Παρέμβαση στο Πολυτεχνείο ενάντια στον ολοκληρωτισμό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του τριημέρου

Το μεσημέρι της 12ης Νοεμβρίου, μέλη συλλογικοτήτων και συνελεύσεων καθώς και ατομικότητες, έκαναν παρέμβαση στο Ε.Μ.Π Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας απέναντι στην διαχείριση των ζωών μας-αυτή την βιοπολιτική συνθήκη που με αφορμή την υγειονομική κρίση του Covid-19, χρησιμοποιεί το κράτος για να επιβάλει  νέες πολιτικές ελέγχου αλλά και να περάσει σειρές αυταρχικών  μέτρων στα εργασιακά, στην εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή, καθώς και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά και των εκδηλώσεων του τριημέρου. Μερικές δεκάδες αγωνιστές, πραγματοποίησαν αρχικά, μετά από οργανωμένο κάλεσμα, συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο, μπήκαν στον προαύλιο χώρο, μοίρασαν κείμενα και έκαναν ανακοινώσεις σε κυκλική βάση, για αρκετές ώρες.

Σε όλη την διάρκεια της κινητοποίησης οι πόρτες του Πολυτεχνείου παρέμειναν αρκετές και πολύς κόσμος που ήθελε να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα πέρασε από αυτές. Σύμφωνα με την βραδυνή ανακοίνωση του συντονισμού που είχε προχωρήσει στην παρεμβαση, κάποια στιγμή στον χώρο της συγκέντρωσης έφτασαν να είναι και πάνω από 1οο άτομα, ενώ υπήρξε παρουσία και τήρηση μέτρων υγεινομικής κάλυψης και προφύλαξης. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης, νωρίς το βράδυ, πραγματοποιήθηκε ανοικτή γενική συνέλευση, όπου τέθηκαν ζητήματα συνέχισης των κινητοποιήσεων ενάντίον της κρατικής καταστολής, του εργασιακού μεσαίωνα που επιφυλάσσει η κρατική διαχείριση της πανδημίας καθώς της επικείμενης απαγόρευσης και της επίκλησης κατασταλτικών μεθόδων για την γιορτή του πολυτεχνείου. Η συζήτηση ήταν πολύ ζωντανή και αποφασίστηκαν  νέες κινητοποιήσεις σήμερα Παρασκευή με αφορμή και το lock out  που έχει αποφασισει η Πρυτανεία του ιδρύματος, μέχρι και την 17η Νοεμβρίου, γεγονός που επιχειρεί να αναστείλει τις ανοικτές εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα στο χώρο του Ε.Μ.Π.

Σε όλη την διάρκεια της σημερινης κινητοποίησης, υπήρχε παρουσία της αστυνομίας (Ομάδα Δράση, ασφαλίτες και Μ.Α.Τ) η οποία το βράδυ έγινε πολύ περισσότερο ορατή και ισχυρή, οδηγώντας μάλιστα  σε εξακριβώσεις και παρενοχλήσεις περαστικών ή οχημάτων (κυρίως μηχανών) που κινόντουσαν πέριξ του ιδρύματος. Η αστυνομική παρουσία πάντως, ελάχιστα εμπόδισε τόσο την συγκέντρωση και τη συνέλευση που ακολούθησε όσο και το γενικότερο αγωνιστικό κλίμα. Αυτό διανθίστηκε με συνθήματα ενάντια στην καταστολή και στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης και τη συνολική διαχείριση της Πανδημίας   από την Κυριαρχία.

Καθεστωτικά μέσα σε δημοσιεύματα τις πρώτες βραδινές ώρες (https://www.kathimerini.gr/society/561146458/kinitopoiisi-anarchikon-kata-lockdown/), αναφέρθηκαν στα πιθανά σενάρια που είχαν μπεί πάνω στο τραπέζι για επέμβαση της αστυνομίας, σενάρια τα οποία όμως δεν τελεσφόρησαν, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, μπροστά στον φόβο συσπείρωσης του αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου, στην περίπτωση καταστολής της συγκέντρωσης.

Οι πόλεις και οι γειτονιές μας δεν θα γίνουν μοντέρνες φυλακές, με καμιά αφορμή και υπό  καμιά πρόταξη οποιουδήποτε χαρακτήρα Κρίσης. Μπροστά στον γενικευμένο βιοπολιτικό έλεγχο και της μεθοδεύσεις του τεχνολοκληρωτικού Κράτους και του Κεφαλαίου, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις- που η χθεσινή συγκέντρωση ήταν απλώς μία από αυτές, θα κλιμακωθούν.

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ