Μετά τις πολλές επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ τις τελευταίες ημέρες, το ερώτημα για πολλούς είναι αν αυτές οι επιθέσεις προμηνύουν την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους ή εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αύξηση των επιθέσεων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έθεσαν τέλος στην εδαφική κυριαρχία του λεγόμενου «χαλιφάτου» με την απελευθέρωση του Μπαγκούζ τον Μάρτιο του 2019. Ακόμα κι αν έχουν συλληφθεί χιλιάδες τζιχαντιστές του ISIS, έχουν σχηματιστεί υπόγειες, μυστικές δομές στο Ιράκ και τη Συρία. Σε επαρχίες όπως το Ντέιρ Εζ Ζορ, η Ράκκα και η Χάμα στη Συρία, το Κιρκούκ, η Βαγδάτη και το Ανμπάρ στο Ιράκ, αυτά τα δίκτυα πραγματοποιούν σποραδικά επιθέσεις. Η συχνότητα και η ένταση αυτών των επιθέσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

 

 

Δεκάδες οι επιθέσεις του ISIS από τις αρχές του Δεκεμβρίου

 

Από τον Δεκέμβριο του 2020 το Ισλαμικό Κράτος έχει πραγματοποιήσει οκτώ επιθέσεις στο Ντέιρ Εζ Ζορ, οκτώ στη Ράκκα, δέκα στη Χάμα, πέντε στο Χομς και δύο στην περιοχή του Χαλεπίου. Λίγο πριν από το τέλος του έτους, πραγματοποιήθηκε η πιο αιματηρή επίθεση του ISIS, αφήνοντας τουλάχιστον 28 στρατιώτες της Δαμασκού νεκρούς στον δρόμο μεταξύ του Ντέιρ Εζ Ζορ και της Παλμύρας. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που εδρεύει στο Λονδίνο μιλά για δεκάδες Σύριους κυβερνητικούς στρατιώτες και πολιτοφύλακες που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του ISIS στην έρημο κοντά στη Χάμα.

 

Η Δαμασκός δεν κάνει τίποτα σοβαρό εναντίον του ISIS

 

Η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στην έρημο στα δυτικά του Ντέιρ Εζ Ζορ, δηλαδή στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Άσαντ, δεν ήταν ποτέ μυστικό. Ωστόσο, όπως έχουν τα πράγματα, το καθεστώς της Δαμασκού και οι υποστηρικτές του δεν έχουν διεξάγει ποτέ σοβαρό αγώνα ενάντια στην παρουσία του Ισλαμικού Κράτους εκεί. Σύμφωνα με παρατηρητές, αυτό οφείλεται στο σχέδιο άσκησης πίεσης σε ένοπλες μονάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην περιοχή Τάνεφ στα σύνορα της Ιορδανίας. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι αυτή η περιοχή βρίσκεται στον δρόμο από το Μπουκάμαλ, που αποτελεί την κύρια διαδρομή των ιρανικών πολιτοφυλακών προς το Ιράκ, γι’ αυτό και προξένησε εύρος εικασιών.

 

 

Ο ρόλος της Τουρκίας στην αναβίωση του ISIS

 

Ο μεγαλύτερος παράγοντας που οδήγησε στην αναβίωση του ISIS, ωστόσο, ήταν η εισβολή του τουρκικού κράτους στη βόρεια Συρία. Μετά από αυτήν την εισβολή πολλά μέλη του ISIS αποσύρθηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία. Πολλοί από αυτούς διέφυγαν από τα στρατόπεδα εγκλεισμού και τις φυλακές στη βόρεια Συρία με τη βοήθεια της Τουρκίας. Η παρουσία και η αναδιοργάνωση του Ισλαμικού Κράτους στις περιοχές που βρίσκονται υπό τουρκικό έλεγχο είναι ένα ανοιχτό μυστικό.

 

 

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) συνεχίζονται

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) πραγματοποίησαν στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των δικτύων του Ισλαμικού Κράτους και κατάφεραν να ανακαλύψουν και να εξουδετερώσουν πολλούς πυρήνες τζιχαντιστών, ειδικά στην περιοχή του Ντέιρ Εζ Ζορ. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και 25 στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον αυτών των πυρήνων των τζιχαντιστών στις επαρχίες Ντέιρ Εζ Ζορ και Ράκκα. Εκατοντάδες φερόμενοι ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν, ενώ παράλληλα κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού.

 

Οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS

 

Ο Σίγιαμεντ Ελί, αξιωματικός και εκπρόσωπος τύπου των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε σε συνέντευξή ότι το ISIS γίνεται ανεκτό από διάφορες δυνάμεις που εμπλέκονται στη Συρία, ιδιαίτερα στα μέρη όπου γίνονται οι επιθέσεις και πρόσθεσε τα εξής: «Μετά την εξουδετέρωση στο Μπαγκούζ το ISIS συνέχισε να υπάρχει κυρίως στο Μπουκάμαλ, στο Ντέιρ Εζ Ζορ, την Παλμύρα και τη Χάμα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες δυνάμεις έχουν επιτρέψει στο ISIS να συνεχίσει να υπάρχει εκεί, προκειμένου να είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο τους στο μέλλον.»

Το ISIS χρησιμοποίησε αυτή τη φάση ως χρόνο για εκπαίδευση και αναδιοργάνωση των δυνάμεών του και για να αλλάξει τη στρατηγική του, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), προσθέτοντας ότι το ISIS πραγματοποιεί τώρα πολλές ακόμη αιφνιδιαστικές επιθέσεις και έχει αυξήσει τις δυνάμεις του.

 

 

Η Ρωσία επικεντρώθηκε στη βόρεια Συρία

 

Ο Ελί θυμάται ότι η Ρωσία και το Ιράν ήρθαν στη Συρία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, “για την προστασία της συριακής επικράτειας”, αλλά ότι και οι δύο δυνάμεις εν τέλει δεν νοιάζονται για τις αγροτικές περιοχές, αλλά έχουν εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε πόλεις που έχουν στρατηγική σημασία για εκείνες.

Ο Ελί ανέφερε πως η εστίαση της ρωσικής προσοχής στην Τιλ Τέμιρ, την Αίν Ίσσα και τη βόρεια Συρία γενικά, έδωσε στο ISIS την ευκαιρία να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθέσεις. Επιπλέον, επεσήμανε ότι το ISIS δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία. Οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων οδήγησαν στην αύξηση των επιθέσεων του ISIS σε αυτές τις περιοχές. Το καθεστώς Άσαντ δεν μπορεί να διεξάγει πόλεμο χωρίς το Ιράν και τη Ρωσία.

 

 

Απαιτείται συντονισμός με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)

 

Ο Elî δήλωσε επίσης πως η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ πρέπει να συντονιστούν με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την καταπολέμηση του ISIS και των μικρών παραστρατιωτικών ομάδων που εμφανίζονται με διαφορετικά ονόματα. Εάν αυτό δεν συμβεί, η κατάσταση ανατολικά του Ευφράτη θα γίνει πολύ σοβαρή. Γι’ αυτό, άλλωστε, το ISIS κατάφερε να δράσει αιφνιδίως κατά της Ρωσίας και του καθεστώτος Άσαντ.

 

Οι επιθέσεις του ISIS δυναμιτίζουν την περιφερειακή ισορροπία ισχύος

 

Ο δημοσιογράφος Ναζίμ Ντάσταν παρακολουθεί κι αυτός στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και δεν αντιλαμβάνεται την αύξηση των επιθέσεων του ISIS ως συμπτωματική εξέλιξη. «Το να μιλάμε για μια αναβίωση του ISIS είναι ακόμα λίγο νωρίς» είπε ο Ντάσταν. Εν συνεχεία, πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Το ISIS επανέρχεται στην επιφάνεια. Ακόμα κι αν δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί σε μεγάλη κλίμακα, μπορεί να ασκήσει πίεση στην ισορροπία ισχύος στην περιοχή. Οι επιθέσεις του ISIS ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά τις επόμενες μέρες.»

 

 

Οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εξουδετερώνουν η μια την άλλη

 

Ο Ντάσταν επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξακολούθησαν να προσπαθούν να οριοθετήσουν τα εδάφη τους και έτσι να καθορίσουν τα σύνορα στη Συρία. Αυτή η διαδικασία δίνει χώρο στο ISIS, ώστε να μπορεί πραγματοποιήσει τις επιθέσεις του. Ο Νταστάν είπε: ότι μπορούμε να εκλάβουμε τις εξελίξεις ως μια διαδικασία κατά την οποία οι διεθνείς και οι περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αξιολογούν εκ νέου η μια την άλλη για το έτος 2021.

Όσον αφορά τη θέση του ISIS, ο Νταστάν πρόσθεσε τα εξής: «Θα είναι δύσκολο να αναβιώσει μια τέτοια κηλιδωμένη δύναμη στην πρότερή της κλίμακα. Ωστόσο, το ISIS μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη διαδικασία, δια της οποίας οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι πραγματικά απασχολημένες με το αποδυναμώνουν η μια την άλλη, ως ευκαιρία για την αναδιοργάνωση και την ενίσχυση του.»

 

Πηγή: ANF NEWS


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ