“Επιτάξεων αλά ελληνικά” συνέχεια

Την προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκαμε μπροστά σε μία καταπληκτικά ευρηματική ελληνική πατέντα: η κυβέρνηση «επίταξε» δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη: τη Γενική Κλινική ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε. και της ΕUROMEDICA Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης… με αμοιβή! Είχε προηγηθεί το περίφημο «τελεσίγραφο» της κυβέρνησης προς τους κλινικάρχες – το οποίο πιο πολύ με παρακαλητό, παρά με τελεσίγραφο έμοιαζε- το οποίο καλούσε τους κλινικάρχες, ως ελάχιστο «δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης» να προσφέρουν άλλες 200 κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο οι κλινάρχες… δεν απάντησαν καν! Αν’ αυτού μέσω του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, κ. Σαραφιανόού, μας εξήγησαν γιατί είναι πολύ λογικό να βάλουν τις τσέπες τους πάνω από τη ζωή μας και να αρνηθούν να παρέχουν κλίνες ΜΕΘ, καταλήγοντας και σε απειλές: «Αν προχωρήσει τελικά η επίταξη, θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε. Άλλωστε, έχουμε πόλεμο»…

Και η -κατ’ ευφημισμό- επίταξη προχώρησε. Βέβαια στην πράξη, είδαμε εξοργισμένοι ότι, ακόμα και σε αυτή την ύστατη ώρα, μόνο για «επίταξη» δεν μιλάμε. Μέσα στο έγγραφο που διέτασσε την επίταξη είδαμε τη πρόταση «Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.» Με άλλα λόγια η πολύ-διαφημισμένη επίταξη είναι ενοικίαση και μάλιστα καλό-πληρωμένη με ποσό που ούτε καν ανακοινώνεται τη στιγμή που διατάσσεται η επίταξη. Καμία εντύπωση δε θα μας έκανε το ποσό το οποίο θα οριστεί ως «αποζημίωση» να είναι αυτό των 1.600 € ανά μέρα νοσηλείας, που είναι το (σκανδαλώδες) ποσό το οποίο η ίδια η κυβέρνηση όρισε μέσα στο πρώτο lockdown ως αποζημίωση για κάθε κλίνη που νοικιάζεται στο εθνικό σύστημα υγείας από ιδιωτικές κλινικές ή και ακόμα μεγαλύτερο.

Όλα αυτά όμως είναι ήδη παλιά νέα σε μία χώρα που δεν έχει νόημα να μείνεις εξοργισμένος με κάτι, καθώς πάντα αυτό που έπεται ξεπερνά το προηγούμενο παράλληλα σε βλακεία και σε προκλητικότητα.

Σήμερα το πρωί διέρρευσε το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με το οποίο διατάσσεται η μεταφορά ιατρών και νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία… στις «επιταχθείσες» ιδιωτικές κλινικές!!! Οι ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν, δηλαδή, θα στελεχωθούν και λειτουργήσουν με το υπάρχων ήδη εξαιρετικά ελλιπές αριθμητικά προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων (μιας και η κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε καν να καλύψει τις χιλιάδες οργανικές θέσεις που ήταν κενές και προ πανδημίας, μέσα στο πρώτο lockdown ή έστω ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο)! Ας το πούμε ξανά, γιατί είναι τόσο εξοργιστικό που δύσκολα γίνεται κατανοητό: οι μεγαλό-καρχαρίες των ιδιωτικών κλινικών, ΚΑΙ θα λάβουν αποζημίωση για την «επίταξη» των κλινών ΜΕΘ των κλινικών τους, ΚΑΙ με το ποσό αυτό δεν θα καλύψουν το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία τους!!!! Διπλό κέρδος για τα κοράκια, διπλή χασούρα για την τσέπη όλων μας και τελικά και για τις ζωές μας. Αριστεία μέιντ ιν γκρις.

"Επιτάξεων αλά ελληνικά" συνέχεια

Μάλλον λοιπόν πιο δόκιμο είναι να μιλάμε για επίταξη του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων από τους κλινικάρχες, παρά για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών από το κράτος. Είχατε δίκιο κύριε Σαραφιανέ. Είμαστε σε πόλεμο και τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε τον κέρδισαν διπλά – απλά τώρα η δική μας χασούρα μετράει κυριολεκτικά σε νεκρούς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΝΙΘ: «ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. ΕΠΙΤΑΞΗ ΠΟΙΟΥ και ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ; ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ, χωρίς ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗΣ απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς και το λαό της Θεσσαλονίκης, που μετράει δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σοβαρά νοσούντες,  ζητάνε από ειδικευόμενους γιατρούς του ΑΧΕΠΑ να ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ  ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ. Στα μουλωχτά. Χωρίς έγγραφη εντολή. […] Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ, αντί του αντίθετου.  Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται και αυτή την ώρα ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ».

Δεν υπάρχει δήλωση που να εκφράζει πιο στοχευμένα τη γελοία πια κατάσταση από αυτή της προέδρου του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Ελένης Σιώτου «Αν δεν ήταν αληθινό θα έλεγα ότι είναι κακόγουστο αστείο. Ήδη βγήκαν αποφάσεις από όλα τα νοσοκομεία της πόλης για να φύγει προσωπικό και να στελεχώσει την ιδιωτική κλινική, δηλαδή αν κατάλαβα καλά, το Δημόσιο επίταξε τα κτίρια και ο κλινικάρχης επίταξε το προσωπικό του νοσοκομείου μας».

Έτσι για το τέλος, χωρίς περεταίρω σχολιασμό, αναζητήσαμε στοιχεία και τα παρουσιάζουμε για το πραγματικό κόστος μίας ΜΕΘ, για να το συγκρίνει ο αναγνώστης με το ποσό που λαμβάνουν -και παραπονιούνται κιόλας- οι κλινικάρχες:

  • μία κλίνη ΜΕΘ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ κοστίζει 883,2 € ανά ημέρα νοσηλείας (ΕΑΠ, Οκτώβριος 2016)

  • μία κλίνη ΜΕΘ χωρίς το προσωπικό της κοστίζει 464,84€ ανά ημέρα νοσηλείας (ΕΑΠ, Σεπτέμβριος 2019).

Άρα μπορούμε να καταλήξουμε, με απλά μαθηματικά, σε δύο συμπεράσματα:

  • Μέχρι και σήμερα, οι μεγαλό-καρχαρίες των κλινικών τσεπώνουν 1.600 € ανά ημέρα νοσηλείας για κάθε κλίνη που νοικιάζουν στο ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε κλίνη, κάθε μέρα οι κλινικάρχες κονομάνε 1.600 € και έχουν κόστος 883,2 €.

Άρα το καθαρό τους κέρδος ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΛΙΝΗ είναι 716,8 € !!!

  • Αν υποθέσουμε ότι το ποσό αποζημίωσης για τις κλίνες που επιτάχθηκαν (γελάει ο κόσμος) θα είναι το ήδη ορισθέν 1.600 € ανά μέρα νοσηλείας, και συνυπολογίζοντας την ήδη ειλημμένη απόφαση για στελέχωση των ιδιωτικών κλινικών με υγειονομικό προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία, θα κονομάνε 1.600 € και θα έχουν κόστος 464,84 € (το κόστος μία ΜΕΘ χωρίς το προσωπικό της).

Άρα το καθαρό τους κέρδος ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΛΙΝΗ θα είναι 1.135,16 €.

Δεν γνωρίζουμε αν το ποσό που θα οριστεί τελικά ως αποζημίωση θα είναι 1.600 € ανά ημέρα νοσηλείας… αλλά είμαστε αρκετά σίγουροι ότι θα απέχει πολύ από το πραγματικό της κόστος!!! Όταν το ποσό ανακοινωθεί, μπορεί πλέον ο καθένας να κάνει την αφαίρεση και να καταλάβει το υπερ-κέρδος των κλινικαρχών μόνος του.

Έτσι για την ιστορία, θυμίζουμε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να ανεβάσει την αποζημίωση των κλινικαρχών από το ήδη υψηλό 800 € ανά ημέρα νοσηλείας στο εξωφρενικό 1.600 € ανά ημέρα νοσηλείας επικαλούμενος γενικά και αόριστα τη «διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία» (!) και καταλήγοντας ότι «με βάση αυτή το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ ξεπερνά τις 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη» (Στ. Πέτσας 26.3.2020). Τι και αν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν ούτε ελάχιστα αυτή την αφήγηση;