Χιλή

Χιλή: Μαζική επιτήρηση, τεχνοκαπιταλισμός και αστυνομικό κράτος.

από | 25 Ιαν, 2021

Χιλή: Μαζική επιτήρηση, τεχνοκαπιταλισμός και αστυνομικό κράτος: κριτική ανάλυση και ψηφιακές στρατηγικές αυτοάμυνας
Η συσσώρευση και εμπορευματοποίηση των προσωπικών μας πληροφοριών που συλλέγονται μέσω μηχανών αναζήτησης, κοινωνικών δικτύων και γεωγραφικής τοποθεσίας GPS σε κινητές συσκευές τροφοδοτούν τις βάσεις δεδομένων κάθε μέρα.

Από Το Grupo Solenopsis. Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2021

Στις 4 Ιανουαρίου 2021, η WhatsApp ανακοίνωσε αλλαγή στην πολιτική απορρήτου της: η χρήση της, εκτός της ευρωπαϊκής περιοχής θα της επιτρέψει να μοιραστεί τις πληροφορίες σας με τη μητρική της εταιρεία, το Facebook. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν: τον αριθμό τηλεφώνου που σχετίζεται με το όνομα χρήστη, τη λίστα επαφών, τη μάρκα και το μοντέλο του τηλεφώνου που χρησιμοποιείτε, την εταιρεία απο την οποία λαμβάνετε την υπηρεσία και τις διευθύνσεις του πρωτοκόλλου Διαδικτύου (IP), οποιαδήποτε πληρωμή και οικονομική συναλλαγή γίνεται μέσω του WhatsApp.com και ακόμη και της τοποθεσίας των συνδέσεων ενός ατόμου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι όσοι δεν αποδέχονται τους νέους όρους πριν από τις 8 Φεβρουαρίου, δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το WhatsApp (1).

Στην Χιλή τον Απρίλιο του 2019, ο Piñera μαζί με τον ξάδερφό του, τον τότε υπουργό εσωτερικών Andrés Chadwick, παρουσίασε το Mobile Televigilance System, ένα έργο που περιελάβανε την αγορά των πρώτων 30 drone με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που θα χρησιμοποιηθεί στη Μητροπολιτική Περιφέρεια. Σε αυτήν την περίπτωση, δήλωσαν ότι ο σκοπός θα ήταν «η επιτήρηση, ο εντοπισμός των ατυχημάτων, η διεξαγωγή προληπτικών περιπολιών στην περιοχή και η απόκτηση αποδεικτικών στοιχείων ενάντια σε κατάφωρα εγκλήματα  (…) είναι καθήκον μας να κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε περισσότερη ηρεμία και ασφάλεια στα σπίτια της Χιλής ”  (2) .

Τι σχέση έχει μια διακρατική εταιρεία όπως το Facebook με την αυξανόμενη επένδυση των κρατών σε τεχνολογίες παρακολούθησης στην Abya Yala στην Χιλή και σε άλλες περιοχές του παγκόσμιου νότου; Σε όλο τον κόσμο, η εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης μέσω βιομετρικών ταυτοποιήσεων, η χρήση νέων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, υπήρξε μια από τις μεγάλες συζητήσεις για την τεχνολογία, την ηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία χρόνια. Μόνο στην κινεζική περιοχή, υπάρχουν περισσότερες από 200 εκατομμύρια κάμερες επιτήρησης, συνδεδεμένες με ένα κεντρικό σύστημα πληροφοριών που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 150 εκατομμύρια πρόσωπα καταγράφονται σε μια βάση δεδομένων που γίνεται από την αναγνώριση προσώπου. Huawuei, Apple, Facebook, η Google και η Amazon είναι μερικές από τις διεθνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών σε συμμαχία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, των οποίων η αγορά αναπτύσσεται προοδευτικά.

Ταυτόχρονα, η συσσώρευση και εμπορευματοποίηση των προσωπικών μας στοιχείων που συλλέγονται μέσω μηχανών αναζήτησης, κοινωνικών δικτύων και γεωγραφικής θέσης GPS σε κινητές συσκευές τροφοδοτούν τις βάσεις δεδομένων κάθε μέρα. Αυτά, μέσω των συστημάτων αλγόριθμου Τεχνητής Νοημοσύνης, επιτρέπουν στις εταιρείες όχι μόνο να προβλέπουν τη συμπεριφορά μας, αλλά και να επηρεάζουν τις καθημερινές μας αποφάσεις . Περιπτώσεις όπως η Cambridge Analytica στις ΗΠΑ ή η Instagis στην Χιλή αντικατοπτρίζουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής χρήσης αυτών των τεχνολογιών για τον χειρισμό των εκλογικών αποτελεσμάτων (3). Ο ειδικός των Big Data, Albert Hilbert, προειδοποιεί ότι οι νέοι πόλεμοι δεν θα είναι για το πετρέλαιο: 8 από τις 10 πιο αξιόλογες εταιρείες στον κόσμο είναι η ψηφιακή τεχνολογία. Σήμερα είναι ήδη πολυτιμότερες από τις εταιρείες πετρελαίου. Τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο. Και όποιος έχει τον έλεγχο των δεδομένων ελέγχει τη χώρα (4).

Υπάρχει μια παγκόσμια τάση για τα κράτη να κινηθούν προς συστήματα συνολικής επιτήρησης χρησιμοποιώντας  νέες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών ; Σε ποιες διαστάσεις επιτυγχάνεται ο εποπτικός καπιταλισμός ή ο οικοκαπιταλισμός  σε αυτό το πλαίσιο και τι ρόλο διαδραματίζουν οι μεγάλες εταιρείες στη χρήση αυτών των πληροφοριών; Ποιες είναι οι προοπτικές στην Abya Yala και στην  Χιλή, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις του 2019 και την πανδημία Covid-19; Θα επανεξετάσουμε τις περιπτώσεις, τις θεωρητικές προοπτικές και τις πολιτικές πρακτικές που διεξάγονται για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου και τέλος θα προτείνουμε μερικές εναλλακτικές λύσεις για δράση ενάντια στην πρόοδο αυτής της νέας μορφής παγκόσμιου ολοκληρωτισμού.

ΚΙΝΑ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΟΥΕΛΙΑΝΗΣ ΔΙΣΤΟΠΙΑΣ

Σε ορισμένες πόλεις στην κινεζική επικράτεια, οθόνες μεγέθους πινακίδας δείχνουν τα πρόσωπα των απερίσκεπτων πεζών και απαριθμούν τα ονόματα των ανθρώπων που δεν πληρώνουν τα χρέη τους. Κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου παρακολουθούν σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, εισόδους ξενοδοχείων και κατοικίες. Αυτές οι προσπάθειες συμπληρώνουν άλλα συστήματα που παρακολουθούν τη χρήση Διαδικτύου και επικοινωνιών, αρχεία δωματίων ξενοδοχείου, τρένα, λεωφορεία, αεροπορικά ταξίδια, ακόμη και ταξίδια με αυτοκίνητο σε ορισμένες περιοχές. Παρακολούθηση IP, καταγραφή συναλλαγών τραπεζικών καρτών και πρόσβαση σε δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας που παρέχονται από το GPS smartphone: όλες αυτές οι πληροφορίες αποτελούν μέρος ενός κεντρικού συστήματος παρακολούθησης, της  Ολοκληρωμένης Πλατφόρμας για Κοινές Επιχειρήσεις του Κινεζικού Κράτους (IJOP, για το ακρωνύμιο στα Αγγλικά) (5). Το σύστημα επιτήρησης ενσωματώνει επίσης μια αξιολόγηση των ατόμων μέσω πόντων: η υψηλή βαθμολογία σημαίνει ότι είστε “καλός πολίτης” και σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγεία και οι μεταφορές, ενώ η χαμηλή βαθμολογία μεταφράζεται στον περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το ταξίδι σε άλλες πόλεις ή με το μετρό. Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και η γεωγραφική τοποθεσία ενσωματώθηκε συστηματικά σε αυτό το σύστημα, επιτρέποντας στο κινεζικό κράτος να γνωρίζει σχεδόν  όλα  όσα κάνει ένα συγκεκριμένο άτομο σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, και να προσδιορίσει από αυτές τις πληροφορίες ποιοί θεωρούνται «κακοί πολίτες» .

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2019 από την Human Rights Watch (HRW) κατήγγειλε ότι αυθαίρετες συλλήψεις με προκαταλήψεις θρησκευτικών διακρίσεων και διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεξήχθησαν στη βορειοδυτική περιοχή του Σινγιάνγκ από την εφαρμογή του IJOP. Σε αυτήν την περιοχή, η οποία συνδέει την περιοχή της Κίνας με τη Μέση Ανατολή, η αστυνομία χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για κινητές συσκευές που συνδέεται με αυτό το σύστημα παρακολούθησης, το οποίο διακρίνει 36 προφίλ ατόμων για συλλογή δεδομένων. Σε αυτά περιλαμβάνονται άτομα που έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν έξυπνα τηλέφωνα ή  smartphone, εκείνοι που δεν «κοινωνικοποιούνται με τους γείτονες» και εκείνοι που «συνέλεξαν χρήματα ή υλικά για τζαμιά». Μόλις ελεγχθούν τα δεδομένα, η εφαρμογή επιλέγει αυτά που δυσπιστεί και τα υποβάλλει σε πρόσθετο έλεγχο (6).

Η κινεζική κρατική κυβέρνηση προωθεί αυτήν την περίοδο την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών που παρακολουθούν τα ρούχα ενός ατόμου και ακόμη και την κίνηση, καταγράφοντας ιδιαιτερότητες στον τρόπο που περπατά ή κινείται. Έχουν επίσης σχεδιάσει πειραματικές συσκευές, όπως γυαλιά αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία. Κάθε χρόνο, περίπου 17 χιλιάδες μαθητές σε 60 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Guangzhou λαμβάνουν   GPS smartwatches στο πλαίσιο του προγράμματος «Safe Campus Smartwatches» (7). Πρόκειται για μία από τις πολλές φορητές συσκευές   για γεωγραφική τοποθεσία και βιομετρική αναγνώριση ατόμων σε πραγματικό χρόνο.

Ο “ασιατικός γίγαντας”, με πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης 8,2% το 2021, θα αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως την πιο ισχυρή παγκόσμια οικονομία μέσα σε λίγους μήνες. Σήμερα είναι το πιο προηγμένο κράτος όσον αφορά τη χρήση τεχνολογιών για μαζική επιτήρηση, και επί του παρόντος αποτελεί σημείο αναφοράς για τα κράτη που ελέγχουν εδάφη στη Δύση και τον Παγκόσμιο Νότο για να εφαρμόζουν αυτές τις τεχνολογίες.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΑΡΩΣΗ ΟΦΘΑΛΜΩΝ: ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΜΑΣ

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου λειτουργεί με ένα σύστημα που εξάγει μοτίβα από μια εικόνα και τα συγκρίνει με μοντέλα προσώπου που ορίζονται από προηγούμενα καταχωρημένα σχέδια. Το λογισμικό υποθέτει ότι αυτό που υπάρχει στην εικόνα είναι ένα πρόσωπο. Ένας αλγόριθμος αναγνώρισης προσώπου καταγράφει το πρόσωπο χρησιμοποιώντας δύο τύπους παραμέτρων: α) γεωμετρικά, υπολογίζοντας τη θέση και τη χωρική σχέση μεταξύ ορισμένων χαρακτηριστικών ενός προσώπου, όπως τα φρύδια, η άκρη της μύτης και τα άκρα του στόματος. β) φωτομετρικές παράμετροι, οι οποίες ερμηνεύουν το πρόσωπο ως συνδυασμό προηγουμένως τυποποιημένων προσώπων ή 3) ανάλυση χροιάς προσώπου, η οποία χαρτογραφεί τη θέση των μελανωμάτων, ουλών, τρυπήματος ή άλλων σημείων του προσώπου στο δέρμα του ατόμου (8).Μετά την εκτέλεση αυτής της ανάλυσης, ο αλγόριθμος θα αναζητήσει πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων για την τυποποίηση της εικόνας, εξάγοντας πληροφορίες από τα χαρακτηριστικά του προσώπου για ταξινόμηση (καταγραφή της εικόνας κατά φύλο και εκτιμώμενη ηλικία), επαλήθευση (σύγκριση του σχήματος προσώπου με άλλα σχήματα προσώπου που έχουν κάποιο βαθμό ομοιότητας) ή ταυτοποιούν άτομα (συγκρίνετε το καλούπι προσώπου με πολλά άλλα καλούπια προσώπου που έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων).

Το Eyetracking, από την άλλη πλευρά, είναι μια τεχνική βιομετρικής ανάλυσης που χρησιμοποιείται στο νευρο-μάρκετινγκ για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τα σημεία όπου οι άνθρωποι δίνουν τη μεγαλύτερη προσοχή, μέσω της ανάλυσης των κινήσεων των ματιών τους που καταγράφονται από μπροστινές κάμερες κινητών τηλεφώνων ή φορητών υπολογιστών. Επιτρέπει τον εντοπισμό των σημείων που το άτομο βλέπει περισσότερο (συχνότητα ή χρόνος διόρθωσης του βλέμματος), σημεία απροσεξίας, ικανότητα εντοπισμού πληροφοριών (χρόνος που απαιτείται για την εύρεση του σημείου Χ) κ.λπ. (10). Δείκτες όπως η διαστολή της κόρης είναι μια ένδειξη συναισθημάτων ή ενδιαφέροντος που δημιουργείται από μια δημοσίευση, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στον αλγόριθμο σχετικά με τον τύπο περιεχομένου που μπορούν να προτείνουν παρακάτω, τραβώντας την προσοχή μας για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Χιλή

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου και εντοπισμού ματιών οδήγησε σε κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων από τη διαφήμιση και τη σχεδίαση εμπειρίας χρήστη μέσω κοινωνικών δικτύων σε εταιρείες όπως το Facebook και το Amazon. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις απορρήτου για τη χρήση αυτών των πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να καταχωρηθούν και να αρχειοθετηθούν από εταιρείες, γενικά χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Τα πρόσωπα και τα προφίλ μας της διαδικτυακής συμπεριφοράς μπορούν να καταλήξουν σε πολλά μέρη, από την εταιρεία που πληρώνει αυτές τις πληροφορίες για να σας προσφέρει εξατομικευμένες διαφημίσεις στο Instagram, στο FBI ή στο κινεζικό IJOP. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εταιρειών όπως η Apple και η Google που παραδίδουν πληροφορίες σε κυβερνήσεις για σκοπούς ποινικών ερευνών (11, 12).

Η αναγνώριση προσώπου έχει λάβει μεγάλη κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς υποδεικνύεται από τις κυβερνήσεις ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο του εγκλήματος μέσω της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας από μια αναπτυξιακή και τεχνοκρατική προσέγγιση πώς η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να βελτιώσει την υποκειμενική ευημερία των ανθρώπων. Ωστόσο, η πραγματικότητα μας λέει κάτι διαφορετικό σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χρήσης αυτής της τεχνολογίας από άποψη επιτήρησης και ασφάλειας.

ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ΒΙΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ

Πολλές έρευνες έχουν δείξει το υψηλό ποσοστό ψευδών θετικών στοιχείων που διατίθενται από διαφορετικά συστήματα αναγνώρισης προσώπου σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα με σκοτεινές επιδερμίδες, τρανς ή μη δυαδικούς ανθρώπους. Η αστυνομία στο Λονδίνο ανέφερε ότι εντόπισε λάθος άτομα με αυτή τη μεθοδολογία στο 92% των περιπτώσεων και στη Νέα Υόρκη ο αριθμός των λαθών έφτασε το 80%. Στην περιοχή της Αργεντινής, ένας άνδρας πέρασε έξι ημέρες στη φυλακή αφού αναγνωρίστηκε από μια κάμερα με αναγνώριση προσώπου ως ένοχος εγκλήματος που δεν διέπραξε ποτέ. Η αθωότητά του αποδείχθηκε και η αστυνομία του ζήτησε συγγνώμη. Στην  Χιλή, το σύστημα Mall Plaza είχε ως αποτέλεσμα το 90% εσφαλμένων περιπτώσεων κατά την περίοδο της λευκής πορείας (14).

Χιλή

Σε ένα πείραμα που διεξήχθη από την  Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών  (ACLU), το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που αναπτύχθηκε από την Amazon αναγνώρισε λανθασμένα 28 Αμερικανούς βουλευτές ως δράστες εγκλήματος, με έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ατόμων αφρικανικής καταγωγής μεταξύ αυτών. Το έργο  Gender Shades , που αναπτύχθηκε από τον ερευνητή Joy Buolamwini, δείχνει ότι οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διατίθενται στην αγορά έχουν μεγάλες δυσκολίες στον εντοπισμό των αφροαπόγονων γυναικών και επιτυγχάνουν τα καλύτερα αποτελέσματά τους όταν τα θέματα που αναλύονται είναι λευκοί άνδρες (15).

Τελικά, ερευνητές από τη βιομηχανία παρακολούθησης και πολιτικούς οργανισμούς, όπως τα ψηφιακά δικαιώματα αναγνωρίζουν ότι η σημερινή τεχνολογία έχει προφανείς προκαταλήψεις και στην πράξη δεν είναι σε θέση να αναλύσει τόσους πολλούς ανθρώπους (16). Απαιτούνται εκατοντάδες χιλιάδες αποθηκευμένα αρχεία, φωτογραφίες και βίντεο για ψηφιοποίηση και πολλά από αυτά δεν προστίθενται εύκολα λόγω κακής ανάλυσης ή ασυμβατότητας αρχείων. Απαιτούνται φωτογραφίες από διαφορετικές οπτικές γωνίες ενός προσώπου για να ταιριάζει με το λογισμικό  (Γι ‘αυτό εταιρείες όπως το Facebook είναι τόσο επικίνδυνες, λόγω του όγκου των προσωπικών φωτογραφιών και των βίντεο που αποθηκεύουν.) Στην κινεζική επικράτεια εξακολουθούν να υπάρχουν ομάδες επιτήρησης απο ανθρώπους που ελέγχουν τις φωτογραφίες και τα δεδομένα ξεχωριστά, με ανάλογο τρόπο, ο οποίος είναι πολύ αργός και αυθαίρετος, αποδεικνύοντας ότι το τρέχον στάδιο εφαρμογής των συστημάτων αναγνώρισης προσώπου δεν χαρακτηρίζεται (μέχρι στιγμής) από την ακρίβειά του ή την αποτελεσματικότητά του, αλλά μάλλον απο τη δύναμή του ως διαμεσολαβητικού και ψυχολογικού εργαλείου για κοινωνικό έλεγχο μέσω του φόβου και του συναισθήματος του να παρακολουθείσαι συνεχώς

Σε όλες τις χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί, τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου έχουν διευκολύνει τη θεσμοθέτηση προκαταλήψεων που σχετίζονται με την κοινωνική τάξη και το χρώμα του δέρματος, ενισχύοντας τις κοινωνικές προκαταλήψεις, διατηρώντας διακριτικά συστήματα ποινικής δίωξης βάσει της υποψίας του «άλλου» εχθρού, του « τρομοκράτη “. Είναι μια άλλη αντανάκλαση της διατριβής του  εσωτερικού εχθρού , ή όπως επεσήμανε ο Piñera, ο «ισχυρός, άψογος εχθρός, που δεν σέβεται τίποτα ή κανέναν». Είτε είναι μουσουλμάνοι στην κινεζική περιοχή, αφροαπόγονοι στις ΗΠΑ ή Pu Mapuche στο Wallmapu στην Χιλή, το διακρατικό κεφάλαιο χρησιμοποιεί την ίδια μεροληψία για να ποινικοποιήσει έναν συγκεκριμένο τομέα του πληθυσμού, επικυρώνοντας τη δίωξη και την καταστολή.

BIG DATA ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Ο Νότιο Κορεάτης φιλόσοφος Byung-Chul Han υποστηρίζει ότι ένα από τα πιο κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ιστορικής μας περιόδου είναι τα «δεδομένα» ή η τάση να μετατρέπονται τα πάντα σε δεδομένα και πληροφορίες. Οποιαδήποτε κίνηση του ατόμου είναι πιθανό να έχει εμπορική αξία και εκεί είναι που η έννοια των Big Data αποκτά όλη τη σημασία της. , στη χρήση τόσο μεγάλου και πολύπλοκου όγκου δεδομένων που απαιτούν μη παραδοσιακές εφαρμογές υπολογιστών για επεξεργασία αναλυτικών στοιχείων (17). Χρησιμοποιείται κυρίως σε τομείς τόσο ευρύτερους όσο τα οικονομικά και τη διαφήμιση, για την κατασκοπεία και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών, αλλά μία από τις πιο κοινές χρήσεις του είναι να μοντελοποιήσει τη συμπεριφορά των χρηστών, να εξαγάγει την αξία από τα αποθηκευμένα δεδομένα και να διατυπώσει προβλέψεις μέσω των παρατηρούμενων προτύπων.

Σύμφωνα με τον Χαν, όχι μόνο παρακολουθούμαστε όλοι από όλους, αλλά και η αυτοπαρακολούθηση ή ο αυτοέλεγχος ενθαρρύνεται μέσω των  τεχνολογιών του εγώ , με τις οποίες το άτομο εξάγει δεδομένα για τον εαυτό του: εφαρμογές όπως τα δεδομένα εγγραφής Huawuei Health ή Google Fit όπως καρδιακός ρυθμός, βάρος, εφίδρωση, αριθμός βημάτων, σε πραγματικό χρόνο, με τη δικαιολογία να μας βοηθήσουμε να είμαστε υγιείς και να μοιραστούμε τα αθλητικά μας γούστα στα κοινωνικά δίκτυα (18). Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται το σημείο όπου τα «έξυπνα» αντικείμενα ελέγχουν το άτομο: το web 3.0 καθιστά δυνατή μια συνολική εγγραφή της ζωής, παρακολουθούμενη από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε εθελοντικά και σε καθημερινή βάση.

Χιλή

Smart-Tee, μπλουζάκι που μετρά το ΗΚΓ, τον καρδιακό ρυθμό και τις θερμίδες που καίγονται, που αναπτύχθηκε από την SIMTech.

Ο εθισμός στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram ή το TikTok είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα που διευκολύνει τις εταιρείες να αποκτήσουν τα προσωπικά μας στοιχεία. “Εάν δεν πληρώνετε για το προϊόν,  Θα είστε εσείς το προϊόν”, δήλωσε ο Tristan Harris, πρώην εργαζόμενος της Google και τρέχων ακτιβιστής για την ηθική χρήση της τεχνολογίας. “Όλα τα” μου αρέσει “, όλα τα βίντεο, όλα τα σχόλια, είναι ενσωματωμένα για να δημιουργήσουν ένα πιο ακριβές μοντέλο και με αυτό μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τι θα κάνει το άτομο. Μπορούν να προβλέψουν τι συναισθήματα θα δημιουργήσει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία σε εσάς, ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο μπροστά από την οθόνη ».

Ο ερευνητής Luis Suárez-Villa συμβάλλει στην κατανόηση αυτού του φαινομένου στο βιβλίο  Tecnocapitalismo . Μια κριτική προοπτική για την Τεχνολογική Καινοτομία και τον εταιρικότητα,  ορίζοντας την έννοια ως μια νέα έκδοση του καπιταλισμού που δημιουργεί νέες μορφές επιχειρηματικής οργάνωσης που έχουν σχεδιαστεί για την εκμετάλλευση άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως η δημιουργικότητα ή οι ανθρώπινες ψυχολογικές ανάγκες (19). Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι σχέσεις ισχύος του υπερεθνικού κεφαλαίου έχουν διαπεράσει επιστημονικούς κλάδους που είχαν αρχικά προσανατολιστεί στην επιστημονική έρευνα. Τομείς όπως η βιοτεχνολογία, η νανοτεχνολογία και η βιοπληροφορική έχουν επιλεγεί από εταιρείες όπως η Google και η Huawuei για την ανάπτυξη νέων πειραματικών τεχνολογιών με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση των κερδών τους.

Η σημασία των Big Data, που σχετίζεται με τις τεχνολογίες του εαυτού, δεν περιστρέφεται γύρω από την ποσότητα των δεδομένων που έχετε, αλλά τι κάνετε με αυτό. Οι εταιρείες λαμβάνουν δεδομένα από οποιαδήποτε πηγή και τα αναλύουν για να βρουν απαντήσεις που τους επιτρέπουν να μειώσουν το κόστος, το χρόνο, να αναπτύξουν νέα προϊόντα, να βελτιστοποιήσουν τις προσφορές και να τα εξατομικεύσουν μέσω κοινωνικών δικτύων ή ιστότοπων ( στόχευση ). Τεχνολογίες όπως η αναγνώριση προσώπου μπορεί να αποτελούν απειλή όχι τόσο λόγω της ατομικής αναγνώρισης των ανθρώπων, αλλά επειδή μπορούν δυνητικά να ανακαλύψουν μεγάλο αριθμό προσωπικών πληροφοριών που σχετίζονται με αυτό το πρόσωπο: προφίλ κοινωνικών μέσων, συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, αγορές, μοτίβα και συχνότητα ταξιδιών, μεταξύ άλλων.

Το πρόβλημα είναι ότι παρόλο που η υποδομή για την απόκτηση των πληροφοριών είναι προσωπική ιδιοκτησία των εταιρειών, αυτές οι πληροφορίες μπορούν πάντα να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία και τις κυβερνήσεις με το επιχείρημα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας. «Η δημοκρατία δεν είναι έτοιμη για την ψηφιακή εποχή και καταστρέφεται» (20) είπε ο Άλμπερτ Χίλμπερτ πριν από μερικά χρόνια σχετικά με τη χρήση που δίνουν τα κράτη και οι μεγάλες εταιρείες στις τεχνολογίες παρακολούθησης. Όλα δείχνουν ότι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αρχή μιας εποχής ψηφιακού ολοκληρωτισμού  μέσω μιας συμμαχίας κεφαλαίου-κράτους ως μια πολύπλοκη οντότητα παρακολούθησης και κοινωνικού ελέγχου.

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ, ΓΕΩΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Το Google είναι ένα καλό παράδειγμα για το πόσες προσωπικές πληροφορίες μπορεί να αποκτήσει μια εταιρεία: εκτός από τη διάσημη μηχανή αναζήτησης, η οποία είναι σήμερα ο πιο δημοφιλής ιστότοπος στον κόσμο, η αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε από τους Larry Page και Serguei Brin ενσωματώνεται μέσω της μητρικής της Alphabet Inc (21), τις πληροφορίες που παρέχονται από το Google Earth, τους Χάρτες Google, το Google Chrome, το Google Lens, το Google Pay, το Google Photos, το Google Street View, το Google Drive, τα Έγγραφα Google, το Gmail, το Youtube, το Android και πρόσφατα το Google Meet, επιτρέποντας τη λήψη μέσω αλγορίθμων και Τεχνητής νοημοσύνης ένα αρκετά λεπτομερές πρότυπο συμπεριφοράς των χρηστών του.

Χιλή

Το ιστορικό τοποθεσίας των Χαρτών Google αποθηκεύει πληροφορίες μέσω δεδομένων GPS σχετικά με τα καθημερινά σας ταξίδια, ώστε να μπορείτε να προβλέψετε πού θα αγοράσετε σήμερα.

Τα δεδομένα GPS από το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να αποτελούν απειλή για το απόρρητό μας, αλλά η δορυφορική παρακολούθηση είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα (22). Το 2013, η αστυνομία του Grants Pass (ΗΠΑ) έλαβε μια καταγγελία ότι ένας άντρας με το όνομα Curtis W. Croft καλλιεργούσε παράνομα μαριχουάνα στην αυλή του. Για να το επιβεβαιώσουν, χρησιμοποίησαν την υπηρεσία Google Earth. Πράγματι, η δορυφορική εικόνα που έτρεχε για τέσσερις μήνες έδειξε τακτοποιημένες σειρές φυτών που αναπτύσσονται στην ιδιοκτησία του Croft. Η αστυνομία πήγε σε αυτήν και κατέσχεσε 94 φυτά (23).

Χιλή

Στιγμιότυπο οθόνης ενός βίντεο του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης BeiDou, ενός συστήματος παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο που χρησιμοποιείται από την Κίνα.

Ενώ έχουμε κάποιο έλεγχο στη χρήση συσκευών προσωπικής παρακολούθησης όπως smartphone και φορητούς υπολογιστές, η κατάσταση είναι κάπως πιο περίπλοκη όταν πρόκειται για δορυφορική παρακολούθηση. Υπάρχουν περίπου 5000 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη γη, εκ των οποίων οι 2000 ελέγχονται ενεργά από κράτη και διεθνικές εταιρείες. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν ακόμη και ζωντανά βίντεο από το διάστημα

απο αυτούς τους δορυφόρους. Το 2014, μια επιχείρηση της  Silicon Valley (ΗΠΑ) που ονομάζεται SkyBox (αργότερα μετονομάστηκε σε Terra Bella και αγοράστηκε από την Google και αργότερα από την Planet) άρχισε να προωθεί βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε πραγματικό χρόνο διάρκειας έως 90 δευτερολέπτων. Και μια εταιρεία που ονομάζεται EarthNow διαβεβαιώνει ότι θα προσφέρει παρακολούθηση «σε συνεχή πραγματικό χρόνο, με υστέρηση μόνο ενός δευτερολέπτου» (24). Ενώ η τρέχουσα ανάλυση των δορυφορικών εικόνων είναι 25 cm (περίπου το μέγεθος ενός παπουτσιού), οι στρατιωτικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι έχουν ακόμη υψηλότερη ανάλυση, αλλά η χρήση αυτών των πληροφοριών δεν είναι δημόσια διαθέσιμη.

Stuff in Space, το έργο που κάνει ορατό το σμήνος των περίπου 5000 δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη γη.

Από την αρχή της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός έργων έχουν προκύψει σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν τεχνολογίες Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS), όπως geopositioning,  geofencing , παρακολούθηση και καταγραφή επαφών μέσω  Bluetooth , για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην υγεία (25). Χρησιμοποιώντας τεράστιες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων ( τεράστια δεδομένα ) και τεχνητή νοημοσύνη, έχουν παραχθεί πληροφορίες για τα ιδρύματα υγείας, επιδιώκοντας έτσι να αντιμετωπίσουν την κρίση υγείας πιο αποτελεσματικά.

Στην  Χιλή, το Συμβούλιο Διαφάνειας έχει προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η χρήση της γεωγραφικής τοποθεσίας, μετά την ανακοίνωση του Enrique Paris να προσθέσει τηλεφωνικές εταιρείες στο έργο της παρακολούθησης της κινητικότητας των ανθρώπων που ζουν σε κοινότητες σε καραντίνα και επίσης παρακολουθεί ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό (26). Όλα αυτά προστέθηκαν στην κατάσταση εξαίρεσης και απαγόρευση κυκλοφορίας, με στρατιώτες να περιπολούν στους δρόμους, εκτός από την υποχρέωση να ζητούν άδειες σε εικονικούς αστυνομικούς σταθμούς από την αστυνομία της πολιτείας $ hile για να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως ψώνια στη γωνία ή «βόλτας με το κατοικίδιο ».

Η πανδημία οδήγησε σε μια εκστρατεία ψυχολογικού τρόμου που επιδιώκει να εξαλείψει τη θέληση, την αξιοπρέπεια, τον κοινωνικό ιστό και την ικανότητα αυτοδιάθεσης ενός λαού που μόλις πριν από ένα χρόνο έχασε τον φόβο και αναστήθηκε σε μια λαϊκή εξέγερση που έκανε τους ανθρώπους να ταρακουνήσουν το θεσμικό πλαίσιο της περιοχής και τη συνέχεια του μοντέλου που καθιέρωσε ο Pinochet στην Χιλή. Με μέλη όπως ο Bernardo Matte Larraín, αναμένεται ότι εταιρείες όπως η Entel δεν θα διστάσουν να διαθέσουν ολόκληρη την τηλεπικοινωνιακή τους υποδομή στην αστυνομία της Χιλής, όπως έκαναν ήδη μετά το κοινωνικό ξέσπασμα, για να διώξουν και να φυλακίσουν ανθρώπους που θεωρούνται απειλή. για την κυβέρνηση.

Χιλή

Η μαζική γεωγραφική τοποθεσία των ανθρώπων είναι ένα  εξαιρετικά επεμβατικό εργαλείο εκ των προτέρων ελέγχου  που μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα προστασίας δεδομένων, καθώς και να προκαλέσει πιθανές αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που οι εν λόγω πληροφορίες αποτελούν αντικείμενο κυβερνοεπιθέσεων ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από το αναμενόμενο. Οι ισχύοντες νόμοι περί απορρήτου επικεντρώνονται στις απειλές για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Nathaniel Raymond, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιδιωτική ζωή, οι προστασίες «είναι αναχρονιστικές απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, τις γεωχωρικές τεχνολογίες και τις κινητές τεχνολογίες» (27). Σύμφωνα με τον Ρέιμοντ, το πρόβλημα της δορυφορικής παρακολούθησης και του πεδίου της γεωγραφικής τοποθεσίας «δεν είναι τίποτα λιγότερο από το μέλλον της ανθρώπινης ελευθερίας».

5G: ΜΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΤΕΧΝΟΚΑΠΙΛΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Η ραγδαία ανάπτυξη κινεζικών εταιρειών, όπως η Huawuei και η ZTE στην Abya Yala και σε άλλες περιοχές του παγκόσμιου νότου, τράβηξαν την προσοχή των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργήθηκε μια σειρά συγκρούσεων λόγω αυτού που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας του, γι ‘αυτό προσπάθησε να μποϊκοτάρει αυτές τις κινεζικές εταιρείες εκ των προτέρων εναντίον της Google Αυτή η σύγκρουση με τη Χουαουέι έχει αντικαταστήσει τον ιστορικό ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμη πιο στρατηγική μάχη: 5G. Ο όρος 5G δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «πέμπτη γενιά» σύνδεσης στο Διαδίκτυο για κινητά, η οποία θα επιτρέπει πολύ πιο γρήγορες λήψεις, πολύ ευρύτερη κάλυψη και πιο σταθερές συνδέσεις (29). Λόγω του υψηλότερου εύρους ζώνης, τα νέα δίκτυα δεν θα εξυπηρετούν μόνο κινητά τηλέφωνα όπως τα τρέχοντα δίκτυα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου για υπολογιστές. Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμεύσει επίσης για τη σύνδεση αυτοκινήτων και άλλων μέσων μεταφοράς που ελέγχονται από υπολογιστή, όπως πλοία και αεροπλάνα, καθώς και δίκτυα ασφαλείας, μέσα ενημέρωσης, έξυπνα σπίτια ή ακόμη και οικιακές συσκευές. Εν ολίγοις: όλα τα συστήματα και οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Γιατί είναι αμφιλεγόμενο ο έλεγχος της τεχνολογίας 5G; Παλαιότερα σε περιόδους πολέμου, οι χώρες διακόπτουν την επικοινωνία δυναμιτίζοντας γέφυρες ή επιτιθέμενες στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος των επιτιθέμενων πόλεων. Σήμερα, η σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι ο κινητήρας των συστημάτων επικοινωνίας και μεταφοράς. Ο έλεγχος της υποδομής για σύνδεση στο Διαδίκτυο σάς δίνει τη δύναμη να κατασκοπεύετε και τελικά να αποσυνδέεστε και απλά να παραλύετε μια πόλη ή μια ολόκληρη χώρα. Αν και αυτή η τεχνολογία αναπτύσσεται επίσης στην Ευρώπη με εταιρείες όπως η Ericsson και η Nokia, αυτή τη στιγμή είναι το κινεζικό κράτος που ηγείται. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους το έχουν πολύ ξεκάθαρο, στο σημείο ότι έχουν αναπτυχθεί εσωτερικές εκστρατείες για να εμποδίσουν τις δυτικές χώρες να εφαρμόσουν την τεχνολογία του ασιατικού γίγαντα.Five Eyes ) με τις περιοχές του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που προσπαθούν να μποϊκοτάρουν την πρόοδο του κινεζικού 5G στη Δύση, αναγεννώντας έναν πραγματικό νέο ψυχρό πόλεμο Big Data (30).

Οι θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν το 5G με την προέλευση της πανδημίας Covid-19 έχουν εκτρέψει την κριτική από τις πρακτικές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας. Ο ερευνητής Edward Bloom από το Rhizomatica Collective προτείνει ότι η εφαρμογή του 5G όχι μόνο συνεπάγεται τον συγκεντρωτισμό των επικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο, διευκολύνοντας την παρακολούθηση και τον κοινωνικό έλεγχο, αλλά θα μπορούσε ακόμη και να επιδεινώσει το ψηφιακό χάσμα (31).

Κατάσταση των προσφορών και των εργασιών για την εγκατάσταση του 5G στην Abya Yala.

Αυτή η τεχνολογία δεν έχει ακόμη αρχίσει να εγκαθίσταται στην Abya Yala, αλλά αρκετά κράτη βρίσκονται ήδη στη φάση υποβολής προσφορών και σε αντίθεση με τις χώρες του Global North, υπάρχει μεγάλη δεκτικότητα στις κινεζικές εταιρείες λόγω της δυνατότητας προσέλκυσης επενδυτών και βελτίωσης των εμπορικών συνθηκών . Επί του παρόντος (2020) η εφαρμογή του 5G αξιολογείται με τις περιοχές που ελέγχονται από τα κράτη του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, της Χιλή και της Αργεντινής (32).

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ: ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΩΡΙΩΝ

Τον Απρίλιο του 2019, Ο Piñera μαζί με τον Andrés Chadwick, προώθησαν το έργο “Mobile Surveillance System” για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα Τεχνολογικής Καινοτομίας του Υφυπουργού Πρόληψης Εγκλήματος και αποτελείται από τη χρήση απομακρυσμένων πιλοτικών συστημάτων αεροσκαφών RPAS, για το ακρωνύμιο του στα Αγγλικά:  Remote Pilot Aircraft  (33).

Τα 30 drones μάρκας DJI, μοντέλο Matrice210, είναι εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας για τη λήψη οπτικών πληροφοριών και τη μετάδοσή τους ζωντανά σε κέντρα παρακολούθησης που βρίσκονται στους περιφερειακούς δήμους. Πετούν περίπου 120 μέτρα ύψος, αφομοιώνονται με μια αράχνη με 4 πόδια. Έχουν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου και διπλώματος ευρεσιτεχνίας, που μπορούν να αναγνωρίσουν άτομα ή οχήματα από απόσταση άνω των 300 μέτρων. Επιπλέον, οι κάμερες τους διαθέτουν τεχνολογία νυχτερινής όρασης και θερμική ανίχνευση. Προς το παρόν πιλοτάρονται από αστυνομικούς και οι πληροφορίες που συλλαμβάνουν αναλύονται και καταγράφονται εκτός από τους δήμους, στο Κεντρικό Γραφείο Επικοινωνιών της Αστυνομίας (Cenco).

Στις αρχές του 2020, η ίδια Υπεύθυνη Γραμματεία για την Πρόληψη του Εγκλήματος υπέβαλε προσφορά στο Σύστημα Teleprotection σε εθνικό επίπεδο για περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια πέσος, δεσμεύοντας την εγκατάσταση 1000 νέων καμερών παρακολούθησης εξοπλισμένων με τεχνολογία αιχμής, με μοντέλα PTZ, PanoVu (360º) και σταθερές κάμερες αναγνώρισης προσώπου, ενώνοντας τις σχεδόν 4000 κάμερες που υπάρχουν ήδη στην περιοχή (34).

Κάτι παρόμοιο μπορεί να παρατηρηθεί στα εδάφη που ελέγχονται από τα κράτη της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Βραζιλίας. Η τελευταία πραγματοποίησε πρόσφατα μια επένδυση ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων στην εγκατάσταση ενός συστήματος καμερών με αναγνώριση προσώπου στην πόλη του Σάο Πάολο, παρά την αυξανόμενη πίεση από πολιτικούς οργανισμούς να ρυθμίσουν τη διαχείριση και τη διαφάνεια στη χρήση των συλλεγόμενων βιομετρικών πληροφοριών (35) .

Στην επικράτειά μας, ο διαγωνισμός για το σύστημα Teleprotection ανατέθηκε από την κινεζική εταιρεία Hikvision, την ίδια εταιρεία επιτήρησης που κατηγορείται από την Human Rights Watch για πολιτική δίωξη των μουσουλμάνων στο Xinjiang. Η διαχείριση των νέων καμερών θα γίνεται από 87 κεντρικά που βρίσκονται σε δήμους, αστυνομικά τμήματα σε όλη την επικράτεια. Με αυτά τα έργα για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Πληροφοριών, η είσοδος σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα με αναγνώριση προσώπου και η χρήση νέων τεχνολογιών παρακολούθησης μας κάνουν να σκεφτόμαστε την εμφάνιση μιας τοπικής έκδοσης του κινεζικού IJOP. Επί του παρόντος, αναπτύσσονται έργα που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό, τη συγκέντρωση και τη βελτίωση της υποδομής παρακολούθησης και παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, όπως το έργο  Santiago Smart City, επίσης γνωστό ως panopticon, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός υπόγειου κέντρου επιχειρήσεων που επιδιώκει να ενσωματώσει πληροφορίες που παρέχονται από εφαρμογές όπως το Waze και τα δίκτυα κάμερας παρακολούθησης της πόλης (36).

Μήνες αργότερα, εν μέσω της λαϊκής εξέγερσης στην Χιλή και της έναρξης μιας παγκόσμιας πανδημίας, η κυβέρνηση Piñera προώθησε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ANI, του Εθνικού Συστήματος Πληροφοριών. Αυτές οι τροποποιήσεις επιτρέπουν στις «Μονάδες Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων να παρακολουθούν και να ελέγχουν εθνικές ομάδες που, κατά την κρίση της αρχής, απειλούν την εσωτερική ασφάλεια του κράτους» (37). Ο έλεγχος του Κογκρέσου στο ANI είναι περιορισμένος. Ένας μεγάλος δημόσιος προϋπολογισμός χορηγείται για την εκτέλεση, και τελικά δημιουργείται ένα Συμβουλευτικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τον πρόεδρο (38).

Χιλή

Γυαλιά θερμικής σάρωσης Rokid Glass T2 που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία της Χιλής.

Αυτό προστίθεται στην επεξεργασία του TPP-11, και του Computer Crimes Bill, που πλαισιώνονται τόσο σε διεθνείς συνθήκες όσο και σε συμβάσεις όπως η Σύμβαση της Βουδαπέστης του Συμβουλίου Eurupeo, της οποίας το κράτος του $ hile είναι συμβαλλόμενο μέρος. Η πρώτη, μια διεθνής συνθήκη που αρχικά διαπραγματεύτηκε κρυφά μεταξύ κρατών και διεθνικών εταιρειών, επιδιώκει να διευκολύνει την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών και την πρόσβαση σε συσκευές «φερόμενων παραβιάσεων» των κανονισμών περί πνευματικών δικαιωμάτων (άρθρο 18.74 13), δεσμεύει τις χώρες να επιτρέψουν τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων σε διεθνικές εταιρείες (39). Επίσης ποινικοποιεί δημοσιογραφικές δημοσιεύσεις ή διαρροές που αποκαλύπτουν εμπορικά μυστικά, όπως το WikiLeaks, προστατεύοντας έτσι μεγάλες εταιρείες σε περιπτώσεις συμπαιγνίας.

Από την άλλη πλευρά, το Computer Crimes Bill, με το επιχείρημα της ενίσχυσης των συστημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της χώρας, επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση της αστυνομίας σε πληροφορίες σε διαδικασίες διερεύνησης. Χαρακτηρίζει τις συμπεριφορές “πλαστογράφηση υπολογιστή και κρυπτογράφηση επικοινωνίας”. Εάν εγκριθεί αυτός ο λογαριασμός, θα επηρεάσει άμεσα την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων και την ικανότητά τους να προστατεύουν τις πληροφορίες τους, μετατρέποντας το απόρρητο και την ψηφιακή ασφάλεια σε πιθανό έγκλημα (40).

Η διαδοχή αυτών των μεταρρυθμίσεων και ο όγκος των επενδύσεων στην επιτήρηση σε μόλις δύο χρόνια δείχνουν την αυξανόμενη σημασία αυτού του ζητήματος στην πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων στην περιοχή. Περιπτώσεις όπως η Επιχείρηση Huracán και PacoLeaks στην  Χιλή αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία χρησιμοποίησε τεχνολογίες επιτήρησης για να πραγματοποιήσει μοντάζ και πολιτικές διώξεις. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με αυτήν την πρόταση είναι ότι καλύπτοντας την ψηφιακή δραστηριότητα τόσο ευρέως αποκλειστικά από ποινικό νόμο, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο περιορίζεται σε έργο δίωξης και τιμωρίας (41).

Εν ολίγοις, βιώνουμε το αρχικό στάδιο της εφαρμογής ενός άνευ προηγουμένου συστήματος παρακολούθησης και κοινωνικού ελέγχου σε αυτήν την περιοχή, όπου τα κράτη και η αστυνομία τους έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα πιο προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία για καταστολή και πολιτική δίωξη. Το κινεζικό κράτος εμφανίζεται ως σημείο αναφοράς και ως πάροχος τεχνολογίας για σημαντικές περιοχές της Abya Yala, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις κυβερνήσεις της περιοχής, οι οποίες, ενόψει της κρίσης του εξτρεμιστικού καπιταλισμού, αντιμετωπίζουν σήμερα το μεγαλύτερο κύμα απο διαμαρτυρίες και λαϊκές εξεγέρσεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΟΥΤΟΠΙΕΣ: ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Οι πειρατές και οι κορσέδες του δέκατου όγδοου αιώνα δημιούργησαν ένα “δίκτυο πληροφοριών” που κατάκλυσε τον κόσμο: πρωτόγονο και κυρίως αφιερωμένο στην παράνομη επιχείρηση, το δίκτυο λειτούργησε αξιοθαύμαστα. Διάσπαρτα γύρω από αυτά ήταν νησιά, απομακρυσμένες κρυψώνες όπου τα πλοία μπορούσαν να τροφοδοτηθούν και να φορτωθούν με τους καρπούς της λεηλασίας για να ικανοποιήσουν κάθε είδους πολυτέλεια και ανάγκες. Μερικά από αυτά τα νησιά διατήρησαν «εσκεμμένες κοινότητες», ένα πραγματικό παγκόσμιο δίκτυο αόρατων ομάδων που συνειδητά ζούσαν έξω από το νόμο και έδειξαν αποφασιστικότητα να παραμείνουν έτσι, αν μόνο για μια σύντομη – αλλά χαρούμενη – ύπαρξη .

Προσωρινά αυτόνομη ζώνη, Hakim Bey.

Η πρόσφατη διαμάχη σχετικά με την πολιτική απορρήτου του WhatsApp προκάλεσε μια σειρά συζητήσεων σχετικά με τη σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τον ρόλο των εταιρειών στη χρήση προσωπικών πληροφοριών. Αυτό που ξεκίνησε ως ένας εξελιγμένος τρόπος να μας δείξει διαφήμιση στο Διαδίκτυο, γίνεται ένα πρωτοφανές πολιτικό εργαλείο για τα κράτη, τα οποία χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες για την παρακολούθηση, την καταστολή και τον κοινωνικό έλεγχο.

Αυτό συμβαίνει σε ένα τοπικό πλαίσιο εξέγερσης και πανδημίας. Η δορυφορική παρακολούθηση, η γεωγραφική τοποθεσία μέσω GPS και η αυξανόμενη επένδυση σε υποδομές παρακολούθησης και τεχνολογίες είναι η έκφραση ενός αστυνομικού κράτους που επιδιώκει μεγαλύτερο κοινωνικό έλεγχο. Οι δικαιολογίες για τη διαχείριση μιας κρίσης στην υγεία και ο νεοφιλελεύθερος μύθος της «ασφάλειας των πολιτών» χρησιμοποιούνται για να παραβιάζουν την αρχή της αθωότητας του ποινικού συστήματος υποβάλλοντας τον πληθυσμό στη συνεχή επαγρύπνηση και την πανταχού παρούσα εμφάνιση της αστυνομίας, που διευκολύνεται από την τεχνολογία.

Ταυτόχρονα, προωθούνται κατασταλτικοί νόμοι και νομικά μέσα στην  Χιλή για πολιτική δίωξη και πιθανή ποινικοποίηση των «επικίνδυνων πολιτών». Ο εκσυγχρονισμός του ANI, του νόμου περί εγκλημάτων υπολογιστών και του TPP-11 επιδιώκει τη δημιουργία θεσμικών βάσεων για την εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης. Αυτές οι πρωτοβουλίες αντικατοπτρίζουν το ρόλο του κράτους ως ένοπλης πτέρυγας του διακρατικού κεφαλαίου, χρησιμοποιώντας το μονοπώλιο βίας, τη διπλωματία των διεθνών συνθηκών και τη νομική προστασία για τη διευκόλυνση της εξωστρεφούς λεηλασίας στην περιοχή.

Προς το παρόν, κινούμαστε σε όλο τον κόσμο προς κοινωνίες συνολικής παρακολούθησης που μας θυμίζουν τη δυστοπία του Οργουελιανού 1984. Οι μεγάλες δυνάμεις αγωνίζονται για την υποδομή και τον έλεγχο των πληροφοριών, με το 5G να είναι η τελευταία από τις εκδηλώσεις του. Από φορητές συσκευές, μικρόφωνα, κάμερες κινητών τηλεφώνων και φορητούς υπολογιστές έως drone και δορυφόρους, όλα συμβάλλουν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών στην υπηρεσία μεγάλων εταιρειών και των πιο ισχυρών κρατών. Ο σκοπός είναι ξεκάθαρος: ο έλεγχος των Big Data και η επικοινωνιακή υποδομή θα επιτρέψει στις ολοκληρωτικές κυβερνήσεις να γνωρίζουν σχεδόν όλα όσα κάνουν όλοι πάντοτε, οπουδήποτε στον κόσμο.

“Τίποτα δεν είναι αδύνατο” Λογότυπο του αμερικανικού δορυφόρου ΗΠΑ-247, που ονομάζεται επίσης NROL-39. Τέθηκε σε τροχιά στις 6 Δεκεμβρίου 2013.

Όπου υπάρχει εξουσία υπάρχει αντίσταση. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο μετάβασης στο οποίο η ενημέρωση και η ανάπτυξη μιας κρίσιμης πολιτικής θέσης είναι απαραίτητη για την πρόβλεψη του επόμενου. Οι πολιτικές οργανώσεις με προσέγγιση για τα δικαιώματα έχουν καταγγείλει δημοσίως το σύστημα παρακολούθησης βίντεο αναγνώρισης προσώπου και τη γεωγραφική τοποθεσία ως αντίθετα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το νόμο, το σύνταγμα και τους διεθνείς όρους για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα. Αντιμέτωποι με αυτό, έχουν πραγματοποιήσει εκστρατείες για να ζητήσουν μεγαλύτερη ρύθμιση και να προωθήσουν μια μεταρρύθμιση στους κανονισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μια δημοκρατική συζήτηση στο Κογκρέσο πριν από την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας και ζητώντας αυξημένη εποπτεία από τις αρχές ελέγχου του κράτους, ζητώντας τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων επιτήρησης της αστυνομίας. Ωστόσο, αυτές οι πρωτοβουλίες βασίζονται στην προϋπόθεση ότι ο σκοπός του κράτους είναι να μας προστατεύσει.

Από αναρχική άποψη, επισημαίνουμε την οργάνωση και την ψηφιακή αυτοάμυνα ως τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της πολιορκίας της μαζικής παρακολούθησης από ολοκληρωτικά κράτη. Χιλιάδες άνθρωποι και ομάδες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν από κοινού εναλλακτικές λύσεις που προστατεύουν τα δεδομένα μας από κυβερνήσεις και εταιρείες, χρησιμοποιώντας αρχές ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού.

Πρόγραμμα περιήγησης και λειτουργικά συστήματα ελεύθερου λογισμικού.

Οι συλλογικοί  hacktivists  ως RiseUp προσφέρουν εφαρμογές και υπηρεσίες αλληλογραφίας, VPN και ασφαλή αποθήκευση δεδομένων, που υποστηρίζονται από τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού και τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ εμπειριών και αντιεξουσιακών έργων. Στην περιοχή της Χιλής, ομάδες όπως το Colectivo Disonancia παρέχουν εντελώς δωρεάν πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό για την ψηφιακή κρυπτογραφία ή το πώς να κρυπτογραφούμε τις επικοινωνίες μας (42).

Το 2018, μια ρωσική εταιρεία χαρτογράφησης αφαίρεσε ευαίσθητους ιστότοπους στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Τουρκία και το Ισραήλ, αποκαλύπτοντας τελικά την ύπαρξή τους και ώθησε ορισμένους χρήστες να εντοπίσουν αυτούς τους ιστότοπους σε άλλους χάρτες ανοιχτού κώδικα (43). Στην Χιλή, η ομάδα Evade la Vigilancia πραγματοποίησε χαρτογράφηση των καμερών παρακολούθησης στην περιοχή με την πλατφόρμα uMaps που   βασίζεται στους  Open Street Maps , μια δωρεάν, συνεργατική και ανοιχτή πλατφόρμα (44).

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος εφαρμογών και λειτουργικών συστημάτων για οργάνωση και κρυπτογραφημένη επικοινωνία. Μηχανές αναζήτησης όπως το DuckDuckGo που δεν αποθηκεύουν πληροφορίες για τον χρήστη. Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Mastodon και το Diaspora ή το Jitsi είναι εναλλακτικές λύσεις για το Facebook, το Twitter και το Zoom. Οι κρυπτογραφημένες και ανοιχτές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Signal, το Telegram ή το Briar έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς. Το κύριο πρόβλημα είναι το μονοπώλιο των κοινωνικών δικτύων και των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων των μεγάλων διεθνικών εταιρειών. Ένα κοινωνικό δίκτυο δεν λειτουργεί χωρίς άτομα. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δύναμη της αντι-πληροφόρησης και την ικανότητα των ανθρώπων να αλλάζουν τις συνήθειές τους στη χρήση τεχνολογιών όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο για να εξηγήσει τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης:

Μακιγιάζ κατά της αναγνώρισης προσώπου: έχει προτεραιότητα τη στρέβλωση της συμμετρίας του προσώπου και των σημείων αναφοράς που χρησιμοποιούνται από λογισμικό όπως τα μάτια, τα φρύδια, η μύτη και το στόμα.

Ταυτόχρονα, καλλιτέχνες και σχεδιαστές έχουν αναπτύξει τεχνικές και συσκευές Do It Yourself για   να χακάρουν την αναγνώριση προσώπου: μακιγιάζ, κοσμήματα και jockey με φώτα led (46). Άλλοι άνθρωποι έχουν σχεδιάσει θήκες κινητών τηλεφώνων και ρούχα που εμποδίζουν τη δορυφορική παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων μέσω GPS (47). Αναρχικές και αντι-αναπτυξιακές ομάδες στην ευρωπαϊκή περιοχή εφαρμόζουν το πρόγραμμα  Low Tech Magazine, διεξαγωγή σεμιναρίων για την εφαρμογή ενός αυτόνομου δικτύου Διαδικτύου με υποδομή χαμηλής τεχνολογίας (48), εκτός από δίκτυα peer ή P2P, τα οποία περιλαμβάνουν συλλογική συμμετοχή στον τρόπο οργάνωσης της διαδικτυακής επικοινωνίας (49). Ομάδες κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης σε διάφορες περιοχές χρησιμοποιούν εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας blockchain και ανοιχτού κώδικα για τη διεξαγωγή εμπορικών ανταλλαγών με κοινωνικό νόμισμα, μια μορφή αντικαπιταλιστικής κοινοτικής οικονομίας (50)

Εγκατάσταση κεραίας διαδικτύου χαμηλής τεχνολογίας στο Βερολίνο.

Ο καπιταλισμός, στο βαθμό που αποκτά μεγαλύτερα επίπεδα πολυπλοκότητας και δυσκολίας στη διαχείριση των εσωτερικών του αντιφάσεων και της λανθάνουσας δυσφορίας, έχει αρχίσει να εφαρμόζει όλο και πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις και προωθεί με τη σειρά του την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για το σκοπό αυτό. Το κινεζικό κράτος είναι σήμερα η κύρια εκδήλωση αυτής της μορφής καπιταλισμού και ο δρόμος του για τον έλεγχο της υποδομής επικοινωνιών στην Abya Yala είναι ασφαλτοστρωμένος.

Όταν η βοηθητική εταιρεία πλοήγησης  Waze της Google απαγόρευσε την αναφορά αστυνομικών σημείων ελέγχου σε πόλεις, οι άνθρωποι άρχισαν να τα αναφέρουν ως “νεκρά ζώα”. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συλλογική νοημοσύνη για να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες τεχνολογίες προς όφελός μας και να προχωρήσουμε προς την αυτονομία των επικοινωνιών μας με ασφαλή τρόπο. Ο Dmytri Kleiner, ακτιβιστής για ελεύθερο λογισμικό, υποστήριξε ότι οι χάκερ δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της επιτήρησης: «Η μαζική παρακολούθηση και ο κοινωνικός έλεγχος δεν είναι ένα τεχνικό πρόβλημα που απαιτεί περισσότερους ειδικούς στον προγραμματισμό ή τη μηχανική: μόνο μέσω της σύνδεσης με τα κοινωνικά κινήματα και την οργάνωσή τους μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε »(51). Η κρυπτογράφηση των επικοινωνιών μας είναι το πρώτο βήμα.

Ομάδα Solenopsis

gruposolenopsis@riseup.net

Walüng, 2021

Λεκάνη Maipo,  Χιλή

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1  https://www.whatsapp.com/legal/updates/privacy-policy/?lang=el

2  https://www.interior.gob.cl/noticias/2019/03/18/sistema-de-televigilancia-movil-se-implementa-en-la-region-metropolitana/

3  https://www.ciperchile.cl/2018/01/03/instagis-el-gran-hermano-de-las-campanas-politicas-financiado-por-corfo/

4  https://www.latercera.com/la-tercera-domingo/noticia/martin-hilbert-experto-en-digitales-networks-the-algorithms-encountered-our-weaknesses-and-the-are-tapping

5  https://www.nytimes.com/en/2018/07/13/espanol/china-facial-recognition.html

6  https://www.hrw.org/es/news/2005/04/12/china-represion-religiosa-de-musulmanes-uigur

7  https://www.lavanguardia.com/cribeo/geek/20190720/47437837351/una-ciudad-china-reparte-16-000-smartwatches-con-gps-integrado-para-controlar-a-los-estudiantes.html

8  http://drrajivdesaimd.com/2018/12/03/facial-recognition-technology/

9  https://designthinking.gal/eye-tracking-que-es-y-para-que-sirve/

11 Μια σημαντική υπόθεση ήταν όταν το FBI ζήτησε από την Apple πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις προσωπικές συσκευές του Syed Rizwan, ενός άνδρα που κατηγορείται για δολοφονία ενός ατόμου στο San Bernardino. Κάθε κυβέρνηση μπορεί να αναγκάσει την Apple να παράσχει πληροφορίες για να εντοπίσει ένα άτομο που υποστηρίζει λόγους για έρευνα, καθιστώντας την μια πολύ ελκυστική εταιρεία για κυβερνήσεις που επιδιώκουν να προωθήσουν μια νέα τάξη μαζικής παρακολούθησης. Παρόλο που το Facebook διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα αναγνώρισης προσώπου και συμπληρώνεται από άλλες εφαρμογές όπως το Instagram και το WhatsApp, δεν ελέγχει το υλικό των φωτογραφικών μηχανών και των μικροφώνων των συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και φορητούς υπολογιστές που μας παρατηρούν και ακούνε καθημερινά .

12 Η Google έχει επικριθεί για τη συνεργασία με ορισμένες χώρες στη λογοκρισία στο Διαδίκτυο σε μια προσπάθεια επέκτασης σε αυτές και για επανειλημμένη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Έχει επίσης επικριθεί για φερόμενη φορολογική μηχανική σε διάφορες χώρες και για το ότι είναι μία από τις εταιρείες που συνεργάζεται με υπηρεσίες πληροφοριών στο  παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης , που  παρουσιάστηκε στο 2013).

13  http://repositorio.uchile.cl/bitstream/handle/2250/146569/Videovigilancia-en-el-espacio-p%C3%BAblico-el-monitoreo-de-la-ciudad-como-dispositivo-del-control -population.pdf? ακολουθία = 1 & isAllowed = y

14  https://www.eldiario.es/tecnologia/limites-estadisticos-vigilancia-masiva_0_963804507.html

15  https://www.derechosdigitales.org/wp-content/uploads/glimpse-2019.pdf

16  https://scielo.conicyt.cl/pdf/rchdt/v6n1/0719-2584-rchdt-6-01-00067.pdf

17  https://www.sas.com/es_cl/insights/big-data/what-is-big-data.html

18  https://core.ac.uk/download/pdf/141667769.pdf

19  https://www.researchgate.net/publication/37707311_Technocapitalism_A_Critical_Perspective_on_Technological_Innovation_and_Corporatism

20  https://www.bbc.com/mundo/noticias-47331817

Το 21 Alphabet Inc. είναι ένας όμιλος, υπηρεσίες όπως οι Χάρτες Google ή το Gmail μεταξύ πολλών άλλων. Calico, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Νότιο Σαν Φρανσίσκο ,   Καλιφόρνια που σχεδιάζει και κατασκευάζει αισθητήρες, ενεργοποιημένους με Wi-Fi, αυτο-μάθηση και προγραμματιζόμενους θερμοστάτες και ανιχνευτές καπνού. GV (πρώην Google Ventures) Google X, τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων. και Sidewalk Labs, τα οποία θα διερευνήσουν πώς να βελτιώσουν τις πόλεις για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής).

22 Η ανθρωπότητα έχει στείλει περίπου 9.000 δορυφόρους στο διάστημα από το 1957, εκ των οποίων περίπου 5.000 βρίσκονται ακόμη στο διάστημα και μόνο περίπου 2.000 βρίσκονται σε λειτουργία. Η εταιρεία SpaceX της Elon Musk κυκλοφόρησε πρόσφατα 180 νέους δορυφόρους και σκοπεύει να βάλει 12.000 περισσότερους τα επόμενα δέκα χρόνια.

23   https://www.technologyreview.es/s/11282/si-no-regulamos-las-imagenes-de-satelite-nos-vigilaran-las-24-horas

24  https://www.bbc.com/mundo/noticias/2014/05/140516_tecnologia_satelites_caja_zapatos_mz

25  https://revista.profesionaldelainformacion.com/index.php/EPI/article/view/79450

26  https://www.latercera.com/nacional/noticia/cplt-plantea-dudas-sobre-geolocalizacion-y-monitoreo-de-movilidad-durante-la-pandemia-autoridades-no-pueden-utilizar-este-tipo -of-πληροφορίες-χωρίς συγκατάθεση / RU4EZNKDUNHDXLWLNDP5WWUN6Q /

27  https://www.technologyreview.es/s/11282/si-no-regulamos-las-imagenes-de-satelite-nos-vigilaran-las-24-horas

28  https://www.bbc.com/mundo/noticias-48372800

29  https://www.voanoticias.com/tecnologia-ciencia/cosas-que-debemos-saber-de-china-america-latina-y-5g

30  https://www.bbc.com/mundo/noticias-47331817

31  https://www.rhizomatica.org/la-tecnologia-5g-no-reducira-la-brecha-digital-y-podria-incluso-empeorarla/

32  https://www.bbc.com/mundo/noticias-55352307

33  https://www.interior.gob.cl/noticias/2019/03/18/sistema-de-televigilancia-movil-se-implementa-en-la-region-metropolitana/

34  https://interferencia.cl/articulos/prevencion-del-delito-adquiere-mil-camaras-de-televigilancia-cuestionadas-por

35  https://www.derechosdigitales.org/14207/la-sociedad-exige-explicaciones-sobre-la-implementacion-de-sistemas-de-reconocimiento-facial-en-america-latina/

36  https://www.eldesconcierto.cl/2020/04/15/intendente-guevara-pidio-7-000-millones-para-un-centro-de-vigilancia-tecnologica-en-el-subterraneo-de-la – επιτελεία /

37 Σημείωση: Η παρακολούθηση πληροφοριών δεν είναι καινούργιο πράγμα, καθώς τον Οκτώβριο του περασμένου έτους διαρρέθηκαν 15 συναυλίες πληροφοριών από το Carabineros του τμήματος πληροφοριών, αποκαλύπτοντας την αστυνομική κατασκοπεία σε διάφορα κινήματα και κοινωνικές οργανώσεις και τους ηγέτες τους, ομίλου στην περίφημη υπόθεση  PacoLeaks .

38 https://www.ciperchile.cl/2020/06/16/mas-poder-para-el- Presidente- nudos- kritos- del- proyecto- que- moderniza- el- sistema-de-  inteligencia /

39  https://colectivodisonancia.net/2019/03/no-al-tpp11/

40  https://www.senado.cl/delitos-informaticos-y-ciberseguridad-proyecto-que-actualiza/senado/2020-03-05/175410.html

41  https://colectivodisonancia.net/2018/11/democracia-vigilada/

42  https://colectivodisonancia.net/

43  https://www.technologyreview.es/s/11282/si-no-regulamos-las-imagenes-de-satelite-nos-vigilaran-las-24-horas

44  https://umap.openstreetmap.co/en/map/ubicacion-de-camaras-de-vigilancia-en-chile_2598#4/-38.34/-71.46

45  https://www.dw.com/es/telegram-gana-25-million-users-in-72-hours/a-56211248

46  https://blogs.publico.es/strambotic/2019/10/burlar-reconocimiento-facial/

47  https://cnnespanol.cnn.com/2012/04/29/como-enganar-a-la-tecnologia-de-reconocimiento-facial/

48  https://solar.lowtechmagazine.com/en/2015/10/how-to-build-a-low-tech-internet.html

49  https://colectivodisonancia.net/autonomia/redes-p2p/

50  https://monedapar.com.ar/funcionamiento-del-sistema/

51  https://colectivodisonancia.net/2020/11/un-desafio-colectivo-para-enfrentar-la-vigilancia/

Πηγή

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...