Άρχισε ο αέρας χούντα να μυρίζει

Άρχισε ο αέρας χούντα να μυρίζει

από | 23 Ιαν, 2021

Άρχισε ο αέρας χούντα να μυρίζει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε από πολύ νωρίς τις προθέσεις της. Με μία προεκλογική εκστρατεία που εστίασε πρωτεύοντος στα φλέγοντα (!) κοινωνικά ζητήματα των Εξαρχείων, της ανομίας και του Ρουβίκωνα, αγνοώντας άλλα μικρότερης, φυσικά, σημασίας, όπως η ανεργία, η φτώχια, η αστεγία κτλ κτλ., ξέραμε ότι με την εκλογή της θα νιώσουμε τι σημαίνει δόγμα «νόμος και τάξη» στο πετσί μας.

Η κυβέρνηση φρόντισε να βάλει στη θέση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως τον κατάλληλο άνθρωπο: τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ένα ιδιότυπο είδος ολοκληρωτικού πολιτικάντη-πασπαρτού με σύνδρομο ναπολεοντισμού. Και αυτός φυσικά το πρώτο πράγμα που έκανε είναι να δώσει λευκή επιταγή σε κάθε λογής καουμπόηδες της ΕΛΑΣ να ξαμοληθούν στους δρόμους και να ασκούν όση βία γουστάρει η ψυχή τους, ανενόχλητοι από λεπτομέρειες όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εξεταστικές επιτροπές. Τα γεγονότα αστυνομικής αυθαιρεσίας των τελευταίων μηνών είναι γνωστά σε όλους, και δεν στρέφονται πλέον μόνο προς ανθρώπους του κινήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη ήταν η υπόθεση 14χρονου κοριτσιού που καθώς έκανε βόλτα έχοντας κανονικότατα sms, βρέθηκε προσαχθέν στη ΓΑΔΘ, όπου κρατήθηκε χωρίς να της επιτραπεί επικοινωνία με τη μητέρα της αλλά και εξαναγκάστηκε να ξεγυμνωθεί εντός του μεγάρου.

Πρώτη κίνηση στην κατασταλτική σκακιέρα της ΝΔ ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το καλοκαίρι του 2019, κάτι που ολοκλήρωσε την ανάλογη προετοιμασία που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αμέσως μετά ήταν το περίφημο «τελεσίγραφο» απέναντι στις καταλήψεις, το οποίο μπήκε στον πάγο μετά τον μνημειώδη διασυρμό που αποτέλεσε η εισβολή στο σπίτι του σκηνοθέτη Ινδαρέ.

Μετά ήρθε η χρυσή ευκαιρία που τόσο περίμενε ο Μιχάλης: ο κορονοϊός, ή όπως είπε ο γέροντας Παΐσιος «θα είναι σαν να έχεις χούντα, αλλά δεν θα έχεις». Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είδε στην πανδημία μία καταπληκτική ευκαιρία να απαγορεύσει κάθε κινηματική παρουσία και κάθε δράση διαμαρτυρίας με την δικαιολογία του «υγειονομικού κινδύνου». Και η δικαιολογία αυτή επιστρατεύτηκε ακόμα και για διαμαρτυρίες ολιγομελών ομάδων ατόμων, με μάσκες και αποστάσεις, ακόμα δηλαδή και όταν ήταν οφθαλμοφανές ότι με κανέναν τρόπο δεν υπήρχε οποιοσδήποτε πραγματικός υγειονομικός κίνδυνος.

Τον Ιούνιο του 2020 ήρθε ο περιβόητος νόμος περί διαδηλώσεων. Ο νόμος προβλέπει ότι δηλώνεται στις αρχές «υπεύθυνος» για τη διαδήλωση, ο οποίος ζητά άδεια για την πραγματοποίηση της. Αν δεν λάβει άδεια, η διαδήλωση φυσικά θα καταστέλλεται. Αλλιώς μπορεί να «της επιτραπεί» να κινηθεί στο πεζοδρόμιο ή σε δρομολόγιο που θα τις υποδείξουν -ποιοι άλλοι;- οι μπάτσοι. Η συμμετοχή σε μη εγκεκριμένη διαδήλωση θα επιφέρει 1 έτος φυλάκιση, βάσει ιδιώνυμου αδικήματος. Τέλος, αυτό ήταν το νομοσχέδιο που προέβλεπε τη σύσταση ενός νέου ειδικού τμήματος της αστυνομίας, το οποίο θα καταπιάνεται με την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης των πολιτών, το νομοσχέδιο δηλαδή που μας έφερε τους εξαιρετικούς αστυνομικούς υπαλλήλους της ομάδας ΟΔΟΣ που δικαίως θα μείνουν στην ιστορία ως «μπάτσοι από τα Lidl».

Τον Νοέμβριο ήρθε και η αναστολή για 4 ημέρες του πολιτεύματος της αστικής δημοκρατίας με την άρση του άρθρου 11 του συντάγματος από την κυβέρνηση, προκειμένου να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Και ακολούθησε ένα από τα χειρότερα όργια καταστολής που έχει δει ποτέ η χώρα με αύρες να παρελαύνουν στο δρόμο, περιτριγυρισμένες από τύπους ντυμένους ρόμποκοπ (μία σκηνή που δικαίως θύμισε σε όλους μας τους StormTroopers) και με χιλιάδες απασφαλισμένους μπάτσους να ξυλοκοπούν όποιον βρίσκουν, να μπουκάρουν σε αυλές σπιτιών και να δέρνουν και τις οικογένειες των συλληφθέντων, και να φέρονται σαν στρατός κατοχής. Ας σταθούμε εδώ στις εξαιρετικής ευφυίας δηλώσεις του Χρυσοχοΐδη πριν και μετά το Πολυτεχνείο. Πριν το Πολυτεχνείο, προκειμένου να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις, είπε ότι «Οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια». Ακριβώς αντίστροφα, μετά το Πολυτεχνείο, προκειμένου να δείξει ότι είναι απολύτως τυχαίο γεγονός ότι τόσες δεκάδες μπάτσοι νόσησαν τις επόμενες ημέρες, λόγω των δικών του εντολών, εξαιτίας δηλαδή του γεγονότος ότι την ημέρα εκείνη ο ίδιος τους ξαμόλησε κατά χιλιάδες στους δρόμους, τον έναν δίπλα στον άλλο, μας είπε ότι «Δεν μεταδίδεται έξω, στην ατμόσφαιρα, ο ιός. Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους». Φαίνεται ότι από τις 17/11 μέχρι τις 6/12 ο ιός ξεκίνησε εκ νέου να κολλάει σε εξωτερικούς χώρους γιατί η ίδια χουντικής προελεύσεως γραμμή, με άρση του άρθρου 11 και στρατιές μπάτσων σε όλες τις πόλεις, κρατήθηκε και στην επέτειο για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση πρόλαβε να ιδρύσει όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία «ειδικά» σώματα αστυνόμευσης.1 Γιατί όποιο και αν είναι το πρόβλημα, η απάντηση είναι περισσότεροι μπάτσοι!

Και πάμε τώρα στο επίδικο του παρόντος άρθρου: το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου ο Χρυσοχοΐδης προχθές (στις 21/1). Μέσα στην παρουσίαση αυτή πέρα από όσα αναμέναμε, μιας και γνωρίζαμε ήδη τον νόμο, αναφέρονται και διάφορα άλλα πρωτότυπα που δεν ορίζονται σε κανέναν απολύτως νόμο. Προσπερνώντας εντελώς τα όσα απολύτως αστεία αναφέρονται στην εν λόγω παρουσίαση, όπως για παράδειγμα το ότι «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων», θα εστιάσουμε στην πρόβλεψη περιορισμού των δημοσιογράφων σε συγκεκριμένο, ορισμένο από την ΕΛΑΣ (φυσικά!) χώρο. Συγκεκριμένα:

«Η παρουσία και η προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των συναθροίσεων είναι βασική συνιστώσα του νέου σχεδιασμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και παράλληλα, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια. […]

Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση

Προφανώς στην κυβέρνηση δεν αρκεί το γεγονός ότι γεμίζοντας τις τσέπες των καναλαρχών με λεφτά για να ακούμε πόσο καλά τα πάει ο Μητσοτάκης, πόσο υπέρκομψη είναι η Μαρέβα και να κρύβουν όλες αυτές τις ενοχλητικές σκηνές βίας και ασυδοσίας που εμείς ως άνθρωποι της κοινωνικής βάσης βλέπουμε – ή για την ακρίβεια ζούμε. Θυμίζουμε ότι το πρώτο “δωράκι” στους καναλάρχες ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ για την “εκστρατεία στα πλαίσια προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του COVID-19” η οποία δια νόμου οφείλει να είναι δωρεάν. Το δεύτερο «δωράκι» ήταν άλλα 21 εκατομμύρια ευρώ μέσω της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες. Το τρίτο και πιο πρόσφατο ήταν άλλα 18,5 εκατομμύρια ευρώ “για την προβολή της εμβολιαστικής καμπάνιας”, με απόφαση Κικίλια αυτή τη φορά!

Δεν αρκούσε, λοιπόν, στην κυβέρνηση ότι ούτως ή άλλως δημοσιογραφία να τους «ενοχλήσει» δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα, όπως άλλωστε ανέδειξε και Βελγικό δημοσίευμα που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες και δείχνει ότι το 80% των Μ.Μ.Ε. είναι ευθέως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έπρεπε να βεβαιωθεί ότι ακόμα και αυτοί οι ελάχιστοι που ίσως και να τολμούσαν να δείξουν τα ανάλογα πλάνα, δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στα γεγονότα.

Άλλωστε η προχθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο Χρυσοχοΐδης στο MEGA δεν θα άφηνε κάποιον να παρανοήσει την πρόθεση της κυβέρνησης. Με την δημοσιογράφο του καναλιού να δείχνει δύο διαφορετικά βίντεο στα οποία ξεκάθαρα φαίνεται ότι τα ΜΑΤ χτυπούσαν ανθρώπους ήδη δεμένους και πεσμένους στο οδόστρωμα (σε ένα από τα δύο βίντεο, ΜΑΤατζής χτυπάει με την ασπίδα ένα φοιτητή που είναι ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο με τα χέρια δεμένα πίσω, καθώς άλλος ΜΑΤατζής τον κρατάει ακίνητο) ο Μιχαλάκης μπέρδεψε τρεις φορές τα λόγια του, ίδρωσε και ξε-ίδρωσε άλλες τόσες, μας είπε διάφορα κωμικότατα όπως «δεν θέλω να πω τίποτα», «δε θέλω βλέποντας ένα περιστατικό να βγάζω συμπεράσματα» αλλά και καταφέρθηκε εναντίον της δημοσιογράφου λέγοντας «δεν είστε συνήγορος του πολίτη, δεν κάνετε εξέταση, ούτε εγώ θα κάνω εγώ». Τελικά κατάφερε να μην απογοητεύσει τους καουμπόηδες του καταδικάζοντας ακόμα και την πιο εμφανή και μπροστά στις κάμερες βία που δεχόταν ένας ήδη ακινητοποιημένος συλληφθέντας! Μπράβο Μιχάλη! Ζορίστηκες, αλλά τα κατάφερες! Επί κάνα-δυο λεπτά μάλιστα ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως μας περιγράφει μία διαδικασία αυτόκλητου ελέγχου που υποτίθεται ότι διενεργεί μαγικά και από μόνος του ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος σύμφωνα με το Χρυσοχοΐδη συλλέγει υλικό(!), παίρνει καταθέσεις από μπάτσους, συλληφθέντες και μάρτυρες(!) και τελικά αξιολογεί αν υπάρχει υπερβάλλουσα βία. Φυσικά το γεγονός ότι πουθενά δεν ορίζεται και ούτε πραγματοποιείται καμία ανάλογη αυτόκλητη έρευνα από το Συνήγορο του Πολίτη δεν τον πτόησε με κανένα τρόπο!

Για να συνοψίσουμε, λοιπόν, η αστυνομία θα περιορίζει τους δημοσιογράφους σε συγκεκριμένο χώρο που η ίδια θα υποδεικνύει «για την προστασία τους». Φυσικά ο στόχος είναι ρητός και ξάστερος: δεν θέλει να υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη όσο τα καλόπαιδα της ΕΛΑΣ ξυλοκοπούν διαδηλωτές ή και άσχετους περαστικούς, μπουκάρουν σε πολυκατοικίες, ταράτσες και αυλές χωρίς ένταλμα, εξευτελίζουν προσαχθέντες. Γιατί άλλωστε να ρισκάρει μια νέα ζαρτινιέρα; Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στο περιστατικό του ξυλοκοπήματος του νεαρού φοιτητή από τους αστυνομικούς, αλλά στο «ατυχές συμβάν» της βιντεοσκόπησης αυτού που οδήγησε στην καταδίκη τελικά των εν λόγω ΜΑΤάδων. Γιατί να χρειαστεί να απαντήσει ξανά σχετικά με κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες εικόνες που συχνά- πυκνά κυκλοφορούν και δείχνουν μπάτσους να βάζουν μολότοφ σε τσάντες διαδηλωτών που έχουν ήδη συλληφθεί;

Την ίδια κιόλας μέρα τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, μέσω επιστολή τους, ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τον Χρυσοχοΐδη, σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, το οποίο εκείνος είχε παρουσιάσει λίγο νωρίτερα. Στην επιστολή τους αναφέρουν: «Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας».

Και φυσικά να πούμε εδώ ότι η εν λόγω πρόβλεψη δεν υπάρχει στον νόμο περί διαδηλώσεων που πέρασε η ΝΔ τον Ιούνιο, ούτε σε κανέναν άλλο νόμο προφανώς. Προέκυψε απλώς από το κεφάλι (για να μην πούμε κάτι άλλο) του Χρυσοχοΐδη!

Την ίδια κιόλας μέρα ο Χρυσοχοΐδης αναγκάστηκε να ανασκευάσει, μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην οποία διαβάζουμε: «Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα, από την πλευρά των δημοσιογράφων-φωτορεπόρτερ.» Οι δεκάδες μαρτυρίες για επιθέσεις μπάτσων σε δημοσιογράφους, πιθανόν να κάνουν τους δημοσιογράφους να αμφιβάλουν για το κατά πόσο αυτή η «προαιρετικότητα» θα ενέχει… και λίγη αναγκαστικότητα (!), μιας και όπως μας είχε πει «γλυκά» κατά λέξη και ο Βορίδης «Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας».

Κλείνοντας, θα παραθέσουμε αυτούσια την ανάρτηση του Μάριου Λώλου, προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, που τα λέει όλα!

«99% των επιθέσεων που έχουμε υποστεί ως φωτορεπόρτερ είναι από όργανα της ΕΛ.ΑΣ και όχι από διαδηλωτές. Αυτές οι επιθέσεις είναι όλες ατιμώρητες εκτός από μία. Εάν θέλει λοιπόν ο Χρυσοχοΐδης να μας προστατεύσει κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων καλά θα κάνει να βάλει στα όργανά του διακριτικά, ώστε το λιγότερο να ξέρουμε ποιος μας επιτίθεται.

Κατά τα άλλα κανένας υπουργός Προ.Πο. δεν μπορεί να μας υποδείξει πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας και από πού. Αυτά είναι λυμένα χρόνια μέσα στις δημοκρατίες. Έλεγχος της εικόνας σημαίνει κατάλυση της Ελευθερίας του Τύπου.»

Άρχισε ο αέρας…

Χούντα να μυρίζει

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά “Αυτό το πράγμα που αποκαλούμε Ντονμπάς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει... δεν είναι παρά ένας ορισμός που μας επιβλήθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία”. Oleksyi Danilov, 24/03/2021i “Ο στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ είναι να...

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο]

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο] Με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην...

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας Κανένας δεν επαναστατεί επειδή έτσι του κάπνισε, επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, επειδή βαριόταν αφόρητα μια κάποια μέρα της ζωής του. Κανένας δεν εξεγείρεται επειδή το διάβασε σε κάποια βιβλίο, επειδή πέρασε χρόνια να...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ Στις 25 Μαρτίου του 1873 γεννήθηκε στο Μάϊντς της Δυτικής Γερμανίας, ο αναρχικός θεωρητικός και ιστορικός Ρούντολφ Ρόκερ από μια οικογένεια Kαθολικών ειδικευμένων εργατών. Ο Ρόκερ ήταν γνωστός για την ενεργό δράση του...

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) | Γνωστός – Άγνωστος

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός - Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=JLN5UWxPdIk Oι έλληνες τσιφλικάδες που...

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού. Αναδημοσίευση από την Αέναη Κίνηση. Σφαγή Capaci, ξεκινά η «στρατηγική της έντασης» με δυναμίτη, δεύτερο επεισόδιο, από τα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος με άρωμα μαφίας. Στις 19 ιουλίου, πάντα...

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων – Καματερού

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού Tην Παρασκευή 1η Μαρτίου παρευρεθήκαμε ως καλεσμένοι ομιλητές, μαζί και με την συλλογικότητα Πέλοτο από την Ξάνθη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η...

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη Ανακοίνωση ειδικευόμενων ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά όπως φαίνεται από τις...

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα;

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα; Από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ. Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή 2 νέων ερευνών (1) σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή με τη συνεργασία, μεταξύ άλλων φορέων, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου  και του ΑΠΘ. Χρηματοδότης της μια...

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς»)

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς») «Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα» Κ. Μαρξ, Η 18η...