θεολογία

Θεολογία της απελευθέρωσης: “Είναι απολύτως αφελές να θέλεις να εξανθρωπίσεις τον καπιταλισμό”

από | 5 Νοέ, 2020

Θεολογία της απελευθέρωσης: “Είναι απολύτως αφελές να θέλεις να εξανθρωπίσεις τον καπιταλισμό” Μία συνέντευξη με τον Frei Betto.

Από την Barbara Schijman

Αρχικά δημοσιεύτηκε στο Internationalist 360 .

Ο Carlos Alberto Libanio Christo, γνωστός ως Frei Betto, είναι μια αναγνωρισμένη προοδευτική αναφορά της Λατινικής Αμερικής και μία από τις βασικές μορφές της Θεολογίας της Απελευθέρωσης. Ως συγγραφέας, δημοσιογράφος και Δομινικανός φρουρός, φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία, την οποία αντιτάχθηκε με σώμα και ψυχή.

Κατά τη διάρκεια της δουλειάς του ως friar συνάντησε, στις φαβέλες του Σάο Πάολο, τον πρώην πρόεδρο Luiz Inácio Lula da Silva, του οποίου ήταν σύμβουλος και στην κυβέρνηση του οποίου συμμετείχε στο πρόγραμμα Zero Hunger (μηδενική πείνα). Έχει γράψει περισσότερα από 60 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των Fidel και Religion. Συνομιλίες με τον Frei Betto (1985) Μυστικισμός και πνευματικότητα (1997) Το έργο του καλλιτέχνη. Ένα Ολιστικό Όραμα του Σύμπαντος (1999) και The Lost Gold of the Arienim (2016).

Τι σκέψεις ανοίγει αυτός ο πανδημικός κόσμος σε εσάς;

Πιστεύω ότι η πανδημία είναι εκδίκηση της φύσης, που προκύπτει από χρόνια ανθρώπινης κυριαρχίας και καταστροφής. Απολύτως ό, τι κάνουμε τα τελευταία 200 χρόνια, η αναζήτηση κέρδους και η μέγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων χωρίς καμία φροντίδα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, οδηγεί σε έλλειψη ελέγχου της αλυσίδας της φύσης, η οποία διαταράσσεται πλήρως από την ανθρώπινη παρέμβαση . Πολλοί μιλούν για το «ανθρωπόκαινο», δηλαδή την εποχή της συνολικής ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. αλλά προτιμώ να αποκαλέσω αυτήν την κατάσταση “κεφαλαιόκαινο” . Με άλλα λόγια, η συνολική ηγεμονία του κεφαλαίου, της αναζήτησης κέρδους, για το κέρδος. Όλα αυτά προκαλούν ολική ανισορροπία στο φυσικό περιβάλλον.

Όλη αυτή η διαδικασία περιβαλλοντικής καταστροφής είναι ο καρπός του ιδιωτικού κέρδους. Το πρόβλημα δεν είναι ο άνθρωπος. το πρόβλημα είναι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι η φύση μπορεί να ζήσει χωρίς την άβολη παρουσία μας. Εμείς δεν μπορούμε, χρειαζόμαστε τη φύση.

Πώς αναλύετε την κατάσταση στη Βραζιλία;

Στη χώρα μου, η κατάσταση είναι καταστροφική επειδή έχουμε μια νεοφασιστική κυβέρνηση. Καλώ τον Πρόεδρο Jair Bolsonaro, τον “Bagman”, του έδωσα αυτό το ψευδώνυμο πριν το περιοδικό Economist. Η Βραζιλία βρίσκεται σε πλήρη πυρκαγιά, στον Αμαζόνιο και σε άλλες περιοχές, και ο πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται να βελτιώσει την κατάσταση ή να αλλάξει την πορεία αυτού που βιώνουμε. Ό, τι σημαίνει θάνατος του ταιριάζει. Ζούμε υπό μια κυβέρνηση γενοκτονίας και ψέματος

Είναι τόσο ατρόμητος που στην τελευταία ομιλία του στον ΟΗΕ είπε ότι οι ένοχοι για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο είναι οι αγρότες, οι μικροί αγρότες της περιοχής και οι αυτόχθονες. Για αυτόν τον λόγο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ στη Βραζιλία ζούμε μια καταστροφική κατάσταση που διαχειρίζεται μια νεοφασιστική κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το θρησκευτικό φονταμενταλισμό για να νομιμοποιηθεί.

Η υγεία έχει σημασία όσο η εκπαίδευση. Ο Μπολσονάρο γνωρίζει πολύ καλά ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος είναι ένας λαός που έχει τουλάχιστον μια κριτική συνείδηση. Και είναι καλύτερα γι ‘αυτόν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου εκπαίδευση, ώστε να μπορεί να συνεχίσει ως οδηγός σε μια αδαή μάζα. Φυσικά όχι λόγω των ίδιων των μαζών, αλλά λόγω των συνθηκών εκπαίδευσης που δεν προσφέρονται σωστά στους ανθρώπους.

Λες και όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, επιστρέφουμε τώρα σε έναν χάρτη πείνας, με τεράστιο αριθμό ανθρώπων που δεν έχουν το ελάχιστο απαραίτητο από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Εν ολίγοις, βρισκόμαστε σε μια τερατώδη κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τι σενάριο οραματίζεστε;

Νομίζω ότι οι εκλογές θα είναι ένα ενδιαφέρον θερμόμετρο για να αξιολογήσουμε πώς το βλέπουν οι άνθρωποι μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι, σε αυτό, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Η πανδημία βοήθησε πολύ, ώστε το Μπολσονάρο να έχει την ηγεμονία της αφήγησης, επειδή δεν υπάρχουν δημόσιες διαδηλώσεις, απαγορεύονται ή δεν είναι βολικές, οπότε ακούγεται μόνο η φωνή της κυβέρνησης.

Ψηφίζοντας υπέρ της πολιτικής δίκης εναντίον της πρώην Προέδρου Dilma Rousseff, ο Μπολσονάρο αφιέρωσε την ψήφο του στη μνήμη του βασανιστή του στρατού, του συνταγματάρχη Carlos Brilhante Ustra. Η συμπεριφορά του δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Αλλά τι εξηγεί ότι εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό επίπεδο λαϊκής υποστήριξης;

Έχω δύο εξηγήσεις για αυτήν την κατάσταση. Πρώτον, η δεξιά πτέρυγα κατέκτησε το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφιακών δικτύων, το οποίο προτιμώ να μην αποκαλώ «κοινωνικό», επειδή δεν δημιουργούν απαραίτητα κοινωνικότητα. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι στα αριστερά, προοδευτικοί, δεν έχουν ακόμη κατανοήσει αυτόν τον μηχανισμό. Και επίσης, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των πλατφορμών είναι ευνοϊκοί σε τομείς κοντά στην κυβέρνηση, πολλοί χρησιμοποιούν αλγόριθμους και άλλες συσκευές για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και κάθε είδους ψέματα. Αυτό έχει πολλή δύναμη γιατί σήμερα οι άνθρωποι μαθαίνουν πολύ περισσότερα για τα νέα και τα γεγονότα μέσω των ψηφιακών δικτύων παρά μέσω του παραδοσιακού τύπου. Αυτός είναι ο πρώτος παράγοντας. Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με την κινητοποίηση των φτωχότερων ανθρώπων από συντηρητικές ευαγγελικές εκκλησίες. Και έπειτα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παραιτηθεί από την ελευθερία τους αναζητώντας ασφάλεια. Αυτή είναι η πρόταση της παγκόσμιας δεξιάς: ότι κάθε άτομο πρέπει να παραιτηθεί από την ελευθερία του με αντάλλαγμα την ασφάλειά του.

Στο πρόσωπο του τελευταίου, και την ηγεμονική αφήγηση που περιγράφει, τι γίνεται με τις φωνές της αριστεράς;

Σε αυτό, εμείς, αυτοί που αισθανόμαστε μέρος της αριστεράς, έχουμε κάποια ευθύνη επειδή εγκαταλείψαμε το έργο της βάσης. Έχουμε εγκαταλείψει τη δουλειά με τους φτωχότερους ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα. Στα δεκατρία χρόνια που βρισκόμαστε στην κυβέρνηση, δεν έχουμε αυξήσει αυτό το βασικό έργο, και αυτός ο χώρος έχει καταληφθεί από αυτές τις ευαγγελικές εκκλησίες και ορισμένους συντηρητικούς φονταμενταλιστές Καθολικούς τομείς.

Αυτές οι εκκλησίες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Και αυτό έχει να κάνει επίσης με ένα έργο πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών από τη δεκαετία του 1970. Σε δύο συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στο Μεξικό, η CIA και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν ήδη ότι η Θεολογία Απελευθέρωσης της ήταν πιο επικίνδυνη από τον Μαρξισμό στη Λατινική Αμερική και ότι έπρεπε να γίνει μια αντεπίθεση. Αυτή η αντεπίθεση προέρχεται από την εμφάνιση αυτών των ηλεκτρονικών εκκλησιών που εξήχθησαν στη Λατινική Αμερική,

Η θρησκεία είναι το πρώτο σύστημα νοήματος που εφευρέθηκε από τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει άλλη αίσθηση πιο ισχυρή και παγκοσμιοποιημένη από τη θρησκεία. Αυτός είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι σήμερα προσπαθούν να κυριαρχήσουν σε αυτό το σύστημα. Και εμείς, που είμαστε προοδευτικοί της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, κάναμε εδώ στη Βραζιλία ένα έντονο και πολύ θετικό έργο στη βάση μεταξύ της δεκαετίας του ’70 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας και επίσης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, αλλά μετά από αυτό ήρθαν δύο πολύ συντηρητικοί πάπες, αυτά των John Paul II και Benedict XVI. Αυτά ήταν 34 χρόνια αποστράτευσης της βασικής εκκλησίας, αυτής της εκκλησίας των βασικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων. Ήταν 34 χρόνια προκατάληψης ενάντια στη Θεολογία της Απελευθέρωσης. Όλα αυτά άνοιξαν χώρο για αυτήν την αντεπίθεση από την ευαγγελική δεξιά.

Υποστηρίζετε ότι «δεν υπάρχει μέλλον για την ανθρωπότητα εκτός του σοσιαλισμού;» Πώς χτίζετε τον σοσιαλισμό σε αυτή τη στιγμή;

Δεν πρέπει να περιμένουμε το τέλος του καπιταλισμού να οικοδομήσει τον σοσιαλισμό. Πρέπει να οικοδομήσουμε τον σοσιαλισμό μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, δηλαδή να ξεκινήσουμε λαϊκές πρωτοβουλίες οικονομικής αλληλεγγύης, να μοιραστούμε αγαθά, να ενισχύσουμε τις λαϊκές βάσεις. Εκεί ξεκινάμε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη λενινιστική ιδέα μιας επίθεσης στο Χειμερινό Παλάτι. Πρέπει να καταγγείλουμε το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά να δημιουργήσουμε αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις σε αυτό το σύστημα, όσο το δυνατόν περισσότερο από τις λαϊκές βάσεις. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε να σπάσουμε αυτό το σύστημα μακροπρόθεσμα, αλλά πρέπει να έχουμε πρωτοβουλία και πίεση και πολιτικές δυνάμεις. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο, ουσιαστικό καθήκον, και δεν βλέπω άλλη διέξοδο σε αυτή τη στιγμή.

Σε ποια παραδείγματα αυτών των πρωτοβουλιών αναφέρεσαι;

Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες από λαϊκούς τομείς σε διαφορετικά μέρη. Στη Βραζιλία, το Κίνημα χωρίς γη έχει πρωτοβουλίες που είναι συνήθως σοσιαλιστικές. Πρόσφατα, με την τεράστια αύξηση της τιμής του ρυζιού στη Βραζιλία, το MST, που είναι μεγάλος παραγωγός ρυζιού, δεν αύξησε τις τιμές του και είχε μια τρομερή πώληση. Πολλοί άνθρωποι μπόρεσαν να ανακαλύψουν τα πλεονεκτήματα της οικογενειακής τους γεωργίας, όπου οι υπηρεσίες και τα κέρδη μοιράζονται μεταξύ των οικογενειών που είναι εγκατεστημένες ή κατασκηνωμένες. Πρόκειται για μικρές πρωτοβουλίες που πρέπει να ενισχύσουμε και να αναζητήσουμε και πάλι χώρους στις κυβερνήσεις, διότι είναι πολύ σημαντικό και τεράστιο να εργαζόμαστε από την κυβέρνηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια των προεδριών του Λούλα και της Ντίλμα.

Δυστυχώς, δεν εκμεταλλευτήκαμε όλες τις δυνατότητες, και πάνω απ ‘όλα, δεν κάναμε δουλειά, η οποία για μένα είναι θεμελιώδης, που έχει να κάνει με τον πολιτικό αλφαβητισμό του λαού. Θα έπρεπε να έχουμε επενδύσει πολύ περισσότερα σε αυτό. Εάν έχουμε άλλη ευκαιρία να επιστρέψουμε στην κυβέρνηση, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το έργο, το οποίο είναι θεμελιώδες. Εάν από τη μια πλευρά τα δεκατρία χρόνια της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος προωθούσαν πολλές κοινωνικές προόδους στη Βραζιλία – και είναι οι καλύτερες στην ιστορία της δημοκρατίας μας – αλλά από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε εργαστεί για την πολιτική παιδεία του λαού, ενίσχυση των λαϊκών κινημάτων και του εκδημοκρατισμού των μέσων ενημέρωσης.

Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός πρέπει να εξανθρωπιστεί. Είναι αυτό εφικτό?

Είναι μια εντελώς αντιφατική ιδέα. Ο εξανθρωπισμός του καπιταλισμού είναι ίδιος με το να βγάζουμε τα δόντια από την τίγρη, πιστεύοντας ότι αυτό θα αφαιρέσει την επιθετικότητά της. Είναι εντελώς αφελές να θέλουμε να εξανθρωπίσουμε τον καπιταλισμό. Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης αυτής της σκέψης. Ο καπιταλισμός είναι εγγενώς κακός. Ο δικός του ενδογενής μηχανισμός είναι ένας μηχανισμός νεκροφιλίας. Είναι ένα σύστημα που τρέφεται με όσους εργάζονται, σε εκείνους που καταναλώνουν, στους φτωχούς. Είναι ένα ζήτημα αριθμητικής: εάν δεν υπάρχει τόσο πλούτος δεν υπάρχει τόσο μεγάλη φτώχεια. αν δεν υπάρχει τόσο μεγάλη φτώχεια δεν υπάρχει τόσο πλούτος. Είναι αδύνατο να εξανθρωπιστεί ο καπιταλισμός. είναι μια πολύ αφελής διατύπωση και δυστυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτόν τον μύθο.

Πώς δημιουργείτε δημοκρατική ευαισθητοποίηση; Πώς εργάζεστε για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας σε τέτοιες στιγμές;

Μέσω συστημάτων επικοινωνίας – ψηφιακά, έντυπα, οπτικοακουστικά, κ.λπ. -, μεταφράζοντας σε λαϊκή γλώσσα πολλές από τις έννοιες που διαδίδονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι απλοί άνθρωποι συχνά δεν καταλαβαίνουν έννοιες όπως το δημόσιο χρέος, οι ξένες επενδύσεις, οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι μηχανισμοί της αγοράς. Αυτό απαιτεί μεθοδολογία – την οποία διδάσκει ο Paulo Freire – και λαϊκές εκπαιδευτικές ομάδες.

Μπορείτε να φανταστείτε το Λούλα να είναι και πάλι πρόεδρος της Βραζιλίας;

Ίσως θα έχει την ευκαιρία, επειδή επανεξετάζουν τις κρίσεις και τις πεποιθήσεις του, γεμάτες με τόσες πολλές προκαταλήψεις. Ας ελπίσουμε ότι θα έχει τη δυνατότητα να είναι και πάλι υποψήφιος. είναι η ελπίδα μας εδώ.

Μπορείτε να φανταστείτε μια λιγότερο συντηρητική Καθολική Εκκλησία, που να προσέχει τις διακηρύξεις που υπερασπίζεται;

Όπως είπα, η Καθολική Εκκλησία έχει περάσει 34 χρόνια συντηρητικών επικεφαλών της εκκλησίας που έχουν αποστραγγίσει μεγάλο μέρος αυτού του λαϊκού έργου των εκκλησιαστικών βασικών κοινοτήτων, την πρώτη ύλη της Απελευθερωτικής Θεολογίας. Αυτό δεν προέρχεται από τους επικεφαλής των θεολόγων, προέρχεται από τις βάσεις. Όλα αυτά έχουν αποστρατευτεί. Μπορεί να είναι διαφορετικές στιγμές από τις αλλαγές που πρότεινε ο Πάπας Φραγκίσκος, αλλά η ενδιάμεση ιεραρχία μεταξύ των βάσεων και των ανθρώπων που έχουν εξουσία στην εκκλησία δεν έχει αλλάξει εντελώς. Έχουμε ακόμη μεγάλο αριθμό επισκόπων και ιερέων που είναι πολύ συντηρητικοί και δεν θέλουν να εμπλακούν στους λαϊκούς αγώνες, φοβούνται ή αναζητούν την άνεση, την ευκολία τους και δεν θέλουν να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, Υπάρχουν όμως τομείς της Καθολικής Εκκλησίας και της Λατινικής Αμερικής που είναι πολύ αφοσιωμένοι σε αυτούς τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φτωχότερων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. αυτό είναι πολύ ισχυρό σε πολλούς τομείς.

Πώς σκέφτεστε για το άμεσο μέλλον;

Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει επιδείνωση του ατομικισμού. Η πανδημία έχει απαίτηση να κόψει τις σχέσεις πρόσωπο με πρόσωπο, έτσι οι άνθρωποι θα είναι όλο και πιο απομονωμένοι, με λιγότερες ευκαιρίες να συνδεθούν μεταξύ τους και να συναντηθούν στους δρόμους, στα συνδικάτα, στα κοινωνικά κινήματα, τουλάχιστον έως ότου ένα εμβόλιο έρχεται για να μας βγάλει από αυτήν την κατάσταση. Και εδώ πάλι εμφανίζεται η σημασία του να ξέρεις πώς να διαχειρίζεσαι τα ψηφιακά δίκτυα.

Εμείς, η προοδευτική αριστερά, πρέπει να μάθουμε όλο και περισσότερο για να διαχειριστούμε αυτά τα δίκτυα και να τα αλλάξουμε, γιατί γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά υπάρχουν μόνο για να ευνοήσουν την κατανάλωση ή ακόμη και να συνδέονται με υπηρεσίες κατασκοπείας, πληροφοριών, ελέγχου των ανθρώπων. Πρέπει να γίνει πολλή προσπάθεια για να γίνει αυτό γιατί είναι ένας παράγοντας που ήρθε για να μείνει. Πολλοί άνθρωποι ενημερώνονται μέσω αυτών των ψηφιακών δικτύων. Πρέπει να δημιουργήσουμε ομάδες με τη δυνατότητα να κυριαρχήσουμε σε αυτά τα δίκτυα, να απορρίψουμε τα ψεύτικα νέα και να διαδώσουμε την αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουμε μια εικονική δουλειά της πολιτικής εκπαίδευσης.

Υπάρχει σήμερα μια Απελευθερωτική Θεολογία;

Ναι φυσικά. Η Θεολογία της Απελευθέρωσης έχει ανοίξει το φάσμα της σε άλλα θέματα που δεν είναι μόνο οι κοινωνικοί αγώνες, αλλά επίσης ασχολείται με το ζήτημα της οικολογίας, των ζητημάτων της νανοτεχνολογίας, της αστροφυσικής, της κοσμολογίας και της βιοηθικής. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μάλλον χάσει τα λαϊκά θεμέλια, τα οποία ήταν η βάση της Θεωρίας της Απελευθέρωσης. Αυτά τα θεμέλια έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια αυτών των 34 ετών συντηρητικών παπών. Το κύριο καθήκον μας είναι να επιστρέψουμε στις βάσεις, να επιστρέψουμε στις παραγκουπόλεις, να επιστρέψουμε στις περιφέρειες, να επιστρέψουμε στους φτωχούς, στους καταπιεσμένους, στους αποκλεισμένους, όπως οι μαύροι, οι αυτόχθονες, οι ΛΟΑΤ. Όλοι πρέπει να είμαστε σε αυτόν τον αγώνα. εκεί πρέπει να περπατήσουμε.

Είσαι αισιόδοξος;

Έχω μια αρχή και αυτο είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε την αίσθηση απαισιοδοξίας για καλύτερες ημέρες. Δεν μπορούμε να γίνουμε παιχνίδια στα χέρια ενός συστήματος που θέλει να είμαστε ήσυχοι, καταθλιπτικοί, αποθαρρυνμένοι. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Η ιστορία έχει πολλές στροφές. Έχω περάσει από πολλά πράγματα, μερικά πολύ τρομερά, άλλα θετικά. Η φυλακή υπό τη δικτατορία του Βάργκας, η δύναμη των λαϊκών κινημάτων, η εκλογή του Λούλα, η εκλογή της Ντίλμα… Είμαι αισιόδοξος, ναι. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε καμία ιστορική στιγμή ως οριστική.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...