Παρέμβαση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτώβρη. Ο Σ.Ο.Φ.Ε.Θ. πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία απαιτώντας να μιλήσει με τον αντιπρύτανη κ. Δημήτρη Κωβαίο, ώστε να πάρει απαντήσεις σχετικά με την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις εστίες (ειδικότερα με την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση που έχει προκύψει) και να απαιτήσει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών.


Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της πρωτοβουλίας εστιών που μοιράζεται στους εστιακούς σχετικά με την κατάσταση

Σε αυτή την πανδημία δεν είμαστε όλοι/ες ίσοι/ες

Προ ολίγων ημερών, στις φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης, ένας συνοικότροφός μας βρέθηκε θετικός στον Covid-19. Πρυτανεία και Διεύθυνση ΦΕΘ, έδειξαν την πρόθεση να αποκρύψουν την ύπαρξη κρούσματος στις εστίες, μιλώντας για υποτιθέμενα κρούσματα, ενώ ο σύλλογος ήταν αυτός που ανέλαβε υπεύθυνα και χωρίς πανικό να ενημερώσει τους οικοτρόφους για την ύπαρξη αυτού και χωρίς αυτό να σημαίνει και την στοχοποιήση του συγκεκριμένου οικοτρόφου. Η Πρυτανεία και η Διεύθυνση μην μπορώντας πλέον να κρύψουν το περιστατικό, προέβησαν σε ψευδείς δηλώσεις στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους οικοτρόφους. Η διαβίωσή μας ωστόσο στις εστίες, καταρρίπτει τις ψευδείς δηλώσεις του κυρίου Κωβαίου καθώς αντισηπτικά δεν υπάρχουν σε κανένα κτήριο απο τις αρχές σχεδόν της πανδημίας, τακτικές απολυμάνσεις δεν υπήρξαν, ενώ η πιο πρόσφατη απολύμανση στις 21/10 ήταν ελλειπής, αφού έγινε βιαστικά και όχι σε όλα τα κτήρια. Επιπλέον, δεν εγινε ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος αν και έχουν περάσει αρκετές μέρες απο την γνωστοποιήση του, τεστ δεν εχουν πραγματοποιηθεί παρότι είχε ανακοινωθεί οτι θα γίνουν στις 22/10, και τέλος όσον αφορά την ενημέρωση των φοιτητών, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση των φοιτητών, ούτε καν στους γείτονες του κρούσματος, οι οποίοι ήταν και οι πιο εκτεθειμένοι στον ιό.

Ο Σύλλογος βλέποντας την ανεύθυνη στάση της Πρυτανείας, αποφάσισε να κάνει κινητοποιήση στον Διευθυντή των εστιών, Σάββα Φιλιππίδη, ο οποίος επέλεξε να αποφύγει συστηματικά για 2 φορές τη συνομιλία μαζί μας, ρίχνοντας το μπαλάκι για άλλη μια φορά αποκλειστικά στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Οι υπεκφυγές του κυρίου Φιλιππίδη, μας οδήγησαν στην Πρυτανεία όπου και συναντήσαμε τον κύριο Κωβαίο, αντιπρύτανη και υπεύθυνο εστιακών ζητημάτων.
Η συνάντησή μας με τον αντιπρύτανη μπορεί να συμπυκνωθεί στα εξής σημεία:

1) Από την αρχή κι όλας της κουβέντας μας ο αντιπρύτανης παρουσίαζε ανυπόστατες καταστάσεις, π.χ. οτι έχουν γινει απολυμάνσεις και ότι έχουν διατεθεί αντισηπτικά παρότι και οι δύο γνωρίζουμε ότι είναι ψέμα, κοροιδεύοντάς μας καταφανώς, μιας και μας παρότρυνε να περάσουμε απο τις εστίες και να δούμε τα αντισηπτικά που υποτίθεται ότι έβαλε, λες και δεν είμαστε εμείς αυτοί που ζουν εκεί. Η ειρωνία του κορυφώθηκε στο τέλος της κουβέντας αφού αρνούμενος να δεσμευτεί για τα αιτήματά μας διέκοψε οριστικά την κουβέντα και αποχώρησε με την χαρακτηριστική φράση “Εντάξει, Bye Bye”.

2) Καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποιήσής μας ο αντιπρύτανης όπως και κάθε άλλη φορά αρνούνταν να αποδεχτεί την οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με την όλη κατάσταση τόσο τώρα όσο και το προηγούμενο χρονικό διάστημα και φρόντιζε να υπεκφεύγει των ερωτήσεων μας και των αιτήματων μας με κάθε ευκαιρία. Επίσης, δεν δίστασε να παρουσιάσει τα ελάχιστα μετρα που πάρθηκαν ως μια χαριστική πράξη για την οποία οφείλούμε να είμαστε ευγνώμονες κιόλας.

3) Προκειμένου να δικαιολογήσει την Πρυτανεία και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ τουλάχιστον όσον αφορά τις απολυμάνσεις ξεκίνησε να μας λέει για το πόσο αχρείαστες(!) ειναι στην τελική οι απολυμάνσεις αφού στους ψεκασμούς χρησιμοποιείται απλα χλωρίνη και κάνουν αυτή την δουλειά και τα συνεργεία καθαρισμού των εστιών.

4) Μας ενημέρωσε οτι τα τεστ τελικά θα πραγματοποιηθούν στις 29/10 και όχι στις 22 όπως ειχε αρχικά ανακοινωθεί. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι στις εστίες τεστ θα πραγματοποιηθούν σχεδόν 2 εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα. Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή μεταδοτικότητα του SARS- COV 2 και την πληθώρα των κοινόχρηστων χώρων στις εστίες, αυτή η καθυστέρηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την διασπορά του ιού απο τα ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία απομακρύνθηκαν καθυστερημένα απο τις εστίες. Παράλληλα, αυτή η ανεύθυνη διαχείριση της πρυτανείας, επιβαρύνει τους εστιακούς φοιτητές οι οποίοι δεν ξέρουν αν είναι πιθανοί φορείς, καθώς για να διασφαλίσουν την υγεία των ίδιων και των γύρω τους, αναγκάζονται να μεριμνήσουν ατομικά (ατομική καραντίνα ή εκτέλεση του τεστ σε ιδιωτικούς φορείς με οικονομική επιβάρυνση). Η εν λόγω καθυστέρηση που προσυπογράφεται απο την πρυτανεία, αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης και την αδυναμία του Ε.Σ.Υ. (το οποίο παραμελέιται ήδη απο την αρχή της έξαρσης του ιού) όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας στις εστίες, πόσο μάλλον σε ευρύτερα πλαίσια.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας.
Όλοι και όλες στην εξ’ αναβολής γενική συνέλευση του Σ.Ο.Φ.Ε.Θ. την Τρίτη 27.10 στις 20:00 στο γηπεδάκι δίπλα από τις Α’ ΦΕΘ.

Πρωτοβουλία Εστιών