Ιρλανδία | Παλαιστίνιοι και Ιρλανδοί πολιτικοί κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας

Ο Issam Hijjawi-Bassalat, Παλαιστίνιος γιατρός και στρατευμένος αντιιμπεριαλιστής, συνελήφθη στις 24 Αυγούστου, μαζί με εννέα μέλη του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Saoradh, έπειτα από παγίδα της Βρετανικής αστυνομικής υπηρεσίας MI5. Οι συγκεκριμένες συλλήψεις αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης καταστολής του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού κινήματος* από τις Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι κρατούμενοι έχουν μεταχθεί στη βρετανική φυλακή Maghaberry στο Antrim, μία από τις έξι κατεχόμενες κομητείες της Βορειοανατολικής Ιρλανδίας. Μετά την απομόνωση που υπέστησαν για 14 ημέρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, μεταφέρθηκαν στο Roe House στο Maghaberry, στο οποίο κρατούνται Ιρλανδοί πολιτικοί κρατούμενοι.

Λόγω των συνεχιζόμενων και πολυάριθμων προβλημάτων υγείας του, ο 62χρονος Δρ. Hijjawi-Bassalat, μεταφέρθηκε σε εξωτερικό νοσοκομείο για εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας. Ωστόσο, μετά τις εξετάσεις τον χώρισαν από τους συντρόφους του και τον μετέφεραν στο ερειπωμένο Foyle House, σε μια φυλακή ποινικών κρατουμένων, αντί να επιστρέψει στο Roe House. Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι έπρεπε να μπει σε απομόνωση για άλλες 14 ημέρες, ούτως ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση COVID-19.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη δήλωση αποδομείται βάσει της προνομιακής μεταχείρισης που έχουν οι νομιμόφρονες κρατούμενοι. Ο IRPWA δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook, το μήνυμα ενός Ιρλανδού κρατούμενου, σε σχέση με την μεταγωγή του στο Roe 4 στη φυλακή του Maghaberry. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Ισαμάμ κρατείται άσκοπα στη βρωμιά και την αθλιότητα του Foyle House, έχοντας έντονους πόνους, που τον κάνουν να μην μπορεί να καθίσει ή να ξαπλώσει. […] ».

Η δήλωση του συνεχίζεται ως εξής: «Δεν υπάρχει ίχνος λογικής στο να κρατείται ο Issam εκεί… καθότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δύο νομιμόφρονες κρατούμενοι μετά την εισαγωγή τους σε εξωτερικά νοσοκομεία, επέστρεψαν στο Bush House. Δεν αναγκάστηκαν να υπομείνουν το κλείδωμα 14 ημερών το 24ωρο, λόγω COVID. Αυτή είναι σαφής απόδειξη ότι η διοίκηση των φυλακών υπό την ηγεσία της κατοχικής MI5 χρησιμοποιεί την απομόνωση του Issam ως εργαλείο για την ηθική και ψυχολογική εξόντωση των Ιρλανδών πολιτικών κρατουμένων.»

Έχουν επίσης αναφερθεί κρούσματα του COVID-19 στο Foyle House. Επιπλέον, υπάρχει χώρος στην πτέρυγα του Roe House, που κρατούνται οι Ιρλανδοί πολιτικοι κρατούμενοι, για να είναι σε καθεστώς απομόνωσης ο Δρ Hijawi-Bassalat, σύμφωνα με τους Ιρλανδούς ακτιβιστές.

Η αλληλεγγύη να κορυφωθεί στις φυλακές και στους δρόμους!

Σε απάντηση προς αυτή την κατάφωρη, βάναυση καταστολή, ο Δρ. Hijjawi-Bassalat ξεκίνησε απεργία πείνας στις 16 Σεπτεμβρίου, απαιτώντας την επιστροφή του στην πτέρυγα των πολιτικών κρατουμένων της φυλακής. Η απεργία του πλαισιώθηκε από τουλάχιστον 50 Ιρλανδούς  πολιτικούς κρατούμενους, τόσο της φυλακής Maghaberry, όσο και της φυλακής Portlaoise, στην κομητεία Laois της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Γυναίκες κρατούμενες των φυλακών Hydebank Wood στο Μπέλφαστ, ξεκίνησαν αποχή συσσιτίου στις 23 Σεπτεμβρίου και δήλωσαν: «Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την απεργία πείνας του Issam και το αίτημά του για άμεση μεταφορά στην  πτέρυγα, μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς κρατούμενους των φυλακών του Roe House».

Ακτιβιστές στο εξωτερικό έχουν επίσης εκφράσει ότι σκοπεύουν να προβούν σε απεργία πείνας σε αλληλεγγύη με τους κρατούμενους. Οι απεργοί πείνας πιάνουν το νήμα του αγώνα από τους ρεπουμπλικανούς Ιρλανδούς απεργούς πείνας του παρελθόντως, όπως ο Bobby Sands. Πριν από τριάντα εννέα χρόνια, αυτός ο ήρωας αγωνίστηκε μέχρι θανάτου υπερασπιζόμενος τις πολιτικές του αξίες με αξιοπρέπεια.
Τα όσα υφίσταται ο Δρ. Hijjawi-Bassalat στη φυλακή Maghaberry, αντικατοπτρίζουν τις κοινές συνθήκες που βιώνουν οι πολιτικοί κρατούμενοι της Ιρλανδίας και της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Αυτό ισχύει τόσο για τις σκληρές και βάναυσες συνθήκες κράτησης στις φυλακές, όσο και για τα μέσα αντίστασης των κρατουμένων.

Όπως οι Ιρλανδοί, έτσι και οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, έχουν μακρά ιστορία σε αγώνες για καλύτερες συνθήκες κράτησης, με όπλο τους τις απεργίες πείνας. Εμπνευσμένοι από τους Ιρλανδούς αντιιμπεριαλιστές συντρόφους τους, που αντιστέκονται στην καταπίεση, περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας από τις 24 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις φρικτές συνθήκες, τη βαρβαρότητα και την καταστολή στη φυλακή Ofer του Ισραήλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δράσεις αλληλεγγύης προς τον Δρ. Hijjawi-Bassalat και τους  Ιρλανδούς πολιτικούς κρατουμένους πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις στο Βορρά και στο Δουβλίνο, καθώς και στη Γλασκόβη, τη Σκωτία και το Λονδίνο. Ο IRPWA καλεί ακτιβιστές απ’ όλη την Ιρλανδία σε 24ωρη συμβολική απεργία πείνας σε αλληλεγγύη με τους πολιτικούς κρατούμενους, στις 26 Σεπτεμβρίου. Θα κατασκηνώσουν έξω από τη φυλακή του Μαγκάμπερι, θα διαμαρτυρηθούν για το Κέντρο Κένεντι στο Δυτικό Μπέλφαστ και στη συνέχεια θα πάνε στις πύλες της φυλακής για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση.

Πως μπορείς να βοηθήσεις!

Εκτός από την άσκηση πίεσης στις Βρετανικές δυνάμεις κατοχής, αλληλέγγυοι από όλο τον κόσμο μπορούν να γράψουν επιστολές για τους απεργούς πείνας. Επικοινωνήστε με το Samidoun Palestine Prisoners Solidarity Network μέσω Facebook ή μέσω email στο samidoun@samidoun.net. Επίσης, μπορείτε να επισκευτείτε τη σελίδα του Irish Republican Prisoner Welfare Association στο Facebook.
Είναι καθήκον όλων των αντιιμπεριαλιστών παγκοσμίως, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πολιτικούς κρατουμένους, από την Ιρλανδία έως την Παλαιστίνη. Βρίσκονται μέσα για εμάς! Είμαστε έξω για αυτούς!

*Οι Ιρλανδοί Ρεπουμπλικάνοι μάχονται για αιώνες ενάντια στον Βρετανικό ιμπεριαλισμό και υπέρ του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Οι νομιμόφρονες, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν και προστατεύουν το Βρετανικό καθεστώς κατοχής στις έξι κομητείες της Βορειοανατολικής Ιρλανδίας, και την πολιτική καταστολής, εκμετάλλευσης και παγκόσμιας επέμβασης του Λονδίνου.

Πηγή: International Action Center

Υ.Γ1. : Ο μεταφραστής δεν ταυτίζεται με τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις της εν λόγω οργάνωσης.