Λίγα για την κατάληψη Ρόζα Νέρα στα Χανιά, του Seleof

Η Ρόζα Νέρα και η πολιτική της δράση μέσα σε αυτά τα 16 χρόνια λειτουργίας έχει δημιουργήσει μία τέτοια κοινωνική νομιμοποίηση στην πόλη των Χανίων που όμοια της δεν έχει καταφέρει ίσως άλλη αναρχική κατάληψη, και ιστορικά και γεωγραφικά.

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώθηκε περίτρανα όταν αμέσως μετά την εκκένωση της πραγματοποιήθηκε συνέλευση με 200 άτομα. Το βράδυ λίγε ώρες μετά ακολούθησε πορεία με 2000 άτομα, ενώ λίγες μέρες μετά η παγκρήτια πορεία αλληλεγγύης στην Ρόζα Νέρα κατέβασε περίπου 4000, πετυχαίνοντας συμβολικά της περικύκλωση του λόφου που βρίσκεται το κτήριο. Όλα αυτά σε μία πόλη 55.000 κατοίκων παρακαλώ και όχι την περίοδο 08-12, αλλά σήμερα Σεπτέμβρη του 2020.

Η Ρόζα πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί δομή του αναρχικού κινήματος, για την κοινωνία των Χανίων αποτελεί και ένα δημόσιο και ελεύθερα προσβάσιμο χώρο με απίστευτη πανοραμική θέα μπροστά από το κτήριο. Ίσως το τελευταίο πανέμορφο λόγω θέσης σημείο που μπορείς να υπάρξεις στο κέντρο των Χανίων χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσεις, καθώς η τουριστική βιομηχανία έχει κυριολεκτικά πνίξει την ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες. Αυτή η ανάγκη για δημόσια και ελεύθερη πρόσβαση από όλη την κοινωνία, είναι που έχει οδηγήσει εκατοντάδες κατοίκους να στρατεύονται υπέρ της κατάληψης χωρίς να είναι απαραίτητα αναρχικοί. Φυσικά σε αυτό έχει βοηθήσει και πολιτικά η ίδια η κατάληψη με το να βάζει στο επίκεντρο της κουβέντας το δίπολο ή ξενοδοχείο ή δημόσιος χώρος. Αυτή η διαχρονική πολιτική τους στόχευση είναι και που τους δίνει τώρα αέρα στα πανιά τους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι ίδιοι οι μπάτσοι με ανακοίνωση τους ζητάνε να αποχωρήσουν από το κτήριο, γιατί λέει είναι ιδιωτικός χώρος και άρα άμα θέλει η εταιρία που τον έχει να τον φυλάει ας πάρει σεκιούριτι γιατί η ΕΛΑΣ είναι για τα κρατικά κτήρια ντεμέκ.

Βάση των παραπάνω το μόνο ρεαλιστικά εμπόδιο που μπορεί να εμποδίσει την ανακατάληψη του κτηρίου είναι το να προχωρήσουν οι εργασίες. Και να προχωρήσουν άμεσα, καθώς η σύμβαση ανανεώθηκε για 6 μήνες. Αφού πω ότι κάποιες φορές απλά πράγματα μπορεί να παίξουν μεγάλο ρόλο, όπως λόγου χάρη το γεγονός ότι ο καιρός χαλάει και άρα κάθε μέρα που περνάει θα είναι υπέρ μας, και εναντίων τους τώρα βγήκε και το παρακάτω:

Τέσσερα έγγραφα βάζουν φωτιά στα σχέδια για την ξενοδοχοποίηση του κτιρίου καθώς εκθέτουν τη σημερινή Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης που προχωράει κανονικά την εκποίηση των κτιρίων, την προηγούμενη διοίκηση του πρώην Πρύτανη και σημερινού υφυπουργού Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη, και συνολικά την κυβέρνηση που έχει ρίξει βάρος στην υπόθεση της εκχώρησης του κτιρίου στο λόφο Καστέλι για την κατασκευή ξενοδοχείου από την εταιρεία Belvedere. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ρόζα Νέρα έχει μαζί της ακόμη και την ίδια την γραφειοκρατία του κράτους!

Το έχω ξανά γράψει, πιστεύω ακράδαντα στα λόγια των ίδιων των συντρόφων εκεί στα Χανιά. Ότι δηλαδή η ανακατάληψη της Ρόζα Νέρα θα γίνει μέρα, περπατώντας, επιβλητικά γιατί το θέλει η τοπική κοινωνία. Ότι η Ρόζα θα αποτελέσει παράδειγμα πολιτικού αγώνα, και έντονο ερέθισμα προς πάσα κατεύθυνση όπου αλλού ανά την Ελλάδα υπάρχει βία, καταστολή και εκκενώσεις δομών του αναρχικού κινήματος. Το πετυχημένο παράδειγμα της θα δείξει στην πράξη ότι όταν ο κλοιός στενεύει, η μόνη ιστορικά νικηφόρα λύση είναι πάντα η μαζικότητα και φυσικά και η οργάνωση. Η μαζικότητα που για να μπορέσεις όμως να την παίξεις σαν χαρτί στο ταξικό πόλεμο, θα πρέπει να την δημιουργείς βήμα βήμα, φασούλι το φασούλι, με δουλειά μυρμηγκιού συνέχεια, καθημερινά, ακούραστα, όχι σαν γραφικός, σαν τρελός.

Στο σήμερα κανένας άλλος δρόμος δεν δείχνει ικανός να παράξει νίκες για το κίνημα. Ούτε τα φαντασιακά του στημένου γεωγραφικά εκεί που θέλει το κράτος “κάγκελου”, (που έσβησε με πάταγο με λίγη παραπάνω αστυνόμευση). Ούτε οι ελιτισμοί και τα αλάθητα που οδηγούν στην πολιτική αδράνεια της συλλογικότητας και την νομοτελειακή αριθμητική της συρρίκνωση και διάλυση – κοινωνική ανυπαρξία. Ούτε και η τάση του να περιχαρακώνεσαι ιδεολογικά βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την κοινωνική απεύθυνση θεωρώντας ότι ως ομάδα ή αριθμός ομάδων μπορείς να σηκώσεις όλους τους αγώνες μόνος και ταυτόχρονα απέναντι σε ένα ολοκληρωτικά οργανωμένο κράτος που διαθέτει όλα τα μέσα.