αντιφασιστών

Σχετικά με την επίθεση των μπάτσων και την σύλληψη 51 αντιφασιστών στον Λευκό Πύργο

από | 17 Σεπ, 2020

Σχετικά με την επίθεση των μπάτσων και την σύλληψη 51 αντιφασιστών στον Λευκό Πύργο

Το βράδυ της Τετάρτης 16/9, ομάδα περίπου 50 αναρχικών και αντιφασιστών/τριών κινήθηκε στην περιοχή του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να σβήσει τα εμετικά συνθήματα και σύμβολα με τα οποία είχαν λερώσει τον τόπο τα διάφορα φασιστικά σκουπίδια (τύπου ΓΤΠ Έλληνες του Κασιδιάρη κλπ) το προηγούμενο διάστημα.

Πολύ σύντομα έγιναν αντιληπτοί από τους μπάτσους, που ακόμη βρίσκονται σε υπερ-πληθώρα στην πόλη μας, λόγω της εξέλιξης του Helexpo Thessaloniki Forum και των επερχόμενων αντιφασιστικών πορειών στην μνήμη του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Οι μπάτσοι ακολούθησαν τους συντρόφους μέχρι την στιγμή που έγιναν αρκετοί σε αριθμό ώστε να τους κυκλώσουν και να ξεκινήσουν το τραμπούκισμα και το ξύλο, ενώ οι σύντροφοι από την μεριά τους προσπάθησαν να αμυνθούν όπως μπορούσαν.

Το αποτέλεσμα ήταν 51 συλλήψεις αναρχικών και αντιφασιστών, με τους δυο εξ αυτών να τραυματίζονται στο χέρι και το κεφάλι, ενώ χρειάστηκε και η διακομιδή τους στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ελαφρύτερα τραυματισμένοι ήταν και αρκετοί άλλοι σύντροφοι, καθώς απ’ότι φαίνεται, οι εντολές των μπάτσων ήταν σαφέστατες ως προς το επίπεδο βίας που τους επετράπη να ασκήσουν: “βαράτε ελεύθερα”. Οι υπόλοιποι 49 μεταφέρθηκαν απευθείας στην ΓΑΔΘ, όπου οι μπάτσοι ήταν και πάλι προκλητικοί, κάνοντας δύσκολη την ζωή των δικηγόρων που μετέβησαν στο σημείο.

Οι σύντροφοι λίγες ώρες μετά έβγαλαν κείμενο μέσα από το Αστυνομικό Μέγαρο, καλώντας τον κόσμο σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια το επόμενο πρωί (σήμερα, 17/9). Κάλεσμα που πλαισιώθηκε και από αρκετές συλλογικότητες και ομάδες.

Την επόμενη μέρα στα δικαστήρια, αστυνομία και εισαγγελία ξεκίνησαν ένα βρώμικο παιχνίδι, αφού φόρτωσαν στους κατηγορούμενους 7 κατηγορίες:  διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού, απείθεια, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και δημοσίων συναθροίσεων καθώς και για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων. Τελικά, προέβησαν και σε μια εντελώς εξοργιστική απόφαση, αφού η τελευταία κατηγορία αναβαθμίστηκε σε “Φθορά Μνημείου”, η οποία αποτελεί κακούργημα! 

Για να το κάνουμε πιο λιανά, μπάτσοι και δικαστές βάφτισαν “Φθορά Μνημείου” το σβήσιμο των φασιστικών συμβόλων σε παγκάκια και προσφάτως τοποθετημένα τοιχάκια  γύρω από τον Λευκό Πύργο, αφού κανένα σπρέι στο ίδιο το μνημείο δεν έγινε από τους αντιφασίστες. Υπάρχει και αποδεικτικό υλικό περί του λόγου το αληθές.

Όπως και να’χει, έξω από τα δικαστήρια μαζεύτηκαν εκατοντάδες αλληλέγγυου κόσμου, καθώς πέρα από αυτή την υπόθεση, την ίδια ώρα, εκδικαζόταν και ο πλειστηριασμός της ΒΙΟΜΕ (άκαρπος) και η υπόθεση των συντρόφων της Libertatia από την πρόσφατη εισβολή των μπάτσων (αναβολή).

Οι μπάτσοι έπαιζαν με τα νεύρα του κόσμου, καθυστερώντας χαρακτηριστικά να μεταφέρουν τους συντρόφους στα Δικαστήρια, κάτι που εν τέλει έγινε νωρίς το απόγευμα! Προφανώς πίστεψαν ότι με αυτό τον τρόπο θα καμφθεί η υπομονή των αλληλέγγυων, κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ.

Τελικά οι 34 από τους συντρόφους πήραν προθεσμία να περάσουν αύριο στις 10 π.μ. από τον ανακριτή, ενώ άλλοι 16 θα περάσουν την Κυριακή το πρωί στις 9 (το Σάββατο υπάρχει μια διαδικασία εκλογών στα Δικαστήρια). Ανάμεσα στους 51 υπήρχε και ένας ανήλικος, για το οποίο ορίστηκε ξεχωριστή δικάσιμος. Όλοι οι σύντροφοι θα κρατηθούν μέχρι την απολογία τους και τον ορισμό της δικάσιμου.

***

Σχετικά με την υπόθεση του κακουργήματος, που είναι και το σοβαρότερο σημείο της ιστορίας, αξίζει να σημειωθεί πως στην λήψη της απόφασης αυτής συνεπικούρησε και η “μαρτυρία” του Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, ο οποίος προφανώς και αποφάνθηκε πως όλος ο τριγύρω χώρος του Λευκού Πύργου (πιθανότατα και οι καντίνες με τα βρώμικα και τα ποπ-κορν) αποτελεί “Μνημείο”. Από την πλευρά μας να πούμε πως αν κάτι αποτελεί μνημείο-και πιο συγκεκριμένα μνημείο βλακείας- είναι η εν λόγω εκτίμηση του συγκεκριμένου υποκειμένου.

Κάτι άλλο που αξίζει να σχολιαστεί είναι η συμπεριφορά των μπάτσων προς τους συλληφθέντες: Όσον αφορά τους δυο τραυματίες που διεκομίσθησαν στο Παπαγεωργίου, οι μπάτσοι δεν άφησαν τους δικούς τους ανθρώπους να τους δουν, ενώ σχεδόν φέρθηκαν πολύ απότομα σε δικηγόρο των αντιφασιστών συντρόφων και ήταν παρόντες καθ’ όλη την ώρα που αυτή μιλούσε με τους συντρόφους. Το ίδιο αυστηροί ήταν και με τους συγγενείς και τους κοντινούς ανθρώπους των υπόλοιπων, στους οποίους δεν επέτρεψαν να πλησιάσουν στον ίδιο όροφο και χώρο με τους συλληφθέντες.

***

Χθες και σήμερα έγινε σε όλους μας ακόμη πιο ξεκάθαρο αυτό που ξέραμε ήδη πολύ καλά: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει εντολές στα ένστολα ανδρείκελά της να διεξάγουν μια ευρεία επιχείρηση εξαφάνισης του αναρχικού χώρου πανελληνίως. Οι εκκενώσεις καταλήψεων, οι συλλήψεις και οι ξυλοδαρμοί αναρχικών, η αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια και αλλού κλπ έρχονται να προστεθούν στα αντεργατικά μέτρα, στον νόμο περί διαδηλώσεων και στην ρατσιστική μεταχείριση των προσφύγων/μεταναστών.

Το κράτος γνωρίζει πολύ καλά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυριαρχία του, σε αυτή την εποχή της μεγάλης, γενικευμένης επίθεσης που εξαπολύει απέναντι στην κοινωνία, είναι η όσμωση των αναρχικών και των ριζοσπαστών με τους καταπιεσμένους. Σε αυτή την περίοδο της πολεμικής ρητορικής και της προσμονής των “μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων”, φοβάται όσο τίποτε άλλο την ριζοσπαστικοποίηση των από-τα-κάτω, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αναβρασμό, σε μια εξέγερση ίσως, απέναντι στους δυνάστες μας. Γι’ αυτό τον λόγο έχει αποφασίσει να οξύνει την καταστολή απέναντι σε όσους αντιστέκονται, στον “εσωτερικό εχθρό”, προωθώντας ταυτόχρονα μια ατζέντα που φέρνει στην επιφάνεια τα πιο καθυστερημένα, συντηρητικά ένστικτα της κοινωνίας.

Από την μεριά μας, ως αναρχικό/αντιεξουσιαστικό και ευρύτερα επαναστατικό κίνημα, ως κομμάτι των απο-τα-κάτω, πρέπει να απαντήσουμε με ανυποχώρητη στάση, με καλή οργάνωση και γείωση των προταγμάτων μας στην κοινωνία. Να βρούμε τους τρόπους να ξεπεράσουμε τις πεπατημένες και να οργανώσουμε το ευρύ μέτωπο των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, που θα σταθεί εμπόδιο στην αντιδραστική νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που φαίνεται πλέον καθαρά στον ορίζοντα.

Πρώτο στάδιο αυτής της απάντησης θα πρέπει να είναι η μαζική μας παρουσία στον δρόμο, ώστε να δείξουμε ότι οι μεθοδεύσεις των μπάτσων και η καταστολή δεν μας τρομάζουν. Όπως βρεθήκαμε κατά χιλιάδες στις πορείες για την Terra, την Rosa Nera, την ΔΕΘ και το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις, να συνεχίσουμε με την ίδια μαζικότητα στις μεγάλες μάχες που έρχονται, όπως οι αυριανές απογευματινές πορείες για τον Παύλο Φύσσα, που θα διεξαχθούν σε όλη την χώρα, ενώ ακολουθούν και νέες για τον Ζακ.

Να μην ξεχάσουμε βέβαια και το αυριανό κάλεσμα για την υπόθεση των αντιφασιστών συντρόφων στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 10 πμ, αλλά και την Κυριακή στις 9 πμ.

 

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΦΥΣΣΑ (ΑΘΗΝΑ 17:00 κερατσινι, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18.30 ΚΑΜΑΡΑ)

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 πμ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 πμ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΌ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΏΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...

Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης για τους τραυματισμούς διαδηλωτών στην απεργία 28/2

Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης για τους τραυματισμούς διαδηλωτών στην απεργία 28/2. Το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης κλήθηκε μέσω e-mail να αποστείλει άμεσα στοιχεία μελών του που ήταν παρόντα στον τραυματισμό...

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ. Δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στον Ε.Ο.Δ.Υ. Συναδέλφισσα, συνάδελφε! Με αφορμή την αγωνία που βιώνουμε εκ νέου οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων PhilosII με τις επικείμενες λήξεις των συμβάσεων...

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ Την Πέμπτη 28 Μαρτίου εκπρόσωποι των σωματείων «ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση» και ο Σύλλογος εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ν.Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ», πραγματοποίησαν συνάντηση με...

Μέγας Αλέξανδρος: ΗΡΩΑΣ ή ΣΦΑΓΕΑΣ;

Μέγας Αλέξανδρος: ΗΡΩΑΣ ή ΣΦΑΓΕΑΣ; Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός – Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=UwhoJKHEwAM Είναι γεγονός ότι από πολύ μικρή...