Ενημέρωση από το οδοιπορικό ενάντια στην λεηλασία των βουνών και της φύσης, του Διονύση Παπαδόπουλου

1η Σεπτεμβρίου

Είναι ευτύχημα να ξυπνάς τη θερμότερη μέρα του χρόνου μέσα στην ευεργετική δροσιά του ορεινού παραδείσου των Βαρδουσίων. Το πέταγμα ενός φιδαετού πάνω από τα κεφάλια μας θεωρήθηκε από όλους μας καλός οιωνός για τη σχεδόν δωδεκάωρη πεζοπορία – πέρασμα προς την Οξυά.

Η διαδρομή έχει εξαιρετική θέα και συνεχόμενα ανεβοκατεβάσματα στη σχετικά ομαλή κορυφογραμμή την οποία λιγουρεύονται πολλές εταιρείες ανάπτυξης αιολικών (σε όλες τις κορυφές έχουν δοθεί άδειες για αιολικούς σταθμούς δεκάδων ανεμογεννητριών). Είναι ενδεικτικό ότι βρήκαμε στο δρόμο μας έναν ολοκαίνουργιο ανεμολογικό ιστό και φυσικά τον σκελετό του παλιού ιστού παρατημένο ακριβώς δίπλα: συνήθης πρακτική των “επενδυτών”.

Στην κατάληξη, κοντά στο καταφύγιο της Οξυάς, μας περίμενε μια ωραία έκπληξη. Οι άνθρωποι των τοπικών κινήσεων πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία του βουνού μάς υποδέχθηκαν, μας έδειξαν τα κατατόπια και μας φίλεψαν γενναιόδωρα καρυδόπιτα και τσίπουρο.

Η βραδιά έκλεισε με το σχεδόν γαλάζιο φεγγάρι να βγαίνει πάλι πίσω από τα Βαρδούσια που τον επιβλητικό τους όγκο θα αφήσουμε αύριο πια πίσω μας .

 

Η δέκατη μέρα του οδοιπορικού.

Μετά τη μία μέρα ανάπαυλας στο πέρασμα ανάμεσα στην Οίτη και στη Γκιώνα, η ομάδα παίρνει το δρόμο για τα Βαρδούσια. Μετά τη Στρόμη βρίσκουμε το μονοπάτι που μας κατεβάζει στην κοίτη του ενός από τα δύο ποτάμια που μαζί σχηματίζουν πιο κάτω το Μόρνο. Τον είχαμε αφήσει μέρες πριν στο τεχνητό κανάλι πάνω από τη Δομβραίνα που τον οδηγεί προς την πρωτεύουσα και τον ξαναβρίσκουμε τώρα στη φυσική του κοίτη. Ευκαιρία να θυμηθούμε ξανά ότι το νερό είναι πολύτιμο δημόσιο αγαθό!

Από δω και πέρα τα πράγματα γίνονται ανηφορικά. Πρώτα ανηφορίζουμε προς την Άνω Μουσουνίτσα, που η κυριακάτικη πλατεία της μας περιμένει για μια καλή στάση και λίγη κουβέντα στην πλατεία.

Και μετά το βουνό. Ανάβαση προς το καταφύγιο των Βαρδουσίων στα 1,900 μ. Πρώτα μέσα από το πυκνό δάσος, μετά στα αλπικά λιβάδια. Τα τσοπανόσκυλα λίγο πιο πριν στη στάνη μάλλον κατάλαβαν νωρίς τις προθέσεις μας και δεν μας αφιέρωσαν παρά λίγα αγριεμένα βλέμματα.

 

Παρέμβαση της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα έγινε σε χωριά και οικισμούς της Αργιθέας με μοίρασμα φυλλαδίων και συζητήσεις με τους ντόπιους εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις ανεμογεννήτριες.

Αξιοσημείωτο της χθεσινής παρέμβασης ήταν η προκλητική παρουσία του κοινοτάρχη στο χωριό Δρακότρυπα όπου την ώρα που κολλούσαμε αφίσα ήρθε και μας τη ξεκόλλησε λέγοντας πως εδώ απαγορεύεται και πως ο ίδιος είναι υπέρ λέγοντας οτι περιμένει να ξεκινήσει το έργο στον Τύμπανο για να πάρει η κοινότητα τα ανταποδοτικά οφέλη από την εταιρία ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ σημειώνοντας στο τέλος πως αν δεν πάρουν τα χρήματα θα είναι ο πρώτος που θα βάλει το στήθος του μπροστά στα μηχανήματα.

Όταν του είπαμε πως σε συνομιλία που είχαμε με κτηνοτρόφους της περιοχής όπου έχουν τα βοσκοτόπια τους εκεί μάς δήλωσαν την αντίθεση για το έργο διότι επηρεάζονται άμεσα μας είπε πως δυστυχώς αποφασίζει η πλειοψηφία.

Ποια πλειοψηφία όμως; Επειδή δεν έχουμε κοντή μνήμη και δεν ξεχνάμε μιλάμε για τη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Μουζακίου που είχε περάσει θέματα για το συγκεκριμένο έργο εκτός ημερήσιας διάταξης αναφέροντας ο δήμαρχος Στάθης πως από λάθος του έγινε φροντίζοντας όμως να υπάρχει εκπρόσωπος της εταιρίας εκεί για να τοποθετηθεί επί του θέματος.

 

Χθες το πρωί

Η μέρα ξεκινάει καλά όταν ξεκινάει αγωνιστικά. Με το πρώτο φως ξεκινήσαμε την ανάβαση για τη κορυφή Σαράνταινα, όπου φωνάξαμε με όλη μας τη δύναμη “Κάτω τα χέρια από την Οξυά”.
Αρχίσαμε τη διάσχιση της υπέροχης κορυφογραμμής, γνωρίζοντας δυστυχώς ότι αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο καλοκαίρι που τη συναντάμε άθικτη, χωρίς γιγάντιες ανεμογεννήτριες (40 και πλέον τον αριθμό) και επίσης γιγάντιους δρόμους, δρόμους που θα ισοπεδώσουν από άκρου σε άκρο τα χρυσαφένια σήμερα λιβάδια στη Σαράνταινα και τα Κοκκάλια.

Κατηφορίσαμε μετά μέσα από τα έλατα πρώτα προς τη Μυρίκη και μετά στο Καρπενήσι όπου μας περίμενε άλλη μια συγκινητική υποδοχή από τα μέλη του Πεζοπορικού Συλλόγου Καρπενησίου. Ευχαριστούμε για την υπέροχη μηλόπιτα, τα δαμάσκηνα που έπιασαν τόπο στην επόμενη διαδρομή και κυρίως για τα θερμά λόγια συμπαράστασης που θα φυλάξουμε για τις τελευταίες μέρες της διαδρομής. Στο επανιδείν!

υγ1. Μόλις μια μέρα μετά το πέρασμά μας από την Οξυά, πληροφορηθήκαμε την εμφάνιση μπουλντόζας της κατασκευάστριας εταιρείας αιολικών στο Γαρδίκι.Δεν ξέρουμε τι ήρθε να κάνει, αλλά ας είμαστε σε επιφυλακή!

υγ2. Ο Λευτέρης μας ακολουθεί για δεύτερη μέρα. Αντίθετα με ό,τι περιμέναμε, αποδεικνύεται σωστό διαβατήριο για το πέρασμα κοντά από άλλα τσοπανόσκυλα στους βοσκότοπους του βουνού.

 

Οδοιπορικό ενάντια στη λεηλασία των βουνών & της Φύσης – Συμβαίνει Τώρα με τον Πάνο Καραγιάννη


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ