Σημερα, Παρασκευή 2/10/2020 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο σπίτι της διευθύντριας του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Ελενης Ρώσσιου στην περιοχή της Ανάληψης καθώς και έξω από το Πειραματικό Σχολείο.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς η ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγινε προφανής στα μάτια όλων μας και ιδίως στα μάτια των μαθητών και των μαθητριών. Η κυβέρνηση είχε επιβάλλει γενικό lockdown την άνοιξη, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να θωρακίσει -υποτίθεται- το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντ’ αυτού, επέλεξε να δώσει εκατομμύρια επί εκατομμυρίων σε γνωστούς και φίλους της μεγαλοεργολάβους, ιδιοκτήτες κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, ιδιοκτήτες ΚΕΚ (ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει άραγε το «Σκοιλ Ελικίκου και φυσικά στους καναλάρχες. 31 εκατομμύρια ευρώ ήταν το δωράκι μόνο προς τα κανάλια, για να βρίζουν όλη μέρα τους «αλήτες» μαθητές και να μας εξηγούν πόσο υπέρκομψη είναι η Μαρέβα. Τελικά η κυβέρνηση έδωσε άνευ όρων το πράσινο φως για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, δεχόμενη ισχυρές πιέσεις από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θησαυρίζουν στον αντίστοιχο κλάδο, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια συντριπτική άνοδος των καταγεγραμμένων κρουσμάτων Covid-19. Επιπλέον, με αφορμή την πανδημία του Covid-19, όσο διάστημα ο κόσμος ήταν μαντρωμένος σπίτια του, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία για να ισοπεδώσει τα εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων και να ενισχύσει με κάθε τρόπο (χρηματοδοτήσεις και φοροαπαλλαγές) τα αφεντικά. Όλον αυτόν τον καιρό οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας δίνουν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα μία δύσκολη μάχη, δίχως όμως να στηρίζονται σχεδόν καθόλου από το κράτος. Συνεχίζουν να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, κλινών ΜΕΘ και τεστ για τον κορωνοϊό.

Και μετά ήρθε το μεγάλο φιάσκο με το «άνοιγμα» των σχολείων. Αρχικά, η κυβέρνηση έκρινε λογικό να στοιβάξει 25 μαθητές ανά σχολική αίθουσα, ενώ κατά παράλογο τρόπο θεωρεί ότι 10 άτομα σε μια πλατεία αποτελούν δημόσιο κίνδυνο και κυνηγάει τη νεολαία που αράζει σε πλατείες. Μέχρι και σήμερα επιμένει ότι η πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες δεν είναι αυτή που οι ίδιοι και οι ίδιες βλέπουν με τα μάτια τους, αλλά εκείνη η στρεβλωμένη πραγματικότητα την οποία η Κεραμέως παρουσιάζει στα κανάλια, τα οποία συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι μόνο το 3% των τάξεων έχει πάνω από 25 μαθητές. Κατόπιν, αφού δέχθηκε δημοσίως πίεση για τη δωρεάν χορήγηση μασκών στους μαθητές και τις μαθήτριες, η κυβέρνηση μάλλον επέλεξε να τους «τρολάρει», καθώς τους παρέδωσε μάσκες ικανές να χρησιμοποιηθούν ως αερόστατα και «παγουρίνα» τα οποία σε μέγεθος δε χωρούν ούτε ένα ποτήρι νερό. Φυσικά, για πραγματικά μέτρα που θα προσέφεραν όντως την οποιαδήποτε προστασία στους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς ούτε λόγος! Ούτε λόγος για επιπλέον και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως και προσωπικό καθαριότητας. Ούτε λόγος για μικρότερα τμήματα.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός αναλυτής, για να αντιληφθεί πόσο μεγάλο ήταν το φαγοπότι γύρω απ’ τις συγκεκριμένες «παραγγελίες». Και ενώ λεφτά για την παιδεία δεν υπάρχουν, λεφτά για την υγεία δεν υπάρχουν… μάλλον υπάρχουν και με το παραπάνω για περισσότερες φρεγάτες, βόμβες, όπλα και αεροπλάνα, μιας κα τις ίδιες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την κατασπατάληση των δημόσιων πόρων για την αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών, επέβαλε υποχρεωτική στράτευση στα 18 και της 12μηνη στρατιωτικής θητεία, ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις μόνιμων στρατιωτικών και διπλασιασμό του κρατικού προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δαπάνες (ήδη 2,4% του ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για ΝΑΤΟϊκούς σκοπούς).

Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, ειδικά για όλες και όλους εμάς που κάπου ανάμεσα στην άνευ προηγουμένου φτώχεια που έρχεται και την καταστολή και τον ολοκληρωτισμό που βαφτίζονται «υγειονομική πολιτική» νιώθουμε πλέον ότι δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Οι αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης συνάδουν αποκλειστικά με την εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων, θέτοντας ξεκάθαρα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας που συνεχίζονται παρά την στάση της κυβέρνησης που μάλλον… είναι πολύ απασχολημένη με το να τους χειροκροτεί, για να τους ακούσει (!), οι μαθητές και οι μαθήτριες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην κυβέρνηση και προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολείων τους. Ήδη πάνω από 700 σχολεία τελούν υπό κατάληψη πανελλαδικά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενώνονται στον δρόμο με τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Απαιτούν τη λειτουργία τμημάτων με όριο 15 μαθητές/μαθήτριες ανά τάξη, μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστών/καθαριστριών και βοηθητικού προσωπικού (νοσηλευτές, ψυχολόγοι), μείωση του χρόνου των διδακτικών ωρών και αύξηση του χρόνου των διαλειμμάτων, δωρεάν παροχή γευμάτων σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες, εύρεση κατάλληλων χώρων για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα με την ευθύνη των δήμων και του Υπουργείου Παιδείας, χορήγηση δωρεάν τεστ πρόληψης για τον κορωνοϊό, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και απόσυρση της πρότασης για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.

Η μαζικότητα των μαθητικών κινητοποιήσεων έχει κλονίσει την κυβέρνηση. Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση επιτίθεται στις καταλήψεις τόσο λυσσασμένα, προκειμένου να τις περιθωριοποιήσει κοινωνικά και να αναστείλει τους αγώνες των μαθητών και των μαθητριών. Ας δούμε ένα-ένα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει για να κουκουλώσει την παταγώδη αποτυχία της να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19:

α) Το αφήγημα της περιβόητης «ατομικής ευθύνης». Το κράτος δεν έχει καμία ευθύνη. Καμία ευθύνη που δεν έχει προσλάβει υγειονομικούς υπαλλήλους. Καμία ευθύνη που δεν έχει φτιάξει καινούριες κλίνες ΜΕΘ. Καμία ευθύνη που δεν έχουμε τεστ. Καμία ευθύνη που δεν έκανε τίποτα για να μικρύνουν οι τάξεις και να μπορούν όντως να ανοίξουν τα σχολεία. Η ευθύνη είναι ΔΙΚΗ ΣΟΥ και είναι ατομική: Πάρε το λεωφορείο, με το οποίο μετακινείσαι παστωμένος με άλλους 100, πάνε στη δουλειά, όπου δεν τηρείται σχεδόν κανένα μέτρο προστασίας, πάνε στο σχολείο μαζί με 25 άλλα παιδιά σε μία τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων και 2 παιδιά ανά θρανίο, βγες για μπύρα, όπου όλα λειτουργούν κανονικά… αλλά αν κολλήσεις κορωνοϊό, την ευθύνη την έχεις ΕΣΥ για εκείνη τη βόλτα που έκανες στο πάρκο ή εκείνη την μπύρα που ήπιες στην πλατεία με τρεις φίλους σου!

β) Οι μαθητές που κάνουν κατάληψη είναι «ψεκασμένοι» και «συνωμοσιολόγοι». Η κυβέρνηση και τα κανάλια-καλοπληρωμένα παπαγαλάκια κάνουν ότι μπορούν για να βάψουν τα πραγματικά αιτήματα των μαθητών και να παρουσιάσουν στο δημόσιο λόγο ότι οι μαθητές κάνουν κατάληψη επειδή… δε θέλουν να φορέσουν μάσκα! Και με λίγη κοπτοραπτική σε συνεντεύξεις μαθητών και πολύ θάψιμο των κειμένων και των πανό που όντως αναφέρουν τα αιτήματα των μαθητών, πιστεύουν ότι θα καλύψουν το γεγονός ότι, όπως πολύ εύστοχα το έθεσε ένας μαθητής, ο μόνος που υποκινεί τις καταλήψεις είναι η στάση της κυβέρνησης.

γ) να κατηγορεί με ερειστικό τρόπο τους μαθητές για τεμπελιά, λες και η αφόρητη πλήξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν είναι απόλυτα δικαιολογημένη για όλους όσους είναι ή υπήρξαν μαθητές/μαθήτριες. Ως πρώην μαθητές το μόνο που θα πούμε είναι ότι το να βαριέται κάποιος να κάνει μάθημα στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού συστήματος που κάνει ό,τι μπορεί για να είναι αφόρητα βαρετό, είναι ένδειξη υγείας! Με τα εκατομμύρια που πρόσφατα έδωσε δωράκι στα καθεστωτικά media και στα κανάλια η κυβέρνηση έχει πετύχει να συκοφαντεί όσους και όσες αντιστέκονται στη βαρβαρότητα την οποία μας επιβάλλει καθημερινά και να διαστρεβλώνει το πλαίσιο των αγώνων τους.

δ/ Και φυσικά… με τρομοκρατία! Η κρατική καταστολή, διαμέσου της δικαστικής οδού, επιχειρεί να ανακόψει την αγωνιστική κίνηση των μαθητών και των μαθητριών διασπείροντας τον φόβο. Με «εισαγγελικές έρευνες», τρομοκρατικές επιστολές στους γονείς και ντου μπάτσων στις καταλήψεις, προσπαθούν να τρομάξουν τους μαθητές και να τους επιβάλουν τον συνωστισμό σχεδόν 30 ατόμων σε κάθε τάξη… για το καλό τους! Την ίδια στιγμή η κυρία Κεραμέως θεωρεί μάλλον ότι η δημόσια παιδεία είναι το δικό της προσωπικό ιδιωτικό ΚΕΚ και διαλαλεί ό,τι ανοησία της έρθει στο μυαλό, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους μαθητές πως αν τολμήσουν να συνεχίσουν τις καταλήψεις, θα κάνουν μαθήματα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, δε θα έχουν σχολικές εκδρομές… ακόμα και ότι θα τους αποκλείσει από την τηλε-εκπαίδευση (!), πράγμα που φυσικά δεν έχει απολύτως καμία δυνατότητα να κάνει βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αν νομίζουν πως οι απειλές τους θα πιάσουν τόπο, είναι γελασμένοι.

Στον αντίποδα, χιλιάδες καθηγητές στέκονται στο πλευρό των μαθητών! Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατέστησε σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να υπακούσουν στις επιταγές της κυβέρνησης και να γίνουν όργανα καταστολής των αγωνιζόμενων μαθητών και μαθητριών, αλλά θα σταθούν σύμμαχοι στον αγώνα τους. Ενώ αντιδραστικά μπουλούκια «αγανακτισμένων» (=ακροδεξιών) «γονέων» που προσπαθούν να «σπάσουν» τις καταλήψεις προβάλλονται όλη μέρα στα κανάλια, η αμέριστη στήριξη χιλιάδων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων… θάβεται σκόπιμα.

Το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τελεί υπό κατάληψη από τις 28/9/2020, έπειτα από την έγκριση των 2/3 των μαθητών/μαθητριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο. Η διευθύντρια του σχολείου, Ελένη Ρώσσιου, τρομοκρατεί τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν στην κατάληψη, δηλώνοντας εγγράφως πως θα ενημερώσει την εισαγγελέα ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Τσιαρδακλή, για να δρομολογήσει την ποινική δίωξη τους. Εμείς εκλαμβάνουμε αυτήν την κίνηση ως πειστήριο αυταρχισμού, εκφοβισμού και καταστολής του δίκαιου αγώνα των μαθητών και των μαθητριών.

Τα αιτήματα των μαθητικών καταλήψεων είναι δίκαια.
Τα αιτήματα των μαθητικών καταλήψεων είναι και δικά μας αιτήματα.
Η δημόσια και αξιοπρεπής πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση είναι ζητήματα που μας αφορούν όλους και όλες.
Από τη μεριά μας δηλώνουμε πως θα σταθούμε δίπλα στον αγώνα των μαθητών και των μαθητριών και καλούμε δημόσια σε μαζικοποίηση και στήριξή του. Δε θα αφήσουμε διευθυντάδες, ακροδεξιούς συρφετούς «γονέων», εισαγγελείς και συντηρητικούς καθηγητές να τρομοκρατήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες. Θα ενώσουμε τις φωνές και τον βηματισμό μας μαζί με το αγωνιζόμενο μαθητικό κίνημα. Δε μας τρομάζουν, δεν τους φοβόμαστε!

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

ΜΟΝΟ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
lib_thess@hotmail.com
libertasalonica.wordpress.com

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ