Στις 5 Νοεμβρίου του 1871, γεννιέται στη Nakamura της Ιαπωνίας ο διάσημος αναρχικός Kōtoku Shūsui. Ο Shūsui τα εφηβικά του χρόνια θα μετακομίσει στο Τόκιο και θα αρχίσει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Από νωρίς εντάχθηκε στους σοσιαλδημοκρατικούς κύκλους και έγραφε για τον ριζοσπαστικό φιλελεύθερο Τύπο. Παραιτήθηκε από τη ριζοσπαστική εφημερίδα στην οποια δούλευε όταν εξέφρασε δημόσια την υποστήριξη της για το Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο. Έπειτα, ο ίδιος και ένας σύντροφος του, ονόματι Sakai Toshihiko, ίδρυσαν τη δική τους αντιπολεμική εφημερίδα. Το 1901, ο Shūsui συμμετείχε στην προσπάθεια ίδρυσης του Ιαπωνικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, μαζί με τον Toshihiko.

Το 1905, ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών για τις ριζοσπαστικές εκδοτικές του δραστηριότητες, άρχισε να διαβάζει Κροπότκιν και μαγεύτηκε από το έργο του. Οι αναρχικές του πεποιθήσεις ενισχύθηκαν περισσότερο παρόλο που βρέθηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν επέστρεψε από την Αμερική το 1906, άρχισε να αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχικός. Ορισμένες από τις ομιλίες και τα έργα του από εκείνη την περίοδο, δείχνουν επίσης την συμπάθεια που έτρεφε για τον συνδικαλισμό. Ταυτόχρονα, αλληλογραφούσε με τον Κροπότκιν, ο οποίος του έδωσε την άδεια να μεταφράσει τα έργα του στα Ιαπωνικά.

Το 1910, η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμα ενός νεαρού αναρχικού και βρήκε μια ποσότητα εκρηκτικής ύλης που ισχυρίστηκε ότι θα χρησιμοποιούταν για την κατασκευή βομβών. Μετά από περαιτέρω έρευνα, η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε ένα σχέδιο δολοφονίας του αυτοκράτορα Meiji. Συνολικά, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν είκοσι έξι άτομα. Ο Σούσι ήταν ένας εξ αυτών. Φαίνεται ότι ενέκρινε ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά φαινομενικά δεν είχε συμμετάσχει στο κομμάτι του σχεδιασμού ή της οργάνωσης του. Παρά τα μηδαμινά αποδεικτικά στοιχεία, δώδεκα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και οι άλλοι δύο έλαβανα ποινές φυλάκισης οκτώ και έντεκα ετών. Οι υπόλοιποι δώδεκα, συμπεριλαμβανομένου του Σούσι, καταδικάστηκαν σε θάνατο και δολοφονήθηκαν από το κράτος στις 24 και 25 Ιανουαρίου του 1911.

Η δικαστική σκευωρία εγκαινίασε μια νέα εποχή καταστολής, κατευθυνόμενης από το Ιαπωνικό κατεστημένο εναντίον των αναρχικών και άλλων αριστερών. Εκείνοι που εκτελέστηκαν έγιναν γνωστοί μεταξύ των αναρχικών παγκοσμίως ως μαρτύρες της Υπόθεση και πρωτοπόροι του αναρχικού κινήματος στην Ασία.

Πηγή: Red & Black Notes