και κατά πόσο, δεν έκανε καμία προστατευτική κίνηση προς τους/ις εργαζόμενους/ες. Ούτε για να εξασφαλίσει ότι όσοι/ες μένουν ακάλυπτοι/ες από το νέο πρόγραμμα θα έχουν εργασία, ούτε για να συνεχίσουν οι εξυπηρετούμενοι/ες (στο βωμό και στο όνομα των οποίων κλείνονται όλες οι συνεργασίες και ‘παίρνονται’ όλα τα προγράμματα, άρα για να είμαστε σαφείς και τα χρήματα που την συντηρούν) να λαμβάνουν τις περικομμένες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι πως από τις θέσεις εργασίας που βρέθηκαν εν κινδύνω, οι ανώτερες διοικητικές καλύφθηκαν. Η εργασιακή ανασφάλεια δεν είναι οριζόντια, αντίθετα αφορά τους/ις εργαζόμενους/ες του πεδίου.

Σαν Σωματείο Εργαζομένων στην ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ δεν είχαμε ποτέ αυταπάτες. Οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ δεν είναι ούτε συνεργάτες/ιδες των διοικήσεων, ούτε συνδιαχειριστές/τριες στα προγράμματα που συμφωνούνται κάθε φορά. Αντίθετα είναι εκείνοι/ες που έμπρακτα και καθημερινά εργάζονται με τους -συνεχώς υπό εκδίωξη και ανασφάλεια- ανθρώπους μεταναστευτικού και προσφυγικού υπόβαθρου. Και το κάνουν αυτό δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό, υπακούοντας σε έναν αξιακό κώδικα ηθικής που ουδεμία σχέση έχει με τις εργαλειακές λογικές των ΜΚΟ για τον προσφυγικό πληθυσμό. Για τις διοικήσεις ίσως να είναι νούμερα, στατιστικές και γραφήματα σε συναντήσεις κλεισίματος συμφωνιών. Για εμάς ως εργαζόμενους/ες που ζούμε επίσης ανασφαλώς, με τον φόβο της απόλυσης ανά 2,3, 6 μήνες, είναι οι μαθητές/τριες μας, είναι άτομα με τα οποία συνοδοιπορούμε στην υπόθεση τους συχνά για πολύ μεγάλα διαστήματα, είναι άνθρωποι με όνομα και υπόσταση.

Θα σταθούμε λοιπόν ενάντιοι/ες στην υποβάθμιση της ζωής των προσφύγων/ισσών για μία ακόμη φορά. Θα αγωνιστούμε επίσης αυτονόητα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Είτε ως εργαζόμενοι/ες, είτε ως εξυπηρετούμενοι/ες ζούμε μαζί και παλεύουμε μαζί για τις πλευρές ενός ίδιου νομίσματος.

Ως Σωματείο θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο το δικαίωμα στην σταθερή και αξιοπρεπή εργασία. Προσπαθώντας να διασφαλίσουμε τη βασική, πρωτογενή ανάγκη της εργασίας αλλά και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους/τις πρόσφυγες/ισσες και τους/τις μετανάστες/τριες.

Καλούμε όλους και όλες τους εργαζόμενους/ες να προασπίσουμε συλλογικά τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε μία πρώτη απάντηση στις απολύσεις καλούμε σε πανελλαδική στάση εργασίας στην ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ την Δευτέρα 31/8/2020 και σε παράσταση διαμαρτυρίας στα Κεντρικά Γραφεία της Αρσις (Μαυρομματαίων 43) σε ώρες 10:00-13:00.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

 

Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ