[Video] Ο ορισμός του προβοκάτορα: Βαθμοφόρος των ΜΑΤ προσπαθεί να προκαλέσει επεισόδια

25 Σεπτέμβρη 2020: Η πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή, με περίπου 1.000 – 1.200 άτομα στο Παγκράτι -που καλέστηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας που εκκενώθηκε η κατάληψη της Φιλολάου 99– στρίβει από τη Φιλολάου στην Ιφικράτους, με σκοπό να πάρει την τελική ευθεία για να λήξει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στο άλσος Παγκρατίου. Καθώς το τελευταίο μπλοκ μπαίνει στον στενό δρόμο της Ιφικράτους, μηχανές και αυτοκίνητα ξεκινούν να κινούνται επί της Φιλολάου, αποκόπτοντας τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ακολουθούσαν την πορεία σε απόσταση 4-5 μέτρων. Για κάποιον άγνωστο λόγο σε όσους δεν είναι στα ΜΑΤ, το γεγονός δείχνει να τους εκνευρίζει, όλα όμως θα γίνουν πιο καθαρά λίγο αργότερα.

Κόβουν την κίνηση των οχημάτων και αρχίζουν να τρέχουν προς την ουρά της πορείας, με σαφή σκοπό να προκαλέσουν και να επιτεθούν, ο επικεφαλής μπαίνει μπροστά τους και με κόπο προσπαθεί να τους σταματήσει. Στο σημείο αυτό ξεκινάει το βίντεο. Δεν έχει προηγηθεί απολύτως τίποτα διαφορετικό, εκτός από μια πολυπληθή πορεία, που από όσους δρόμους περνάει δείχνει να αυξάνεται σε κόσμο . Η μόνη διαφορά είναι ότι η πορεία έχει μπει σε έναν στενό δρόμο, και κρίνοντας από άλλες πορείες σε γειτονιές, τέτοιους στενούς δρόμους επιλέγουν για να επιτεθούν και να τις διαλύσουν με κρότου-λάμψης, χημικά και γκλομπς, καθώς δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος διαφυγής λόγω των «σφιχτά» παρκαρισμένων αμαξιών δεξιά και αριστερά του δρόμου, ενώ λόγω της στενότητας ο κόσμος δε μπορεί να τρέξει και πνίγεται ευκολότερα από τα ασφυξιογόνα, αλλά και λόγω του συνωστισμού ποδοπατιέται πιο εύκολα και όσοι και όσες βρεθούν πεσμένοι/ες στο έδαφος, αφού δεχτούν τα χτυπήματα των ΜΑΤ, είναι αυτοί και αυτές που συλλαμβάνονται και φορτώνονται με ό,τι ενοχοποιητικό θεωρούν ότι βρήκαν οι αστυνομικοί στο οδόστρωμα και ενίοτε ό,τι κουβαλούν σε σακίδια οι ίδιοι οι αστυνομικοί.

Ακριβώς ένα τέτοιο σκηνικό πήγε να διαδραματιστεί στο Παγκράτι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, με διαφορά ότι σε αυτό το βίντεο καταγράφεται από σχεδόν την αρχή της όλη η προσπάθεια των ΜΑΤ να προκαλέσουν επεισόδια.

Καθώς οι άνθρωποι στο πίσω μέρος της πορείας βλέπουν έναν όργανο των ΜΑΤ να τρέχει χωρίς αφορμή κατά πάνω τους βρίζοντας κάτω από τη μάσκα, (τον σταματά τελικά ανώτερος του), έχουν ξαφνικά να αντιμετωπίσουν, ένα γελοίο και συνάμα επικίνδυνο θέαμα, με ένα βαθμοφόρο των ΜΑΤ που πετάγεται από πίσω, (δεν κρατάει ασπίδα ή γκλοπ γιατί έχει τον ασύρματο), ο οποίος είναι εμφανώς ψυχικά διαταραγμένος, με ένα πουράκι στο χέρι να το ανάβει συνεχώς γιατί του σβήνει, να χειρονομεί, να προκαλεί, και να προσπαθεί να ξεφύγει της προσοχής του ανωτέρου του, σαν πιτσιρίκι που προσπαθεί να ξεφύγει από τον μπαμπά του. Δεν είναι σίγουρο αν ακούγεται καθαρά στο βίντεο, αλλά μαζί με αυτόν παίρνουν θάρρος και διάφοροι άλλοι από τα ΜΑΤ, οι οποίοι βρίζουν και προκαλούν μέσα από τις μάσκες, όσο ο θεριακλής βαθμοφόρος παριστάνει τον Ζήκο σε φάση «μαλώνεις ρε;».

Και όσο όλο αυτό το θέαμα και η συμπεριφορά των ΜΑΤατζήδων προσιδιάζει σε τσούρμο μαθητών σε 5ήμερη που ψάχνεται να πλακωθεί με τους γηγενείς και φαντάζει γελοίο, δεν είναι.

Όταν αυτή η παιδαριώδης συμπεριφορά εκδηλώνεται από ανθρώπους που φέρουν όπλα, κράνη, ασπίδες, γκλομπς, ασφυξιογόνα, κρότου-λάμψης και το ελεύθερο να ασκούν σκληρή βία νόμιμα, βία που αν ασκούσε οποιοσδήποτε πολίτης, ακόμη και για άμυνα, θα κατηγορείτο για κακουργήματα, τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία, είναι επικίνδυνα. Γιατί αυτή η πορεία θα μπορούσε να είναι «καρμπόν» μία από τις πορείες που έχουμε ζήσει ξανά και ξανά με χημικά μέσα σε γειτονιές, με χτυπημένους και συλληφθέντες. Γιατί τέτοιοι τύποι είναι επικίνδυνοι, και για τον εαυτό τους και για τις διμοιρίες τους, και για τις γειτονιές στις οποίες εισβάλουν σαν κατοχικός στρατός, αλλά κυρίως για τον «εχθρό λαό» που έχει να τους αντιμετωπίσει κάθε φορά που υπερασπίζει το δίκιο του, σε ένα πολίτευμα που ονομάζεται δημοκρατία και καταδικάζει τη βία, αλλά την κρατά ως προνόμιο για τον εαυτό της…


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ