όπλων

Μιλώντας για τα όπλα με την Σοσιαλιστική Ένωση πυροβόλων όπλων της Αμερικής

από | 4 Δεκ, 2020

“Μένουμε ασφαλείς”: Μιλώντας για τα όπλα με την Σοσιαλιστική Ένωση πυροβόλων όπλων της Αμερικής

Ο Τραμπ φαίνεται να είναι στο δρόμο της αποχώρησης, αλλά κανείς από εμάς δεν μπορεί να μην έχει παρατηρήσει όλες τις πολυάριθμες βαριά οπλισμένες συμμορίες των υποστηρικτών του έξω στους δρόμους σε όλες τις ΗΠΑ.

Και ακόμα κι αν ο ίδιος μπορεί να έχει τελειώσει, ο Τραμπισμός δεν θα πάει πουθενά σύντομα. Αυτές οι πολιτοφυλακές, “boogaloo bois”, “three percenters ” κλπ προετοιμάζονται συνεχώς για τον αποκαλυπτικό εμφύλιο πόλεμο που πιστεύουν ότι επίκειται σύντομα. Εν τω μεταξύ, mainstream φιλελεύθεροι στην Αμερική είναι πολύ πρόθυμοι υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων για τις μάζες, αλλά υποστηρίζουν πλήρως την αστυνομία, η οποία είναι η ίδια ο κύριος ένοπλος κίνδυνος για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Αμερικής.

Αρχικά δημοσιεύθηκε στο Anti-Fascist Network.

Πώς αντιδρά η αριστερά σε αυτές τις απειλές; Πώς λειτουργούν οι αριστεροί, οι αντιφασίστες και οι μειονότητες όταν η αντιπολίτευση είναι οπλισμένη μέχρι τα δόντια; Πού πάει όλο αυτό; Μία από τις αριστερές απαντήσεις σε αυτή την κατάσταση είναι η Σοσιαλιστική Ένωση Πυροβόλων όπλων – ένα εθνικό δίκτυο από συλλόγους όπλων με αριστερό πρόσημο που έχει επεκταθεί ραγδαία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τώρα έχει πάνω από 10.000 μέλη σε όλες τις ΗΠΑ. Μιλήσαμε με τη Faye Ecklar, συν-ιδρύτρια και Διευθύντρια Αμοιβαίας Βοήθειας για την SRA.

Πώς δημιουργήθηκε η SRA; Ποιος θεωρείς ότι είναι ο σκοπός της;

FE: Η SRA είχε μια μακρά ιστορία ως ένα online φαινόμενο πριν γίνει μια πραγματική οργάνωση. Αρχικά ορισμένα μέλη της  Liberal Gun Club με σοσιαλιστική πολιτική διαχωρίστηκαν και έκαναν ένα φόρουμ που ονομάζεται «Σοσιαλιστική Ένωση πυροβόλων όπλων» το 2012, αλλά ποτέ δεν είχε περισσότερα από 100 μέλη και γρήγορα πέθανε. Το 2013 κάποιος έκανε μια ομάδα στο Facebook που ονομάζεται «Σοσιαλιστική Ένωση πυροβόλων όπλων» και δημοσίευσε αριστερά memes υποστηρίζοντας την ιδιοκτησία όπλων. Η ομάδα ήταν ως επί το πλείστο ένα αστείο, αλλά το 2016 κατά τη διάρκεια της ανόδου της Alt Right και της εκστρατείας Trump πολλοί άνθρωποι το πήραν πιο σοβαρά. Περισσότερες ομάδες εμφανίστηκαν στο Reddit και discord. Το 2017 η ομάδα του Facebook άρχισε να μιλά για τη δημιουργία ενός πραγματικού οργανισμού. Δύο μέλη της ομάδας πήγαν στο Unite the Right Rally, 11/12 Αυγούστου στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια για να συνταχθούν με μέλη της Redneck Revolt . Αυτό έφερε στην ομάδα πολλή δημοσιότητα.

Εδώ είναι που η ιστορία γίνεται ακατάστατη. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους λογαριασμούς της SRA σε Facebook και Reddit θέλοντας να εμπλακούν σε μια πραγματική αριστερή οργάνωση όπλων. Ωστόσο, οι διαχειριστές της ομάδας facebook δυσκολεύονταν να οργανωθούν σε κλίμακα και δεν μπορούσαν να αποφασίσουν αν ήθελαν να είναι μια πολιτοφυλακή ή μια αριστερή NRA. Στη συνέχεια, η Redneck Revolt και η Σοσιαλιστική Ένωση πυροβόλων όπλων καλέστηκαν σε μια δίκη με στόχο τις πολιτοφυλακές που έφτασαν στο Charlottesville.

Ενώ η Redneck Revolt παρουσιάστηκε και πολέμησε με επιτυχία τη δίκη, οι διαχειριστές της SRA Facebook αποφάσισαν να κρύψουν τις ταυτότητες τους και να ακυρώσουν την ιδιότητα τους ως μελών της ομάδας, έτσι ώστε να μην μπορούν να διωχθούν νόμιμα στη δίκη. Λίγο αργότερα, τα μέλη του Redneck Revolt επιτέθηκαν σφοδρά στα δύο μέλη της SRA που ήταν στο Charlottesville, κατηγορώντας τους ότι είναι επικίνδυνα ανίκανοι με τα πυροβόλα όπλα, ότι είχαν επιθετική στάση, ότι δεν ενεργούσαν με επαγγελματικό τρόπο, και ότι έθεσαν σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων, ξεκινώντας και κλιμακώνοντας μάχες με την Alt Right.

Εγώ και ένας αριθμός ανθρώπων, από τους τομείς της Tulsa, Οκλαχόμα και Βόρεια Γεωργία της ομάδας, θεωρήσαμε ότι η «ηγεσία» του Facebook ήταν ανίκανη και έπρεπε να αντικατασταθεί. Τον Μάρτιο του 2018 ιδρύσαμε τη δική μας οργάνωση με νομική βάση ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Υπήρξε ένας αγώνας για νομιμότητα μεταξύ της SRA μας και του Facebook SRA (FBSRA) που διήρκεσε μέχρι τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο του 2018. Τον Οκτώβριο του 2018 ο οργανισμός μας διεξήγαγε επιχειρήσεις αρωγής για τις καταστροφές και τα θύματα των τυφώνων Florence και Michael, αποδεικνύοντας ότι ήμασταν σε θέση να κάνουμε αποτελεσματική δράση στον πραγματικό κόσμο.

Δώσαμε επίσης συνέντευξη στους New York Times, και ήμασταν σε θέση να παρουσιάσουμε πραγματικά επιχειρήματα για την κατοχή όπλων από την Αριστερά και την άμυνα της κοινότητας σε ένα ευρύ ακροατήριο χωρίς να χρειάζεται να βασιζόμαστε σε αναρτήσεις. Πετύχαμε επίσης ομοσπονδιακή αναγνώριση ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2018 η FBSRA έχασε κάθε αξιοπιστία όταν μια ομάδα Μαοϊκών διείσδυσε στην ηγεσία της ομάδας και αποκάλυψε ότι οι διαχειριστές τους στο Facebook με έδρα το Τέξας συνεργάζονταν με έναν πληροφοριοδότη του FBI. Οι αντίπαλοί μας το FBSRA κατέρρευσαν, και η οργάνωση που είμαι μέρος της έγινε η σύγχρονη Σοσιαλιστική Ένωση πυροβόλων όπλων.

Ιδρύσαμε τη Σοσιαλιστική Ένωση πυροβόλων όπλων ώστε να είναι ένας θεσμός που θα βοηθήσει στην οικοδόμηση και τη διαμόρφωση μιας νέας αριστερής τάσης κουλτούρας των όπλων. Η SRA δεν είναι μια πολιτοφυλακή ή ένοπλη μαχητική ομάδα, αλλά μάλλον μια οργάνωση υπεράσπισης και εκπαίδευσης που οργανώνει επίσης την αμοιβαία βοήθεια και την ανακούφιση από καταστροφές. Αντί να επικεντρωθεί σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη αριστερή ιδεολογική γραμμή, η SRA υιοθέτησε μια μεγάλη σκηνή που υποδέχεται σοσιαλιστές όλων των τάσεων. Το επιχείρημα πάνω στο οποίο  ιδρύθηκε η SRA είναι πως όλες οι τάσεις της αριστερής πτέρυγας στην Αμερική πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι οι ΗΠΑ είναι γεμάτες από όπλα και μία στρατιωτικοποιημένη αστυνομία, και κάθε επαρκώς επιτυχημένο έργο της αριστεράς θα δεχθεί τελικά επίθεση από φασίστες ή το κράτος. Για να είναι επιτυχή τα σχέδια αυτά πρέπει να είναι σε θέση να αποτρέψουν αυτές τις επιθέσεις, ή, εάν είναι απαραίτητο, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Επιπλέον, έχει υπάρξει μια αύξηση στα εγκλήματα μίσους και τη βία ενάντια στα μέλη των μειονοτικών ομάδων, ειδικά μαύρους ανθρώπους, μετανάστες, Εβραίους, και την κοινότητα LGBTQ+ .

Ως εκ τούτου, η SRA επικεντρώνεται στα εξής: ενθάρρυνση των σοσιαλιστών να οπλιστούν· ενθάρρυνση των μελών των μειονοτήτων να οπλιστούν· παροχή εκπαίδευσης στις βασικές αρχές του χειρισμού όπλων και της ασφάλειας· τη δημιουργία τοπικών τομέων που θα λειτουργούν ως σύλλογοι όπλων και οργανισμοί αμοιβαίας βοήθειας· και επίσης, αυτή η νέα αριστερή κουλτούρα τω όπλων να απορρίψει την ματσίλα και τον φετιχισμό των όπλων, τόσο κοινά στη κουλτούρα των όπλων της δεξιάς . Κάναμε επίσης τον αντιφασισμό, αντιρατσισμό, και την αντι-μισογυνία βασικά μέρη της οργανωτικής φιλοσοφίας μας.

APN: Πόσο μεγάλη είναι η οργάνωση και τι είδους άνθρωποι μπορούν να ενταχθούν – αριστεροί που έχουν εξοικείωση με τα όπλα ή άνθρωποι που κατέχουν όπλα και έχουν κάποια πολιτική συνείδηση; Σας φέρνει αυτό σε επαφή με μια διαφορετική κοινότητα ανθρώπων στην “κανονική” αριστερή πολιτική;

FE: Η SRA ξεπέρασε πρόσφατα τα 10.000 μέλη. Κοιτάζοντας πίσω όταν ξεκινήσαμε με μόνο 30 μέλη τον Απρίλιο του 2018, είναι εκπληκτικό για μένα πόσο γρήγορα αυτή η οργάνωση έχει αυξηθεί. Η ιδιότητα του μέλους αποτελείται κυρίως από αριστερούς ανθρώπους που αισθάνονται την ανάγκη να οπλιστούν και να συνδράμουν την κοινότητά τους στην άμυνα κατά του φασισμού.

AFN: Πώς χρησιμοποιείτε την εκπαίδευση και την εξάσκηση σας; Είναι κάτι που κάνετε για να αισθάνεστε σίγουροι και έτοιμοι για αυτοάμυνα;

FE: Τα περισσότερα μέλη της SRA ενδιαφέρονται για όπλα αυτοάμυνας ή άμυνας στο σπίτι, καθώς και για συμμετοχή σε άοπλη κοινοτική άμυνα, όπως προγράμματα ανακούφισης από καταστροφές ή αμοιβαίας βοήθειας, ή για την εκμάθηση δεξιοτήτων πρώτων βοηθειών έκτακτης ανάγκης.

AFN: Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τους νόμους ελέγχου των όπλων; Είναι η SRA εντελώς εναντίον της; Είστε ευθυγραμμισμένοι με την NRA σε αυτό;

FE: Η SRA δεν αντιτίθεται απαραίτητα σε όλους τους νόμους περί όπλων, αλλά αντιτίθεται σε νόμους που αφοπλίζουν δυσανάλογα τους ανθρώπους της εργατικής τάξης ή τα μέλη μειονοτικών ομάδων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αμερικανική αστυνομία και η κυβέρνηση είναι εμποτισμένη στη λευκή υπεροχή και τον φασισμό, αυτό σημαίνει ότι αντιτιθέμεθα στην πλειοψηφία των προτεινόμενων ελέγχων των όπλων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα μέλη μας έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς τα όπλα θα πρέπει να ελέγχονται (ή δεν θα ελέγχονται) στην ιδανική σοσιαλιστική ή αναρχική κοινωνία τους.

Μια αρχή την οποία προσωπικά υποστηρίζω είναι η εξής: εάν η αστυνομία είναι μια “υποτιθέμενη” “πολιτική” δύναμη, ξεχωριστή από τον στρατό, τότε οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να κατέχουν και να φέρουν οποιοδήποτε όπλο μπορεί να μεταφέρει η αστυνομία· και η αστυνομία δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε κανένα όπλο που οι πολίτες δεν μπορούν να κατέχουν. Εάν η αστυνομία έχει σημαντικά μεγαλύτερη δύναμη πυρός από τους απλούς πολίτες, τότε στην πράξη δεν ξεχωρίζει από έναν εισβολέα παραστρατιωτικό.

AFN: Ποια είναι η λύση σε αυτό που μοιάζει με παρανοϊκό αριθμό θανάτων από όπλα και τις μαζικές δολοφονίες που βλέπουμε στις ΗΠΑ;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους θανάτους από όπλα γενικά, και τις μαζικές δολοφονίες, ως δύο ξεχωριστά φαινόμενα. Η πλειοψηφία των θανάτων από όπλα στην Αμερική είναι αυτοκτονίες. Το ποσοστό αυτοκτονιών στις ΗΠΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φτώχεια και την οικονομική ανασφάλεια, την απελπισία των ανθρώπων που δεν βλέπουν ένα μέλλον για τον εαυτό τους, και μια κουλτούρα που βλέπει τους ανθρώπους που είναι μη παραγωγικοί ως άχρηστους. Η επόμενη μεγαλύτερη αιτία θανάτων από όπλα είναι οι ανθρωποκτονίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων συμβαίνει σε φτωχές κοινότητες. Οι θάνατοι από όπλα που οφείλονται σε αυτούς τους παράγοντες μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την αντιμετώπιση της φτώχειας και της οικονομικής ανασφάλειας με την παροχή δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης, τη μείωση του κόστους της στέγασης και την παροχή στους εργαζόμενους καλύτερων μισθών και περισσότερο έλεγχο επάνω στις θέσεις εργασίας και τη ζωή τους.

Οι μαζικές εκτελέσεις, ωστόσο, αποτελούν ξεχωριστό ζήτημα. Ένας χρήσιμος τρόπος για να δούμε εκείνους που πυροβολούν ενάντια σε μάζες , είναι ότι αποτελεί το ισοδύναμο της Αμερικής για τους βομβιστές αυτοκτονίας . Η μόνη διαφορά είναι ότι στην Αμερική είναι πιο εύκολο να πάρεις ένα όπλο από το να πάρεις εκρηκτικά. Η βασική αιτία αυτής της μορφής βίας είναι η δυσαρέσκεια, η απογοήτευση και ο μηδενισμός των νέων ανθρώπων που στην συνέχεια, είτε εμπνέονται από τις προβολές των μέσων ενημέρωσης επάνω στις προηγούμενες μαζικές δολοφονίες (η θεωρία μετάδοσης των μέσων ενημέρωσης) είτε στρατολογούνται από δεξιούς πολιτικούς εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν την επιθυμία θανάτου αυτών των νέων ανθρώπων για να δημιουργήσουν τρόμο. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα που έχει να κάνει με την αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού της Αμερικής, και η απαγόρευση των όπλων δεν θα σταματήσει αποτελεσματικά αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ φυλής και όπλων; Η εικόνα εκείνων που λατρεύουν τα όπλα είναι πολύ λευκή και το NRA φαίνεται πολύ λευκό και συντηρητικό.

Η σχέση μεταξύ φυλής και όπλων είναι πολύ περίπλοκη, και δεν πιστεύω ότι μπορώ να δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση εδώ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα δικαιώματα των όπλων κατοχυρώθηκαν στη 2η τροπολογία των ΗΠΑ εν μέρει λόγω της ανάγκης για ένοπλη βία στα σύνορα για να συνεχιστεί η γενοκτονία των ιθαγενών λαών, καθώς και των φόβων του Νότου για εξεγέρσεις σκλάβων.

Τα δικαιώματα πυροβόλων όπλων αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό αποκλειστικά τους λευκούς ανθρώπους κατά το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής ιστορίας, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου ανοικοδόμησης μετά από τον εμφύλιο πόλεμο, οι μαύροι άνθρωποι που οπλίστηκαν για την κοινοτική υπεράσπιση σφαγιάσθηκαν συχνά και αφοπλίστηκαν από τους λευκούς όχλους και την αστυνομία.

Οι προσπάθειες των Μαύρων και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων να οπλιστούν έχουν συχνά οδηγήσει σε αυξημένο έλεγχο επάνω στα όπλα. Ο εθνικός νόμος περί πυροβόλων όπλων του 1934 δικαιολογήθηκε εν μέρει από εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Ιταλούς και Ιρλανδούς μετανάστες· ο νόμος ελέγχου πυροβόλων όπλων του 1968 τέθηκε εν μέρει σε ισχύ λόγω των ταραχών για τα πολιτικά δικαιώματα. Ο νόμος Mulford ψηφίστηκε στην Καλιφόρνια και υπογράφηκε ως νόμος από τον Ronald Reagan το 1967, ως απάντηση στην καμπάνια των Μαύρων Πάνθηρων. Οι νόμοι τύπου «Saturday Night Special» που απαγορεύουν τα φθηνά πιστόλια μικρού διαμετρήματος ψηφίστηκαν στη δεκαετία του ’70 σε απάντηση της προτίμησης από του μαύρους των πόλεων σε αυτά τα όπλα. Η ιστορία του ελέγχου των όπλων στην Αμερική είναι η ιστορία των λευκών ανθρώπων που κατέχουν όπλα για να καταπιέσουν περιθωριοποιημένους ανθρώπους. Μαύροι άνθρωποι και άλλοι περιθωριοποιημένοι λαοί αποκτούν όπλα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, και οι λευκοί στη συνέχεια περνούν νόμους για να αφοπλίσουν τους περιθωριοποιημένους.

AFN: Είναι τα όπλα προσιτά στις ΗΠΑ ή είναι κάτι για τους πλουσιότερους ανθρώπους;

FE: Μέχρι το 2020 τα όπλα ήταν πολύ προσιτά. Ένα Hi-Point C9 9 χιλιοστών πιστόλι θα μπορούσε να αγοραστεί για $ 100 – $ 150 στα περισσότερα μέρη. Τα 12ga κυνηγετικά όπλα δράσης είναι διαθέσιμα πολύ φθηνά, για 100$. Και πριν από τον πρόσφατο πανικό αγορών θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα AR-15 για $ 400, ή να συναρμολογήσετε ένα μόνος σας από διάφορα κομμάτια με $ 300. Με τον τρέχων πανικό αγορών γύρω από τις εκλογές, την πανδημία, και την πολιτική αναταραχή, οι τιμές για τα πυροβόλα όπλα έχουν διπλασιαστεί, ενώ οι τιμές των πυρομαχικών έχουν τριπλασιαστεί ή και περισσότερο, και πολλά κοινά διαμετρήματα, όπως 9 χιλιοστά και 5,56 χιλιοστά είχαν περιορισμένη διαθεσιμότητα. Τώρα που οι εκλογές έχουν περάσει και φαίνεται ότι ο Τραμπ απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει την οργή της δεξιάς πτέρυγας για να τροφοδοτήσει μια εξέγερση ώστε να διατηρήσει την εξουσία του, περιμένω να υπάρξει μια μείωση της ζήτησης για πυροβόλα όπλα, που θα αφήσει τους λιανοπωλητές με μια αφθονία όπλων ως πλεόνασμα και πυρομαχικά. Αν δεν υπάρξει άλλη έκρηξη κοινωνικής ή πολιτικής αναταραχής, οι τιμές των όπλων πιθανότατα θα μειωθούν την άνοιξη του 2021, και θα σταθεροποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

AfN: Αισθάνεστε να υπάρχει μια πραγματική απειλή από την ένοπλη δεξιά πτέρυγα; Είναι αυτό στο οποίο απαντάτε;

Υπάρχει πραγματική απειλή από δεξιές πολιτοφυλακές και νεοναζιστικούς τρομοκρατικούς πυρήνες. Μέλη πολιτοφυλακής πυροβόλησαν διαδηλωτές της BLM και στη συνέχεια προστατεύθηκαν από την αστυνομία. Νεοναζί τρομοκράτες ομάδων όπως το Atomwaffen και η Βάση έχουν διαπράξει τρομοκρατικές επιθέσεις ή έχουν συλληφθεί να σχεδιάζουν επιθέσεις. Η ιστορία μας δείχνει ότι ένα κοινό χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η χρήση μη κυβερνητικών ένοπλων ομάδων για τη διάπραξη βίας εξ ονόματος των φασιστών στην κυβέρνηση, διατηρώντας παράλληλα την απόσταση και την εύλογη άρνηση. Μπορούμε να το παρατηρήσουμε αυτό στην ιστορία της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Χιλής, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας και αλλού. Αυτοί οι τύποι ένοπλων ομάδων είναι εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από φασίστες με “νόμιμη” εξουσία για να επιτεθούν στους αριστερούς και μειονοτικούς πληθυσμούς χωρίς την κακή οπτική της άμεσης χρήσης των κρατικών δυνάμεων.

AfN: Τι γίνεται με τις πολιτοφυλακές; Υπάρχουν παντού ή μόνο σε ορισμένα μέρη; Είναι όλες πραγματικά δεξιές ή όχι;

Οι πολιτοφυλακές υπάρχουν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Υπάρχουν μερικές πολιτείες όπου οι αυστηρότεροι νόμοι και η πιο φιλελεύθερη κουλτούρα καθιστούν δύσκολο για τις πολιτοφυλακές να στρατολογήσουν ή να συμμετάσχουν στις ενέργειες (Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, κ.λπ.). Αλλά θα έλεγα ότι από τις 50 πολιτείες, 35 με 40 από αυτές έχουν σημαντική παρουσία πολιτοφυλακών. Τα μέλη των πολιτοφυλακών ποικίλουν, από απλούς δεξιούς συντηρητικούς, έως ελαφρά μεταμφιεσμένους φασίστες.

Ένα παράδειγμα αντιπροσωπευτικό του μέσου όρου, θα ήταν το δίκτυο Three Percenter (III%), το οποίο υπάρχει καθ΄όνομα για να «προστατεύσει» το Σύνταγμα των ΗΠΑ και στη θεωρία απορρίπτει τους νεοναζί, αλλά στην πραγματικότητα ενσωματώνει πολλές αντικομμουνιστικές, αντι-μαύρες, αντιφιλελεύθερες ιδέες στην ιδεολογία του, και θα δεχτεί εύκολα τους ανθρώπους που ενστερνίζονται τη ναζιστική ρητορική εφ’ όσον δεν είναι πάρα πολύ φανεροί σχετικά αυτό. Υπάρχουν μια χούφτα αριστερών πολιτοφυλακών, αλλά αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα όσων υπάρχουν στα δεξιά. Το ένα πλεονέκτημα είναι ότι πολλές από τις δεξιές πολιτοφυλακές είναι γεμάτες ηλικιωμένους Baby Boomers που στερούνται τη φυσική αντοχή ώστε να είναι μια πραγματική απειλή. Ακόμη κι αν λάβουμε υπόψιν αυτό όμως, υπάρχουν πιθανώς 10πλάσια αποτελεσματικά μέλη πολιτοφυλακών στα δεξιά, απ ότι υπάρχουν στα αριστερά.

AfN: Ακούμε πολλά για το κίνημα «Boogaloo» πρόσφατα. Ποια είναι η γνώμη σας γι ‘αυτό;

Fe: Το κίνημα Boogaloo είναι απόγονος της Alt Right. Αν και δεν είναι ρητά φασιστικό όπως ήταν η Alt Right, βασίζεται στην ίδια απόρριψη της νεοφιλελεύθερης αμερικανικής κοινωνίας, αλλά χωρίς καμία συνεκτική πολιτική-οικονομική ανάλυση του γιατί η κοινωνία είναι έτσι, εστιάζοντας μάλλον στην περιφρόνηση για τις πολιτικές ελίτ (με ένα ρεύμα αντισημιτισμού). Είναι αξιοσημείωτο ότι το Boogaloo είναι αντικυβερνητικό και αντιαστυνομικό, σε αντίθεση με τα κύρια συντηρητικά και φασιστικά κινήματα που ειδωλοποιούν ή επιχειρούν την διασύνδεσή τους με την αστυνομία. Το κίνημα είναι κυρίως δεξιό, αν και υπάρχουν κάποιοι νέοι αριστεροί που έχουν παρασυρθεί σε αυτό. Οι Boogers έχουν εμπλακεί σε μια σειρά από επιθέσεις κατά της αστυνομίας, και έχουν προσπαθήσει να μποyν στο BLM και σε αντι-αστυνομικής βαρβαρότητας διαμαρτυρίες, αλλά επειδή oι Boogers είναι συντριπτικά λευκοί και δεξιοί, οι BLM διαμαρτυρίες έχουν απορρίψει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις προσπάθειες.

AFN: Οι άνθρωποι φέρουν πυροβόλα όπλα σε διαδηλώσεις ή ως μέρος πολιτικών δράσεων; Αυτό θα έκανε τους ανθρώπους ασφαλέστερους ή θα τους έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο;

FE: Τα πυροβόλα όπλα φέρονται όλο και περισσότερο σε πολιτικές ενέργειες, ιδίως από την άκρα δεξιά, αλλά και από ορισμένες αριστερές ομάδες με αφετηρία το 2015. Η παρουσία όπλων σε φορτισμένα πολιτικά γεγονότα καθιστά προφανώς τις καταστάσεις πιο επικίνδυνες. Ωστόσο, όταν οι δεξιοί είναι οπλισμένοι και οι αριστεροί και οι αντιρατσιστές δεν είναι, αυτό απλώς ενθαρρύνει τους δεξιούς να αισθάνονται ότι μπορούν να διαπράξουν πολιτική βία χωρίς επιπτώσεις. Όταν οι αριστεροί φέρουν όπλα σε αυτά τα γεγονότα, είναι συχνά σε θέση να αποκλιμακώσουν καταστάσεις πριν γίνουν βίαιοι εκφοβίζοντας τους προβοκάτορες της δεξιάς που διαφορετικά θα ένιωθαν ότι τα όπλα τους θα τους έδιναν ασυλία στις συνέπειες. Οπλισμένοι αριστεροί στις διαμαρτυρίες/τις πολιτικές διαμάχες στο Charlottesville, το Stone Mountain, το Σιάτλ, και αλλού έχουν αποτρέψει πιθανώς τους δεξιούς wingers από τη διεξαγωγή των βίαιων επιθέσεων.

AFN: Ποια είναι η κατάσταση εκεί όπου ζείτε σε καθημερινό επίπεδο; Οι άνθρωποι συνήθως φέρουν όπλα;

FE: Μετακόμισα πρόσφατα από την Καλιφόρνια στο Κάνσας, μέρη που έχουν διαμετρικά αντίθετους νόμους όπλων, γι ‘αυτό θα μιλήσω για τις καταστάσεις και στις δύο πολιτείες. Στην Καλιφόρνια η ανοικτή μεταφορά όπλων απαγορεύτηκε από το νόμο Mulford το 1967, ως απάντηση στους Μαύρους Πάνθηρες που έφεραν τα πυροβόλα και τα κυνηγετικά όπλα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων παρακολούθησης των μπάτσων που διεξήγαν. Η Καλιφόρνια επιτρέπει καλυμμένη μεταφορά ενός περίστροφου με άδεια, αλλά αυτές οι άδειες χορηγούνται σε επίπεδο κομητείας. Οι πολυπληθέστερες κομητείες της Καλιφόρνιας, όπως η κομητεία του Λος Άντζελες, η κομητεία του Σαν Φρανσίσκο, η κομητεία Alameda, κ.λπ. σε μεγάλο βαθμό αρνούνται να εκδώσουν άδειες ελεύθερης καλυμμένης μεταφοράς. Εξαιτίας αυτού, από έναν πληθυσμό 40 εκατομμυρίων ενηλίκων, υπάρχουν μόνο 120.000 ενεργές άδειες καλυμμένης μεταφοράς στην Καλιφόρνια, ή περίπου το 0,3% των μη αστυνόμων Καλιφορνέζων έχουν άδεια να μεταφέρουν ένα κρυφό περίστροφο, και αυτοί συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε αγροτικές κομητείες.

Εντούτοις, ένας αμερικανικός ομοσπονδιακός νόμος αποκαλούμενος LEOSA επιτρέπει σχεδόν σε οποιοδήποτε συνταξιούχο αστυνομικό, που δεν απολύθηκε για κάποιο παράπτωμα, να φέρει ένα κρυμμένο πυροβόλο όπλο ανεξάρτητα από τους κρατικούς ή τοπικούς νόμους, και πολλοί συνταξιούχοι αστυνομικοί το εκμεταλλεύονται αυτό. Δεν είναι σαφές ακριβώς πόσοι συνταξιούχοι αστυνομικοί υπάρχουν στην Καλιφόρνια, ή πόσοι μεταφέρουν όπλα. Αλλά οι συνταξιούχοι αξιωματικοί που μεταφέρουν πιστόλια με τον νόμο leosa, πολύ συχνά είτε παρεμβαίνουν σε εγκλήματα, ή διαπράττουν οι ίδιοι εγκλήματα. Ένας συνταξιούχος αξιωματικός με ένα κρυφό πιστόλι δολοφόνησε έναν διανοητικά ανάπηρο άνδρα στο Costco πέρυσι επειδή τράκαρε το αμάξι του, λίγα μόλις μίλια από το προηγούμενο σπίτι μου.

Στο Κάνσας οι πολίτες έχουν το πολιτειακό-συνταγματικό δικαίωμα να φέρουν τα όπλα, φανερά ή καλυμμένα. Κάθε άτομο άνω των 18 ετών μπορεί φανερά να φέρει ένα πυροβόλο όπλο οπουδήποτε, εκτός εάν απαγορεύεται σε κάποια ατομική ιδιοκτησία. Από το 2017, κάθε άτομο ηλικίας άνω των 21 ετών μπορεί να φέρει ένα καλυμμένο περίστροφο οπουδήποτε, και πάλι εκτός των περιπτώσεων που απαγορεύεται σε ατομική ιδιοκτησία. Στις αγροτικές περιοχές είναι συχνό να δει κάποιος ράφια πυροβόλων όπλων στο πίσω μέρος των οχημάτων, μαζί με τα τουφέκια ή τα κυνηγετικά όπλα. Είναι ασυνήθιστο να δει κάποιος πυροβόλα όπλα να φέρονται ανοιχτά στις μεγάλες πόλεις όπως η Wichita, Lawrence, ή η πόλη του Κάνσας, αλλά δεν είναι ανήκουστο.

Δεν έχω κανένα δεδομένο για το πόσο % των κατοίκων του Κάνσας μεταφέρουν καλυμμένα πιστόλια, αλλά τουλάχιστον το 4% εξ αυτών διατηρούν σήμερα άδειες καλυμμένης μεταφοράς, ακόμη και αν δεν απαιτούνται πλέον από το νόμο. Στο σύντομο χρονικό διάστημα μου από τότε που μετακόμισα εδώ έχω δει τουλάχιστον δύο άτομα στο σούπερ μάρκετ να φέρουν φανερά πιστόλια στους γοφούς τους. Αυτό δεν με ανησυχεί, καθώς έχω μεγαλώσει γύρω από τα πυροβόλα όπλα· αλλά όταν τα όπλα φέρονται σε συνδυασμό με υπέρ-Trump ή QAnon ενδυμασία, κάποιος θα είχε την αίσθηση ότι τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται ως μια προσπάθεια πολιτικού εκφοβισμού.

Και στις δύο πολιτείες, αξίζει να θυμόμαστε ότι η αστυνομία αποτελεί μια ανοιχτά στρατιωτικοποιημένη ένοπλη δύναμη, η οποία χρησιμεύει για την προστασία των λευκών και πλούσιων κοινοτήτων, ενώ ενεργεί ως κατοχικός παραστρατιωτικός μηχανισμός στις μαύρες, λατίνο και φτωχές κοινότητες.

AFN: Τι νομίζετε ότι μπορούμε να μάθουμε από την SRA στη χώρα μας (σ.τ.μ. Ηνωμένο Βασίλειο) όπου (ως επί το πλείστο) δεν υπάρχουν όπλα;

FE: Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, καθώς δεν είμαι ευρέως εξοικειωμένος με την κατάσταση στο “Ηνωμένο Βασίλειο”. Θα πω ότι η SRA υπάρχει ως απάντηση στην υπάρχουσα κουλτούρα όπλων στην Αμερική, και πιθανότατα δεν θα είχε αναπτυχθεί ανεξάρτητα, αν αυτή η κουλτούρα όπλων δεν υπήρχε ήδη. Το μεγαλύτερο δίδαγμα που πρέπει να μάθουν οι Ευρωπαίοι, υποθέτω, είναι ότι πρέπει να παρατηρείτε- ελέγχετε τα όπλα (τόσο φυσικά όσο και μεταφορικά) και τα πεδία μάχης (τόσο στο δρόμο όσο και στον πολιτισμό) στα οποία εμπλέκονται οι φασίστες, και να προσπαθείτε να τους αντιμετωπίσετε στα ίδια πεδία μάχης με τα ίδια όπλα. Μην παραδώσετε χώρο στον φασισμό και μην τους αφήσετε να έχουν το μονοπώλιο σε οποιαδήποτε τακτική ή τμήμα του πολιτισμού σας. Δώστε μια σοσιαλιστική εναλλακτική λύση σε όλες τις αρένες.

AFN: Πώς νομίζετε ότι η συνολική κατάσταση στους δρόμους θα αλλάξει με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ; Είναι πιθανό να δούμε περισσότερη βία από την άκρα δεξιά ή γίνονται πιο αποθαρρυμένοι;

FE: Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια φρενίτιδα τροφοδοσίας των δεξιών ριζοσπαστικών και φασιστικών ομάδων, καθώς στρατολογούν επιθετικά και απορροφούν απογοητευμένους υποστηρικτές του Trump. Ομάδες όπως τα Περήφανα Αγόρια (Proud Boys), τα οποία πάντα λειτουργούσαν ως γέφυρα μεταξύ του mainstream συντηρητισμού και της ρητής νεοφασιστικής πολιτικής, έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν πιο ανοιχτά τη φασιστική πίστη τους, παρουσιάζοντας αποσπάσματα και αναφορές από τα Ημερολόγια Turner, τις 14 λέξεις και την άρνηση του Ολοκαυτώματος στις εθνικές τους ανακοινώσεις.

Οι δεξιές πολιτοφυλακές μιλούν πιο ανοιχτά για τη δολοφονία αντιφρονούντων και δημοσιογράφων, τόσο στις ανακοινώσεις τους όσο και δημοσίως. Το σύμπαν συνωμοσίας QAnon έχει γίνει όλο και πιο αποκομμένο από την πραγματικότητα, και αφήνει πολλούς ανθρώπους σε μια συγκεχυμένη ψυχική κατάσταση που τους καθιστά ευάλωτους σε ιδεολογική μετατροπή στον φασισμό.

Ο κύριος κίνδυνος, ωστόσο, είναι η αυξανόμενη πολιτική αλληλεγγύη μεταξύ της αστυνομίας και της άκρας δεξιάς. Ενώ οι πολιτοφυλακές και οι ομάδες σύγκρουσης στους δρόμους, όπως οι Proud Boys, μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στις διαμαρτυρίες και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους στους δρόμους, δεν έχουν τίποτα που πλησιάζει τη δύναμη που απαιτείται για να κινήσει μια φασιστική κατάληψη της εξουσίας. Η αστυνομία, ωστόσο, το διαθέτει. Η αστυνομία προστατεύει συχνά φασίστες και δεξιούς διαδηλωτές ακόμα και όταν παραβιάζουν ανοιχτά το νόμο, ενώ οι ίδιοι αστυνομικοί θα επιτεθούν στους διαδηλωτές του black lives matter με δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και γκλομπ με την παραμικρή πρόκληση. Η αστυνομία έχει συχνά φιλικές σχέσεις με δεξιές ομάδες και πολιτοφυλακές, και ορισμένα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα σερίφηδων θα επιτρέψουν σε πραγματικά δεξιές πολιτοφυλακές να ενεργήσουν με την εξουσία της αστυνομίας, χωρίς καμία νομική εποπτεία.

Έχουμε επίσης δει στο Πόρτλαντ την προθυμία των ομοσπονδιακών αστυνομικών δυνάμεων, όπως οι Marshalls, να προσφέρουν την δυνατότητα στην πολιτικά ριζοσπαστικοποιημένη τοπική αστυνομία να ενεργεί με την εξουσία και την έλλειψη συγκράτησης της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Οι κόσμοι της άκρας δεξιάς και της επιβολής του νόμου γίνονται όλο και πιο αλληλένδετοι όσο περνάει ο καιρός.

Μίλησα πολύ σε αυτή τη συνέντευξη για την αστυνομία και τους παρομοίασα με παραστρατιωτικούς. Θέλω να τονίσω ότι αυτό δεν είναι υπερβολή ή άσκηση ρητορικής. Η αμερικανική αστυνομία πάντα έπαιζε ρόλο στην άσκηση της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης για την επιβολή της λευκής υπεροχής και της ταξικής διαίρεσης. Αλλά μια σειρά από παράγοντες – συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η εισροή των βετεράνων των πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν στην αστυνομική δύναμη στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η σκόπιμη διείσδυση φασιστών στις τάξεις των αστυνομικών δυνάμεων ττη δεκαετία του 2000-2010, και πιο πρόσφατα η άνοδος του Τραμπισμού, και του κινήματος κατάργησης –μη χρηματοδότησης της αστυνομίας από την αριστερή πτέρυγα και  αντι-ρατσιστές διαδηλωτές, που έχουν αναγνωρίσει το ρόλο της επιβολής του νόμου στην υποστήριξη του καπιταλισμού και του ρατσισμού – όλα αυτά συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν μια κατηγορία θυμωμένων, οπλισμένων, επιθετικών και θιγόμενων ανθρώπων, που βλέπουν τους μαύρους, τους φτωχούς, τους μετανάστες, και τους αριστερούς ανθρώπους ως εχθρούς τους.

Αυτά τα άτομα είναι πάνω από το νόμο, προστατευμένα από τις περισσότερες συνέπειες για τη διάπραξη δολοφονίας ή επίθεσης, από ειδική ασυλία, από φιλικούς προς την αστυνομία εισαγγελείς και ρατσιστές δικαστές. Συχνά ισχυρίζονται ότι οφείλουν την υποταγή τους στο νόμο, στο Σύνταγμα ή στη σημαία. Αλλά αυτά είναι μόνο θρησκευτικά / ιδεολογικά είδωλα για αυτούς, που αντιπροσωπεύουν τα πραγματικά πράγματα που λατρεύουν: δύναμη, εξουσία, και το δικαίωμα να καταχραστούν εκείνους που θεωρούν ως ανάξιους της προστασίας τους. Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Frank Wilhoit περιέγραψε την ιδεολογία του σύγχρονου «συντηρητικού» κινήματος ως εξής: «Πρέπει να υπάρχουν ομάδες τις οποίες ο νόμος προστατεύει αλλά δεν δεσμεύει, παράλληλα με τις ομάδες που ο νόμος δεσμεύει αλλά δεν προστατεύει». Μπορούμε να δούμε αυτό να εφαρμόζεται στην πράξη από την αμερικανική επιβολή του νόμου κάθε μέρα.

Εν τω μεταξύ, η φιλελεύθερη/δημοκρατική αριστερά στερείται εντελώς απαντήσεων ή του επείγοντος για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, εάν φυσικά αναγνωρίσουν την ύπαρξή τους εν τέλει. Ο Biden έχει υποσχεθεί μια επιστροφή στην κανονικότητα, μια επιστροφή στις νοσταλγικές ημέρες της κυβέρνησης Obama όταν οι φιλελεύθεροι θα μπορούσαν ακίνδυνα να αγνοήσουν την πολιτική ενώ τα άρματα της αυτοκρατορίας βοούσε αποτελεσματικά στο βάθος. Δεν έχει χάρτη πορείας για την διάλυση του Τραμπισμού και της διείσδυσης του στα γρανάζια της κυβέρνησης και της αστυνόμευσης. Οι Φιλελεύθεροι χλευάζουν τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ αυτοί και οι φασίστες σύμμαχοί τους εμφανίζονται στο Fox News και το One American News, διαδίδοντας την ιδέα ότι η δημοκρατία είναι νεκρή και ότι οι συντηρητικοί πρέπει να βασίζονται στη δύναμη για να «προστατεύσουν το έθνος». Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα αφήσει όλα τα συστατικά του αμερικανικού φασισμού στη θέση τους, αφήνοντας παράλληλα τη μεγάλη πλειοψηφία των φιλελευθέρων εντελώς απροετοίμαστη για το αναπόφευκτο δεύτερο κύμα του.

Η απειλή που αντιμετωπίζουμε, το όπλο που σημαδεύει την καρδιά της αμερικανικής κοινωνίας, είναι η εξής: Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα κομμάτια για τη διαμόρφωση ενός ενοποιημένου φασιστικού κινήματος: το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το δεξιό οικοσύστημα μέσων ενημέρωσης/προπαγάνδας, οι νεοφασιστικές οργανώσεις και οι καυγατζήδες του δρόμου, η ριζοσπαστικοποιημένη αστυνομική διεύθυνση, μια νοοτροπία θυματοποίησης που θεωρεί κάθε κριτική ως λογοκρισία και μια θρησκευτική-πολιτική ιδεολογία βασισμένη στους δίδυμους πυλώνες του Ευαγγελικού Χριστιανισμού και του λευκού εθνικισμού. Η μόνη μας σωτηρία μέχρι στιγμής ήταν η σχετική ανικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένας πιο ικανός, χαρισματικός φασίστας για να φέρει το κίνημα που έφτιαξε ο Τραμπ στη λογική του κατάληξη.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά “Αυτό το πράγμα που αποκαλούμε Ντονμπάς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει... δεν είναι παρά ένας ορισμός που μας επιβλήθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία”. Oleksyi Danilov, 24/03/2021i “Ο στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ είναι να...

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο]

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο] Με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην...

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας Κανένας δεν επαναστατεί επειδή έτσι του κάπνισε, επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, επειδή βαριόταν αφόρητα μια κάποια μέρα της ζωής του. Κανένας δεν εξεγείρεται επειδή το διάβασε σε κάποια βιβλίο, επειδή πέρασε χρόνια να...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ Στις 25 Μαρτίου του 1873 γεννήθηκε στο Μάϊντς της Δυτικής Γερμανίας, ο αναρχικός θεωρητικός και ιστορικός Ρούντολφ Ρόκερ από μια οικογένεια Kαθολικών ειδικευμένων εργατών. Ο Ρόκερ ήταν γνωστός για την ενεργό δράση του...

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) | Γνωστός – Άγνωστος

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός - Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=JLN5UWxPdIk Oι έλληνες τσιφλικάδες που...

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού. Αναδημοσίευση από την Αέναη Κίνηση. Σφαγή Capaci, ξεκινά η «στρατηγική της έντασης» με δυναμίτη, δεύτερο επεισόδιο, από τα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος με άρωμα μαφίας. Στις 19 ιουλίου, πάντα...

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων – Καματερού

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού Tην Παρασκευή 1η Μαρτίου παρευρεθήκαμε ως καλεσμένοι ομιλητές, μαζί και με την συλλογικότητα Πέλοτο από την Ξάνθη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η...

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη Ανακοίνωση ειδικευόμενων ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά όπως φαίνεται από τις...

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα;

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα; Από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ. Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή 2 νέων ερευνών (1) σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή με τη συνεργασία, μεταξύ άλλων φορέων, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου  και του ΑΠΘ. Χρηματοδότης της μια...

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς»)

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς») «Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα» Κ. Μαρξ, Η 18η...